Жылкы сүтінің құрамында сиыр сүтімен салыстырғанда қаит мөлшері

Ветеринариялық гигиена пәнінен 2 межелік бақылауға арналған сұрақтар тізімі
1. Қандай ретте азықтандырған дұрыс:
1) Жем, соңынан су
2) Су соңынан жем
3) Қатаң азық, су соңынан жем
2. Асылтұқымды малдарды ұстау тәсілі:
1) Жайып ұстау
2) Байлап ұстау
3) Денникте ұстау
3. Жылқы сүтінің құрамында сиыр сүтімен салыстырғанда витамие С:
1) 5-10 есе аз
2) 5-10 есе көп
3) Бірдей
4. Жылкы сүтінің құрамында сиыр сүтімен салыстырғанда қаит мөлшері:
1) 10 % аз
2) 20 % көп
3) Бірдей
5. Биенің буаздығы мұнша тәулікке созылады:
1) 250 тәулік
2) 335 тэулік
3) 400тәулік
6. Құлындарды енесінен мұнша жасында айырған жөн:
1) 4 ай
2) байлық
3) 1 жас
7. Түйе малы жылқыға қарағанда шық үнемдеу әр 1 кг салмаққа мұнша пайызға артық болады:
1) 18%
2) 38%
3) 58%
8. Інгендердің буаздығы мұнша күнге созылады; тәулік:
Нар түйелерде: 1) 350 - 360 тәулік
2.380 - 390 тәулік
3) 400-410 тзулік
9. Егіз туған бұзаудың бір жынысты болуы неге байланысты:
1) Бір клеткалы
2) Екі клеткалы
3) Әртүрлі клеткалы
10. Бұзау туғаннан кейін алғашқы 2 сағатта ауыздағы глобулиннің қанша мөлшері сіңіріледі:
1) 10%
2) 20%
3) 50%
11. Ет бағытындағы сиырларға мына тұқымдар жатады:
1) Герефорд
2) Сигменталды
3) Холмагор тұқымды
12. Буаз сиыр ұзақ уақыт азық тапшылығын көрсе, бұзаудың мындай ауруға ұшырауы мүмкін:
1) Бас сүйегі үлкейеді
2) Денесі іседі
3) Аяқтары дұрыс өспейді
13. Жас бұзауды туғаннан соң неше сағаттан кешіктірмей уыз беру қажет:
1) 40-60 сағат
2) 80 - 90 сағат
3) 120 сағат
14. Ірі қара малдарының анатомиялық ерекшелігі мынада:
1) Мүйізінің өсуі
2) Клетчатканы қорта алмауы
3) Қарынында микрофлораның болуы
15. Жас туғандағы бұзаудың тірі салмағы енесінің салмағының мұнша пайызын құрайды:
1) 2-4%
2) 5-7%
3) 8 - 11 %
16. Туғаннан соң алғашқы 10 күн аралығында торайларда өлім мұнша % кездеседі:
1) 30%
2) 60%
3) 75%
17. Физиологиялық шағылыс жылқыда мына жасында туады:
1) 9-12 жас
2) 15- 18жас
3) 30 - 36 жас
18. Мегежіндерді күтіп-бағуда буаздықтың бірінші шерігінің маңызы:
1) Азыққа сұранысында
2) Шуының түзілмеуінде
3) Қозғалысында
19. Жасы ұлғайған сайын шошқа малының денесіндегі май ұлпасы бұлай өзгереді:
1) 1,5 - 2 есс азайады
2) 1,5-2 есе көбейеді
3) Өзгермейді
20. Физиологиялық шағылыс шошқада мына жасында туады:
1) 9-12 жас
2) 15-18 жас
3) 30-36 жас
21. Мегежіндердің торайлауына қанша күн қалғанда рацион мөлшерінің 2 есеге дейін азайтады:
1)10- 15 кү
2)20 - 30 күн
3)3-4 күн
22. Құстарды еденде ұстаудың мынандай түрлері болады:
1) Бетонды еденде
2) Сырықты едснде
3) Керамзитті еденде
23. Балапандарды алғашқы 11 күндігінен 30 күндігінде мынандай температурада ұстау қажет:
1) 28- 22
2) 22
3) 32-28
24. Қалыпты жағдайда кұсқа әр кг салмағына шаққанда отгегіні басқа малдарға қарағанда мұнша артық қажет етеді:
1) 0,5-4 есе
2) 2 - 3 есе
3) 5 - 6 есе
25. Күйзеліс туғызатын жағдайлар құстардың өнімін мұнша пайызға дейін төмендетеді:
1) 20-30%
2) 40-50%
3) 60-70%
26. Құс етіндегі белоктың мөлшері мұнша болады:
1) 5-8%
2) 19-22%
3) 20-30%
27. Қозылатудың қандай мезгілі болады:
1) Қысқы
2) Жазғы
3) Аралас
28. Қыста қоздатудың маңызы мынада:
1) Қозылар жетілмей туады
2) Қозылар әлді болып туады
3) Аналықтар әлсіз болады
29. Ақ мамық тұқымды қояннан жыл ішінде орта есеппен мұнша кг мамық алады:
1) 0,5 кг дейін
2) 1 кг дейін
3) 2кг дейін
30. Қояндарды сыртқы клеткаларда ұстатапның кемшілігі мынада:
1) Қозғалысының шектелмеуінде
2) Микроклиматының қалыптаспауында
3) Механикаландырмауында
31. Қояндардан қарын сөлін қай мезгілде бөлінеді:
1) Тыныштықта
2) Толассыз
3) Тек ас қабылдағанда
32. Қояндардың рациондарында қатаң азықтың бөлігі мұнша болуы қажет:
1)40 %
2)20%
3) 10%
33. Басқа шаруашылықтан алынған малды карантиндеу мұнша күнге жүреді:
1) 15күнге
2) 30 күнге
3) 45 күнге
35. Қоянның қарнынан мынаны алуға болады:
1) витамин
2) Ашытқы ферменті
3) Клей
36. Қоянның сүтінде белоктың мөлшері мынандай:
1) 3,5%
2) 15%
3) 2%
37. Қалқанша безінің кызметі төмендесе:
1) Организмнен минералды заттар жоғалады
2) Өсу - жетілуі нашарлайды
3) Жүнінің түсі оңады
38. Коянның сүтінің кұрамында судың мөлшері мұнша болады:
1) 83%
2) 90%
3) 70%
39. Қояндардың 1ОО г майының құрамында мұнша холестерин болады:
1) 15 мг
2) 25 мг
3) 100 мг
40. Қоян аналығының буаздығы мұнша уақытқа созылады:
1) 50 - 52
2) 30 - 32
3) 60 - 62
41. Қояннық лимфоидты мүшесі болып:
1) Бездері
2) Сүйек майы
3) Соқыр ішегі
42. Биенің сүтінің құрамында сүттің мөлшері:
1) 83%
2) 90%
3) 70%
43. Қоянның көжегі туғаннан соң неше күннен кейін азықпен қоректене бастайды:
1) 7-10 күннен кейін
2) 15- 20 күннен кейін
3) 20 - 25 күннен кейін
44. Сиыр сүтінде белоктың мөлшері:
1) 3,5%
2) 15%
3) 2%
45. Кеміргіштерге жататын
1) Күзен
2) Ондатра
3) Бұлғын
46. Норканың күшігінің бірінші түлеуі:
1) 20 25 күндігінде
2) 40 - 45 күндігінде
3) 60 - 65 күндігінде
47. Аңдарды қолда клеткаларда ұстау мынаған мүмкіндік туғызады:
1) Азықтандыру мерзімін белгілеуге
2) Тиімді шағылыстыру мерзімін белгілеу
3) Мезгілді серуендетуді белгілеу
48. Күйлеуі норканың мұнша күнге созылалы:
1) 10-15 кун
2) 20 - 25 күн
3) 30-35 күн
49. Аңдарды қолда клеткаларда ұстау мынаған мүмкіндік туғызады:
1) Күту мерзімін өзгертуге
2) Жунінің өсу мерзімін өзгерту
3) Рационды азайтуға
50. Норканың күшігі туғаннан кейін канша күнге дейін дәретін сұйылтатын бездері жұмыс жасамайды:
1) 10
2) 20
3) 30

