Сүт қышқыл бактерияларынан ашытқы дайындағанда қауіп төндіретін заттар
1.Бір сағат ішінде 1м3 қоректік ортада азықтық ашытқыларды өсіргенде қанша мөлшерде ашытқы клеткаларының биомассасын алуға болады?
А) шамамен 3кг
В) шамамен 2кг
С) шамамен 1кг
D) шамамен 4к
Е) шамамен 5кг
2.Микробиологиялық жолмен амин қышқылдарды алу үшін қандай культуралар қолданылады?
А) ауксотрофты мутанттар культурасы
В) гетеротрофты мутанттар культурасы
С) автотрофты мутанттар культурасы
D) ашытқы клеткалар культурасы
Е) зең саңырауқұлақтардың культурасы
3 .Микроорганизмдерді культивирлеу үшін қандай шикізат қолданылады?
А) арзан және тапшылық болмайтын шикізаттар
В) өндірістің жанама өнімдері
С) өндіріс қалдықтары
D)арзан және тапшылық болмайтын шикізаттар, өндіріс қалдықтары
Е) арзан және тапшылық болмайтын шикізаттар, өндірістің жанама өнімдері
4 .Микробиологиялық синтезді сүттің қандай өнімін алу үшін қолданады?
А) ішетін сүт
В) қаймақ
С) тәтті сары май
D) қаймақ, ірімшік және сыр
Е) пісірілген сүт
5.Микробиологиялық трансформация – бұл ...
А) микроорганизмдердің көмегімен органикалық заттар молекуласының айналымы
В) күрделі органикалық заттарды алу
С) қарапайым органикалық заттарды алу
D) микроорганизмдердің көмегімен бейорганикалық заттар молекуласының айналымы
Е) микроорганизмдердің көмегімен органикалық заттардың синтезделуі.
6.Микроорганизмдердің жалпы массанының қанша мөлшерін құрғақ масса алады?
А) 10-15%
В) 15-20%
С) 20-25%
D) 30-35%
Е) 15-25%
7.Құрғақ массаның қанша мөлшерін көміртегі алып жатыр?
А) 46-50%
В) 50-65%
С)70-75%
D) 30-35%
Е) 15-25%
8.Нуклеин қышқылдарының (ДНК және РНК) қанша мөлшері микроб биомассасын алып жатыр?
А) 5-50%
В) 5-60%
С) 5-30%
D) 5-35%
Е) 5-25%
9.Құрғақ биомассаның қанша мөлшері ақуыздарға тиесілі?
А) 38-60%
В) 40-50%
С) 50-60%
D) 30-35%
Е) 15-25%
10.Кейбір микроорганизмдердің ақуыздарының аминқышқылды құрамы жақын ...
А) казеинге
В) глобулинге
С) альбуминге
D) Иммуноглобулинге
Е) протеинге
11.Нуклеин қышқылдарының (ДНК және РНК) қанша мөлшері микроб биомассасын алып жатыр?
А) 5-30%
В) 10-30%
С) 20-40%
D) 30-35%
Е) 15-25%
12.В12 витаминін қай микроорганизмдер синтездейді?
А) бактерия (пропион, метантүзуші)
В) актиномицеттер
С) ашытқылар
D) зең саңырауқұлақтары
Е) бактериялар (пропион, метантүзуші) және актиномицеттер
13.Қай микроорганизмдердің құрамында каратиноидтар болады?
А) ашытқылар
В) ашытқы және бактерия
С) ашытқы, бактерия және зең саңырауқұлақтары
D) зең саңырауқұлақтары
Е) бактериялар (пропион, метантүзуші) және актиномицеттер
14.Ашытқылардың клетка қабықшасына беріктік қасиетті беретін полисахаридтер?
А) глюкан
В) глюкан және маннан
С) маннан
D) крахмал
Е) крахмал және гликоген
15.Құрғақ массасы бойынша ашытқылар (Rhodotorula grasilis, Endomyces vernalis, Torulopsis lipofera) қанша мөлшерде липид жинай алады?
А) 50% дейін
В) 60% дейін
С) 40% дейін
D) 35% дейін
Е) 25% дейін
16.Гетеротрофты микроорганизмдер үшін қоректік орталарда көміртегі көзі болатын көмірсу?
А) спирт
В) қышқылдар
С) көмірсутектер
D) барлық моносахаридтар
Е) барлық полисахаридтер
17.Қоректік орталарда азоттың қанша мөлшері қолданысқа түспейді?
А) 5% дейін
В) 3% дейін
С) 4% дейін
D) 10% дейін
Е) 15% дейін
18.Қоректік орталарда фосфор көзі ретінде қандай заттарды қолданады?
А) фосфаттар
В) темір фосфаты
С) темір сульфаты
Д) гидраттар
Е) калий фосфат
19.Дайын синтетикалық орталарды толық құнды ету үшін қосымша қандай заттар қосу қажет?
