Ұнның және оған қосатын қоспалардың шығынын есептеу

 № 4 Практикалық сабақ

Тақырыбы: Ұн, жақсартқыштар және қоспалардың шығынын есептеу.
1. 1т макарон өнімдерін өндіруге кететін ұн шығыны
2. Жақсартқыштар және қоспалардың шығынын есептеу

1т ұннан макарон өнімдерін өндіруге кететін қоспалардың шығынының нормасы
Кесте 1

Өнімнің, байытқыштардың және қоспалардың атауы
Өлшем бірлігі
1 т ұнға кететін байытқыштардың және қоспалардың шығыны
Йод өнімдері
Йодказеин
гр
5
Теңіз орамжапырағы
кг
80

Қоспаларды, байытқыштарды қосу арқылы өнімді өндіргенде ұнның бөлігін қоспалар және байытқыш заттар алмастырады.
Ұнның тәуліктік шығынын келесі формуламен анықтаймыз:

Мтәул. = Мтәул.ф (Нұн – а)

мұндағы Мтәул. - ұнның тәуліктік шығыны, т;
Мтәул.ф –тәулігіне өндірілетін йодказейн ұнтағы қосылған өнімнің көлемі,т
а = 5 гр, 1 т ұнға қажет йодказеин ұнтағының мөлшері;
Ұнның тәуліктік шығынын есептейміз:

Мтәул. = 16,1 (1,02– 0,000005) = 16,4т

Яғни, 16,1ттәул дайын өнім шығару үшін ұнның шығыны 16,4ттәул болады. 16,1 т макарон өнімдеріне қажет йодказейн ұнтағының мөлшерін №12 кестеге сүйеніп есептейміз:

х = =0,08 кг

16,1 т макарон өнімдеріне 0,08 кг йодказеин ұнтағы қажет.

2.6.1 1 минутта жұмсалатын шикізаттың шығынын есептеу

1 минутта жұмсалатын шикізаттың шығынын есептеу үшін пресстің өнімділігі ескеріледі (кгсағ):

Мп.ө. = ,

мұндағы Мп.ө. – пресстің өнімділігі, мин;
Рсағ – пресс өнімділігінің техникалық нормасы, кгч.
1 т дайын өнімді шығаруға кететін ұн шығынының нормасын біле отырып, ұнның минуттық шығынын есептейміз.

Мп.п. == 33,3 кгмин.

Нұн. = Шт + Еш + Қш = 1024 кгт

1 т макарон өнімін өндіруге 1024 кг ұн қажет.

Х = = 34,13 кгмин.

Қамыр илеуге қажетті судың минуттық шығыны келесі формуламен анықталады:

Мсу = G – Мұн,

G = ,

мұндағы G – жартылай фабрикаттың мөлшері минутына, кгмин;
Мұн - қамыр илеуге қажетті ұнның минуттық шығыны, кгмин;
Wұн – ұн ылғалдылығы, % (14,5%);
Wқ – қамыр ылғалдылығы, % (28-32%).

G = = 40,53 кгмин

Мв =40,53 – 34,13 = 6,4 лмин.
2.Ұнның және оған қосатын қоспалардың шығынын есептеу.

Макарон өнімдерін жұмыртқа байытуларысыз және басқа да қоспасыз өндірудегі ұнның жоспарлық шығын нормасы:

Нұн = Шт + Еш + Қш

мұндағы, Нұн – 1 т. өнімге кететін ұн шығының жоспарлық нормасы, кг;
Шт - 1 т. өнімге кететін ұнның технологиялық шығыны, кг;
Еш - 1 т. өнімге кететін жоспарлы дымқылдықтағы (14,5 %) есепке алынған ұн шығынының жоспарлы салыстырмалы шығыны, кг (2-ден 4 кг-ға дейінгі аралықта қарастырылады);
Қш - 1 т. өнімге кететін жоспарлы дымқылдықтағы (14,5 %) қайтарымсыз ұн шығынының жоспарлы салыстырмалы шығыны, кг (1,5-тен 2 кг-ға дейінгі аралықта қарастырылады);
Шикізаттың технологиялық шығыны келесі формуламен анықталады:

Шт = 1000 кгт

мұндағы, Wө - 12,9 – 12,8 % аралығында қабылданатын өнімнің жоспарлы дымқылдығы;
Wұн – 14,5 %-ға тең ұнның жоспарлы дымқылдығы.