51. Бұлғындарды клеткада ұстап өсіргенде қай жасынан бастап өсім әкеле бастайды:
1) 1 жасында
2) 2 жасында
3) 3 жасында
52. Бұлғындардың буаздығы орташа есеппен мұнша күнге созылады:
1) 45 50
2) 100- 150
3) 250-295
53. Бұлғындардың әр туғандағы күшігінің орташа саны:
1) 2-3
2) 5-6
3) 8-10
54. Бұлғындардың шағылысу мерзімі мына айларда болады:
1) Наурыз
2) Шілде-тамыз
3) Қазан - қараша
55. Бұлғындардың күшіктері туғанда мұнша салмақта болады:
1) 25-35 гр
2) 60 -70 гр
3) 80 - 90 гр



Ұқсас жұмыстар

Бие сүті және қымыздың құрамы мен қасиеттері
Түйе сүті
Қой сүтінің құрамы мен қасиеттері
Гастрономиялық туризм түсінігі
Қымыздың биохимиялық қасиеттерін зерттеу
Сүттің адам тамақтануындағы маңыздылығы
Қазақтың ұлттық сусындарының қалыптасуының алғы-шарттарының рухани көрінісі
Ешкі шаруашылығы
Сүттің биохимиялық құрамы
Қымыздың құрамын жан – жақты зерттеу
Азия өзендерінің су мөлшері және су айналымы
Отандық өнеркәсіп кәсіпорындарын қайта құрылымдаудағы машина жасау өнеркәсібінің маңызы
Қазіргі уақытта қалыпты температурада тұтқырлығы жоғары мүнайларды, немесе парафин мөлшері
Қайта өрлеу дәуіріндегі итальян әдебиеті
М. Қ. ҚОЗЫБАЕВ – ҚАЗАҚТЫҢ ЕГЕМЕН ТАРИХЫНЫҢ ҚАЙТА ЖАҢҒЫРТУШЫСЫ
Қайта құрылымдаудың бірінші кезеңі
Жылумен өңдеген кезде Жылқы еті қалай өзгереді?
Қайтқанда
Теңіз жаяу әскерлері - теңіз десанттары құрамында ұрыс қимылдарын жүргізуге, сондай - ақ әскери - теңіз базаларының, порттардың Қорғанысы мен басқа да міндеттерді орындауға арналған және арнайы дайындалған әскери - теңіз флоты күштерінің түрі
Бір әйел далаға егін ора келіп, құмыраны сүтімен шөптің арасына тығып қояды