Зертханалық сабақ


ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РЕСПУБЛИКИ КАЗАХСТАН
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ АТЫНДАҒЫ МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ ШАКАРИМА ГОРОДА СЕМЕЙ
3 деңгейлі СМЖ құжаты
Документ СМК 3 уровня

20.04..06. № 1 басылым
Ред. № от 20.04.06.

Ф 042-13.1.24-2006
Күнтізбелік жоспар
Календарный план

БЕКІТЕМІН:
УТВЕРЖДАЮ

Кафедра меңгерушісі________________
Зав.кафедрой
_____________________2015 ж. г.

КҮНТІЗБЕЛІК ЖОСПАР
КАЛЕНДАРНЫЙ ПЛАН

Ветеринариялық микробиология және вирусология -1 пәнінің оқу сабақтары
Учебных занятий по дисциплине __________________________________________________
топ (лекпоток ВС-303 4 семестр ___________ 20142015 оку жылы
группа(лекпоток) _____на ________ семестр 200____ 200___ учебного года
Сағат саны – 45 (3 кредит ) Количество часов Студенттердің есеп беруі емтихан Отчетность студентов

Айы күні
Дата
Сабақтың түрлері мен тақырыптары
Виды и темы занятий
Сағат саны
Кол-во часов
Жұмыс түрлері
Виды работ
1
2
3
4

Модуль 1 микроорганизмдердің құрылысы және морфологиясы

1
19-25.01.15
1.Микробиологияның тарихы, дамуы,
маңызы
1
Дәріс
2.
26-01.02.15
2.Микроорганизмдердің морфологиясы мен жіктелуі
1

Дәріс

Модуль 2 Микроорганизмдер физиологиясы

3
02-08.02.15
3.Микроорганизмдер физиологиясы
1
Дәріс
4.
09-15.02.15
4.Микроорганизмдер физиологиясы
1
Дәріс
5
16-22.02.15
5.Микроорганизмдер генетикасы
1
Дәріс

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

6
23-01.03.15
6.Инфекция туралы ілім
1
Дәріс
7
02-08.03.15
7.Иммунитет туралы ілім
1
Дәріс
8
09-15.03.15
Індет және иммунитет тәжірибелік оқудың маңызы
1
Дәріс

Модуль 4 жеке микробиология

9
16-22.03.15
Инфекциялық ауруларды балау әдістері. Патогенді коккалар
1
Дәріс
10
23-29.03.15
Бруцеллалар
1
Дәріс
11
30-05.04.15
Энтеробактериялар.Эшерихиялар туыстарына жалпы сипаттама
1
Дәріс
12
06-12.04.15
Топалаң қоздырғышы (сібір жарасы)
1
Дәріс
13
13-19.04.15
Патогенді анаэробтар
1
Дәріс
14
20-26.04.15
Микобактериялар.Туберкулездің қоздырғыштарына жалпы сипаттама
1
Дәріс
15
27-03.05.15
Дерматомикоздар. Микотоксикоздар.
1
Дәріс

Барлығы
15 сағ

Зертханалық сабақтар

Модуль 1 Микроорганизмдердің құрылысы мен морфологиясы

1
19-25.01.15
1Микробиологиялық зертхананың жұмысы. Мақсаты. Микроскоптың иммерсиялық жүйесімен жұмыс істеу.
1
Зертханалық сабақ
19-25.01.15
2. Бояулар, ерітінділер. Бактериялардан препараттар жасау әдістері. Жай ( қарапайым ) бояу әдісі.
1
Зертханалық сабақ
2.
26-01.02.15
3. Бояудың күрделі әдістері: Грам және Циль- Нильсен әдісімен бояу, боялу механизмдері.
1
Зертханалық сабақ
26-01.02.15
4. Бактериялардың спорасын және капсуласын анықтау
1
Зертханалық сабақ
3
02-08.02.15
5. Микроскопиялық саңырауқұлақтардың, актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың морфологиясы.
1
Зертханалық сабақ

Модуль 2
Микроорганизмдердің физиологиясы

02-08.02.15
6. Стерилизациялау әдістері.Қоректік орталар, компоненттері, олардың жіктелуі
1
Зертханалық сабақ
4.
09-15.02.15
7. Микробтардың таза өсіндісін алу әдістері. Аэроб және анаэроб микроорганизмдерді өсіру.
1
Зертханалық сабақ
09-15.02.15
8. Микроорганизмдердің өсінділік қасиеттері
1
Зертханалық сабақ
5
16-22.02.15
9. Микроорганизмдердің ферментативті қасиеттері.Микробтың түрін анықтау
1
Зертханалық сабақ
16-22.02.15
10. Антибиотиктер мен бактериофагтар, алу жолдары, жіктелуі.
1
Зертханалық сабақ
6
23-01.03.15
11.Микроорганизмдердің молекулярлы-гендік біркелкілігін анықтау әдістері (ПЦР)
1
Зертханалық сабақ
23-01.03.15
12. Судың, ауаның және топырақтың микрофлорасы.
1
Зертханалық сабақ
7
02-08.03.15
13. Бактериологияда зертханалық жануарларды пайдалану
1
Зертханалық сабақ
02-08.03.15
14. Межелік бақылау-1
1

