Дұрыс жауап

I аралық бақылауға арналған тест сұрақтары

Сұрақ: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы жұмысшылар міндетті түрде сақтайтын санитарлы нормалар.

Жауап: санитарлық заңдылықты сақтау
Жауап: жеке гигиенаны сақтау
Жауап: жұмыс орнын мұқият өңдеу
Жауап: асханалық ыдыстардың дезинфекциясы
Жауап: медициналық сауаттылығы
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Бір аспазға қанша санитарлы киім қарастырылу керек?

Жауап: бір комплект
Жауап: екікомплект
Жауап: үшкомплект
Жауап: төрткомплект
Жауап: комплектісіз
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Қандай тексеру міндетті түрдегі медициналық тексерулерге жатады?

Жауап: терапевт тексеруі
Жауап: дерматовенеролог тексеруі
Жауап: тіс дәрігерінің тексеруі
Жауап: туберкулезге тексерілу
Жауап: барлықжауаптардұрыс
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Бактериологиялық бақылау кезінде қоғамдық тамақтандыру кәсіпорынының жұмысшының қолының қай жерінен жуынды алады?

Жауап: қолдың саусақтары мен шынтақтан
Жауап: алақаннан, саусақтан, тырнақ астынан
Жауап: тырнақ астынан
Жауап: қолдың шынтағы мен алағаннан
Жауап: қолдың, саусақтың беткі қабатынан
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Аспаз аяқ киіміне қойылатын санитарлы талаптар.

Жауап: ыңғайлы, өкшесінің биіктігі 5см
Жауап: ыңғайлы, өкшесінің биіктігі 1,5-3см
Жауап: ыңғайлы, табан жағы ашық
Жауап: қайықша түрінде вентиляцияланатын
Жауап: аяқ өлшемімен бірдей, тайғанақ емес, жеңіл
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Қандай жағдайда көкөністер асқазан-ішек ауруларын жұқтыру көзі болуы мүмкін?

Жауап: егістікте өсіріліп, ағын сумен суғарылса
Жауап: шірісе немесе көгеріп кетсе
Жауап: пісіп кеткен
Жауап: піспей қалған
Жауап: дұрыс сақталмаса
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Қандай жағдайда брынза адам үшін эпидемиологиялық қауіпті болып келеді?

Жауап: ашытқы дұрыс таңдалмаса
Жауап: жоғары температурада сақтаса
Жауап: ауа ылғалдылығы жоғары жағдайда сақтаса
Жауап: бруцеллезбен ауыратын малдың сүтін қолданса
Жауап: тұздықсыз сақтаса
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Зоонозаға қайсысы жатпайды?

Жауап: ящур
Жауап: туберкулез
Жауап: бурцеллез
Жауап: сальмонеллез
Жауап: сібір жарасы
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Чумамен зақымданатын шошқа еті адам ағзасында қандай ауру тудырады?

Жауап: сальмонеллез
Жауап: ящур
Жауап: бурцеллез
Жауап: туберкулез
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Тағамдық инфекциялық ішек инфекциясына келесі жатады:

Жауап: бруцеллез
Жауап: туберкулез
Жауап: сальмонеллез
Жауап: ішектифі
Жауап: ботулизм
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Қандай жағдайда брынза адам үшін эпидемиологиялық қауіпті болып келеді?

Жауап: ашытқы дұрыс таңдалмаса
Жауап: жоғары температурада сақтаса
Жауап: ауа ылғалдылығы жоғары жағдайда сақтаса
Жауап: бруцеллезбен ауыратын малдың сүтін қолданса
Жауап: тұздықсыз сақтаса
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Санитарлы нормаларға сәйкес қандай бөгде қоспалар дәнді дақылдардар үшін улы болып табылады?

Жауап: спорынья, головня
Жауап: куколь, горчак, вязель
Жауап: фузариум, головня
Жауап: горчак, спорынья
Жауап: просо, необруменные пленки
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Арнайы ұйытқымен емдемеген кезде қандай ауру кезінде 70% жағдайы өлімге әкеледі?

Жауап: сальмонеллез
Жауап: ботулизм
Жауап: бруцеллез
Жауап: туберкулез
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Жоғары температура, әліздік, іш ауруы, қан араласқан сұйық жиі дәрет болатын ауру.

Жауап: холера
Жауап: іш өту
Жауап: бруцеллез
Жауап: фузариоз
Жауап: ящур
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Іш өту, құсу, ағзаның сусыздануын, әлсіздік, бас ауруын, t= 35°Сболатын ауру:

Жауап: ішектифі
Жауап: сальмонеллез
Жауап: холера
Жауап: іш өту
Жауап: сібір жарасы
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Зақымданған тағамды қабылдағаннан кейін бір тәулік ішінде улану пайда болады, осының нәтижесінде дем алу бұзылып, өлімге әкелуі мүмкін ауру:

Жауап: ботулизм
Жауап: стафиллококкты
Жауап: сальмонеллез
Жауап: афлотоксикоз
Жауап: эрготизм
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Жаз мезгілінде стафиллококкты уланудың алдын-алу үшін кондитер бұйымдарын қандай креммен дайындау ұсынылмайды?

