Эпифитті бактериялар
$$$101Е
Азықтық ашытқы өндіру барысында әлсіз қышқылдардан алынған ағаш гидролизатының құрамында қанша пайыз редуцирлеуші зат болады?
А) 5-7%
В) 0,5-1,2%
С) 1,5-1,9%
D) 4,3-5,0%
Е) 2-3,5%
$$$102А
Азықтық ашытқыларды өндіру барысында Рижский әдісі бойынша концентирленген H2SO4 көмегімен алынған ағаш гидролизатының құрамында қанша процент редуцирлеуші зат болады?
А) 5-7%
В) 0,5-1,2%
С) 1,5-1,9%
D) 4,3-5,0%
Е) 2-3,5%
$$$103В
Азықтық ашытқыларды өндіру барысында целлюлозаны алғаннан кейін сілтілі сульфидтің құрамында қанша пайыз редуцирлеуші зат болады?
А) 5-7%
В) 0,5-1,2%
С) 1,5-1,9%
D) 4,3-5,0%
Е) 2-3,5%
$$$104С
100кг глюкозаны қоректік зат ретінде қолдана отырып, одан қанша мөлшерде құрғақ ашытқы алуға болады?
А) 49-59кг
В) 60-71кг
С) 73-85кг
D) 33-35кг
Е) 85-100кг
$$$105 D
Қоректік орта ретінде сірке қышқылы мен оның тұздарын пайдаланатын болсақ, қанша мөлшерде құрғақ ашытқы аламыз?
А) 49-59кг
В) 60-71кг
С) 73-85кг
D) 33-35кг
Е) 85-100кг
$$$106Е
Азықтық ашытқыларды өндіргенде ашытқы культуралары қандай ортада өседі?
А) ағаш гидролизаты
В) тұз қоспасы бар сілтілі сульфит
С) парафин
D) глюкоза
Е) сабанды орта
$$$107А
Азықтық ашытқы алу үшін қолданылатын ашытқы өсіретін Лефрансуа типіндегі апараттың ұзындығы мен диаметрі қандай?
А) биіктігі 13м, диаметрі 7м
В) ұзындығы 17м, диаметрі 9м
С) ұзындығы 20м, диаметрі 10м
D) ұзындығы 23м, диаметрі 12м
Е) дұрыс жауап жоқ.
$$$108В
Азықтық ашытқы алу үшін қолданылатын ашытқы өсіретін Лефрансуа типіндегі апараттың көлемі қандай?
А) 300м3
В) 320м3
С) 350м3
D)370м3
Е) 390м3
$$$109С
Азықтық ашытқыларды алу үшін ферментация процесін құрғақ ашытқылардың концентрациясы қаншаға жеткенге дейін тоқтатпайды?
А) 20-25гл
В) 30-35гл
С) 10-15гл
D) 40-45гл
Е) 1-5гл
$$$ 110 D
Көлемі 320 м3 Лефрансуа аппаратынан тәулігіне қанша құрғақ дрожжы алуға болады?
A) 6-10 т.
B) 11-16 т.
C) 17-21 т.
D) 1-5 т.
E) 21-22 т.
$$$ 111 Е
Табиғи газдан микробты биомассаны алуда культуральді сұйықтықта метанның ерігіштігі қандай?
A) 0,2-0,3 гл.
B) 0,3 гл.
C) 0,5 гл.
D) 0,7 гл.
E) 0,02 гл.
$$$ 112 А
1 т құрғақ бактериалды биомасса алу үшін жұмсалады:
A) 1,25—1,33 т метан.
B) 2,25 -3,12 т метан.
C) 3,25-4,12 т метан.
D) 4,25-5,12 т метан.
E) 5,25-6,12 т метан.
$$$ 113 В
Культивирлеудің периодты сұлбасы бойынша газ қоспасы циркуляциясының жабық жүйесінде Methanomonas-ты ферментаторда культивирлеу температурасы құрайды:
A) 20ºC.
B) 30ºC.
C) 25ºC.
D) 35ºC.
E) 40ºC.
$$$ 114 С
Культивирлеудің периодты сұлбасы бойынша газ қоспасы циркуляциясының жабық жүйесінде Methanomonas ферментаторда ферментация басында мына қысымды құрайды:
A) 6 МПа (60 кгссм2).
B) 5 МПа (50 кгссм2).
C) 4 МПа (40 кгссм2).
D) 3 МПа (30 кгссм2).
E) 2 МПа (20 кгссм2).
$$$ 115 D
Культивирлеудің периодты сұлбасы бойынша газ қоспасы циркуляциясының жабық жүйесінде Methanomonas ферментаторда 2 тәулікте ферментация кезінде биомассаның қандай концентрациясына жетеді?
A) 4 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
B) 3 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
C) 2 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
D) 1 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
E) 2 тәулік биомасса алу үшін жеткіліксіз.
$$$ 116 Е
Үздіксіз, ағынды культивирлеуде Methanomonas ферментаторда ферментация кезінде биомассаның қандай концентрациясына жетеді?
A) 1-3 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
B) 4-6 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
C) 7-9 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
D) 10-11 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
E) 12—15 г және одан да доғары 1 л культуральді сұйықтыққа.
$$$ 117 А
Сутекті бактериялар ненің көмегімен молекулалық сутегін активтеуге қабілетті?
A) гидрогеназа болуы.
B) пептидаза болуы.
C) оксидаза болуы.
D) липаза болуы.
E) сутекті бактериялар молекулалық сутегін активтеуге қабілетті емес
$$$ 118 В
Сутекті бактериялардың биомассасын алу үшін шикізат болып табылады:
A) парафин.
B) газдар С02, Н2, 02 және минералды тұздардың қоспасы.
C) ағаш гидролизаты.
D) сульфитті щелоктар.
E) барда.
$$$ 119 С
Бактериалды биомасса алу үшін Hydrogenomonas eutropha культурасын алдымен көбейтеді:
A) Мюллер ортасында.
B) ЕПА.
C) Шлегель ортасында.
D) ЕПБ.
E) Кауфман ортасында.
$$$ 120 D
Сутекті бактериялардың биомассасын алу үшін ортаның оптимальді реакциясы:
A) 4,1.
B) 5,7.
C) 6,0.
D) 6,8.
E) 7,8.
$$$ 121 Е
Сутекті бактериялардың биомассасын алу үшін ортаның оптимальді температурасы:
A) 15-16°С.
B) 20-23°С.
C) 25-27°С.
D) 40-43°С.
E) 31—32°С.
$$$ 122 А
Периодты режимде сутекті бактериялардың биомассасын өсіру концентрациясы жетеді:
A) 50 г дейін 1 л культуральді сұйықтыққа.
B) 55-60 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
C) 63-67 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
D) 70-75 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
E) 78-82 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
$$$ 123 В
Медициналық дрожжыны алады:
A) шарап өндірісінің жанама өнімінен.
B) сыра өндірісінің жанама өнімінен.
C) қант өндірісінің жанама өнімінен.
D) целлюлоза өндірісінің жанама өнімінен.
E) мұнай өндірісінің жанама өнімінен.
$$$ 124 С
Медициналық дрожжы құрамындағы ылғалдылық құрайды:
A) 10-11 %.
B) 12-14%.
C) 7-8%.
D) 3-5%.
E) медициналық дрожжының құрамында ылғалдылық болмайды.
$$$ 125 D
Сыра дрожжыларының жағымсыз, ащы дәмін жою үшін құлмақтан (хмель) медициналық дрожжыны алуда оларды өңдейді:
A) 1% -ті каустикалық сода ерітіндісімен.
B) сіркенің жоғары концентрациясымен.
C) ешбір нәрсемен өңдемейді.
D) 1%-ті ас тұзы ерітіндісімен.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 126 Е
Сүт қышқылы бактерияларының культурасын көбейту үшін жақсы қоректік орта ретінде, кептіру үшін арналған:
A) парафин.
