Диагноз қою жолдары


Ветеринариялық микробиология және вирусология - 1 пәнінің зертханалық сабақтары 2014-2015 оқу жылы, 2-ші семестр

Апта және дата
Зертханалық сабақтардың тақырыптары
БОӨЖ
Әдебиеттер
1
2
3
4

Модуль 1 Микроорганизмдердің құрылысы мен морфологиясы


1
19-25.01.15
1.Микробиологиялық зертхананың жұмысы. Мақсаты. Микроскоптың иммерсиялық жүйесімен жұмыс істеу.
Биологиялық микроскоптың құрылысы. Иммерсиялық жүйенің ерекшеліктері. Суретінт салу
4. 3-9

19-25.01.15
2. Бояулар, ерітінділер. Бактериялардан препараттар жасау әдістері. Жай ( қарапайым ) бояу әдісі.
Бактериологиялық препараттарды дайындау және оларды бояу әдістерін меңгеру.Суретін салу1
4.10-15
2.
26-01.02.15
3. Бояудың күрделі әдістері: Грам және Циль- Нильсен әдісімен бояу, боялу механизмдері.
4.10-11555,2.21-28
4.15-20
1.34-40,55
26-01.02.15
4. Бактериялардың спорасын және капсуласын анықтау
Спораны Вирц әдісімен бояу, капсуланының дайын препаратын қарау, кескіндерін дәптерге салу 1
4. 17-20
3
02-08.02.15
5.Микроскопиялық саңырауқұлақтардың, актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың морфологиясы.
Саңырауқұлақтардың актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың дайын препараттарын қарап кескінін дәптерге салу
4.23-27
1.47-55

Модуль 2
Микроорганизмдердің физиологиясы

02-08.02.15
6. Стерилизациялау әдістері.Қоректік орталар, компоненттері, олардың жіктелуі
Дезинфекция, Пастеризация, Асептика, Антисептика ұғымдарына түсінік
4 27-33
2.6-14
1.56-60
4.
09-15.02.15
7. Микробтардың таза өсіндісін алу әдістері. Аэроб және анаэроб микроорганизмдерді өсіру.
Бактериялардың таза өсіндісін алу. Аэроб және анаэробтарды өсіру1
4.33-43
1.60-65
09-15.02.15
8. Микроорганизмдердің өсінділік қасиеттері
Ет пептонды сорпа, Ет пептонды агарда миробтардың өсу белгілерін анықтау
4.38-43
5
16-22.02.15
9. Микроорганизмдердің ферментативті қасиеттері.Микробтың түрін анықтау
Микробтардың протеолитикалық, сахаролитикалық қасиеттерін анықтау. Шұбарқатарға егу, Индол, күкіртті сутек түзуін анықтау
2.17-23
1.65-70

16-22.02.15
10. Антибиотиктер мен бактериофагтар, алу жолдары, жіктелуі.
Микробтардың антибиотиктерге сезімталдығын анықтау әдістерін қарастыру
2. 32-36
1.134
6
23-01.03.15
11.Микроорганизмдердің молекулярлы-гендік біркелкілігін анықтау әдістері (ПЦР)
Полимеразды тізбекті реакцияны практикада қолдану
1.223-227
23-01.03.15
12. Судың, ауаның және топырақтың микрофлорасы.
Қоршаған орта объектілерінен сынама алып ондағы микробтардың жалпы санын, коли-титр, коли-индекін анықтау
4.46-50
1.91-98
7
02-08.03.15
13. Бактериологияда зертханалық жануарларды пайдалану
Зертханалық жануарлармен танысу, оларды егу әдістері және өлекселерін сойып одан патматериал алу.
4.43-46
2.27-36
02-08.03.15
14. Межелік бақылау-1
1-6 апталарда өткен тақырыптар бойынша ауызша-практикалық-микроскопиялық бақылау

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

8
09-15.03.15
15. Агглютинация реакциясы (АР) Преципитация реакциясы (ПР)
Агглютинация, Преципитация реакцияларының компоненттерімен танысып оларды қою әдістерін үйрену
2.23-27, 41-42

09-15.03.15
16. Комплементті байланыстыру реакциясы(КБР)
Коплементті байланыстыру реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227
9
16-22.03.15
17. Иммунофлуоресценттік реакциясы ИФР, имммуноферменттік анализ реакциясы ИФА
ИФР реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227

