Консервіленген шырындардың жетілуі
Пән: Өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы
1 аралық бақылау
$$$ 121 В
1. Қызанақ шырынын алу мына схема бойынша жүреді:
А. жуу → инспекция → өлшемдеу → залалсыздандыру → салқындату
В. жемістерді жуу→ инспекция → ұнтақталған → ұнтақталған массаны қыздыру → шырынды мыжу → шырынды қыздыру → ауасыздандыру → деаэрация → өлшемдеу → консервілеу
С. жемістерді жуу→ ұнтақталған массаны қыздыру → залалсыздандыру → тасымалдау
D. жуу → ұнтақталған → ұнтақталған массаны қыздыру → гомогендеу → консервілеу → тасымалдау
Е. жуу → инспекция → өлшемдеу → консервілеу → салқындату → тасымалдау
$$$ 122 Е
2. Өндірісте қызанақ шырынын алуда қызанақ пастасын қыздыру процесі не үшін керек?
А. процесті ұзарту үшін
В. өнімнің сапасын жақсарту үшін
С. түсі қалыптасуы үшін
D. органолептикалық көрсеткіштерін жақсарту үшін
Е. ауадан арылту үшін
$$$ 130 А
3. Қызанақ шырынындағы жұмсағының оптимальды құрамы қанша болу керек?
А. 12-14 %
В. 8-10 %
С. 15-17 %
D. 5-8 %
Е. 20-25 %
$$$ 131 Е
4. Қызанақ шырынының түсі неге байланысты?
А. пектиндік заттар құрамына байланысты
В. спиртке және корбиндік қосылыстарға байланысты
С. минеральскдік құрамы және витаминдер
D. химиялық құрамына байланысты
Е. шикізаттың піскендігіне және технологиялық процестердің жүруіне байланысты
$$$ 132 В
5 Көкөніс шырындарында микроорганизм қышқылдануға әкеледі?
А. сlostridium pasterianum
В. сoagulans
С. тhermoacedurans
D. спора түзуші микроорганизмдер
Е. ішек таяқшалары
$$$ 133 С
6 Сәбіз шырыны қандай заттарға бай?
А. белокқа, аминоқышқылдарға
В. витаминдерге
С. қантқа, каротинге, минералды заттарға
D. пектиндерге
Е. минералды және азотты заттарға
$$$ 134 А
7 Сәбіз шырынын залалсыздандыру қандай температура режимінде жүреді?
А. T=120 0С; τ=40 мин. қысым Р=275 кПа
В. T=110 0С; τ=50 мин. қысым Р=250 кПа
С. T=100 0С; τ=20-40 мин. қысым Р=240 кПа
D. T=85-95 0С; τ=30 мин. қысым Р=300 кПа
Е. T=90-105 0С; τ=1-1,5 сағ. қысым Р=200 кПа
$$$ 135 D
8 Қызылша шырының қызыл түсі неге байланысты?
А. миоальбуминдерге
В. аскорбин қышқылы
С. ферменттерге
D. гликозидом бетонином
Е. азотты заттарға
$$$ 136 С
9 Қандай шырындар табиғиға жатады?
А. ұлпасы бар шырындар
В. ұлпасыз шырындар
С. бір шикізат түрінен дайындалған, қант, шәрбәт және т.б. заттар қоспасынсыз
D. шикізаттың бір түрінен және қант, шәрбәт т.б. заттар қосылып дайындалған
Е. шикізаттың бірнеше түрінен дайындалған
$$$ 137 Е
10 Қандай шырындар купаждау деп аталады?
А. табиғи шырындар қоспасынсыз
В. қоюлатылған шырындар, пастерлеу жолымен алынған
С. қантты шырындар
D. араласқан: қантпен газдалған
Е. шырын, негізгі шырынға басқа шикізат түрін қосу жолымен алынған (мысалы, 80:20 алмұртты-алма)
$$$ 138 D
11 Консервіленген шырындардың жетілуі:
А. 1,2,3 сорттар
В. пастерленген және залалсыздандырылған
С. ұлпасыз шырындар (түссіздендірілген) және ұлпасы бар шырындар (нектар)
D. табиғи, купанирленген, қантты шырындар, газдалған шырындар, ашытылған шырындар, қоюлатылған
Е. табиғи және жасанды (бояғыш және ароматтандырғыш заттар қосу арқылы)
$$$ 139 А
12 Қоюлатылған шырындарды мынандай топтарға бөледі:
А. пастерленген, асептикалық консервілеу, суық сақтау, антисептиктермен консервілеу, ұлпасыз шырындар, ұлпасы бар шырындар
В. 1, 2, 3, сорттар
С. табиғи (қоспасыз) және жасанды (бояғыш және ароматтандырғыш заттар қосу арқылы)
D. купанирленген, газдалған, қантты шырындар
Е. арақ-шарап өндірістеріне арнап жасалған алкогольсіз және шырындар
$$$ 140 В
13 Деаэрация дегеніміз не?
А. спецификалық исінен арылту
В. өңдеу кезінде шырынға түскен ауадан арылту
С. шырынның түсін жақсарту
D. шырынды сақтаудың мерзімін көбейту
Е. шырынды түссіздендіру, қоспалардан айыру
Консервілеу әдістері. Жеңіл тағамдық консервілер
Шырын өндірісі
Тамақтанудың физиологиялық негіздері
Тауар және тауар ассортименті
Томат шырынын өндіру технологиясы
Стандартпен нормаланады мөлшері жемістер
Экологиялық таза тамақ өнімі өндірісінің экологиялық-экономикалық тиімділігі (Оңтүстік Қазақстан облысы материалында)
Консервілеудің биохимиялық әдістері
Сүрлемдегі микроорганизмдер
Балық және балық өндірісі
Малдың өсіп-жетілуіне ортақ заңдылықтары
Сәулет өнерінің жетілуі