Шт = 1000 кгт =1020

Нұн = 1020 + 2 + 2 =1024

Менің өндіретін өнімім йод қоспасымен болғандықтан, қоспа ретінде арнайы тағам қоспасы ретінде дайындалған йодказеин ұнтағын алдым. Оның қанша мөлшерде қосылатыны №11 кестеде көрсетілген.
Кесте №11
1 т ұннан макарон өнімдерін өндіруге кететін қоспалардың шығынының нормасы

Өнімнің, байытқыштардың және қоспалардың атауы
Өлшем бірлігі
1 т ұнға кететін байытқыштардың және қоспалардың шығыны
Йод өнімдері
Йодказеин
гр
5
Теңіз орамжапырағы
кг
80

Қоспаларды, байытқыштарды қосу арқылы өнімді өндіргенде ұнның бөлігін қоспалар және байытқыш заттар алмастырады.
Ұнның тәуліктік шығынын келесі формуламен анықтаймыз:

Мтәул. = Мтәул.ф (Нұн – а)

мұндағы Мтәул. - ұнның тәуліктік шығыны, т;
Мтәул.ф –тәулігіне өндірілетін йодказейн ұнтағы қосылған өнімнің көлемі,т
а = 5 гр, 1 т ұнға қажет йодказеин ұнтағының мөлшері;
Ұнның тәуліктік шығынын есептейміз:

Мтәул. = 16,1 (1,02– 0,000005) = 16,4т

Яғни, 16,1ттәул дайын өнім шығару үшін ұнның шығыны 16,4ттәул болады. 16,1 т макарон өнімдеріне қажет йодказейн ұнтағының мөлшерін №12 кестеге сүйеніп есептейміз:

х = =0,08 кг

16,1 т макарон өнімдеріне 0,08 кг йодказеин ұнтағы қажет.

2.6.1 1 минутта жұмсалатын шикізаттың шығынын есептеу

1 минутта жұмсалатын шикізаттың шығынын есептеу үшін пресстің өнімділігі ескеріледі (кгсағ):

Мп.ө. = ,

мұндағы Мп.ө. – пресстің өнімділігі, мин;
Рсағ – пресс өнімділігінің техникалық нормасы, кгч.
1 т дайын өнімді шығаруға кететін ұн шығынының нормасын біле отырып, ұнның минуттық шығынын есептейміз.

Мп.п. == 33,3 кгмин.

Нұн. = Шт + Еш + Қш = 1024 кгт

1 т макарон өнімін өндіруге 1024 кг ұн қажет.

Х = = 34,13 кгмин.

Қамыр илеуге қажетті судың минуттық шығыны келесі формуламен анықталады:

Мсу = G – Мұн,

G = ,

мұндағы G – жартылай фабрикаттың мөлшері минутына, кгмин;
Мұн - қамыр илеуге қажетті ұнның минуттық шығыны, кгмин;
Wұн – ұн ылғалдылығы, % (14,5%);
Wқ – қамыр ылғалдылығы, % (28-32%).

G = = 40,53 кгмин

Мв =40,53 – 34,13 = 6,4 лмин.



Ұқсас жұмыстар

Нан өндірісіндегі бидай ұнының сапа көрсеткіштері
Дәнді астық дақылдарының қоректік құндылығы
Бидай ұнының нан пісіру қасиеті
Тағамдық құндылығы жоғары нанбөлке өнімдерін өндіру технологиясы
Макарон тағам құндылығы
Нан дәндерінің түрлері
Дәндерді ұсақтау
Астықты гидротермиялық өңдеуді автоматты басқару жүйесін жетілдіру
Дән нің органолептикалық көрсеткіштерін анықтау
Астық массасының физикалық қасиеттері
Аурудың тұрақтылығы және даму себебі
Коммерциялық ақпарат пен коммерциялық кұпия мәні және оны қорғау
Жазаның жүйелерінің және түрлерінің жалпы сипаттамасы
Аудиттің мәні және оның нарықтық экономика жағдайындағы ролі
Адамдар арасындағы қарым-қатынас және іс-әрекет психологиясы
Жиынтық сұраныс және жиынтық ұсыныс,бұлардың кейнстік үлгісі
Агробизнес және агроөнеркәсіп интеграциясының арасындағы байланыс
Ақшаның маңызы, қызметтері және оның ерекшеліктері
Қабатты гидравликалық жару және ұңғылардың түптік аймаққа әсер ету
ПАСКАЛЬ - Программалау стилі, деректерді енгізу және шығару