Жауап: майлы
Жауап: қайнатылған
Жауап: кілегейлі
Жауап: ақуызды
Жауап: безе
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Өскінделіп кеткен картоптағы қандай зат улану тудырады?

Жауап: амигдаменглюкозиді
Жауап: солонинглюкозиді
Жауап: фазин
Жауап: теоброминалколоид
Жауап: капсаицинглюкозиді
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Спорынья қандай тағамдық улану тудырады?

Жауап: эрготизм
Жауап: фузариотоксикоз
Жауап: афлотоксикоз
Жауап: сальмонеллез
Жауап: ботулизм
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Солитер қандай өнім арқылы адам ағзасына түседі?

Жауап: балық
Жауап: бауыр
Жауап: сүт
Жауап: финнозды ет
Жауап: шұжық
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Қандай тағамдарды жылулық өңдеу дұрыс жүргізілмесе, описторхистармен улану пайда болады?

Жауап: еттен жасалған тағамдар
Жауап: моллюсктерден жасалған тағамдар
Жауап: балықтан жасалған тағамдар
Жауап: сүттен жасалған тағамдар
Жауап: көкөністерден жасалған тағамдар
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Зақымдану балық арқылы болатын, адам ішегін зақымдайтын, тегіс, ұзындығы 10м дейін баратын глист түрі.

Жауап: бұқа цепеньі
Жауап: кең лентец
Жауап: трихинеллалар
Жауап: аскаридалар
Жауап: шошқа цепеньі
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Адамның миын, өкпесін, бауырын зақымдайтын ленталы құрттың жұмыртқасы:

Жауап: эхинококк
Жауап: аскаридалар
Жауап: солитер
Жауап: кошачья двуустка
Жауап: трихинеллалар
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Стафилококктың дамуы үшін қолайлы ортаны көрсетіңіз.

Жауап: сүт
Жауап: ет
Жауап: сары май
Жауап: қант ерітіндісі
Жауап: балық
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Тұқымды жемістерде болатын ағзаға түскен кезде еріп, синильді қышқыл бөліп, улану тудыратын затты көрсетіңіз.

Жауап: амигдаменглюкозиді
Жауап: солонинглюкозиді
Жауап: теобромин
Жауап: фазин
Жауап: фагин
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Қандай температурадафиннозбен зақымданған шошқа еті бір тәулік ішінде залалсызданады?

Жауап: –9ºC
Жауап: – 10ºC
Жауап: –11ºC
Жауап: –12ºC
Жауап: –8ºC
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Егер етті 24 рет кескен кезде ең аз дегенде бір трихинелла байқалса, онда мұндай етпен не істейді?

Жауап: техникалықутилизацияға жібереді
Жауап: қайнатып пісіреді
Жауап: консерві өңдейді
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Адам үшін патогенді емес гельминтті көрсетіңіз.

Жауап: эхинококк
Жауап: бұқацепені
Жауап: ремнец
Жауап: трихинеллалар
Жауап: кошачьядвуустка.
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Шартты жарамды етке қандай таңба қояды?

Жауап: дені сау мал етіне қойылатын таңба формасымен бірдей қызыл түсті таңба қояды
Жауап: үшбұрышты қызыл таңба
Жауап: дөңгелек күлгін таңба
Жауап: төртбұрышты күлгін таңба
Жауап: овальды күлгін таңба
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Ящур ауруы бар малдардың етін қандай мақсатта қолданады?

Жауап: қоғамдық тамқтандыру кәсіпорындарында
Жауап: пісірілген шұжық және консерві дайындауда
Жауап: тұрғындарға береді
Жауап: ешқандай мақсатта қолданбайды
Жауап: техникалық ұсынуға жібереді
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Неліктен етті жылы бөлмеде немесе суда ерітуге болмайды?

Жауап: ет сөлі жоғалады, микробтар көбейеді
Жауап: ет сөлі бұлшықет ұлпасына сіңірілмейді
Жауап: түсі өзгереді
Жауап: өзіне тән иісін жоғалтады
Жауап: майы жұмсарып кетеді
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Сырлардың санитарлы жағдайының дұрыстығы неге байланысты?

Жауап: сақтау шарттарына байланысты
Жауап: өңдеу әдісіне байланысты
Жауап: тұз ерітіндісімен өңдеуге байланысты
Жауап: парафинирлеу тәсіліне байланысты
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Неліктен асбұршақ 1-2 сағатқа созылатын ұзақ жылулық өңдеуді қажет етеді?

Жауап: қаттылығы жойылады
Жауап: түсі өзгереді
Жауап: фазин – токсикалық зат бұзылады
Жауап: зиянды қоспалары болғандықтан
Жауап: амбардағы зиянкестермен зақымданғандықтан
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Санитарлы жағынан уылдырықты өңдеудің қандай түрі дұрыс болып табылады?

Жауап: пастеризация
Жауап: тұздау
Жауап: бура қосу
Жауап:уротропин қосу
Жауап: мұздату
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Қандай крем патогенді микроорганизмдердің дамуы үшін қолайлы орта болып табылады?

Жауап: қайнатылған
Жауап: майлы
Жауап: кілегейлі
Жауап: ақуызды
Жауап: крем-шарлот
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Қышқыл тұздардың спецификалық иісін кетіру үшін бүйректі қанша уақыт суық судың астында ұстайды?