А) минералды заттар
В) ақуыздық заттар
С) кальций тұзын
D) магний тұзын
Е) калий тұзын
20.Нақты микроорганимздер культурасы үшін қоректі орталарда активті заттар мен витаминдердің қалыпты мөлшері қалай түрленеді?
А) 1-2%
В) 0,8-1%
С) 0,5-1%
D) 1,0-3,0%
Е) 1,5-2,5%
21.Метантотықтырғыш бактериялар қай витаминнің синтезі үшін пайдаланылады?
А) фолий қышқылы
В) В12
С) В6
D) В2
Е) В10
22.Көптеген вегетативті микроорганизмдердің өліміне әкелетін температура?
А) 700С
В) 600С
С) 500С
D) 800С
Е) 750С
23.Ацидофильді микроорганизмдердің дамуы үшін ортаның рН қаншаға тең болуы қажет?
А) 3,5-4,5
В) 1,5-3,5
С) 2,5-3,5
D) 6,5-8,0
Е) 5,5-8,5.
24.Қандай ортаны стирильді деп атайды?
А) құрамында тірі микроорганимздер болмайтын орта;
В) 1мл3 тірі микрофлора кездесетін орта;
С) жартылай тірі микроорганимздер болмайтын орта;
D) жартылай тірі микроорганизмдер болаты орта;
Е) құрамында микроорганизмдері бар орта.
25.Көптеген антибиотик синтездейтін продуценттердің спораларын алу үшін қолданылатын орта?
А) тары дәндерінен алынған
В) сұлы дәндерінен алынған
С) бидай дәндерінен алынған
D) сусло
Е) сыра суслосы
26.Азықтық ашытқыларды алу үшін келесі культулаларды қолданады?
А) Candida
B) Trichosporon
C) Candida және Trichosporon
D) Saccharomyces
E) Candida және Saccharomyces
27.Табиғи газдан микробты биомасса алу үшін продуцент болып табылады?
А) Mycobacterium
B) Pseudobactrium
C) Actinomyces
D) барлық метан тотықтырғыш бактериялар
E) Candida және Saccharomyces
28.Сутекті бактериялар молекулалы сутекті қандай заттар артық мөлшерде болғанда активирлейді?
А) гидрогеназ
В) фосфотаз
С) карбоксилаз
D)амииак
Е) азот
29.Сутекті бактериялардың бактериалды биомассасын алу үшін қолданылатын культура?
А) Hydrogenomonas eutropha
B) Brevibacterium
C) Bacillus
D) Actinomyces
E) Staphylococcus
30.Сүт қышқыл бактерияларынан ашытқы дайындағанда қауіп төндіретін заттар?
А) фагтар
В) вирустар
С) фагтар және вирустар
D) антиденелер
Е) антигендер
31 .Вакциналарды өндірісте қандай түрде дайындайды?
А) тірі препарат
В) әлсіреген препарат
С) инактивирленген бактериалды препарат
D) тірі, әлісреген және инактивирленген бактериалды препарат
Е) врустық препарат
32.Азықтық ашытқыларды дайындау үшін қандай культуралар қолданылады?
А) Mycobacterium
В) Candida
С) Pseudobactrium
D) Chromobacterium
E) Brevibacterium
33 .Азықтық ашытқыларды алатын шикізатта қанша топқа бөледі?
А) 2
В) 4
С) 5
D) 3
Е) 6
34 .Ауылшаруашылықтық қалдықтар мен ағаш гидролизаттарға қандай шикізат тобына кіреді?
А) табиғи субстрат
В) синтетикалық субстрат
С) құрамында көмірсуы бар шикізат
D) көмірсутектік
Е) дұрыс жауап жоқ.
35.Көмірсутектік шикізатқа жатады?
А) парафин
В) меласса
С) сілтілі сульфит
D) барда
Е) синтетикалық жуғыш зат қалдықтары
36.Құрамында көмірсуы бар шикізатқа:
А) спирт және көміртегінің тотыққан қосылыстары
В) целлблозалық өндірістік сілтілік сульфиті
С) барда
D) синтетикалық жуғыш зат қалдықтары
Е) мұнай
37.Қай ғалым бактериялар мен саңырауқұлақтарды көмірсутекті қоректік орта ретінде пайдаланады деді?
А) Пастер
В) Уотсен
С) В. Таусон
D) Крик
Е) дұрыс жауап жоқ.
38 .Азықтық ашытқыларды өндіргенде микроорганизмдер парафинді қоректік орта ретінде пайдаланса, онда биомасса шығымы қандай болады?
А) 10-20%
В) 20-30%
С) 30-40%
D) 50-70%
Е) 90-100%
39.Азықтық ашытқы өндіру барысында әлсіз қышқылдардан алынған ағаш гидролизатының құрамында қанша пайыз редуцирлеуші зат болады?
А) 5-7%
В) 0,5-1,2%
С) 1,5-1,9%
D) 4,3-5,0%
Е) 2-3,5%
40.Азықтық ашытқыларды өндіру барысында Рижский әдісі бойынша концентирленген H2SO4 көмегімен алынған ағаш гидролизатының құрамында қанша процент редуцирлеуші зат болады?