B) барда.
C) сульфитті щелоктар.
D) ағаш гидролизаты.
E) стерильді майсыздандырылған сүт.
$$$ 127 А
Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын алуда егінді материал құрауы қажет:
A) 1% ортаның көлемінен.
B) 5% ортаның көлемінен.
C) 7% ортаның көлемінен.
D) 9% ортаның көлемінен.
E) 11% ортаның көлемінен.
$$$ 128 В
Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды стрептококтардың көбею процесі мына температура кезінде жүзеге асады:
A) 25°С.
B) 30°С.
C) 35°С.
D) 40°С.
E) 15°С.
$$$ 129 С
Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды стрептококтардың көбею процесі жүзеге асады:
A) 5—10 с. аралығында.
B) 20-23 с. аралығында.
C) 12—16 с. аралығында.
D) 25-28 с. аралығында.
E) 29-32 с. аралығында.
$$$ 130 D
Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды таяқшалардың көбею процесі мына температура кезінде жүзеге асады:
A) 25°С.
B) 30°С.
C) 35°С.
D) 40°С.
E) 15°С.
$$$ 131 Е
Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды таяқшалардың көбею процесі жүзеге асады:
A) 10 с. аралығында.
B) 13 с. аралығында.
C) 24 с. аралығында.
D) 36 с. аралығында.
E) 6 с. аралығында.
$$$ 132 А
Сұйық ашытқыны түскен ауаның температурасымен тең етіп бүріккіш кептіргіште кептіреді:
A) 130—140°С.
B) 110-125°С.
C) 90-110°С.
D) 70-85°С.
E) 200°С.
$$$ 133 В
Құрғақ ашытқының қалдық ылғалдылығы құрайды:
A) 2-4%.
B) 5-7%.
C) 9-12%.
D) 14-17%.
E) 19-22%.
$$$ 134 С
130-140°С кептіруде стрептококтардың тірі қалу деңгейі құрайды:
A) 5-10%.
B) 11-16%.
C) 18—33%.
D) 35-50%.
E) тірі қалуы 100% құрайды.
$$$ 135 D
130-140°С кептіруде ацидофильді таяқшалардың тірі қалу деңгейі құрайды:
A) 35-50%.
B) 11-16%.
C) 18—33%.
D) 7—8%.
E) тірі қалуы 100% құрайды.
$$$ 136 Е
Центрифугалау кезінде ортадан сүт қышқылды бактерия клеткаларын бөлуді жүргізу ұсынылады:
A) өсудің лаг – фазасында.
B) өсудің экспоненциальді фазасында.
C) өлу фазасында.
D) лаг- фазаның басында.
E) өсудің стационарлы фазасының басында.
$$$ 137 А
Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде стрептококтар үшін оптимум рН құрайды:
A) 5,0—5,2.
B) 7,0-7,2.
C) 3,2-3,8.
D) 4,3-4,5.
E) 7,3-7,9.
$$$ 138 В
Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде ацидофильді таяқшалар үшін оптимум рН құрайды:
A) 5,0—5,2.
B) 4,5— 4,7.
C) 3,2-3,8.
D) 7,0-7,2.
E) 7,3-7,9.
$$$ 139 С
Сүт қышқылы бактерияларының бактериалды концентратын қандай температурада сақтау қажет?
A) 7-9°С.
B) 10-12°С.
C) 4—6°С.
D) 13-15°С.
E) 0°С.
$$$ 140 D
Қант заводында жомның сапасын жақсарту үшін мына культураны қолдану ұсынылады:
A) Mycobacterium tuberculosis.
B) Lactobac. lactis.
C) Lactobac. delbruckii.
D) Lactobac. plantarum.
E) Lactobac. brevis.
$$$ 141 Е
Антигенді қасиетке ие, адамның және жануардың ағзасында иммунитет құруға қабілетті биологиялық тектес препараттар қалай аталады:
A) антибиотиктер.
B) ферменттер.
C) витаминдер.
D) гормондар.
E) вакциналар.
$$$ 142 А
Вакцина өндірісінде кең қолданылатын орталар:
A) дрожжылы автолизаттар.
B) парафиндер.
C) бардалар.
D) ағаш гидролизаты.
E) сульфитті щелоктар.
$$$ 143 В
Анаэробты бактерияларды культивирлеуде ортадан оттегіні жою үшін инертті газ ретінде қолданады:
A) көміртегі.
B) азот.
C) сутегі.
D) оттегі.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 144 С
Вакцина алуда антигенді тұндыру үшін қолданады:
A) бейтарап тұздардың ерітіндісі.
B) сахарозаны.
C) этил спиртін.
D) ксилозаны.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 145 D
Вакциналарды балластты заттардан босату үшін клеткалы массаны өңдейді:
A) бейтарап тұздардың ерітіндісімен.
B) сахарозамен.
C) этил спиртімен.
D) үшхлорсірке қышқылымен.
E) дұрыс жауап жоқ
$$$ 146 Е
Полиомиелиттің вирусын маймыл бүйрегінің тканьді культурасында көбейту ұсынылды?
A) Уотсонмен.
B) Пастермен.
C) Крикпен.
D) Себинмен.
E) Солкпен.
$$$ 147 А
Топырақта өмір сүретін азотбекіткіш бактериялар қалай аталады:
A) Azotobacter.
B) Түйнекті бактериялар.
C) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
D) Эпифитті бактериялар.
E) Дұрыс жауап жоқ.
$$$ 148 В
Бұршақ тұқымдас өсімдіктерінің тамыр түйнегінде өмір сүретін азотбекіткіш бактериялар қалай аталады:
A) Azotobacter.
B) Түйнекті бактериялар.
C) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
D) Эпифитті бактериялар.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 149 С
Бір жыл аралығында Azotobacter түрлері байланыстырады:
A) 5-15 кгга.
B) 60-100 кгга.
C) 20—40 кгга.
D) 100—300 кгга.
E) 450-700 кгга.
$$$ 150 D
Бір жыл аралығында түйнекті бактериялар байланыстырады:
A) 5-15 кгга.
B) 60-100 кгга.
C) 20—40 кгга.
D) 100—300 кгга.
E) 450-700 кгга.
$$$ 151 Е
Азотобактерин тірі клеткалардың препараты болып табылады:
A) Түйнекті бактериялар.
B) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Эпифитті бактериялар.
E) Azotobacter.
$$$ 152 А
Нитрагин тірі клеткалардың препараты болып табылады:
A) Түйнекті бактериялар.
B) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Эпифитті бактериялар.
E) Azotobacter.
$$$ 153 В
Фосфобактерин — клеткалы препарат:
A) Түйнекті бактериялар.
B) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Pseudomonas.
E) Azotobacter.
$$$ 154 С
Azotobacter клеткаларының өлшемдері:
A) 11-15 мкм.
B) 8-10 мкм.
C) 2—5 мкм.
D) 6-8 мкм.
E) 17-19 мкм.
$$$ 155 D
Azotobacter түрлерімен ауаның азотын бекіту активтілігі қай қосылыстардың қатысуымен жоғарлайды:
A) темірдің.
B) кальцийдің.
C) магнийдің.
D) молибденнің.
E) марганецтің.
$$$ 156 Е
Azotobacter түрінің бактерияларын культивирлеу үшін ортаның оптималді температурасы:
A) 9-11 °С.
B) 12-15°С.
C) 30-32°С.
D) 35-40°С.
E) 25—27°С.
$$$ 157 А
Azotobacter түрінің бактерияларын культивирлеу үшін ортаның оптималді рН-ы:
A) 7,2.
B) 4,5.
C) 5,2.
D) 5,7.
E) 5,0.
$$$ 158 В
Топырақты немесе торфты (шымтезекті) азотобактеринді дайындау үшін культураны неше тәулік аралығында инкубирлейді:
A) 10-15 тәу.