Жауап: 1-2 сағат
Жауап: 3-4 сағат
Жауап: 5 сағат
Жауап: 0,5 сағат
Жауап: 1,5 сағат
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Неліктен студень микроорганизмдердің дамуы үшін қолайлы орта болып табылады?
Жауап: құрамында 80% су бар және ақуыз мөлшері көп
Жауап: субөнімдерден дайындалған
Жауап: тығыз консистенциясы бар
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Санитарлы жағынан уылдырықты өңдеудің қандай түрі дұрыс болып табылады?

Жауап: пастеризация
Жауап: тұздау
Жауап: бура қосу
Жауап:уротропин қосу
Жауап: мұздату
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Неліктен құс еті мен субөнімдер үшін өзіндік жеке өңдеу линиясы қажет?

Жауап: дұрыс қансыздандырылмаған
Жауап: санитарлы жағынан қауіпті
Жауап: микробтармен тұқымданған
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Тұздалған балықты тұздықсыз ұзақ сақтаса оның беткі қабатында ащы дәм мен иіс беретін өңез пайда болады, оны қалай атайды?

Жауап: фуксин
Жауап: ашу
Жауап: тат басу
Жауап: қызару
Жауап: күю
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Неліктен құс еті мен субөнімдер үшін өзіндік жеке өңдеу линиясы қажет?

Жауап: дұрыс қансыздандырылмаған
Жауап: санитарлы жағынан қауіпті
Жауап: микробтармен тұқымданған
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Қандай өнімдерді бір қоймада сақтауға рұқсат етілмейді?

Жауап: нан және ұнтақ заттар
Жауап: ет және балық
Жауап: сүт және сельдь
Жауап: ұн және ұнтақ заттар
Жауап: қант и карамель
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Неліктен етті жылы бөлмеде немесе суда ерітуге болмайды?

Жауап: ет сөлі жоғалады, микробтар көбейеді
Жауап: ет сөлі бұлшықет ұлпасына сіңірілмейді
Жауап: түсі өзгереді
Жауап: өзіне тән иісін жоғалтады
Жауап: майы жұмсарып кетеді
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Неліктен құс еті мен субөнімдер үшін өзіндік жеке өңдеу линиясы қажет?

Жауап: дұрыс қансыздандырылмаған
Жауап: санитарлы жағынан қауіпті
Жауап: микробтармен тұқымданған
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 2

ІІ аралық бақылауға арналған тест сұрақтары

Сұрақ: Механикалық құрал-жабдықтар қандай санитарлы-гигиеналық талаптарға жауап беру керек?

Жауап: дыбыс өткізгіштік, конструкциясының оңайлылығы
Жауап: гигроскопиялықтылық, санитарлық өңдеуге оңайлылығы
Жауап: санитарлық өңдеуге оңайлылығы, сілтілерге тұрақсыздығы
Жауап: материалдың зиянсыздығы, конструкциясының оңайлығы, санитарлық өңдеуге оңайлылығы
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Металл құрал-жабдықтар қалай дезинфекцияланады?

Жауап: суда қайнату немесе қыздыру шкафында қыздыру
Жауап: ыстық сумен жуу
Жауап: дезинфекциялық ерітінділермен өңдеу
Жауап: сабынмен жуу
Жауап: содамен жуу
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Асханалық ыдыстар мен құралдарды жасау үшін құрамында қанша мыс бар таттанбайтын болат жарамды?

Жауап: 3,5% көп емес
Жауап: 3,5% көп
Жауап: 0,3%
Жауап: 1%
Жауап: 5%
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Мельхиор дегеніміз

Жауап: мыс және алюминий балқымасы
Жауап: мыс, никель және алюминий балқымасы
Жауап: мыс, алюминий және мырыш балқымасы
Жауап: мыс, никель және мырыш балқымасы
Жауап: мыс пен никель балқымасы
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы жұмысшылар міндетті түрде сақтайтын санитарлы нормалар.

Жауап: санитарлық заңдылықты сақтау
Жауап: жеке гигиенаны сақтау
Жауап: жұмыс орнын мұқият өңдеу
Жауап: асханалық ыдыстардың дезинфекциясы
Жауап: медициналық сауаттылығы
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Бір аспазға қанша санитарлы киім қарастырылу керек?

Жауап: бір комплект
Жауап: екі комплект
Жауап: үш комплект
Жауап: төрт комплект
Жауап: комплектісіз
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Мөлдірлендірілген хлорлы әктің қандай ерітіндісімен бөлмелерді дезинфекциялайды?

Жауап: 0,2 %
Жауап: 0,3 %
Жауап: 0,4 %
Жауап: 0,5 %
Жауап: 1 %
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Аспаз аяқ киіміне қойылатын санитарлы талаптар.

Жауап: ыңғайлы, өкшесінің биіктігі 5см
Жауап: ыңғайлы, өкшесінің биіктігі 1,5-3см
Жауап: ыңғайлы, табан жағы ашық
Жауап: қайықша түрінде вентиляцияланатын
Жауап: аяқ өлшемімен бірдей, тайғанақ емес, жеңіл
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Қандай тексеру міндетті түрдегі медициналық тексерулерге жатады?