А) 5-7%
В) 0,5-1,2%
С) 1,5-1,9%
D) 4,3-5,0%
Е) 2-3,5%
41.Азықтық ашытқыларды өндіру барысында целлюлозаны алғаннан кейін сілтілі сульфидтің құрамында қанша пайыз редуцирлеуші зат болады?
А) 5-7%
В) 0,5-1,2%
С) 1,5-1,9%
D) 4,3-5,0%
Е) 2-3,5%
42.100кг глюкозаны қоректік зат ретінде қолдана отырып, одан қанша мөлшерде құрғақ ашытқы алуға болады?
А) 49-59кг
В) 60-71кг
С) 73-85кг
D) 33-35кг
Е) 85-100кг
43.Қоректік орта ретінде сірке қышқылы мен оның тұздарын пайдаланатын болсақ, қанша мөлшерде құрғақ ашытқы аламыз?
А) 49-59кг
В) 60-71кг
С) 73-85кг
D) 33-35кг
Е) 85-100кг
44.Азықтық ашытқыларды өндіргенде ашытқы культуралары қандай ортада өседі?
А) ағаш гидролизаты
В) тұз қоспасы бар сілтілі сульфит
С) парафин
D) глюкоза
Е) сабанды орта
45.Азықтық ашытқы алу үшін қолданылатын ашытқы өсіретін Лефрансуа типіндегі апараттың ұзындығы мен диаметрі қандай?
А) биіктігі 13м, диаметрі 7м
В) ұзындығы 17м, диаметрі 9м
С) ұзындығы 20м, диаметрі 10м
D) ұзындығы 23м, диаметрі 12м
Е) дұрыс жауап жоқ.
46.Азықтық ашытқы алу үшін қолданылатын ашытқы өсіретін Лефрансуа типіндегі апараттың көлемі қандай?
А) 300м3
В) 320м3
С) 350м3
D)370м3
Е) 390м3.
47.Азықтық ашытқыларды алу үшін ферментация процесін құрғақ ашытқылардың концентрациясы қаншаға жеткенге дейін тоқтатпайды?
А) 20-25гл
В) 30-35гл
С) 10-15гл
D) 40-45гл
Е) 1-5гл
48 .Көлемі 320 м3 Лефрансуа аппаратынан тәулігіне қанша құрғақ дрожжы алуға болады?
A) 6-10 т.
B) 11-16 т.
C) 17-21 т.
D) 1-5 т.
E) 21-22 т.
49 Табиғи газдан микробты биомассаны алуда культуральді сұйықтықта метанның ерігіштігі қандай?
A) 0,2-0,3 гл.
B) 0,3 гл.
C) 0,5 гл.
D) 0,7 гл.
E) 0,02 гл.
50 .1 т құрғақ бактериалды биомасса алу үшін жұмсалады:
A) 1,25—1,33 т метан.
B) 2,25 -3,12 т метан.
C) 3,25-4,12 т метан.
D) 4,25-5,12 т метан.
E) 5,25-6,12 т метан.
51 .Культивирлеудің периодты сұлбасы бойынша газ қоспасы циркуляциясының жабық жүйесінде Methanomonas-ты ферментаторда культивирлеу температурасы құрайды:
A) 20ºC.
B) 30ºC.
C) 25ºC.
D) 35ºC.
E) 40ºC.
52 .Культивирлеудің периодты сұлбасы бойынша газ қоспасы циркуляциясының жабық жүйесінде Methanomonas ферментаторда ферментация басында мына қысымды құрайды:
A) 6 МПа (60 кгссм2).
B) 5 МПа (50 кгссм2).
C) 4 МПа (40 кгссм2).
D) 3 МПа (30 кгссм2).
E) 2 МПа (20 кгссм2).
53 .Культивирлеудің периодты сұлбасы бойынша газ қоспасы циркуляциясының жабық жүйесінде Methanomonas ферментаторда 2 тәулікте ферментация кезінде биомассаның қандай концентрациясына жетеді?
A) 4 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
B) 3 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
C) 2 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
D) 1 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
E) 2 тәулік биомасса алу үшін жеткіліксіз.
54 .Үздіксіз, ағынды культивирлеуде Methanomonas ферментаторда ферментация кезінде биомассаның қандай концентрациясына жетеді?
A) 1-3 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
B) 4-6 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
C) 7-9 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
D) 10-11 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
E) 12—15 г және одан да доғары 1 л культуральді сұйықтыққа.
55 .Сутекті бактериялар ненің көмегімен молекулалық сутегін активтеуге қабілетті?
A) гидрогеназа болуы.
B) пептидаза болуы.
C) оксидаза болуы.
D) липаза болуы.
E) сутекті бактериялар молекулалық сутегін активтеуге қабілетті емес
56 .Сутекті бактериялардың биомассасын алу үшін шикізат болып табылады:
A) парафин.
