Спораның бактерия тіршілігіндегі ролі


1. Бактериологиялық лабораторияда жұмыс істеу ережесі. Негізгі принциптері.

2. Иммерсиялық жүйемен жұмыс істеу тәртібі.
3. Микроорганизмдердің классификациясы неге негізделген. Таксономиялық белгілерге не жатады?
4. Бактериялардың морфологиялық формасы және олардың бір-бірінен айырмашылықтары.
5. Бактерия жасушасының анатомиясы. Бактерияның тұрақты және тұрақсыз элементтеріне не жатады?
6. Капсуланың (шырышты қабат) бактерия тіршілігіндегі ролі қандай. Химиялық құрамын айтыңыз.
7. Спораның бактерия тіршілігіндегі ролі. Химиялық құрамы қандай. Бактериялардың спора мөлшері, орналасуы бойынша қандай түрлерге бөлінеді?
8. Цитоплазмалық мембрананың атқаратын қызметін атаңыз.
9. Сферопласт, протопластидегеніміз не? Қандай жағдайда пайда болады және олар тіршілігін сақтап қалады.
10. Бактерия ядросының химиялық құрамы және функциясы.
11. Бактерия клеткасы цитоплазмасының қай органоидында белок синтезделеді және энергетикалық процесс атқарылады.
12. Бактерия жіпшелері, түкшелері және олардың химиялық құрамы мен атқаратын қызметі. Бактерия қозғалысын анықтау.
13. Бактерия клеткасы цитоплазмасында қандай қоспалар болуы мүмкін және олар қандай қызмет атқарады.
14. Бактерия клеткасының қабырғасы қандай функция атқарады. Грам оң және теріс бактериялар. Клетка қабырғасы бойынша қандай айырмашылықтар бар?
15. Грам әдісімен бояудың механизмі неде?
16. Циль-Нильсен әдісімен бояудың механизмі.
17. Саңырауқұлақтар. Сипаттамасы. Ерекшеліктері.
18. Микробиолог ғалымдардың еңбектерін (Левенгук, Пастер, Кох, Ивановский ж.т.б.) атап өт.
19. Түр, штамм, клон, таза өсіндісі (культура) деген терминдерді түсіндіріңіз.
20. Бактериологиялық препаратты дайындау техникасы. Мақсаты.
21. Mucor, Aspergillus және Penicillium саңырауқұлақтарының морфологиялық айырмашылықтары.
22. Дрожжылардың (ашытқы саңырауқұлақтар) морфологиялық ерекшеліктері қандай?
23. Мына терминдерге түсініктеме беріңіз: мицелий, псевдомицелий, гифтер,спорангиялар, конидиялар, споралар.
24. Зең саңырауқұлақтар, дрожжылар қалай көбейеді?
25. Z-формалы бактериялардың тұрақты және тұрақсыз түрлері немен сипатталады.
26. Риккетсиялар және хламидиялар туралы сипаттама беріңіз.
27. Жағынды (мазок) фиксациялау не мақсатта жүргізіледі және қандай әдістері бар.
28. Шар тәрізділерді атаңыз (Латыннан)
29. Таяқша тәрізділерді атаңыз (Латыннан)
30. Ирек формалыларды сипаттаңыз (Латыннан)



Ұқсас жұмыстар

Микробиология пәнi және мақсаты, оның қазiргi таңдағы биология, медицина, өнеркәсiпте алатын орны
Ядроның құрылымы
Өсімдік иммунитетінің маңызы мен мақсаты
Бактериялардың көбеюі
Цианобактериялар (көк-жасыл балдырлар)
Жыныссыз көбею
Көбею - тірі ағзалардың ортақ қасиеті
Жеке және клиникалық микробиология
Вирустар, бактериялар және мтднқ геномдары. днқ-лы вирустар және рнқ-лы вирустар
Асептика және антисептика. Хирургиялық инфекция
Аудиттің мәні және оның нарықтық экономика жағдайындағы ролі
Салықтардың экономиканы мемлекеттік қаржылық реттеу жүйесіндегі рөлі мен орны
Негізгі қорлардың амортизациясын анықтау әдістері және олардың кәсіпорынның негізгі капиталын жаңартудағы ролі
Бәсеке, оның экономикалық табиғаты мен елдің шаруашылық өміріндегі атқаратын рөлі
Қаржының мәнi, функциялары және ролi
Мемлекеттік бюджеттің экономикалық мәні мен рөлі
Оңтүстік Корея Республикасының дамыған елдер қатарына қосылудағы мемлекеттік шараларының рөлі
Қазіргі Қазақстан Республикасының экономикадағы ақшаның ролі
Ақпарат құралдарының қоғамда атқаратын рөлі
Басшының бизнестегі рөлі