B) 3—5 тәу.
C) 7-10 тәу.
D) 16-19 тәу.
E) 24 тәу.
$$$ 159 С
Топырақты немесе торфты (шымтезекті) азотобактеринді дайындау үшін культураны қандай температурада инкубирлейді:
A) 10-15 °С.
B) 17-19°С.
C) 26—27°С.
D) 30-32°С.
E) 33-35°С.
$$$ 160 D
Топырақты немесе торфты (шымтезекті) азотобактерин препаратын сақтау ұзақтығы:
A) 5-7 ай.
B) 7-9 ай.
C) 9-12 ай.
D) 2—3 ай.
E) 1-2 жыл.
$$$ 161 Е
1 га егістікке егуге арналған ұрықтарды өңдеуге қажет:
A) 17-22 кг топырақты азотобактерин.
B) 13-16 кг топырақты азотобактерин.
C) 9-12 кг топырақты азотобактерин.
D) 7-9 кг топырақты азотобактерин.
E) 3—6 кг топырақты азотобактерин.
$$$ 162 А
Азотобактеринді пайдалану дәнді-дақылдар өнімін арттыруға мүмкіндік береді:
A) 2—4 цга.
B) 10-15 цга.
C) 20-25 цга.
D) 30-35 цга.
E) 40-45 цга.
$$$ 163 В
Түйнекті бактериялар қай түрге жатады:
A) Azotobacter.
B) Rhizobium.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
E) Pseudomonas.
$$$ 164 С
Түйнекті бактериялар қандай орталарда жақсы өседі:
A) сульфитті щелоктар.
B) бардада.
C) құрамында бұршақ экстракты (қайнатпа) немесе басқа өсімдіктері бар
D) мелассада.
E) ағаш гидролизатында.
$$$ 165 D
Түйнекті бактериялар қандай температурада жақсы өседі:
A) 10-15°С.
B) 17-19°С.
C) 30-32°С.
D) 20—26°С.
E) 35-39°С.
$$$ 166 Е
Түйнекті бактериялар қандай рН жақсы өседі:
A) 4,3.
B) 5,2.
C) 5,5.
D) 6,3.
E) 7,0.
$$$ 167 А
Дайын агарлы нитрогинді қандай температурада сақтайды:
A) 0-10°С.
B) 13-17°С.
C) 18-19°С.
D) 20-22°С.
E) 23-25°С.
$$$ 168 В
Ұрықтарды өңдегенде агарлы нитрогин препаратын қолдануға болады:
A) 7 ай аралығында.
B) 4 ай аралығында.
C) 12 ай аралығында.
D) 18 ай аралығында.
E) 24 ай аралығында.
$$$ 169 С
Өсімдіктердің эпифитті стимуляторларын алу үшін биологиялық тестпен таңдалған түрлердің культураларын қолданады:
A) Azotobacter.
B) Rhizobium.
C) Pseudomonas.
D) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
E) Mycobacterium tuberculosis.
$$$ 170 D
Pseudomonas түрінің бактерия өсуінің оптимальді температурасы:
A) 13-17 °С.
B) 18-22°С.
C) 32-35°С.
D) 26—28°С.
E) 36-39°С.
$$$ 171 Е
Pseudomonas түрінің бактерия өсуі үшін оптимальді рН:
A) 4,3.
B) 5,2.
C) 5,5.
D) 6,3.
E) 7,0.
$$$ 172 А
1 га аумақты өңдеу үшін қажетті, өсудің эпифитті стимулятор препаратының массасы құрайды:
A) 0,5 кг.
B) 1,2 кг.
C) 2,3 кг.
D) 3,1 кг.
E) 4,0 кг.
$$$ 173 В
Дәнді-дақылдардың ұрықтарын өсудің эпифитті стимулятор препаратымен бактеризациялау өнімді арттыруға мүмкіндік береді:
A) 5%.
B) 10—15%.
C) 20%.
D) 25%.
E) өнімнің артуы байқалмайды.
$$$ 174 С
Тамыржемістерді, әсіресе қант қызылшасын өсудің эпифитті стимулятор препаратымен бактеризациялау өнімді арттыруға мүмкіндік береді:
A) 5%.
B) 10—15%.
C) 20%.
D) 25%.
E) өнімнің артуы байқалмайды.
$$$ 175 D
Микроорганизмдер клеткасында липид концентрациясы құрайды:
A) 5%.
B) 10—15%.
C) 20%.
D) 75%.
E) 100%.
$$$ 176 Е
Төмен температура саңырауқұлақтардың синтезін стимулдейді:
A) қаныққан май қышқылдары.
B) ферменттердің.
C) витаминдердің.
D) көміртектерінің.
E) қанықпаған май қышқылдары.
$$$ 177 А
Микроб тектес липидтерді өндіруде шикізат ретінде қызмет етеді:
A) ағаш гидролизаты.
B) сульфитті щелоктар.
C) меласса.
D) барда.
E) барлық жауап дұрыс.
$$$ 177 В
Тәулігіне Rhodotorula gracilis дрожжы биомассасында пайда болуы мүмкін:
A) 10-20% липидтер.
B) 50—60% липидтер.
C) 20-30% липидтер.
D) 30-40% липидтер.
E) 100% липидтер.
$$$ 178 С
Lipomyces lipoferus дрожжыларын торф гидролизатында культивирлеуде 4-5 тәулік өсіруден кейін биомассада липид құрамы құрайды:
A) 10% құрғақ заты бойынша.
B) 20% құрғақ заты бойынша.
C) 50% құрғақ заты бойынша.
D) 30% құрғақ заты бойынша.
E) 100%.
$$$ 179 D
Липидтерді биомассадан бөледі:
A) бейтарап тұздардың ерітіндісімен.
B) үшхлорсірке қышқылымен.
C) каустикалық содамен.
D) экстракция эфирімен.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 180 Е
1 т құрғақ торфтан алуға болады:
A) 10-13 кг липидтер.
B) 15-22 кг липидтер.
C) 23-27 кг липидтер.
D) 28-31 кг липидтер.
E) 40—50 кг липидтер.
$$$ 181 А
Қандай бактерияларды ортада культивирлеуде липидтердің инелі кристалдары пайда болады:
A) Candida bogoriensis.
B) Lipomyces lipoferus.
C) Rhodotorula gracilis.
D) Mycobacterium tuberculosis.
E) Rhizobium.
$$$ 182 В
Saccharomyces cerevisiae биомассасынан зимозан полисахарид препаратын алу үшін дрожжы биомассасын культивирлейді:
A) ЕПА.
B) Ридердің модифицирленген ортасында.
D) Эндо ортасында.
E) Сабуро ортасында.
$$$ 183 С
Декстран молекуласы құралады:
A) сахароза қалдықтарынан.
B) манноза қалдықтарынан.
C) глюкоза қалдықтарынан.
D) фруктоза қалдықтарынан.
E) галактоза қалдықтарынан.
$$$ 184 D
Декстран алу үшін қандай культураны қолданады:
A) Candida bogoriensis.
B) Lipomyces lipoferus.
C) Rhodotorula gracilis.
D) Leuconostoc mesenteroides.
E) Mycobacterium tuberculosis.
$$$ 185 Е
Декстранды өндіруде негізгі бастапқы өнім:
A) глюкоза.
B) галактоза.
C) фруктоза.
D) манноза.
E) сахароза.
$$$ 186 А
Декстранның биосинтез процесінде ортада ненің маңызы зор:
A) магнийдің.
B) молибденнің.
C) марганецтің.
D) натрийдің.
E) кальцийдің.
$$$ 187 В
Декстранды алу үшін биомасса ферментациясы мына аралықта өтеді:
A) 9-11 с.
B) 20—24 с.
C) 38-42 с.
D) 45-51 с.