Модуль 4 Жеке микробиология

16-22.03.15
18. Бактериалды індеттердің балау схемасы
Бактериялық инфекцияларды балаудың кестесі, әдістері. Сызбасын талдау
2.6-7
10
23-29.03.15
19. Патогенді коккалар
Сақау,Желінсау, Пневмококктар,Диплококтер, Энтерококтардың морфологиялық, культуральдік қасиеттерін қарастыру
2.183-212
1.232-244
23-29.03.15
20. Бруцеллезді балау әдістері
Бруцеллез қоздырғышы, биотиптері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.328-341
2.49-60
11
30-05.04.15
21. Колибактериоз қоздырушысы
Энтеробактериялар, Эшерихиялар- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.248-258
2.212-221
30-05.04.15
22. Сальмонеллез қоздырушылары
Сальмонеллалар морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.258-285
2.221-233
12
06-12.04.15
23. Шошқа тільмесі қоздырушысы. Листериялар
Эризипелотрикстер, Шошқа тілмесі, Листерийлер морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.306-319
2.168-183,98-109
06-12.04.15
24. Пастереллалар. Антропозооноз обасының қоздырушысы.
Пастереллалар, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.291-296
2.87-98
13
13-19.04.15
25. Топалаңды (сібір жарасы) балау әдістері
Сібір жарасының қоздырғышы, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.341-350
2.40-49

13-19.04.15
26. Патогенді анаэробтар. Қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.
Анаэробты жұқпалы аурулар- қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.350-380
2.109-158
14
20-26.04.15
27. Патогенді микобактериялар. Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары.
Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары. -морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.381-396
2.60-74
20-26.04.15
28. Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары.
Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары - морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары 1
1.404-420
2.74-87
15
27-03.05.15
29. Микоз және микотоксикоз қоздырушылары..
Микоз және микотоксикоз қоздырушылары –Трихофития, микроспория, фавус, аспергиллез қоздырғыштары. Диагноз қою жолдары.
1.420-441
27-03.05.15
30. Межелік бақылау-2
8-14 апталарда өткен материалдардан бақылау

Барлығы
30 сағ

ӘДЕБИЕТТЕР
1 Толысбаев Б.Т., Бияшев К.Б., Мықтыбаева Р.Ж. Ветеринариялық санитариялық микробиология. Оқулық.-Алматы-2008, 590 бет.
2 Кіркімбаева Ж.С., Орынтаев Қ.Б. Малдың жұқпалы ауруларын бактериологиялық балау. Оқу құралы.-Алматы, 2011, 245 бет.
3 Кіркімбаева Ж.С. Жекеше микробиология.Оқу құралы.-Алматы, 2010,178 бет.
4 Булашев А.Қ., Сураншиев Ж.Ә., Жумабаев Х.Ж. Жалпы микробиология. Әдістемелік нұсқау. Астана. 2005.50 бет.



Ұқсас жұмыстар

Сақау қоздырушысының зардаптылық қасиетін анықтау
Індетке қарсы шаралар
Патогендік бактериялардың антигендік құрылымы жайлы
Дәрілік заттар түрлері
Ұйымдастыру шаруашылық шаралары
Қараталақ ауруын балау және сақтандыру шаралары
Инфекциялық ауруларды клиникалық балау
МИКОЗДАРДЫҢ СИПАТТАМАСЫ
Ауру және ауруға күдікті жануарларға қатысты шаралар
Күйістілер дикроцелиозы
Кәсіпорынның бәсеке қабілеттілігін жетілдіру жолдары
КОММЕРЦИЯЛЫҚ БАНКТЕРДІҢ НЕСИЕЛІК САЯСАТЫН ЖЕТІЛДІРУ ЖОЛДАРЫ
Ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдейтін кәсіпорынның пайдалылығын арттыру жолдары
Тауарлық – материалдық қорлар есебі мен аудиті және олардың жетілдіру жолдары
Кәсіпорынның бәсекелестік қабілетін арттыру жолдарымен оның бағалау ЖШС (КӨК-СУ).
Мұхитты экологиялық қорғау жолдары
Жеке кәсіпкерлікті мемлекеттік қолдауды жетілдірудің негізгі бағыттары мен жолдары
Кәсіпорынның қаржылық жағдайын бағалау және кәсіпорынның қаржылық тұрақтылыққа жету жолдары
Бюджет тапшылығын қаржыландырудың жолдары. туралы
Бизнес жоспарын құру жолдары