B) газдар С02, Н2, 02 және минералды тұздардың қоспасы.
C) ағаш гидролизаты.
D) сульфитті щелоктар.
E) барда.
57 .Бактериалды биомасса алу үшін Hydrogenomonas eutropha культурасын алдымен көбейтеді:
A) Мюллер ортасында.
B) ЕПА.
C) Шлегель ортасында.
D) ЕПБ.
E) Кауфман ортасында.
58 Сутекті бактериялардың биомассасын алу үшін ортаның оптимальді реакциясы:
A) 4,1.
B) 5,7.
C) 6,0.
D) 6,8.
E) 7,8.
59 .Сутекті бактериялардың биомассасын алу үшін ортаның оптимальді температурасы:
A) 15-16°С.
B) 20-23°С.
C) 25-27°С.
D) 40-43°С.
E) 31—32°С.
60 .Периодты режимде сутекті бактериялардың биомассасын өсіру концентрациясы жетеді:
A) 50 г дейін 1 л культуральді сұйықтыққа.
B) 55-60 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
C) 63-67 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
D) 70-75 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
E) 78-82 г 1 л культуральді сұйықтыққа.
61 .Медициналық дрожжыны алады:
A) шарап өндірісінің жанама өнімінен.
B) сыра өндірісінің жанама өнімінен.
C) қант өндірісінің жанама өнімінен.
D) целлюлоза өндірісінің жанама өнімінен.
E) мұнай өндірісінің жанама өнімінен.
62 .Медициналық дрожжы құрамындағы ылғалдылық құрайды:
A) 10-11 %.
B) 12-14%.
C) 7-8%.
D) 3-5%.
E) медициналық дрожжының құрамында ылғалдылық болмайды.
63 .Сыра дрожжыларының жағымсыз, ащы дәмін жою үшін құлмақтан (хмель) медициналық дрожжыны алуда оларды өңдейді:
A) 1% -ті каустикалық сода ерітіндісімен.
B) сіркенің жоғары концентрациясымен.
C) ешбір нәрсемен өңдемейді.
D) 1%-ті ас тұзы ерітіндісімен.
E) дұрыс жауап жоқ.
64.Сүт қышқылы бактерияларының культурасын көбейту үшін жақсы қоректік орта ретінде, кептіру үшін арналған:
A) парафин.
B) барда.
C) сульфитті щелоктар.
D) ағаш гидролизаты.
E) стерильді майсыздандырылған сүт.
65 .Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын алуда егінді материал құрауы қажет:
A) 1% ортаның көлемінен.
B) 5% ортаның көлемінен.
C) 7% ортаның көлемінен.
D) 9% ортаның көлемінен.
E) 11% ортаның көлемінен.
66 .Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды стрептококтардың көбею процесі мына температура кезінде жүзеге асады:
A) 25°С.
B) 30°С.
C) 35°С.
D) 40°С.
E) 15°С.
67 .Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды стрептококтардың көбею процесі жүзеге асады:
A) 5—10 с. аралығында.
B) 20-23 с. аралығында.
C) 12—16 с. аралығында.
D) 25-28 с. аралығында.
E) 29-32 с. аралығында.
68.Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды таяқшалардың көбею процесі мына температура кезінде жүзеге асады:
A) 25°С.
B) 30°С.
C) 35°С.
D) 40°С.
E) 15°С.
69 .Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде сүт қышқылды таяқшалардың көбею процесі жүзеге асады:
A) 10 с. аралығында.
B) 13 с. аралығында.
C) 24 с. аралығында.
D) 36 с. аралығында.
E) 6 с. аралығында.
70 .Сұйық ашытқыны түскен ауаның температурасымен тең етіп бүріккіш кептіргіште кептіреді:
A) 130—140°С.
B) 110-125°С.
C) 90-110°С.
D) 70-85°С.
E) 200°С.
71 .Құрғақ ашытқының қалдық ылғалдылығы құрайды:
A) 2-4%.
B) 5-7%.
C) 9-12%.
D) 14-17%.
E) 19-22%.
72 .130-140°С кептіруде стрептококтардың тірі қалу деңгейі құрайды:
A) 5-10%.
B) 11-16%.
C) 18—33%.
D) 35-50%.
E) тірі қалуы 100% құрайды.
73 .130-140°С кептіруде ацидофильді таяқшалардың тірі қалу деңгейі құрайды:
A) 35-50%.
B) 11-16%.
C) 18—33%.
D) 7—8%.
E) тірі қалуы 100% құрайды.
74 .Центрифугалау кезінде ортадан сүт қышқылды бактерия клеткаларын бөлуді жүргізу ұсынылады:
A) өсудің лаг – фазасында.
B) өсудің экспоненциальді фазасында.
C) өлу фазасында.
D) лаг- фазаның басында.
E) өсудің стационарлы фазасының басында.
75 .Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде стрептококтар үшін оптимум рН құрайды:
A) 5,0—5,2.
B) 7,0-7,2.
C) 3,2-3,8.
D) 4,3-4,5.