Жауап: терапевт тексеруі
Жауап: дерматовенеролог тексеруі
Жауап: тіс дәрігерінің тексеруі
Жауап: туберкулезге тексерілу
Жауап: барлық жауаптардұрыс
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Бактериологиялық бақылау кезінде қоғамдық тамақтандыру кәсіпорынының жұмысшының қолының қай жерінен жуынды алады?

Жауап: қолдың саусақтары мен шынтақтан
Жауап: алақаннан, саусақтан, тырнақ астынан
Жауап: тырнақ астынан
Жауап: қолдың шынтағы мен алағаннан
Жауап: қолдың, саусақтың беткі қабатынан
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Инвентарь мен ыдыстан жуындыны қай кезде алады?

Жауап: таңғы ас кезінде
Жауап: түскі ас кезінде
Жауап: тарату орнында
Жауап: жұмысты бастау алдында
Жауап: жұмыс аяқталған кезде
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Адам үшін метеорологиялық факторлардың ең жағымды үйлесуі қалай аталады?

Жауап: жылу өнімділік
Жауап: жылу беру
Жауап: ыңғайлылық аймағы
Жауап: конвекция
Жауап: булану
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Жылы мерзімдегі өндірістік бөлмелердегі ауа қозғалысының оптималды жылдамдығы:

Жауап: 0,2-0,5мс
Жауап: 0,3мс көп емес
Жауап: 0,6мс көп емес
Жауап: 1мс
Жауап: 1,2мс
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Өндірістік бөлмелердегі ауадағы жанғыш газдардың рұқсат етілген шекті мөлшері.

Жауап: 0,03 мгл
Жауап: 0,05 мгл
Жауап: 0,08 мгл
Жауап: 0,1 мгл
Жауап: 0,15 мгл
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Гигиена деген не?

Жауап: санитариямен құрастырылған ережелерді іс жүзінде жүзеге асырылатын санитарияның саласы
Жауап: адам ағзасына әртүрлі сыртқы орта факторларының әсерін зерттейтін ғылым
Жауап: аурудың алдын-алу іс-шараларын жүзеге асыратын сала
Жауап: аурулардың алдын-алу іс-шараларын жүзеге асыратын ғылым
Жауап: санитариямен құрастырылған ережелерді іс жүзінде жүзеге асыратын ғылым
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Ауыз судың ластанғанын көрсететін органикалық заттар.

Жауап: ішек таяқшасының болуы
Жауап: бактериалды ластану
Жауап: аммиак, нитриттер, нитраттар
Жауап: микробтардың болуы
Жауап: кальцийдің болуы
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Дезинфекциядан кейін ауыз судағы қалдық хлордың мөлшері.

Жауап: 1-1,5 мгл
Жауап: 1-1,2 мгл
Жауап: 0,9 мг\л
Жауап: 0,7-0,8 мгл
Жауап: 0,3-0,5 мг\л
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Санитария деген не?

Жауап: адам ағзасына әртүрлі сыртқы орта факторларының әсерін зерттейтін ғылым
Жауап: аурудың алдын-алу іс-шараларын жүзеге асыратын сала
Жауап: гигиенамен құрастырылған ережелерді іс жүзінде жүзеге асырылатын ғылым
Жауап: гигиенамен құрастырылған ережелерді іс жүзінде жүзеге асырылатын гигиенаның саласы
Жауап: аурулардың алдын-алу іс-шараларын жүзеге асыратын ғылым
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: СЭС келесі жүйеге енеді.

Жауап: стандартизация, сертификация және метрлология
Жауап: өнеркәсіптік және сауда министрлігі
Жауап: ҚР денсаулық сақтау министрлігі
Жауап: ҚР ауылшаруашылық министрлігі
Жауап: Ауыл шаруашылық министрлігі
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Өндірістік бөлмелер үшін терезе ауданы мен еден ауданының қатынасы.

Жауап: 1:6
Жауап: 1:7
Жауап: 1:8
Жауап: 1:10
Жауап: 1:20
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Терезенің ластанған шынылары табиғи жарықтың қанша мөлшерін өткізбейді?

Жауап: 65%
Жауап: 50% -70%дейін
Жауап: 15%
Жауап: 12%
Жауап: 10%
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Шикізатқа жұмыс жасайтын қоғамдық тамақтану кәсіпорындарындағы алдын-ала дайындық цехтары қайда жобаланады?

Жауап: подвалда
Жауап: бір бөлмеде
Жауап: қоймалар мен ыстық цех арасына
Жауап: тарату орнының жанына
Жауап: салқын цехтың жанына
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Жанар майдың толық жанбаған өнімі

Жауап: көмірқышқылы
Жауап: азот қышқылы
Жауап: күкірт қышқылы
Жауап: күкірт сутегі
Жауап: көмірқышқыл газы
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Санитарлы нормаларға байланысты жуыну бөлмелеріндегі ыстық және суық суы бар қол жуғыштар келесі есеппен орнатылады:

Жауап: 60 орынға-1
Жауап: 50 орынға-1
Жауап: 70 орынға-3
Жауап: 50 орынға-2
Жауап: 60 орынға-2
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Тамақ өнімдерімен жанасатын машиналар мен аппараттардың металл бөліктері қандай материалдан жасалады?