E) 53-55 с.
$$$ 188 С
Декстранның нативті ерітіндісін өңдеу арқылы клиникалық декстранды алады:
A) изоамил спиртімен.
B) этил спиртімен.
C) метил спиртімен.
D) эфирмен.
E) ацетонмен.
$$$ 189 D
Қандай дрожжылар жоғары дәрежеліге жатпайды?
A) Saccharoniyces cerevisiae.
B) Sacch. elipsoideus.
C) Sacch. Vini.
D) сыра өндірісінде қолданылатын түрлері
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 190 D
Қандай дрожжылар төменгі дәрежеліге жатпайды?
A) Saccharoniyces cerevisiae.
B) Sacch. elipsoideus.
C) Sacch. Vini.
D) сыра өндірісінде қолданылатын түрлері
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 191 Е
Қандай фермент амилазаны және амилопектинді декстриндерге дейін ыдыратады?
A) β-амилаза.
B) глюкоамилаза.
C) пептидаза.
D) липаза.
E) а-Амилаза.
$$$ 192 А
Қандай фермент декстриндерді мальтозаға дейін ыдыратады?
A) β-амилаза.
B) глюкоамилаза.
C) пептидаза.
D) липаза.
E) а-Амилаза.
$$$ 193 В
Қандай фермент мальтозаны глюкозаға дейін ыдыратады?
A) β-амилаза.
B) глюкоамилаза.
C) пептидаза.
D) липаза.
E) а-Амилаза.
$$$ 194 С
Қандай температурада құрамында крахмалы бар шикізаттан спиртті алуда ашу жүреді?
A) 15-17°С.
B) 18-22°С.
C) 29—32°С.
D) 35-37°С.
E) 38-42°С.
$$$ 195 D
Қандай рН-та құрамында крахмалы бар шикізаттан спиртті алуда ашу жүреді?
A) 3,2-3,8.
B) 5,7-6,2.
C) 6,3-6,5.
D) 4,2—5,2.
E) 7,0-7,3.
$$$ 196 Е
Спирттің қандай концентрациясына жеткенде дрожжылардың көбеюі тоқтатылады?
A) 3%.
B) 4%.
C) 6%.
D) 1%.
E) 5%.
$$$ 197 А
Спирт өндірісінде ашытуды қанша тәулік жүргізеді?
A) 2-3 тәу.
B) 4-5 тәу.
C) 6-7 тәу.
D) 8-9 тәу.
E) 10-12 тәу.
$$$ 198 В
Ацетон және бутил спиртінің ашуы қандай бактериялармен жүреді?
A) Bacterium schutzenbachi.
B) Clostridium acetobutilicum.
C) Aspergillus niger.
D) Bact. curvum.
E) Brevibacterium sp. 22.
$$$ 199 С
Ацетонобутилды ашуда бірінші кезеңде пайда болады:
A) ацетон - сірке қышқылы.
B) этил спирті.
C) сірке және май қышқылы.
D) бутил спирті.
E) рибофлавин.
$$$ 200 D
Ацетонобутилды ашуда май қышқылы неге дейін қалпына келеді:
A) ацетон – сірке қышқылы.
B) этил спирті.
C) сірке қышқылы.
D) бутил спирті.
E) рибофлавина.
$$$ 201 Е
Ацетонобутилды бардадан бағалы витаминді концентратты, метантүзгіш бактериялармен қосымша ашыту жолымен алу әдісі қайда жасалды?
A) Пастер ат. Институтта.
B) Мичиганды технологиялық институтта.
C) Ломоносов ат. МИТХТ
D) Айтхожин ат. молекулярлы биология және биохимия институтында
E) А. Бах ат. биохимия институтында
$$$ 202 А
Сірке қышқылы бактериялары – бұл:
A) Bacterium schutzenbachi.
B) Clostridium acetobutilicum.
C) Aspergillus niger.
D) Brevibacterium sp. 22.
E) жоғарыда аталғандардың бәрі
$$$ 203 В
Айыру нәтижесінде ашып кеткен спирт ерітіндісінен алады:
A) 30—40%-ті сірке қышқылының ерітіндісі.
B) 70—80%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
C) 40—50%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
D) 50—60%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
E) 100%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
$$$ 204 С
Сірке қышқылды бактериялар мына түрге жатады:
A) Bacillus.
B) Chromobacterium.
C) Acetobacter.
D) Flavobacterium.
E) Fusobacterium.
$$$ 205 D
Сірке қышқылының түзілу реакциясын мына фермент катализдейді:
A) глюкозооксидаза.
B) пептидаза.
C) липаза.
D) алкогольоксидаза.
E) амилаза.
$$$ 206 Е
Культивирлеуде Bact. Schutzenbachi культурасы үшін ортаның рН-ы тең болу керек:
A) 7,2.
B) 6,8.
C) 5,3.
D) 4,7.
E) 3,0.
$$$ 207 А
Культивирлеуде Bact. Schutzenbachi культурасы үшін оптимальді температура:
A) 28°С.
B) 35—37°С.
C) 15-17°С.
D) 19-22°С.
E) 40-42°С.
$$$ 208 В
Культивирлеуде Bact. curvum культурасы үшін оптимальді температура:
A) 28°С.
B) 35—37°С.
C) 15-17°С.
D) 19-22°С.
E) 40-42°С.
$$$ 209 С
Өндірісте сірке қышқылын ашытуды жүргізеді:
A) периодты әдіс бойынша көлденең генераторларда.
B) үздіксіз әдіс бойынша көлденең генераторларда.
C) үздіксіз әдіс бойынша тік генераторларда.
D) периодты әдіс бойынша тік генераторларда.
E) өндірісте сірке қышқылын ашытуды жүргізбейді.
$$$ 210 D
Сірке қышқылды ашуда генераторларды немен толтырады?
A) сусабынмен.
B) тағам өндірісінің қалдықтарымен.
C) сульфитті щелоктармен.
D) ағаш көмірімен.
E) Ешбір нәрсемен толтырмайды.
$$$ 211 Е
Микробиологиялық жолмен сірке қышқылын алу үшін ортаның құрамында болу керек:
A) ет пептонды агар және формальдегид ерітіндісі.
B) сульфитті щелоктар және ет пептонды желатин.
C) агар және 20%-ті глюкоза ерітіндісі.
D) дрожжы суы және 1%-ті пептон.
E) 6% сірке және 3%-ті спирт ерітіндісі.
$$$ 212 А
Теория жүзінде 100 л сусыз спирттен алуға болады:
A) 103 кг сірке қышқылын.
B) 95 кг сірке қышқылын.
C) 70 кг сірке қышқылын.
D) 68 кг сірке қышқылын.
E) 55 кг сірке қышқылын.
$$$ 213 В
Қанша аминқышқылдарды алмастырылмайтындарға жатқызады?
A) 7.
B) 8.
C) 9.
D) 10.
E) 11.
$$$ 214 С
Төменгі аталған алмастырылмайтын аминқышқылдарға қайсысы жатқызылмайды?
A) фенилаланин.
B) изолейцин.
C) оксипролин.
D) лейцин.
E) лизин.
$$$ 215 D
Глутамин қышқылының биосинтезі немесе оның натрий тұзы үшін қолданады:
A) Bacillus түрінің бактерияларын.
B) Chromobacterium түрінің бактерияларын.
C) Flavobacterium түрінің бактерияларын.
D) ауксотрофты мутанттар.
E) Aspergillus niger.
$$$ 216 Е
Бактериялар мутагенді факторлардың әсерінен (химиялық әсер ету және т.б.)
қандай да бір өсу және даму үшін қажетті аминқышқылын өз бетімен синтездеу қабілетін жоғалтты, ал екінші жағынан басқа аминқышқылды жоғары синтездеу қабілетіне ие болды, қалай аталады:
A) автотрофты мутанттар.