E) 7,3-7,9.
76 .Сүт қышқылы бактерияларының ашытқысын өндіруде ацидофильді таяқшалар үшін оптимум рН құрайды:
A) 5,0—5,2.
B) 4,5— 4,7.
C) 3,2-3,8.
D) 7,0-7,2.
E) 7,3-7,9.
77 .Сүт қышқылы бактерияларының бактериалды концентратын қандай температурада сақтау қажет?
A) 7-9°С.
B) 10-12°С.
C) 4—6°С.
D) 13-15°С.
E) 0°С.
78 .Қант заводында жомның сапасын жақсарту үшін мына культураны қолдану ұсынылады:
A) Mycobacterium tuberculosis.
B) Lactobac. lactis.
C) Lactobac. delbruckii.
D) Lactobac. plantarum.
E) Lactobac. brevis.
79 .Антигенді қасиетке ие, адамның және жануардың ағзасында иммунитет құруға қабілетті биологиялық тектес препараттар қалай аталады:
A) антибиотиктер.
B) ферменттер.
C) витаминдер.
D) гормондар.
E) вакциналар.
80 .Вакцина өндірісінде кең қолданылатын орталар:
A) дрожжылы автолизаттар.
B) парафиндер.
C) бардалар.
D) ағаш гидролизаты.
E) сульфитті щелоктар.
81 .Анаэробты бактерияларды культивирлеуде ортадан оттегіні жою үшін инертті газ ретінде қолданады:
A) көміртегі.
B) азот.
C) сутегі.
D) оттегі.
E) дұрыс жауап жоқ.
82 .Вакцина алуда антигенді тұндыру үшін қолданады:
A) бейтарап тұздардың ерітіндісі.
B) сахарозаны.
C) этил спиртін.
D) ксилозаны.
E) дұрыс жауап жоқ.
83 .Вакциналарды балластты заттардан босату үшін клеткалы массаны өңдейді:
A) бейтарап тұздардың ерітіндісімен.
B) сахарозамен.
C) этил спиртімен.
D) үшхлорсірке қышқылымен.
E) дұрыс жауап жоқ
84 .Полиомиелиттің вирусын маймыл бүйрегінің тканьді культурасында көбейту ұсынылды?
A) Уотсонмен.
B) Пастермен.
C) Крикпен.
D) Себинмен.
E) Солкпен.
85 .Топырақта өмір сүретін азотбекіткіш бактериялар қалай аталады:
A) Azotobacter.
B) Түйнекті бактериялар.
C) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
D) Эпифитті бактериялар.
E) Дұрыс жауап жоқ.
86 .Бұршақ тұқымдас өсімдіктерінің тамыр түйнегінде өмір сүретін азотбекіткіш бактериялар қалай аталады:
A) Azotobacter.
B) Түйнекті бактериялар.
C) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
D) Эпифитті бактериялар.
E) дұрыс жауап жоқ.
87 .Бір жыл аралығында Azotobacter түрлері байланыстырады:
A) 5-15 кгга.
B) 60-100 кгга.
C) 20—40 кгга.
D) 100—300 кгга.
E) 450-700 кгга.
88 .Бір жыл аралығында түйнекті бактериялар байланыстырады:
A) 5-15 кгга.
B) 60-100 кгга.
C) 20—40 кгга.
D) 100—300 кгга.
E) 450-700 кгга.
89 .Азотобактерин тірі клеткалардың препараты болып табылады:
A) Түйнекті бактериялар.
B) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Эпифитті бактериялар.
E) Azotobacter.
90 .Нитрагин тірі клеткалардың препараты болып табылады:
A) Түйнекті бактериялар.
B) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Эпифитті бактериялар.
E) Azotobacter.
91 .Фосфобактерин — клеткалы препарат:
A) Түйнекті бактериялар.
B) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Pseudomonas.
E) Azotobacter.
92 .Azotobacter клеткаларының өлшемдері:
A) 11-15 мкм.
B) 8-10 мкм.
C) 2—5 мкм.
D) 6-8 мкм.
E) 17-19 мкм.
93 .Azotobacter түрлерімен ауаның азотын бекіту активтілігі қай қосылыстардың қатысуымен жоғарлайды:
A) темірдің.
B) кальцийдің.
C) магнийдің.
D) молибденнің.
E) марганецтің.
94 .Azotobacter түрінің бактерияларын культивирлеу үшін ортаның оптималді температурасы:
A) 9-11 °С.
B) 12-15°С.
C) 30-32°С.
D) 35-40°С.
E) 25—27°С.
95 .Azotobacter түрінің бактерияларын культивирлеу үшін ортаның оптималді рН-ы:
A) 7,2.
B) 4,5.
C) 5,2.
D) 5,7.
E) 5,0.
96 .Топырақты немесе торфты (шымтезекті) азотобактеринді дайындау үшін культураны неше тәулік аралығында инкубирлейді:
A) 10-15 тәу.
B) 3—5 тәу.
C) 7-10 тәу.
