Хлорлы заттар өндірісінде адам организміне қауіпті қосылыстар
Гигиена негіздері және тағам өнімдерінің қауіпсіздігі
пәнінен тест сұрақтары
1 Санитарно- потогенді микроорганизмдерге жатады:
2 Дәнде дами алатын микрофлорадың негізгі факторы болып табылады:
3 Бактериоцидті фазалар ұзақтығы тәуелді :
4 Радионуклеотидтермен ластану себептері:
5 Стафилококкалардың оптимальді даму температурасы:
6 Антиалиментарлы қосылыстардың қасиеттері:
7 Алиментарлы қосылыстарға жатады:
8 Көмір өндірісінде және металлургияда ластану көзі болып табылатын токсикалық элементтер:
9 Мал шаруашылығы мен ветеринарияда гормональді препараттар не үшін қолданылады ?
10 Алыстектес және қауіптілерге қандай қосылыстар жатады:
11 Хлорлы заттар өндірісінде адам организміне қауіпті қосылыстар:
12 Өсімдік өсу режимін не үшін қолданылады
13 Пестицидтер мен басқа да улы химикаттарды қайда қолданылады:
14 Организмнен холестериннің бөлінуіне әсер етеді:
15 Микроорганизмдермен және олардың метоболиттерімен ластану аурудың екі формасын шақырады:
16 Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі
17 Тағам рационының құрамына:
18 Вегетарианшылдық деген :
19 Консерванттар деген не:
20 Алиментарлы мағанаға ие болатын заттар:
21 Дәм, аромат, түстің түзілуіне қатысатын заттар:
22 Токсикалық элементтердің негізгі ластану көзі (ауыр металдар):
23 Тағам өнімдерінде және шикізаттарда пестицидтер қалай жиналады:
24 Сульфаниламидтер әсері бар :
25 Фосфорлы тыңайтқыштарды немен бөледі :
26 Қай тағам өнімінде сынаптың жоғарғы концентрациясы мен қосылыстары бар:
27 Микроорганизмдермен күресуге қажетті заттар:
28 Адам организміне қорғаныш функцияларын атқаратын тағамдық заттар :
30 Қорғасынның тәулікті молшері, мгкг дене массасы:
31 Кадмийдің тәуліктік молшері, Ммгкг дене массасы:
32 Антитотықтырғыштарды не үшін қолданылады
33 Өнім рН ортасын реттеуге және өнімге дәм мен аромат беру үшін қолданылады:
34 Өндіріске жаңа тағамдық толықтырғыштар енгізуге қажетті:
35 Тағам өнімдерінде кеңінен қолданылатын,тұтынушыға тағамдық толықтырғыштар туралы ақпарат беретін таңбалау әріпі:
36 Госсанэпидслужба жүзеге асырады:
37 Өндіріске жаңа тағамдық толықтырғыштар енгізуге қажетті:
38 Балық сапасы қай көрсеткіштерге сүйене отырып бағаланады:
39 Радиоактивтілік – бұл:
40 Әртүрлі массалық саны бар элемент атомы:
41 Радиоактивті элементтердің ыдырауы қалай жүреді:
42 Тағам өнімдерінің радиоактивті заттармен ластануы қалай бағаланады:
43 Қандай заттар стафилококкты тағам улануын шақырады
44 Энтерококкалар дамуының шарттары:
45 Жұтып алынған қуат мөлшері түсіндіріледі:
46 Полистирол құрамына кіретін қосылыстар :
47 Табиғи антитотықтырғышты көрсетіңіз:
48 Транспортты буып- түйуде таңбалауға кіреді:
49 Тұтыну тарасының таңбалауына кіреді
50 Таңбалау кезінде ассортиментті номерлеу және белгілеу қай тағам өнімдеріне тобына қолданылады:
51 Гигиеналық жағынан полимерлі материалдарды қолданғанда қандай факторлар ескерілу керек:
52 Белоктардан тұратын тағамдардың специфика- динамикалық әсерінің мөлшерін ( %) көрсетіңіз:
53 Майлардан тұратын тағамдардың специфика- динамикалық әсерінің мөлшерін ( %) көрсетіңіз:
54 Көмірсулардан тұратын тағамдардың специфика- динамикалық әсерінің мөлшерін ( %) көрсетіңіз:
55 Балансирленген белок, майлар, көмірсулардан тұратын тағамдардың специфика- динамикалық әсерінің мөлшерін ( %) көрсетіңіз:
56 Ересек адамның тәуліктік рационында белоктар, майлар, көмірсулардың өлшемдік қатынасын көрсетіңіз:
57 1 сағатта 1 кг дене массасының негізгі алмасу деңгейінде энергия шығынын (ккал) анықтау:
58 Кімде негізгі алмасу деңгейі жоғары:
59 Қанша топ адамдарға тамақтану нормасы жасалған ( энергетикалық шығындар бойынша):
60 Инженер- биотехнологтар тамақтану принциптері жағынан (интенсивті жұмыс істейтін) қай топқа бөлінеді :
61 Биотехнология өндіріс жұмысшылары тамақтану принциптері бойынша қай топқа жатады:
62 Рационалды тағамдану нормасының үшінші принципі дұрыс тағамдану 63 Тәулік бойы студент 95 гр белок, 455 гр көмірсу, 100 гр май тұтынды.Оның тәуліктік рационының калорилығы ( ккалтәу.):
64 Студенттің негізгі алмасуы тәулігіне 1200 ккалды құрайды. Қыз бала балансирлі тамақтанып, спортпен шұғылданады.Тәулігіне бұлшықет активтілігі арқасына энергия шығыны 4000 ккал.Тәулігіне энергия шығынының мөлшері (ккал тәулігіне):
65 Экзаменге дайындалып жүрген студент баланирлі тамақтанады: карамельді қара кофе ішті.Тәулігіне ол 110 конфет жейді.Бір стандартты 6 гр карамель құрамында белок пен май болмайды,бірақ көмірсу мөлшері 5,8 гр болатындығы белгілі.Студент көмірсулы рационының тәуліктік колорийлығының мөлшері (ккалтәул.):
66 Жас ЭВМ оераторының тәуліктік рационына 70гр белок, 80 гр май және 430 гр көмірсу кіреді.Рацион калорийлығын ( ккалтәул.) және негізгі нутриенттер ( белоктар, майлар, көмірсулар) арақатынасты мөлшерін бағалап, есептеңіз:
67 Қай витаминді микробты синтез жолымен алынады:
68 Микробты синтезделетін дрожжы өнімдерінде белокты – изолят мөлшері (%):
69 Микробты синтезделетін дрожжы- өнімдерінің құрамындағы гликоген мөлшері (%):
70 Микробты жолмен синтезделетін дрожжы өнімдерінің белок – изолятының құрамына кірітін аминқышқылдар ерекшеліктері:
71 Тағамды толықтырғыштар ретінде микробты жолмен синтезделетін дрожжы өнімдер құрамындағы көмірсулардың ұсынылатын тәуліктік мөлшерін көрсетіңіз:
72 Сүт және сүт- қышқылды өнімдерінің құрамында азықты биомициннің рұқсат етілетін мөлшері ( 1 гр өнім әрекеттік бірлігі):
73 Қажетсіз заттар тобына жататын микробты жолмен синтезделетін көмірсулы држжы өнімдерінің компонентті құрамын көсетіңіз:
74 Микробты жолмен синтезделінбейтін витамин:
75 Сүт және сүт-қышқылды өнімдеріндегі микробты жолмен синтезделінетін стрептомицин мөлшерін көрсетіңіз (1 гр өнімнің әрекеттік бірлігі):
76 Сүт және сүт-қышқылды өнімдеріндегі микробты жолмен синтезделінетін пенициллин мөлшерін көрсетіңіз (1 гр өнімнің әрекеттік бірлігі)
77 Тағамды белоктарға жатпайтын функциялар:
78 1 жастағы бала организмінде ауыстырылмайтын аминқышылдар болып табылады:
79 Лизин қай тағамдық белок құрамына кіреді:
80 Тағаммен бірге аминқышқылдарының мөлшерден тыс қабылдағанда организмнен бір жолата жоя алатын қай аминқышқыл
81 Аминқышқыл скорын лимитирлейтін азықты белок көзі болып табылатын өнім комбинациясы
82 Аминқышқыл скорын лимитирлейтін азықты белок көзі болып табылатын өнім комбинациясы:
83 Ер студент балалардың тәуліктік азық белоктарына қажеттілігін көрсетіңіз (г)
84 Қыз студент балалардың азық белоктарына тәуліктік қажеттілігін көрсетіңіз (г):
85 Асқазан асты бездерден бөлінетін инсулинді стимулирлейтін ауыстырылмайтын аминқышқылдар:
86 Асқазан секрециясының стимуляторы – гистаминді бөлңп шығаратын аминқышқыл:
87 Адам организмінің ферментті жүйесіндегі белокты фрагмент болып қатысатын спецификалық витаминдер функциясы:
88 Тағамдағы 60мг триптофан мына заттардың1мг теңесе алады:
89 Аскорбин қышқылы бар тағам өнімі:
90 Қай тағам өнімінде ретинол бар:
91 Қай тағам өнімдерінде каротин бар:
92 Организмге баратын тағам құрамында мына витаминдердің бірі болмаса, көздің көруі нашарлайды:
93 Тамақтану принципі бойынша 1 топқа жататын ер балалар организмінің аскорбин қышқылына тәуліктік қажеттілігі:
94 Ересек адамдардың тиаминге тәуліктік қажеттілігі (мг):
95 Антагонистикалық витаминдар комбинациясын таңдаңыз:
96 Антагонистикалық витаминдар комбинациясын таңдаңыз:
97 Сау ересек адам тәулігіне қанша мөлшерде (%) өсімдік майын қабылдайды:
98 Ер студент балалардың тәулігіне қанша мөлшерде май қабылдайды:
99 Қыз студент балалардың тәулігіне қабылдайтын май мөлшері (г):
100 Практикалық есептеулерде қолданылатын май энергосыйымдылық белгісі ( ккал 1гр):
101 Ауыстырылмайтын май қшқылын (адам организмінде синтезделмейтін):
102 Сау ересек адамның линоленді қышқылына минимальді тәуліктік қажеттілігі (г):
103 Ересек адамның линоленді қышқылына минимальді тәуліктік қажеттілігін қамтамасыз ету үшін қанша мөлшерде май болуы тиіс (г):
104 Ересек адам тәуліктік рационында көп мөлшердегі линоленді қышқылының болуына қанша мөлшерде өсімдік майы қажет (г):
105 Термиялық өңделген майларда ыдырайтын суммарлы өнім мөлшері (%):
106 Жаңа май өнімдеріне тән емес белгілер:
107 Қорытылатын полисахаридтер:
108 Ересек адам рационына енгізілетін қортылмайтын полисахаридтер мөлшері (г):
109 Ересек адамның тәуліктік рационына кіретін тез сіңірілетін көмірсулар (барлық мөлшерін алғанда) мөлшері (%):
110 Азықтық көмірсулар функцияларына жатпайды:
111 Тамақта көмірсулар бар және оларды көп мөлшерде қолданғанда олар:
Химиялық элементтермен ластану
Диоксиндердің адамға әсері
Өндірістік химиялық биологиялық қауіпті улардың организмге және қоршаған ортаға әсері
Зиянды химиялық заттардың адам ағзасына қосарлы әсері
Ауыр металдар. Олардың қоршаған ортаға әсері
Токсикологиялық талдаудың негізін тексеру әдістері
Токсикологиялық талдаудың негізгі тексеру әдістері
Органикалық химия
Ауыр металдарға сипаттама және олардың зияны
Қазақстандағы қоршаған орта ластануының генетикалық салдары
Адамдар арасындағы қарым-қатынас және іс-әрекет психологиясы
Ерте Палеолит адамдары
Ауыл мектебі оқушыларын рухани-адамгершілікке тәрбиелеудің педагогикалық шарттарының орындалуы
Адамдар арасындағы қарым-қатынастар
МҰХАММЕД ХАЙДАР ДУЛАТИ ШЫҒАРМАШЫЛЫҒЫНДАҒЫ АДАМ МӘСЕЛЕСІН ФИЛОСОФИЯЛЫҚ ТҰРҒЫДАН ТАЛДАУ
Қоғамға қауіпті салдардың зардаптың түсінігі
Адам бойындағы жағымды қасиет туралы
Адамзат тарихындағы ең алғаш мемлекет типтес ұйым
Адамдардың тұтынысын қанағаттандыру Мақсаттар
Жеке адамды қалыптастыру