Жауап: алюминийден
Жауап: таттанбайтын болаттан
Жауап: полимерлі материалдан
Жауап: шойыннан
Жауап: мыстан
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Асханалық құралдар қалай дезинфекцияланады?

Жауап: суда қайнату немесе қыздыру шкафында қыздыру
Жауап: ыстық сумен жуу
Жауап: дезинфекциялық ерітінділермен өңдеу
Жауап: сабынмен жуу
Жауап: жуғыш заттармен жуу және қуыру шкафында қыздыру
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Не үшін ас үй ыдыстарын дезинфекцияламауға рұқсат етіледі?

Жауап: кальцинирленген содамен тазалайды
Жауап: қайнаған сумен жуады
Жауап: ол әрдайым жылулық өңдеуге ұшырайды
Жауап: сөрелерде кептіреді
Жауап: қышасы бар суға салып қояды
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Гигиеналық жағынан салқын цехтың ең оптималды температуралы-ылғалды тәртібін көрсетіңіз.

Жауап: t=16°С ; қатысты ылғылдылық 40-60%
Жауап: t=18°С ; қатысты ылғылдылық 65%
Жауап: t=20°С ; қатысты ылғылдылық 50%
Жауап: t=22°С ; қатысты ылғылдылық 60%
Жауап: t=25°С ; қатысты ылғылдылық 70%
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Асханадағы қанша орын мөлшеріне қатысты персонал бөлмесі қарастырылады?

Жауап: 75
Жауап: 90
Жауап: 120
Жауап: 150
Жауап: 170
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Қабырғалар мен едендер үшін арналған құрылыс материалдарының маңызды гигиеналық қасиеті.

Жауап: жылу өткізгіштік
Жауап: жылу қабылдағыштық
Жауап: жылу сыйымдылық
Жауап: гигроскопиялықтық
Жауап: дыбыс енгізгіштік
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Гончарлы ыдысты құрамында қорғасынның болуына тексерген кезде қандай зертханалық бақылау жүргізіледі?

Жауап: оның ішінде сірке қышқылының 4% ерітіндісін қайнатады
Жауап: ыстық сумен өңделеді
Жауап: қуыру шкафында қыздырады
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Пергамент құрамындағы санитарлы нормалармен тиым салынған затты көрсетіңіз.

Жауап: мыс және қорғасын
Жауап: қорғасын және мышьяк
Жауап: мышьяк және қалайы
Жауап: қалайы және мыс
Жауап: қорғасын және қалайы
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Жуылған ыдысты неліктен орамалмен сүртуге болмайды?

Жауап: ыдыста із қалдырады
Жауап: бөтен иіс пайда болады
Жауап: бактериалды ластанудың көзі болуы мүмкін
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Шайғаннан кейін асханалық құралдарды қуыру шкафында қанша уақыт қыздырады?

Жауап: 2-3 мин.
Жауап: 4-5 мин.
Жауап: 6 мин.
Жауап: 8 мин.
Жауап: 10 мин.
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Қандай жағдайда хлорлы әк өзінің бактерицидтік қасиетін жоғалтады?

Жауап: 35% белсенді хлордан құралса
Жауап: 25% белсенді хлордан құралса
Жауап: 15% кем емес белсенді хлордан құралса
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Дезинфекция деген не?

Жауап: шыбындармен күресу іс-шарасы
Жауап: кеміргіштермен күресу іс-шарасы
Жауап: аралармен күресу іс-шарасы
Жауап: атжалмандармен күресу іс-шаралары
Жауап: адамды қоршаған ортадағы патогенді микроорганизмдерді жою
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Қандай өнімдерді бір қоймада сақтауға рұқсат етілмейді?

Жауап: нан және ұнтақ заттар
Жауап: ет және балық
Жауап: сүт және сельдь
Жауап: ұн және ұнтақ заттар
Жауап: қант и карамель
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Дератизация деген не?

Жауап: қоршаған ортадағы патогенді микроорганизмдерді жою
Жауап: қоршаған ортадағы ауру тудырғыш микроорганизмдерді жуу
Жауап: жәндіктермен күресу іс-шарасы
Жауап: кеміргіштермен күресу іс-шарасы
Жауап: шыбындарды жою
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Сапаға сәйкес белгілер беру мақсатында ақауларын байқатпай жасаған тағам өнімдерін қалай атайды?

Жауап: сапасыз
Жауап: шартты жарамды
Жауап: фальсифицирленген
Жауап: сапалы
Жауап: шекті жарамды
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Дезинсекция деген не?

Жауап: қоршаған ортадағы патогенді микроорганизмдерді жою
Жауап: қоршаған ортадағы ауру тудырғыш микроорганизмдерді жою
Жауап: жәндіктермен күресу іс-шаралары
Жауап: кеміргіштермен күресу іс-шаралары
Жауап: атжалмандарды жою
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Судың сапасын жақсарту әдістерін көрсетіңіз.

Жауап: мөлдірлендіру, залалсыздандыру, хлорлау, озондау, түссіздендіру
Жауап: мөлдірлендіру, залалсыздандыру, озондау, түссіздендіру
Жауап: мөлдірлендіру, залалсыздандыру, хлорлау, озондау, түссіздендіру, дезинсекция
Жауап: дезинфекция, дезинсекция, дератизация
Жауап: хлорлау
Дұрыс жауап:

Сұрақ: Жоғары ылғалдылық жағдайында сақталған кезде шикідей ысталған шұжықтардың беткі қабатында не пайда болады?