D) 16-19 тәу.
E) 24 тәу.
97 .Топырақты немесе торфты (шымтезекті) азотобактеринді дайындау үшін культураны қандай температурада инкубирлейді:
A) 10-15 °С.
B) 17-19°С.
C) 26—27°С.
D) 30-32°С.
E) 33-35°С.
98 .Топырақты немесе торфты (шымтезекті) азотобактерин препаратын сақтау ұзақтығы:
A) 5-7 ай.
B) 7-9 ай.
C) 9-12 ай.
D) 2—3 ай.
E) 1-2 жыл.
99 .1 га егістікке егуге арналған ұрықтарды өңдеуге қажет:
A) 17-22 кг топырақты азотобактерин.
B) 13-16 кг топырақты азотобактерин.
C) 9-12 кг топырақты азотобактерин.
D) 7-9 кг топырақты азотобактерин.
E) 3—6 кг топырақты азотобактерин.
100 .Азотобактеринді пайдалану дәнді-дақылдар өнімін арттыруға мүмкіндік береді:
A) 2—4 цга.
B) 10-15 цга.
C) 20-25 цга.
D) 30-35 цга.
E) 40-45 цга.
101 .Түйнекті бактериялар қай түрге жатады:
A) Azotobacter.
B) Rhizobium.
C) Mycobacterium tuberculosis.
D) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
E) Pseudomonas.
102 .Түйнекті бактериялар қандай орталарда жақсы өседі:
A) сульфитті щелоктар.
B) бардада.
C) құрамында бұршақ экстракты (қайнатпа) немесе басқа өсімдіктері бар
D) мелассада.
E) ағаш гидролизатында.
103 .Түйнекті бактериялар қандай температурада жақсы өседі:
A) 10-15°С.
B) 17-19°С.
C) 30-32°С.
D) 20—26°С.
E) 35-39°С.
104 .Түйнекті бактериялар қандай рН жақсы өседі:
A) 4,3.
B) 5,2.
C) 5,5.
D) 6,3.
E) 7,0.
105 .Дайын агарлы нитрогинді қандай температурада сақтайды:
A) 0-10°С.
B) 13-17°С.
C) 18-19°С.
D) 20-22°С.
E) 23-25°С.
106 .Ұрықтарды өңдегенде агарлы нитрогин препаратын қолдануға болады:
A) 7 ай аралығында.
B) 4 ай аралығында.
C) 12 ай аралығында.
D) 18 ай аралығында.
E) 24 ай аралығында.
107 .Өсімдіктердің эпифитті стимуляторларын алу үшін биологиялық тестпен таңдалған түрлердің культураларын қолданады:
A) Azotobacter.
B) Rhizobium.
C) Pseudomonas.
D) Bacillus megaterium var. phosphaticum.
E) Mycobacterium tuberculosis.
108 .Pseudomonas түрінің бактерия өсуінің оптимальді температурасы:
A) 13-17 °С.
B) 18-22°С.
C) 32-35°С.
D) 26—28°С.
E) 36-39°С.
109 .Pseudomonas түрінің бактерия өсуі үшін оптимальді рН:
A) 4,3.
B) 5,2.
C) 5,5.
D) 6,3.
E) 7,0.
110 .1 га аумақты өңдеу үшін қажетті, өсудің эпифитті стимулятор препаратының массасы құрайды:
A) 0,5 кг.
B) 1,2 кг.
C) 2,3 кг.
D) 3,1 кг.
E) 4,0 кг.
111 .Дәнді-дақылдардың ұрықтарын өсудің эпифитті стимулятор препаратымен бактеризациялау өнімді арттыруға мүмкіндік береді:
A) 5%.
B) 10—15%.
C) 20%.
D) 25%.
E) өнімнің артуы байқалмайды.
112 .Тамыржемістерді, әсіресе қант қызылшасын өсудің эпифитті стимулятор препаратымен бактеризациялау өнімді арттыруға мүмкіндік береді:
A) 5%.
B) 10—15%.
C) 20%.
D) 25%.
E) өнімнің артуы байқалмайды.
113 .Микроорганизмдер клеткасында липид концентрациясы құрайды:
A) 5%.
B) 10—15%.
C) 20%.
D) 75%.
E) 100%.
114 .Төмен температура саңырауқұлақтардың синтезін стимулдейді:
A) қаныққан май қышқылдары.
B) ферменттердің.
C) витаминдердің.
D) көміртектерінің.
E) қанықпаған май қышқылдары.
115 .Микроб тектес липидтерді өндіруде шикізат ретінде қызмет етеді:
A) ағаш гидролизаты.
B) сульфитті щелоктар.
C) меласса.
D) барда.
E) барлық жауап дұрыс.
116 .Тәулігіне Rhodotorula gracilis дрожжы биомассасында пайда болуы мүмкін:
A) 10-20% липидтер.
B) 50—60% липидтер.
C) 20-30% липидтер.
D) 30-40% липидтер.
E) 100% липидтер.