B) бактерияларды редуцирлейтін.
C) бактериялар -мутанттар.
D) гетеротрофты мутанттар.
E) ауксотрофты мутанттар.
$$$ 217 А
Қай қышқыл гомосерин, треонин, изолейцин, метионин, сонымен қатар лизин биосинтезінің бастапқы пункті болып табылады?
A) аспарагин қышқылы.
B) глютамин қышқылы.
C) сірке қышқылы.
D) щавель қышқылы.
E) фумар қышқылы.
$$$ 218 В
Ауксотрофты мутанттар, орнитин продуценттері болып табыады:
A) аспарагиндефицитті.
B) аргинин- немесе цитруллиндефицитті.
C) треониндефицитті.
D) лизиндефицитті.
E) фенилаланиндефицитті.
$$$ 219 С
Ауксотрофты мутанттар, гомосерин продуценттері немесе диаминопимелин қышқылы болып келеді:
A) аспарагиндефицитті.
B) аргинин- немесе цитруллиндефицитті.
C) треониндефицитті.
D) лизиндефицитті.
E) фенилаланиндефицитті.
$$$ 220 D
Ауксотрофтты мутанттар, изолейцин продуценттері болып табылады :
A) аспарагиндефицитті.
B) аргинин- немесе цитруллиндефицитті.
C) треониндефицитті.
D) лизиндефицитті.
E) фенилаланиндефицитті.
$$$ 221 Е
Ауксотрофты мутанттар, тирозин продуценттері болып табылады:
A) аспарагиндефицитті.
B) аргинин- немесе цитруллиндефицитті.
C) треониндефицитті.
D) лизиндефицитті.
E) фенилаланиндефицитті.
$$$ 222 А
Ауксотрофты мутанттар өсу процесінде бос амин қышқылдарын қандай ортада жинайды:
A) 20—100 гл.
B) 10-15 гл.
C) 2-5 гл.
D) 0,1 гл.
E) бос амин қышқылдары жиналмайды.
$$$ 223 В
Бидай ақуызында аз лизин болатынын қандай ғалымдар дәлелдеген:
A) Пастер және Ломоносов.
B) Осборн және Мендель.
C) Уотсон және Крик.
D) Флеминг және Флори.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 224 С
Лизин биосинтезіне қолданады:
A) фенилаланиндефицитті мутантты ауксотрофты бактериялар.
B) треониндефицитті мутантты ауксотрофты бактериялар.
C) гомосериндефицитті мутантты ауксотрофты бактериялар.
D) аргинин- немесе цитруллиндефицитті мутанттар ауксотрофты бактериялар.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 225 D
А. Бах атындағы биохимия институтында АН СССР В. Букиннің жетекшілігімен алынған, лизиннің белсенді продуценнттері болып табылады:
A) Bact. Schutzenbachi.
B) Aspergillus niger.
C) Clostridium acetobutilicum.
D) Brevibacterium sp. 22.
E) Rhodotorula gracilis.
$$$ 227 А
Brevibacterium sp. 22 лизиннің культурасының қалыпты өсуіне және биосинтезіне керекті оптимальді концентрация:
A) треонин 800 мг, метионин — қоректік ортаға 200 мг литрге.
B) треонин 200 мг, метионин — қоректік ортаға 200 мг литрге.
C) треонин 300 мг, метионин— қоректік ортаға 800 мг литрге .
D) треонин 500 мг, метионин —қоректік ортаға 400 мг литрге .
E) треонин 800 мг, метионин — қоректік ортаға 800 мг литрге.
$$$ 228 В
Brevibacterium sp. 22 лизин культурасының қалыпты өсуіне және биосинтезіне қажет тиамин мөлшері:
A) 50 мкг 1 л ортаға.
B) 200 мкг 1 л ортаға.
C) 100 мкг 1 л ортаға.
D) 400 мкг 1 л ортаға.
E) 600 мкг 1 л ортаға.
$$$ 229 С
Brevibacterium sp. 22 культура ортасында биотиннің қандай концентрациясында глутамин қышқылын продуцирлейді?
A) 5-9 мкгл.
B) 11-14 мкгл.
C) 1—4 мкгл.
D) 15-18 мкгл.
E) 20-22 мкгл.
$$$ 230 D
Brevibacterium sp. 22 культура ортасында биотиннің қандай концентрациясында лизинді продуцирлейді?
A) 5-9 мкгл.
B) 11-14 мкгл.
C) 1—4 мкгл.
D) 15—20 мкгл.
E) 25-28 мкгл.
$$$ 231 Е
Brevibacterium sp. 22 культурасында биотиннің қандай концентрациясы сүт қышқылын продуцирлейді?
A) 5-9 мкгл.
B) 11-14 мкгл.
C) 22-25 мкгл.
D) 15—20 мкгл.
E) 2,5 мгл.
$$$ 232 А
А. Кирхенштейн ат. Микробиология институтының келісімі бойынша ,глюкозаның бір молекуласынан түзілетіні:
A) 0,35лизин молекуласы .
B) 1 лизин молекуласы.
C) 2 лизин молекуласы.
D) 3 лизин молекуласы.
E) 4 лизин молекуласы.
$$$ 233 В
Лизин алу кезіндегі егінді материал мөлшері :
A) 1-2%.
B) 5—10%.
C) 15-22%.
D) 25-32%.
E)ферментатор көлемінің жартысы .
$$$ 234 С
Лизин алу кезіндегі культивирлеудің оптимальді температурасы:
A) 10-15°С.
B) 17-22°С.
C) 30—33°С.
D) 25-28°С %.
E) 40-45°С.
$$$ 235 D
лизин алу кезіндегі оптималды рН культивирлеуі құрайды:
A) 4,3.
B) 5,2.
C) 6,8.
D) 7,4.
E) 8,9.
$$$ 236 Е
Лизин алуда егінді материалдың ферментация ұзақтығы:
A) 3 сағ.
B) 7 сағ.
C) 10 сағ.
D) 13 сағ.
E) 24 сағаттай.
$$$ 237 А
Лизин алудағы басты ферментация ұзақтығы:
A) 50—70 сағ.
B) 25-30 сағ.
C) 10-15 сағ.
D) 18 -23 сағ.
E) 24 сағаттай.
$$$ 238 В
Лизин алуда басты ферментацияның оптимальді рН:
A) 4,3.
B) 7,4
C) 6,8.
D) 5,2.
E) 8,9.
$$$ 239 С
Лизин алуда басты ферментацияның оптимальді температурасы:
A) 10-15°С.
B) 17-22°С.
C) 30—33°С.
D) 25-28°С %.
E) 40-45°С.
$$$ 240 D
Басты ферментациядан кейін лизин концентрациясы ерітіндіде:
A) 5-10 гл.
B) 11-15 гл.
C) 60-70гл.
D) 20—40 гл.
E) 100 гл.
$$$ 241 Е
Техникалық лизин, құрамында:
A) 99,9 % лизин монохлоргидраты.
B) 70-80% лизин монохлоргидраты.
C) 85-90% лизин монохлоргидраты.
D) 50-65% лизин монохлоргидраты.
E) 94—96% лизин монохлоргидраты.
$$$ 242 А
Таза лизин, құрамында:
A) 99,9 % лизин монохлоргидраты.
B) 70-80% лизин монохлоргидраты.
C) 85-90% лизин монохлоргидраты.
D) 50-65% лизин монохлоргидраты.
E) 94—96% лизин монохлоргидраты.
$$$ 243 В
Таза лизин алу үшін техникалық лизиннің кристалдарын өңдейді:
A) формалинмен.
B) активтелген көмір .
C) формальдегидпен.
D) этил спирті.
E) сахароза.
$$$ 244 С
Кептірілген азықтық лизин концентраты:
A) 10-15%.
B) 17-20%.
C) 5—6%.
