Азықтық ашытқы өндірісі
Микроорганизмдер биотехнологиясы пәнінің 5В060700-Биология мамандығы студенттеріне арналған емтихан сұрақтары (2015-2016 оқу жылы, 6-шы семестр)
1. Биотехнологияның даму тарихы
2. Биотехнологияның пəн аралық табиғаты
3. Биотехнологияның аумағы жəне болашақтағы мақсаты
4. Өндірістік биотехнология
5. Экологиялық биотехнология
6. Микроорганизмдердің жасушасының құрылысы
7. Микроскоптық саңырауқұлақтар және классификациясы
8. Дрожжылар (Ашытқы) классификациясы
9. Биотехнологиялық өндіріске арналған шикізат, қойылатын талаптар
10. Қоректік ортаны дайындау және қолдану принциптері
11. Микроорганизмдерді культивирлеу түрлері
12. Биотехнологиялық өндіріске арналған шикізат – көміртегі, азот, фосфор көзі
13. Макро және микроэлементтер көзі
14. Қоректік ортаны дайындау сатысы
15. Микроорганизмдердің өсу фазалары
16. Биотехнологиядағы негізгі технология
17. Типтік технологиялық сызба-нұсқа
18. Егіс материалын алу сатысы
19. Ауаны залалсыздандыру және тазарту сатысы
20. Ферментация процесінің технологиялық ерекшеліктері
21. Культуралды сұйықтықтан биомассаны бөліп алу және концентрлеу сатысы
22. Микробиологиялық синтездің дайын өнімін бөліп алу сатысы
23. Инактивтелген биомассаны бөліп алу
24. Культуралды сұйықтықтан биомассаны бөліп алудың сұйық экстракция əдісі
25. Культуралды сұйықтықтан биомассаны бөліп алудың ион алмасу əдісі
26. Жасуша биомассанан метаболизм өнімін бөліп алу
27. Микроорганизмнің жасушалық қабырғасының дезинтеграциясы
28. Тіршілік етуге қабілетті микрооранизмдерді бөліп алу
29. Сублимациялық кептіру
30. Биомассаны дайындау
31. Селекция үрдісінің теориялық негіздері
32. Селекцияға арналған бастапқы микрооранизмдерді таңдау
33. Селекциялық жұмысқа селекциялық материалды дайындау
34. Мутанттар алу
35. Ауылшаруашылығына арналған препараттар
36. Микробтық ақуыз өндірісі
37. Ашытқыны жəне бактерияны қолдану
38. Балдырларды және микроскопиялық саңырауқұлақтарды қолдану
39. Азықтық ақуыз өндірісі
40. Азықтық ашытқы өндірісі
41. Өсімдік шикізатының гидролизатын алу
42. Өсімдік шикізатына сипаттама
43. Паприн өндірісі
44. Гаприн өндірісі
45. Микроскопиялық саңырауқұлақты және балдырларды қолдану
46. Өсімдіктерді қорғаудағы микробиологиялық заттар және бактериалды тыңайтқыштар
47. Биотехнология және өсімдік шаруашылығы
48. Микробтық патогендер және бактериалы тыңайтқыштар
49. Жəндіктерге қарсы вирусты және микробты препараттар
50. Кеміргіштерге қарсы микробтық препараттар
51. Пестицидтердің топырақ микрооранизмдеріне əсері
52. Микробтық патогендер
53. Бактериалы энтомопатогенді препараттар
54. Энтомопатогенді саңырауқұлақтар
55. Бактериалық тыңайтқыштар
56. Нитрагин препараты
57. Фосфорбактерин тыңайтқышы
58. Азот фиксирлеуші бактериялар
59. Түйнек бактериясының препаратын алу және қолдану
60. Органикалық қышқылдар өндірісі
61. Сірке қышқылы өндірісі
62. Лимон қышқылы өндірісі
63. Сүт қышқылы өндірісі
64. Спирт ашу үрдісі
65. Еріткіштердің биотехнологиялық өндірісі
66. Органикалық заттардың трансформациясы
67. Лимон қышқылын бөліп алу жəне оны кристалл түрінде алу
68. Аминқышқылы өндірісі
69. Лизин және триптофан алу
70. Глутамин қышқылы өндірісі
71. Натрий глутаматын алу
72. Витаминдер туралы жалпы мәліметтер
73. В12 витаминінің биосинтезі
74. Рибофлавин алу және оның продуценттері
75. Эргостерин алу және оның продуценттері
76. Азықтық витамин препараты өндірісі
77. В12 витаминінің (цианкобаламин) продуценттері
78. В12 витаминінін алу және оның продуценттері
79. Фермент препараты өндірісінің технологиясы
80. Ферменттің микрооранизм-продуцентінің культурасын өсіру
81. Иммобилизденген ферменттер
82. Липид туралы қысқаша мәлімет және липид өндірісі
83. Антибиотиктер, Гиббереллиндер, Алкалоидтар, Каротиноидтар өндірісі
84. Вакцина өндірісі және қойылатын талаптар
85. Мицелиалы саңырауқұлақпен пайда болатын антибиотиктер
86. Антибиотик биосинтезі , оларды ауыл шаруашылығында, тамақ өндірісінде қолдану
87. Емдік профилактикалық препараттар:бактериофаг, Колибактерин, Бифидумбактерия,Лактобактерин, Интерферон алу
88. Сүт қышқыл өнімдерін алу
89. Тамаққа микробтық ақуыз алу
90. Азықтық қоспа алу өндірісі
91. Нан ашытқы өндірісі
92. Экологиялық биотехнология және оның міндеті
93. Ағын суды тазарту əдістері
94. Күн энергиясының қайта түзілуінің биотехнологиясы
95. Биоотын, биогаз алу
Сұрақтарды дайындаған:
ветерианриялық санитария кафедрасының профессор м.а., ветеринария ғылымдарының кандидаты Омарбеков Е.О
Азықтық белок өндірісі
Тағамдық ақуыз алу технологиясы
Мал азығын байыту мақсатында ашытқы биомассасы негізінде жаңа жемдік қоспа алу
Азықтық - ақуыз алудың технологиясы
Азық ақуыздарын өндірудің технологиялық кешені
Ашытқылардың белок жинақтаушы қасиеттерін зерттеу
Антибиотиктерге қысқаша сипаттама
Мал азығын байыту мақсатында ашытқы биомассасы негізінде жаңа жемдік қоспа алу туралы
Сүт қышқылды бактериялар
Ашытқы дақылдарының биомассасында белоктың жинақталу мөлшерін анықтау
Химия өндірісінде қуатты тиімді қолдану
Химия өндірісіндегі қуаттардың жаңа түрлері
ТМК өндірісінің нәтижесі
Азықтық улану инфекциясы
Шарап жасаудағы ашытқы
Ашытқы клетксының биохимиялық мүмкіндігі
Сүт өнімдері өндірісінде ферменттер қолдану
Дәрілік және азықтық өсімдіктерді дайындаудың экономикалық көрсеткіштері
Азықтық улану
Карбонатты жыныс өндірісіндегі материалдық балансты есептеу