117 .Lipomyces lipoferus дрожжыларын торф гидролизатында культивирлеуде 4-5 тәулік өсіруден кейін биомассада липид құрамы құрайды:
A) 10% құрғақ заты бойынша.
B) 20% құрғақ заты бойынша.
C) 50% құрғақ заты бойынша.
D) 30% құрғақ заты бойынша.
E) 100%.
118 .Липидтерді биомассадан бөледі:
A) бейтарап тұздардың ерітіндісімен.
B) үшхлорсірке қышқылымен.
C) каустикалық содамен.
D) экстракция эфирімен.
E) дұрыс жауап жоқ.
119 .1 т құрғақ торфтан алуға болады:
A) 10-13 кг липидтер.
B) 15-22 кг липидтер.
C) 23-27 кг липидтер.
D) 28-31 кг липидтер.
E) 40—50 кг липидтер.
120 .Қандай бактерияларды ортада культивирлеуде липидтердің инелі кристалдары пайда болады:
A) Candida bogoriensis.
B) Lipomyces lipoferus.
C) Rhodotorula gracilis.
D) Mycobacterium tuberculosis.
E) Rhizobium.
121 .Saccharomyces cerevisiae биомассасынан зимозан полисахарид препаратын алу үшін дрожжы биомассасын культивирлейді:
A) ЕПА.
B) Ридердің модифицирленген ортасында.
D) Эндо ортасында.
E) Сабуро ортасында.
122 .Декстран молекуласы құралады:
A) сахароза қалдықтарынан.
B) манноза қалдықтарынан.
C) глюкоза қалдықтарынан.
D) фруктоза қалдықтарынан.
E) галактоза қалдықтарынан.
123 .Декстран алу үшін қандай культураны қолданады:
A) Candida bogoriensis.
B) Lipomyces lipoferus.
C) Rhodotorula gracilis.
D) Leuconostoc mesenteroides.
E) Mycobacterium tuberculosis.
124 .Декстранды өндіруде негізгі бастапқы өнім:
A) глюкоза.
B) галактоза.
C) фруктоза.
D) манноза.
E) сахароза.
125 .Декстранның биосинтез процесінде ортада ненің маңызы зор:
A) магнийдің.
B) молибденнің.
C) марганецтің.
D) натрийдің.
E) кальцийдің.
126 .Декстранды алу үшін биомасса ферментациясы мына аралықта өтеді:
A) 9-11 с.
B) 20—24 с.
C) 38-42 с.
D) 45-51 с.
E) 53-55 с.
127 .Декстранның нативті ерітіндісін өңдеу арқылы клиникалық декстранды алады:
A) изоамил спиртімен.
B) этил спиртімен.
C) метил спиртімен.
D) эфирмен.
E) ацетонмен.
128 .Қандай дрожжылар жоғары дәрежеліге жатпайды?
A) Saccharoniyces cerevisiae.
B) Sacch. elipsoideus.
C) Sacch. Vini.
D) сыра өндірісінде қолданылатын түрлері
E) дұрыс жауап жоқ.
129 .Қандай дрожжылар төменгі дәрежеліге жатпайды?
A) Saccharoniyces cerevisiae.
B) Sacch. elipsoideus.
C) Sacch. Vini.
D) сыра өндірісінде қолданылатын түрлері
E) дұрыс жауап жоқ.
130 .Қандай фермент амилазаны және амилопектинді декстриндерге дейін ыдыратады?
A) β-амилаза.
B) глюкоамилаза.
C) пептидаза.
D) липаза.
E) а-Амилаза.
131 .Қандай фермент декстриндерді мальтозаға дейін ыдыратады?
A) β-амилаза.
B) глюкоамилаза.
C) пептидаза.
D) липаза.
E) а-Амилаза.
132 .Қандай фермент мальтозаны глюкозаға дейін ыдыратады?
A) β-амилаза.
B) глюкоамилаза.
C) пептидаза.
D) липаза.
E) а-Амилаза..
133.Қандай температурада құрамында крахмалы бар шикізаттан спиртті алуда ашу жүреді?
A) 15-17°С.
B) 18-22°С.
C) 29—32°С.
D) 35-37°С.
E) 38-42°С.
134.Қандай рН-та құрамында крахмалы бар шикізаттан спиртті алуда ашу жүреді?
A) 3,2-3,8.
B) 5,7-6,2.
C) 6,3-6,5.
D) 4,2—5,2.
E) 7,0-7,3.
135 .Спирттің қандай концентрациясына жеткенде дрожжылардың көбеюі тоқтатылады?
A) 3%.
B) 4%.
C) 6%.
D) 1%.
E) 5%.
136 .Спирт өндірісінде ашытуды қанша тәулік жүргізеді?
A) 2-3 тәу.
B) 4-5 тәу.
C) 6-7 тәу.
D) 8-9 тәу.
E) 10-12 тәу.
137 .Ацетон және бутил спиртінің ашуы қандай бактериялармен жүреді?
A) Bacterium schutzenbachi.