D) 22-25%.
E) 27-29%.
$$$ 245 D
Гигроскопиялық және себінді лизин концентратын алу үшін оны немен бірге кептіреді:
A) формалинмен.
B) формальдегидпен.
C) сахарозамен.
D) сүйек ұны (костяной мукой.)
E) соя ұны (соевой мукой.)
$$$ 246 Е
кептірілген гранулаларды ұнтақтау арқылы алынған гигроскопиялық емес себінді лизиннің азықтық концентраты:
A) 5-6% лизин.
B) 12-15% лизин.
C) 17-19% лизин.
D) 20-23% лизин.
E) 7—10% лизин.
$$$ 247 А
Егер культура берілген дәрумендң синтездей алмаса, онда ол:
A) аутогетеротрофты.
B) аутотрофты.
C) фототрофты.
D) ауксотрофты.
E) хемотрофты.
$$$ 248 В
Қандай да бір дәруменді синтездей алатын культура:
A) аутогетеротрофты.
B) аутотрофты.
C) фототрофты.
D) ауксотрофты.
E) хемотрофты.
$$$ 249 С
В дәруменін өндірудегі ашытқыларды культивирлеу кезіндегі рибофлавин мөлшері неге байланысты:
A) .күкірт
B) кадмий.
C) темір.
D) марганец.
E) кобальт.
$$$ 250 D
В дәруменін өндіруде қандай элементтің қоспасы инозиттің жинақталуына әсерін тигізеді?
A) күкірт.
B) кадмий
C) темір.
D) марганец.
E) кобальт.
$$$ 251 Е
Қай элементтің дозасының көтерілуі В дәруменін өндіруде культуралды сұйықтықта пиридоксиннің құрамының өзгеруіне әкеліп соғады?
A) күкірт.
B) кадмий.
C) темір.
D) марганец.
E) кобальт.
$$$ 252 А
Рибофлавин биосинтезінде көптеген продуктивтілікті ашытқы тәріздес культура :
A) Eremothecium ashbuii.
B) Candida guilliermondia.
C) бактерии Clostridium acetobutylicum.
D) Brevibacterium.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 253 В
В2 - бұл:
A) тиамин.
B) рибофлавин.
C) цианкобаламин.
D) каротин.
E) биотин.
$$$ 254 С
қоректік ортаның 1 г құрғақ затына 6000 мкг рибофлавинге дейін беретін ашытқы тәріздес культура:
A) Brevibacterium.
B) Candida guilliermondia.
C) Eremothecium ashbuii.
D) бактериялар Clostridium acetobutylicum.
E) Aspergillus niger.
$$$ 255 D
Қандай кезеңде Eremothecium ashbuii жасушаларыавтолизирленеді және рибофлавин ортаға ауысады?
A)белсенді өсу кезеңінде .
B) стационарлы фаза кезінде.
C) стационарлы фаза басында.
D) қартаю кезінде 4—5 тәулік арасында.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 256 Е
рибофлавин биосинтезі стимулирлейді:
A) темір.
B) кобальт.
C) формальдегид.
D) этил спирт.
E) аммоний ацетаты және қанықпаған май қышқылдары.
$$$ 257 А
рибофлавин биосинтезін баяулатады :
A) темір.
B) кобальт.
C) формальдегид.
D) этил спирті.
E) аммоний ацетаты және қанықпаған май қышқылдары .
$$$ 258 В
рибофлавин биосинтезін келесі температурада өткізеді:
A) 15-17°С.
B) 29—30°С.
C) 18-22°С.
D) 25-27°С.
E) 33-38°С.
$$$ 259 С
Рибофлавиннің азықтық препаратын алу үшін культуралды сұйықтықты вакуумда буландырады:
A) 10-20% құрғақ зат.
B) 23-27% құрғақ зат.
C) 30—40% құрғақ зат.
D) 42-47% құрғақ зат.
E) 50-60% құрғақ зат.
$$$ 260 D
Медициналық препарат рибофлавинді техникалық рибофлавин ерітіндісінен қайталап кристализациялау жолымен алады:
A) күкірт қышқылы .
B) азот қышқылы.
C) сірке қышқылы.
D) солян қышқылы.
E) щавель қышқылы.
$$$ 261 Е
Анемияның пайда болуын ескертетін фактор - бұл:
A) тиамин.
B) рибофлавин.
C) пиридин.
D) каротин.
E) цианкобаламин.
$$$ 262 А
B12 дәрумені болғанда ағзаның қажеттілігі төмендейді:
A) метионин.
B) тиамин.
C) лизин.
D) валин.
E) изолейцин.
$$$ 263 В
Табиғатта тек микроағзалар синтездейтін дәрумен қалай аталады?
A) B2.
B) B12.
C) B6.
D) B1.
E) B3.
$$$ 264 С
ең алғаш B12 дәруменін бауырдан кристаллдық түрде бөліп алған:
A) Пастер.
B) Фелинг.
C) Фолкер.
D) Уотсон.
E) Мендель.
$$$ 265 D
қай жылы ең алғаш B12 дәрумені кристаллданған түрде бауырдан бөлініп алынды:
A) 1954 ж.
B) 1952 ж.
C) 1950 ж.
D) 1948 ж.
E) 1946 ж.
$$$ 266 Е
B12 дәрумені құрамында:
A) магний.
B) марганец.
C) свинец.
D) никель.
E) кобальт.
$$$ 267 А
металды топтардың доноры болып групп В12 дәрумені молекуласының түзілуі кезінде микроағзалар жасушаларында:
A) метионин.
B) лейцин.
C) валин.
D) изолейцин.
E) триптофан.
$$$ 268 В
В12 дәрумені молекуласы синтезі үшін қоректік ортадаға қажеттілігі:
A) магний.
B) кобальт.
C) марганец.
D) калий.
E) кадмий.
$$$ 269 С
В12 медициналық препараты үшін кеңінен қолданылатыны:
A) Candida guilliermondia.
B) Eremothecium ashbuii.
C) Propionibacterium freudenreichii.
D) Clostridium acetobutylicum.
E) Aspergillus niger.
$$$ 270 D
анаэробты жағдайларда В12 дәруменін алу үшін:
A) 24 сағ .
B) 36 сағ.
C) 48 сағ.
D) 72 сағ.
E) 96 сағ.
$$$ 271 Е
анаэробты В12 дәруменін алу келесі температурада өтеді:
A) 15-17°С.
B) 18-22°С.
C) 23-25°С.
D) 33-35°С.
E) 28—30°С.
$$$ 272 А
В12 дәруменін аэробты биосинтезде қолданады:
A) Actinomyces olivaceus.
B) Eremothecium ashbuii.
C) Propionibacterium freudenreichii.
D) Clostridium acetobutylicum.
E) Aspergillus niger.
$$$ 273 В
Аэробты ашыту арқылы алынған дәруменнің шығуы қанша пайызды құрайды?
A) 59-63%.
B) 67—70%.
C) 75-79%.
D) 80-86%.
E) 90-99%.
$$$ 274 С
В12 дәрумені азықтық концентратының микробиологиялық жолмен алыну схемасы:
A)егінді материал дайындау – барданы жинау – ашыту - вакуум- кептіргіш- В12 дәрумені концентратын буып-түю
B) егінді материал дайындау– ашыту - барданы жинау - вакуум- кептіргіш- В12 дәрумені концентратын буып-түю
C) барданы жинау - егінді материалды дайындау материал – ашыту - вакуум- кептіргіш - В12 дәрумені концентратын буып-түю
D) барданы жинау– ашыту- егінді материалды дайындау - вакуум- кептіргіш - В12 дәрумені концентратын буып-түю
E) Вакуум- кептіргіш - упаковка концентрата витамина В12 дәрумені концентратын буып-түю - барданы жинау– ашыту- егінді материалды дайындау
$$$ 275 D
В12 дәрумені азықтық концентратының микробиологиялық жолмен алынған ылғалдығы:
A) 10-16%.