Жауап: ылғал тамшылары
Жауап: көгеру
Жауап: шіріген иіс
Жауап: сулану
Жауап: беткі қабатының қараюы
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Бөлме сәулесінің қанша пайызын сары түс көрсетеді?

Жауап: 1%
Жауап: 5%
Жауап: 100%
Жауап: 80%
Жауап: 40%
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында қандай материалдан жасалған бөлшектеу тақтайшаларын қолдануға болмайды?

Жауап: еменнен
Жауап: буктан
Жауап: қайыңнан
Жауап: кленнан
Жауап: темірден
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Салқындату камераларының ауданы қандай болу керек?
Жауап: 5м² кем емес
Жауап: 5м² көп емес
Жауап: салқындатылмайтын камералардың ауданынан аспау керек
Жауап: салқындатылатын камералардың ауланынан асу керек
Жауап: 5м²
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарындағы құрылыс территориясына қанша аудан бөлінеді?

Жауап: жердің 70-80% ауданы
Жауап: жердің 30-40% ауданы
Жауап: жердің 70% ауданы
Жауап: жердің 50% ауданы
Жауап: жердің 10% ауданы
Дұрыс жауап:

Сұрақ: Қалдықтар камерасын жобалауға қойылатын талаптар:

Жауап: салқындатылатын бөлікте орналасуы керек
Жауап: оның ішінде ыстық және салқын су құбырлары жобалануы керек
Жауап: ол жерден тағамдық қалдықтар максималды қысқа жолмен шығарылуы керек
Жауап: жуу бөлмелерінің жанында орналасуы керек
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Құрылыс материалдарын таңдаған кезде қандай негізгі физикалық қасиеттерге мән беріледі?

Жауап: жылу өткізгіштік
Жауап: жылу сыйымдылық
Жауап: гигроскопиялық
Жауап: дыбыс енгізгіштік
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Неліктен құс еті мен субөнімдер үшін өзіндік жеке өңдеу линиясы қажет?

Жауап: дұрыс қансыздандырылмаған
Жауап: санитарлы жағынан қауіпті
Жауап: микробтармен тұқымданған
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Қабырғалар мен едендер үшін арналған құрылыс материалдарының маңызды гигиеналық қасиеті.

Жауап: жылу өткізгіштік
Жауап: жылу қабылдағыштық
Жауап: жылу сыйымдылық
Жауап: гигроскопиялық
Жауап: дыбыс енгізгіштік
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Гончарлы ыдыстың құрамында қорғасынның болуына тексерген кезде қандай зертханалық бақылау жүргізіледі?

Жауап: оның ішінде сірке қышқылының 4% ерітіндісін қайнатады
Жауап: ыстық сумен өңделеді
Жауап: қуыру шкафында қыздырады
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: t 4-8°С температурада ұрғыланған котлет пен бифштексті сақтау мерзімі.

Жауап: 48 сағаттан көп емес
Жауап: 36 сағаттан көп емес
Жауап: 72 сағаттан көп емес
Жауап: 6 сағат
Жауап: 12 сағат
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Шартты жарамды етке қандай таңба қояды?

Жауап: дені сау мал етіне қойылатын таңба формасымен бірдей қызыл түсті таңба қояды
Жауап: үшбұрышты қызыл таңба
Жауап: дөңгелек күлгін таңба
Жауап: төртбұрышты күлгін таңба
Жауап: овальды күлгін таңба
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Ящур ауруы бар малдардың етін қандай мақсатта қолданады?

Жауап: қоғамдық тамқтандыру кәсіпорындарында
Жауап: пісірілген шұжық және консерві дайындауда
Жауап: тұрғындарға береді
Жауап: ешқандай мақсатта қолданбайды
Жауап: техникалық ұсынуға жібереді
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Тұздалған балықты тұздықсыз ұзақ сақтаса оның беткі қабатында ащы дәм мен иіс беретін өңез пайда болады, оны қалай атайды?

Жауап: фуксин
Жауап: ашу
Жауап: тат басу
Жауап: қызару
Жауап: күю
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Қандай жағдайда брынза адам үшін эпидемиологиялық қауіпті болып келеді?

Жауап: ашытқы дұрыс таңдалмаса
Жауап: жоғары температурада сақтаса
Жауап: ауа ылғалдылығы жоғары жағдайда сақтаса
Жауап: бруцеллезбен ауыратын малдың сүтін қолданса
Жауап: тұздықсыз сақтаса
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Неліктен тағамға үйрек пен қаздың шикі жұмыртқаларын қолдануға шек қойылады, ал қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында қолдануға мүлдем тиым салынады?

Жауап: бөтен иісі бар
Жауап: паразифозды микробтармен зақымданған
Жауап: салмағы ауыр
Жауап: тағамдық құндылығы төмен
Жауап: тәттілеу дәмі бар
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Қандай жағдайда көкөністер асқазан-ішек ауруларын жұқтыру көзі болуы мүмкін?