B) Clostridium acetobutilicum.
C) Aspergillus niger.
D) Bact. curvum.
E) Brevibacterium sp. 22.
138 .Ацетонобутилды ашуда бірінші кезеңде пайда болады:
A) ацетон - сірке қышқылы.
B) этил спирті.
C) сірке және май қышқылы.
D) бутил спирті.
E) рибофлавин.
139 .Ацетонобутилды ашуда май қышқылы неге дейін қалпына келеді:
A) ацетон – сірке қышқылы.
B) этил спирті.
C) сірке қышқылы.
D) бутил спирті.
E) рибофлавина.
140 .Ацетонобутилды бардадан бағалы витаминді концентратты, метантүзгіш бактериялармен қосымша ашыту жолымен алу әдісі қайда жасалды?
A) Пастер ат. Институтта.
B) Мичиганды технологиялық институтта.
C) Ломоносов ат. МИТХТ
D) Айтхожин ат. молекулярлы биология және биохимия институтында
E) А. Бах ат. биохимия институтында
141 .Сірке қышқылы бактериялары – бұл:
A) Bacterium schutzenbachi.
B) Clostridium acetobutilicum.
C) Aspergillus niger.
D) Brevibacterium sp. 22.
E) жоғарыда аталғандардың бәрі
142 .Айыру нәтижесінде ашып кеткен спирт ерітіндісінен алады:
A) 30—40%-ті сірке қышқылының ерітіндісі.
B) 70—80%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
C) 40—50%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
D) 50—60%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
E) 100%- ті сірке қышқылының ерітіндісі.
143 .Сірке қышқылды бактериялар мына түрге жатады:
A) Bacillus.
B) Chromobacterium.
C) Acetobacter.
D) Flavobacterium.
E) Fusobacterium.
144 .Сірке қышқылының түзілу реакциясын мына фермент катализдейді:
A) глюкозооксидаза.
B) пептидаза.
C) липаза.
D) алкогольоксидаза.
E) амилаза.
145 .Культивирлеуде Bact. Schutzenbachi культурасы үшін ортаның рН-ы тең болу керек:
A) 7,2.
B) 6,8.
C) 5,3.
D) 4,7.
E) 3,0.
146 .Культивирлеуде Bact. Schutzenbachi культурасы үшін оптимальді температура:
A) 28°С.
B) 35—37°С.
C) 15-17°С.
D) 19-22°С.
E) 40-42°С.
147 .Культивирлеуде Bact. curvum культурасы үшін оптимальді температура:
A) 28°С.
B) 35—37°С.
C) 15-17°С.
D) 19-22°С.
E) 40-42°С.
148 .Өндірісте сірке қышқылын ашытуды жүргізеді:
A) периодты әдіс бойынша көлденең генераторларда.
B) үздіксіз әдіс бойынша көлденең генераторларда.
C) үздіксіз әдіс бойынша тік генераторларда.
D) периодты әдіс бойынша тік генераторларда.
E) өндірісте сірке қышқылын ашытуды жүргізбейді.
149 D.Сірке қышқылды ашуда генераторларды немен толтырады?
A) сусабынмен.
B) тағам өндірісінің қалдықтарымен.
C) сульфитті щелоктармен.
D) ағаш көмірімен.
E) Ешбір нәрсемен толтырмайды.
150 .Микробиологиялық жолмен сірке қышқылын алу үшін ортаның құрамында болу керек:
A) ет пептонды агар және формальдегид ерітіндісі.
B) сульфитті щелоктар және ет пептонды желатин.
C) агар және 20%-ті глюкоза ерітіндісі.
D) дрожжы суы және 1%-ті пептон.
E) 6% сірке және 3%-ті спирт ерітіндісі.
Органикалық карбон қышқылдарының биосинтезі. Сүт қышқылының ферментациясы және өндіру процестері
Сүт қышқылды стрептококктар
Тамақ өнімдерінің химиялық құрамы
Сүттің бактерицидтік қасиеті
«Айс-Плюс» ЖШС-де іс-тәжірибе өту есебі
Сүт қышқылы бактериялар
Нан және нан өнімдерінің ассортименті
Сүт қышқылының ашу процесі
Сүт қышқылды өнімдерді алу сүттік ферментация әдістері
Сірке қышқылы
Аудиторлық қауіп
Халықаралық кедендiк ынтымақтастық және мемлекеттiк экономикалық қауiпсiздiк
Шпионаж - Мемлекеттің Конституциялық құрылысы мен қауіпсіздігіне қарсы қылмыстар
Қоғамға қауіпті салдардың зардаптың түсінігі
Бие сүті және қымыздың құрамы мен қасиеттері. туралы
Бие сүті мен қымыздың шипалық және емдік қасиеттері.
Қазақстандағы сүтқоректілер класы
Техникалық процесті қауіпсіз жүргізу техникасын оқып- үйрету
Азықтың биологиялық әсерлі заттары
Планетадағы заттардың айналымы. Өзектілік қағидасы