B) 18-22%.
C) 25-28%.
D) 3—8%.
E) 43-50%.
$$$ 276 Е
микробиологиялық жолмен алынған В12 дәруменінің азықтық концентраты құрамында :
A) 45-56 мкгг витамин В12.
B) 62-65 мкгг витамин В12.
C) 67-70 мкгг витамин В12.
D) 72-75 мкгг витамин В12.
E) 80—120 мкгг витамин В12.
$$$ 277 А
Өсімдік тектес Антибиотиктерді :
A) фитонцидтер.
B) гербицидтер.
C) бактериофагтар.
D) вирустар.
E) дұрыс жауап жоқ.
$$$ 278 В
антибактериалды антибиотиктерге жататыны:
A) дихлофос, карбофос т.б.
B) пенициллин, эритромицин, олеандомицин, карбомицин.
C) нистатин, гризеофульвин, леворин, кандицидин және амфотерицин В.
D) актиномицин және митомицин С т.б.
E) жоғарыда көрсетілгендердің барлығы.
$$$ 279 С
Саңырауқұлаққа қарсы антибиотик тобына жататыны:
A) дихлофос, карбофос және т.б.
B) пенициллин, эритромицин, олеандомицин, карбомицин.
C) нистатин, гризеофульвин, леворин, кандицидин және амфотерицин В.
D) актиномицин және митомицин С және т.б.
E) жоғарыда көрсетілгендердің барлығы .
$$$ 280 D
Ракқа қарсы антибиотиктерге жататыны:
A) дихлофос, карбофос және т.б.
B) пенициллин, эритромицин, олеандомицин, карбомицин.
C) нистатин, гризеофульвин, леворин, кандицидин және амфотерицин В.
D) актиномицин және митомицин С т.б.
E) жоғарыда көрсетілгендердің барлығы.
$$$ 281 Е
алифаттық антибиотиктерге жататыны:
A) тетрациклин.
B) окситетрациклином.
C) фумигатин.
D) пенициллин.
E) нистатин.
$$$ 282 А
алициклдық антибиотиктерге жататыны :
A) тетрациклин.
B) стрептомицин.
C) фумигатин.
D) пенициллин.
E) нистатин.
$$$ 283 В
Нистатин продуцирлейді:
A) Actinomyces streptomycini.
B) Streptomyces iungicidicus, Str. naursei.
C) Str. viridofaciens.
D) Penicillium griseofulvum.
E) Penicillium potatum.
$$$ 284 С
Тетрациклин продуцирлейді:
A) Actinomyces streptomycini.
B) Streptomyces iungicidicus, Str. naursei.
C) Str. viridofaciens.
D) Penicillium griseofulvum.
E) Penicillium potatum.
$$$ 285 D
фумигатин продуценттері болып табылады:
A) Actinomyces streptomycini.
B) Streptomyces iungicidicus, Str. naursei.
C) Str. viridofaciens.
D) виды Aspergillus.
E) Penicillium potatum.
$$$ 286 Е
пенициллин продуценттері болып:
A) Actinomyces streptomycini.
B) Streptomyces iungicidicus, Str. naursei.
C) Str. viridofaciens.
D) Aspergillus түрлері.
E) Penicillium potatum.
$$$ 287 А
Стрептомицин продуцирлейді:
A) Actinomyces streptomycini.
B) Streptomyces iungicidicus, Str. naursei.
C) Str. viridofaciens.
D) виды Aspergillus.
E) Penicillium potatum.
$$$ 288 В
оттегісі бар гетероциклдық антибиотиктер —гризеофульвин продуцирлейді:
A) Actinomyces streptomycini.
B) Penicillium griseofulvum.
C) Str. viridofaciens.
D) виды Aspergillus.
E) Penicillium potatum.
$$$ 289 С
Bacillus polymyxa продуцирлейді:
A) стрептомицин.
B) пенициллин.
C) полимиксин.
D) фумигатин.
E) тетрациклин.
$$$ 290 D
Өндірістік жолмен алынған микроб тектес бірінші антибиотик болып:
A) стрептомицин.
B) фумигатин.
C) полимиксин.
D) пенициллин.
E) тетрациклин.
$$$ 291 Е
Споры пенициллин спораларын мына температурада өсіреді:
A) 15-17°С.
B) 18-21°С.
C) 22-23°С.
D) 30-33°С.
E) 25—27°С.
$$$ 292 А
амилаза продуценті ретінде қолданылатыны:
A) Aspergillus awamori.
B) Penicillium griseofulvum.
C) Str. viridofaciens.
D) Aspergillus түрлері.
E) Penicillium potatum.
$$$ 293 В
Микробиологиялық синтездегі пенициллин шығымы:
A) 99% оның мөлшерінен культуралдық сұйықтықта.
B) 86% оның мөлшерінен культуралдық сұйықтықта.
C) 75% оның мөлшерінен культуралдық сұйықтықта.
D) 69% оның мөлшерінен культуралдық сұйықтықта.
E) 50% оның мөлшерінен культуралдық сұйықтықта.
$$$ 294 С
мицелий егінді ферментаторларында , микробты пенициллинді алу кезінде өсіреді:
A) 3-5 сағ.
B) 5-9 сағ.
C) 12—18 сағ.
D) 24-28 сағ.
E) 29-32 сағ.
$$$ 295 D
микробты пенициллинді алу кезінде культуралды сұйықтықтан бөліп алатыны:
A) егу арқылы.
B) сығу арқылы.
C) ұнтақтау арқылы.
D) фильтрациялау арқылы.
E) мицелийді бөліп алады.
$$$ 296 Е
микробиологияның биосинтезі басқа саласына қарағандағы айырмашылығы:
A) культуральды сұйықтықта активті заттардың құрамы едәуір көп.
B) активті заттардың химиялық бөлінуі еңбекті емес не.
C) заттардың жоғары сатылы тазалық кепілдігі қажет емес.
D)антибиотиктерді микробиологиялық жолмен алу үлкен шығынды қажет етпейді.
E) культуральды сұйықтықта активті заттардың құрамы едәуір аз.
$$$ 297 А
Пенициллиннің белсенділігін тексергенде культура-тест ретінде әдетте қолданады:
A) Staphylococcus aureus.
B) Actinomyces aureo faciens.
C) Aspergillus niger.
D) Aspergillus awamori.
E) Т. lignorum.
$$$ 298 В
Биомицин актиномицеттерді продуцирлейді:
A) Staphylococcus aureus.
B) Actinomyces aureo faciens.
C) Aspergillus niger.
D) Aspergillus awamori.
E) Т. lignorum.
$$$ 299 С
Амилаздың продуценті ретінде қолданады:
A) Staphylococcus aureus.
B) Actinomyces aureo faciens.
C) Aspergillus awamori.
D) Aspergillus niger.
E) Т. lignorum.
$$$ 300 D
Целлюлазаның продуценті ретінде қолданады:
A) Staphylococcus aureus.
B) Actinomyces aureo faciens.
C) Aspergillus awamori.
D) Т. lignorum.
E) Aspergillus niger.
$$$ 301 Е
Дезинтеграция - :
A) культуральды сұйықтықты залалсыздандыру.
B) қоректік ортаны залалсыздандыру.
C) вегетативті формалардың өсуі.
D) культуральды сұйықтықтың биомассадан бөлінуі.
E) жасуша қабықшасының бұзылуы.
$$$ 302 А
Қышқылдануды, декарбоксилдеуді, метилдеуді және кез-келген басқа реакцияны катализдейтін,әдетте белгілі бір фермент жалғыз жұмыс істейтін микробиологиялық процесс:
A) микробиологиялық трансформация.
B) биосинтез.
C) ашыту.
D) шіру.