Жауап: егістікте өсіріліп, ағын сумен суғарылса
Жауап: шірісе немесе көгеріп кетсе
Жауап: пісіп кеткен
Жауап: піспей қалған
Жауап: дұрыс сақталмаса
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Санитарлы нормаларға сәйкес қандай бөгде қоспалар дәнді дақылдардар үшін улы болып табылады?

Жауап: спорынья, головня
Жауап: куколь, горчак, вязель
Жауап: фузариум, головня
Жауап: горчак, спорынья
Жауап: просо, необруменные пленки
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Неліктен асбұршақ 1-2 сағатқа созылатын ұзақ жылулық өңдеуді қажет етеді?

Жауап: қаттылығы жойылады
Жауап: түсі өзгереді
Жауап: фазин – токсикалық зат бұзылады
Жауап: зиянды қоспалары болғандықтан
Жауап: амбардағы зиянкестермен зақымданғандықтан
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Консерві ыдысының коррозиясы кезінде сутегі пайда болатын бомбаж түрі.

Жауап: химиялық
Жауап: биологиялық
Жауап: физикалық
Жауап: нақты емес
Жауап: нақты
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Арнайы ұйытқымен емдемеген кезде қандай ауру кезінде 70% жағдайы өлімге әкеледі?

Жауап: сальмонеллез
Жауап: ботулизм
Жауап: бруцеллез
Жауап: туберкулез
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Санитарлы жағынан уылдырықты өңдеудің қандай түрі дұрыс болып табылады?

Жауап: пастеризация
Жауап: тұздау
Жауап: бура қосу
Жауап:уротропин қосу
Жауап: мұздату
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Қандай сүт эпидемиологиялық қауіпті болып келеді?

Жауап: пастерленбеген
Жауап: пастерленген
Жауап: құрамында патогенді микроорганизмдері бар
Жауап: стерилденген
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Сырлардың санитарлы жағдайының дұрыстығы неге байланысты?

Жауап: сақтау шарттарына байланысты
Жауап: өңдеу әдісіне байланысты
Жауап: тұз ерітіндісімен өңдеуге байланысты
Жауап: парафинирлеу тәсіліне байланысты
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Зоонозаға қайсысы жатпайды?

Жауап: ящур
Жауап: туберкулез
Жауап: бурцеллез
Жауап: сальмонеллез
Жауап: сібір жарасы
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Консерві банкалары ыдыстарындағы қалайының рұқсат етілген шекті мөлшері:

Жауап: 0,14% көп емес
Жауап: 0,14% көп емес
Жауап: 0,2%
Жауап: 0,35%
Жауап: 0,5%
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Чумамен зақымданатын шошқа еті адам ағзасында қандай ауру тудырады?

Жауап: сальмонеллез
Жауап: ящур
Жауап: бурцеллез
Жауап: туберкулез
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Дайындалған кезінен бастап, ұсынғынға дейінгі аралықта тасымалданатын тағамды сақтау мерзімі:

Жауап: 6 сағат
Жауап: 5 сағат
Жауап: 4 сағат
Жауап: 3 сағат
Жауап: 1 сағат
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Неліктен етті жылы бөлмеде немесе суда ерітуге болмайды?

Жауап: ет сөлі жоғалады, микробтар көбейеді
Жауап: ет сөлі бұлшықет ұлпасына сіңірілмейді
Жауап: түсі өзгереді
Жауап: өзіне тән иісін жоғалтады
Жауап: майы жұмсарып кетеді
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Қандай крем патогенді микроорганизмдердің дамуы үшін қолайлы орта болып табылады?

Жауап: қайнатылған
Жауап: майлы
Жауап: кілегейлі
Жауап: ақуызды
Жауап: крем-шарлот
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Қышқыл тұздардың спецификалық иісін кетіру үшін бүйректі қанша уақыт суық судың астында ұстайды?

Жауап: 1-2 сағат
Жауап: 3-4 сағат
Жауап: 5 сағат
Жауап: 0,5 сағат
Жауап: 1,5 сағат
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Неліктен студень микроорганизмдердің дамуы үшін қолайлы орта болып табылады?
Жауап: құрамында 80% су бар және ақуыз мөлшері көп
Жауап: субөнімдерден дайындалған
Жауап: тығыз консистенциясы бар
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Құрылыс материалдарын таңдаған кезде қандай негізгі физикалық қасиеттерге мән беріледі?

Жауап: жылу өткізгіштік
Жауап: жылу сыйымдылық
Жауап: гигроскопиялықтылық
Жауап: дыбыс енгізгіштік
Жауап: барлық жауап дұрыс
Дұрыс жауап: 5

Сұрақ: Тағамдық инфекциялық ішек инфекциясына келесі жатады:

Жауап: бруцеллез
Жауап: туберкулез
Жауап: сальмонеллез
Жауап: ішектифі
Жауап: ботулизм
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Жоғары температура, әліздік, іш ауруы, қан араласқан сұйық жиі дәрет болатын ауру.

Жауап: холера
Жауап: іш өту
Жауап: бруцеллез
Жауап: фузариоз
Жауап: ящур
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Іш өту, құсу, ағзаның сусыздануын, әлсіздік, бас ауруын, t= 35°Сболатын ауру:

Жауап: ішектифі
Жауап: сальмонеллез
Жауап: холера
Жауап: іш өту
Жауап: сібір жарасы
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Зақымданған тағамды қабылдағаннан кейін бір тәулік ішінде улану пайда болады, осының нәтижесінде дем алу бұзылып, өлімге әкелуі мүмкін ауру:

Жауап: ботулизм
Жауап: стафиллококкты
Жауап: сальмонеллез
Жауап: афлотоксикоз
Жауап: эрготизм
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Жаз мезгілінде стафиллококкты уланудың алдын-алу үшін кондитер бұйымдарын қандай креммен дайындау ұсынылмайды?

Жауап: майлы
Жауап: қайнатылған
Жауап: кілегейлі
Жауап: ақуызды
Жауап: безе
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Өскінделіп кеткен картоптағы қандай зат улану тудырады?

Жауап: амигдаменглюкозиді
Жауап: солонинглюкозиді
Жауап: фазин
Жауап: теоброминалколоид
Жауап: капсаицинглюкозиді
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Спорынья қандай тағамдық улану тудырады?

Жауап: эрготизм
Жауап: фузариотоксикоз
Жауап: афлотоксикоз
Жауап: сальмонеллез
Жауап: ботулизм
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Солитер қандай өнім арқылы адам ағзасына түседі?

Жауап: балық
Жауап: бауыр
Жауап: сүт
Жауап: финнозды ет
Жауап: шұжық
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Қандай тағамдарды жылулық өңдеу дұрыс жүргізілмесе, описторхистармен улану пайда болады?

Жауап: еттен жасалған тағамдар
Жауап: моллюсктерден жасалған тағамдар
Жауап: балықтан жасалған тағамдар
Жауап: сүттен жасалған тағамдар
Жауап: көкөністерден жасалған тағамдар
Дұрыс жауап: 3

Сұрақ: Зақымдану балық арқылы болатын, адам ішегін зақымдайтын, тегіс, ұзындығы 10м дейін баратын глист түрі.

Жауап: бұқа цепеньі
Жауап: кең лентец
Жауап: трихинеллалар
Жауап: аскаридалар
Жауап: шошқа цепеньі
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Адамның миын, өкпесін, бауырын зақымдайтын ленталы құрттың жұмыртқасы:

Жауап: эхинококк
Жауап: аскаридалар
Жауап: солитер
Жауап: кошачья двуустка
Жауап: трихинеллалар
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Стафилококктың дамуы үшін қолайлы ортаны көрсетіңіз.

Жауап: сүт
Жауап: ет
Жауап: сары май
Жауап: қант ерітіндісі
Жауап: балық
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Тұқымды жемістерде болатын ағзаға түскен кезде еріп, синильді қышқыл бөліп, улану тудыратын затты көрсетіңіз.

Жауап: амигдаменглюкозиді
Жауап: солонинглюкозиді
Жауап: теобромин
Жауап: фазин
Жауап: фагин
Дұрыс жауап: 2

Сұрақ: Қандай температурадафиннозбен зақымданған шошқа еті бір тәулік ішінде залалсызданады?

Жауап: –9ºC
Жауап: – 10ºC
Жауап: –11ºC
Жауап: –12ºC
Жауап: –8ºC
Дұрыс жауап: 4

Сұрақ: Егер етті 24 рет кескен кезде ең аз дегенде бір трихинелла байқалса, онда мұндай етпен не істейді?

Жауап: техникалық утилизацияға жібереді
Жауап: қайнатып пісіреді
Жауап: консерві өңдейді
Жауап: барлық жауап дұрыс
Жауап: жауаптар дұрыс емес
Дұрыс жауап: 1

Сұрақ: Адам үшін патогенді емес гельминтті көрсетіңіз.

Жауап: эхинококк
Жауап: бұқа цепені
Жауап: ремнец
Жауап: трихинеллалар
Жауап: кошачья двуустка.
Дұрыс жауап: 3



Ұқсас жұмыстар

Бағдарламалық бақылау сұрақтарына жауап бермегенде
Жауап алудың түсінігі, маңызы және түрлері
КУӘ МЕН ЖӘБІРЛЕНУШІДЕН ЖАУАП АЛУДЫҢ ТАКТИКАСЫ
Көпбұрыштар ауданын оқытудың теориялық негіздері
Түгендеу кезінде
Бейімделген тест дайындау жүйесінде тест сұрақтарын дайындау
Петропавл қаласының бағыт желісін әзірлеу
МДҰ әдістемелік кабинет
Беттестіру--- жауап алудың ерекше бір түрі және оның психологиялық ерекшеліктері
Тест тапсырмаларын жасау және таңдау
Жол қозғалысы және көлік құралдарын пайдалану ережелерін бұзғаны үшін жауапкершілік
Заңды тұлғаның жауапкершiлiгi
Еңбекті қорғау жөніндегі заңдарды бұзғаны үшін жауаптылық
“АГРОВЕТОРТАЛЫҚ” ЖАУАПКЕРШІЛІГІ ШЕКТЕУЛІ СЕРІКТЕСТІГІНІҢ ЖАРҒЫСЫ
Ананың ақылы әрқашанда дұрыс шешім
Мәтін бойынша сұрақтарға жауап жаз
Дұрыс формуланы көрсетіңіздер
Мамандық таңдау - өміріңнің бір кірпішін дұрыс қалау
Сұрақтарға жауап жаз