E) дұрыс жауабы жоқ.
$$$ 303 В
Органикалық қосылыстардағы микробиологиялық трансформация процессін неше топқа бөлуге болады?
A) 19.
B) 18.
C) 17.
D) 16.
E) 15.
$$$ 304 С
Микробиологиялық трансформация кезінде полиолдар окситоптарының қышқылдануына мына культураларды қолдануға болады:
A) саңырауқұлақтарды.
B) балдырларды.
C) Acetobacter және Acetomonas.
D) Streptomyces.
E) ашытқыларды.
$$$ 305 D
Микробиологиялық трансформация кезінде аминотопты нитротопқа қышқылдандыруға мына культураларды қолдануға болады:
A) саңырауқұлақтарды.
B) балдырларды.
C) Acetobacter және Acetomonas.
D) Streptomyces.
E) ашытқыларды.
$$$ 306 Е
Микробиологиялық трансформация кезінде дезаминирлеу үшін мына культураларды қолдануға болады:
A) саңырауқұлақтарды.
B) балдырларды.
C) Acetobacter және Acetomonas.
D) Streptomyces.
E) ашытқыларды.
$$$ 307 А
Микробиологиялық трансформация кезінде стероидтерді гидроксилдеу үшін мына культураларды қолдануға болады::
A) саңырауқұлақтарды.
B) балдырларды.
C) Acetobacter және Acetomonas.
D) Streptomyces.
E) ашытқыларды.
$$$ 308 В
Органикалық қосылыстарды трансформациялау үшін қолданылатын технологиялық әдістерді неше топқа бөлуге болады?
A) 5.
B) 7.
C) 9.
D) 11.
E) 13.
$$$ 309 С
Аскорбин қышқылын алатын технологиялық процесс неше сатыдан тұрады?
A) 9.
B) 7.
C) 5.
D) 11.
E) 3.
$$$ 310 А
Бактериялар қандай микроорганизм болып табылады?
А) Прокариоттар.
В) Эукариоттар.
С) Актиномицеттер.
Д) Саңырауқұлақтар.
Е) Барлық жауап дұрыс.
$$$ 311 С
Пішіні бойынша бактериялар неше түрге бөлінеді?
А) 5
В) 4
С) 3
D) 2
Е) 6
$$$ 312 В
Шар тәрізді бактерияларды қалай атайды?
А) Вибриондар
В) Коккалар
С) Бациллалар
D) Спириллалар
Е) Спирохеттер
$$$ 313 Е
Вибриондар өлшемі неше микрометрді құрайды?
А) 2-60 х 0,2-1,7
В) 5-500 х 0,2-0,75
С) 1-1,5
D) 1-70 х 0,5-2,5
Е) 1,5-3,0 х 0,5
$$$ 314 А
Қандай препаратта бактериалды жасушалардың қозғалысын жақсы бақылауға болады?
А) Ілінген тамшы
В) басылған
С) формалин
D) метиленді көк
Е) этанол
$$$ 315 С
Бактерияларды Грам бойынша бояу әдісін кім және қашан ұсынды?
А) Граммен 1889 ж
В) Пешковпен 1884 ж
С) Граммен 1884 ж
D) Златагоровпен 1883 ж
Е) Граммен 1921 ж
$$$ 316 D
Өзі қалын затты шыны ретінде көрінетін , үш қарама-қарсы орналасқан алаңдарға төрт кескінмен бөлінген есептегіш камера қалай аталады?
А) Том– Цейс
В) Бюркер
С) Грам
D) Горяев
Е) Прохорович
$$$ 317 А
Қант қызылшасының, жүзімдердің, жидектердің және басқа да культурды өсімдіктердің шіруін тудыратын , целлюлозолитикалық, пектолитикалық және басқа да ферменттерді продуцирлейтін саңырауқұлақтар қалай аталады?
А) Botrytis cinerea
B) Fusarium
C) Penicillium
D) Trichoderma
E) Aspergillus
$$$ 318 D
Бактериялардың колонияларын неше тәулік сайын есептейді?
А) 1-2
В) 3-4
С) 4-5
D) 2-3
Е) 5-7
$$$ 319 А
Ыдысқа оттегінің енуін тоқтату үшін, түбі мен қақпақтың арасындағы тесікті немен жабады?
А) Парафинмен, воскпен немесе пластилинмен.
В) Иммирсионды маймен.
С) Спиртпен.
D) Пептонмен.
Е) Барлық жауап дұрыс емес.
$$$ 320 С
Как называются вакуумные металлические или стеклянные эксикаторы, хорошо сохраняющие высокое разрежение в течение продолжительного времени?
А) Термостаты
В) Автоклавы
С) Анаэростаты
D) Центрифуги
Е) Все ответы правильные
$$$ 321 В
Бірлік уақыт ішінде белгілі қант мөлшерін ашытатын ашытқы қалай аталады?
А) Спирттік ашу
В) Бродильді энергия
С) сүт қышқылды ашу
D) Май қышқылды ашу
Е) сірке қышқылды ашу
$$$ 322 В
Сүт қышқылды бактерияларымен сүт қышқылына қанттың анаэробты айналуы қалай аталады?
А) Спирттік ашу
В) Бродильді энергия
С) сүт қышқылды ашу
D) Майқышқылды ашу
Е) сірке қышқылды ашу
$$$ 323 С
Сірке қышқылды бактериялармен сірке қышқылына айналатын этил спиртінің ашуы қалай аталады?
А) Спирттік ашу
В) Бродильді энергия
С) сүт қышқылды ашу
D) Майқышқылды ашу
Е) сірке қышқылды ашу
$$$ 324 Е
Май қышқылды бактериялардың өсуінің оптимальді температурасы ?
А) 30-40 ºС
В) 20-30 ºС
С) 40-50 ºС
D) 60-70 ºС
Е) 65-80 ºС
$$$ 325 В
Берілген температурада микроағзаларды қоректік ортада өсіруге арналған аппарат қалай аталады ?
А) автоклав.
В) термостат.
С)кептіргіш шкаф.
D) рефрактометр.
Е) центрифуга.
$$$ 326 В
Мезофилдердің дамуына қолайлы температура?
А) 43-550С.
В) 28-300С.
С) 370С.
D) 350С.
Е) 450С.
$$$ 327
Атмосфералық қысымнан жоғары температурада ыдыстарды , қоректік ортаны залалсыздандыратын жабдық қалай аталады?
А) термостат.
В) центрифуга.
С)
Сүрлемдегі микроорганизмдер
Табиғатта микроағзалардың әсері туралы
Табиғатта микроағзалардың әсері жайлы
Табиғатта микроағзалардың әсері жайлы ақпарат
Мигроорганизмдер
ТОПЫРҚТАҒЫ МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕР ОРГАНИКАЛЫҚ ҚОСЫЛЫСТАРЫ БАР ТОПЫРАҚТАҒЫ МИКРОБИОЛОГИЯЛЫҚ ПРОЦЕСТЕР
Ауыл шаруашылығында колданатын бактериалды препараттар
Дән массасының өзіндік физиологиялық қасиеті
Сүтқышқыл бактерияларының биотехнологиядағы маңызды қасиеттері
Сүт қышқылының түрлік құрамы
Лептоспира бактериялары
БАКТЕРИЯЛАР КЛАССИФИКАЦИЯСЫ
Автотрофты организмдерге жасушаларында жүретін фотосинтез процесі үшін күн сәулесі қуатын пайдаланатын жасыл өсімдіктер және хемосинтез процесі үшін химиялық қуатты пайдаланатын кейбір хемотрофты бактериялар жатады
Бактериялардың вирустарын қалай атайда
Пропионқышқылды бактериялардың құрғақ ашытқысын өндіру
Пропионқышқылды бактериялар
Сүт қышқыл бактерияларынан ашытқы дайындағанда қауіп төндіретін заттар