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

8
09-15.03.15
15. Агглютинация реакциясы (АР) Преципитация реакциясы (ПР)
1
Зертханалық сабақ
09-15.03.15
16. Комплементті байланыстыру реакциясы(КБР)
1
Зертханалық сабақ
9
16-22.03.15
17. Иммунофлуоресценттік реакциясы ИФР, имммуноферменттік анализ реакциясы ИФА
1
Зертханалық сабақ

Модуль 4 Жеке микробиология

16-22.03.15
18. Бактериалды індеттердің балау схемасы
1
Зертханалық сабақ
10
23-29.03.15
19. Патогенді коккалар
1
Зертханалық сабақ
23-29.03.15
20. Бруцеллезді балау әдістері
1
Зертханалық сабақ
11
30-05.04.15
21. Колибактериоз қоздырушысы
1
Зертханалық сабақ
30-05.04.15
22. Сальмонеллез қоздырушылары
1
Зертханалық сабақ
12
06-12.04.15
23. Шошқа тільмесі қоздырушысы. Листериялар
1
Зертханалық сабақ
06-12.04.15
24. Пастереллалар. Антропозооноз обасының қоздырушысы.
1
Зертханалық сабақ
13
13-19.04.15
25. Топалаңды (сібір жарасы) балау әдістері
1
Зертханалық сабақ

13-19.04.15
26. Патогенді анаэробтар. Қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.
1
Зертханалық сабақ
14
20-26.04.15
27. Патогенді микобактериялар. Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары.
1
Зертханалық сабақ
20-26.04.15
28. Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары.
1
Зертханалық сабақ
15
27-03.05.15
29. Микоз және микотоксикоз қоздырушылары..
1
Зертханалық сабақ
27-03.05.15
30. Межелік бақылау-2
1

Барлығы
30 сағ

Білімалушылардың өздік жұмыстары (БӨЖ)
3
02-08.02.15
Микробиология және вирусологияның даму кезеңдері. Л.Пастер, Р.Кох, И.Мечников, Д.Ивановский, Л.Ценковский т.б. ғалымдардың еңбектерінің маңыздылығы
5
16-22.02.15
Төменгі сатыдағы саңырауқұлақтар (хитридиомицеттер, оомицеттер, зигомицеттер), жоғарғы сатыдағы саңырауқұлақтар (аскомицеттер, дейтеромицеттер, базидиомицеттер) морфологиялық ерекшеліктері.
6
23-01.03.15
Бактерия үшін көміртегі, азот, сутегі, микроэлементтер және витаминдер қоры. Бактерияның метаболизмінен пайда болған биологиялық белсенді заттар. Аэробтық және анаэробтық тотығу схемасы.
10
23-29.03.15
Судағы ауру тудырғыш микробтар. Суды санитарлық бактериологиялық зерттеу әдістері.Суды залалсыздандырудың физикалық, химиялық әдістері. Су сапасын микробиологиялық бағалау
13
13-19.04.15
Микроорганизмдердің өзара қарым-қатынастары. Симбиоз, метабиоз, сателлизм, синергизм, антогонизм, вирогения, мутуализм, паразитизм және комменсализм
14
20-26.04.15
Инфекциялық аурулардың иммундық жолмен алдын алу және иммундық емдеу. Вакциналар, иммунды қан сарысулары, аллергендер, диагностикумдар.

Күнтізбелік жоспарды жасаған: _________________________________________________
Составил календарный план:
_____________________________________________________________________________
Қызметі аты-жөні, тегі
должность фамилия
______________________________2015 ж.

Ветеринариялық микробиология және вирусология - 1 пәнінің зертханалық сабақтары 2014-2015 оқу жылы, 2-ші семестр

Апта және дата
Зертханалық сабақтардың тақырыптары
БОӨЖ
Әдебиеттер
1
2
3
4

Модуль 1 Микроорганизмдердің құрылысы мен морфологиясы


1
19-25.01.15
1.Микробиологиялық зертхананың жұмысы. Мақсаты. Микроскоптың иммерсиялық жүйесімен жұмыс істеу.
Биологиялық микроскоптың құрылысы. Иммерсиялық жүйенің ерекшеліктері. Суретінт салу
4. 3-9

19-25.01.15
2. Бояулар, ерітінділер. Бактериялардан препараттар жасау әдістері. Жай ( қарапайым ) бояу әдісі.
Бактериологиялық препараттарды дайындау және оларды бояу әдістерін меңгеру.Суретін салу1
4.10-15
2.
26-01.02.15
3. Бояудың күрделі әдістері: Грам және Циль- Нильсен әдісімен бояу, боялу механизмдері.
4.10-11555,2.21-28
4.15-20
1.34-40,55
26-01.02.15
4. Бактериялардың спорасын және капсуласын анықтау
Спораны Вирц әдісімен бояу, капсуланының дайын препаратын қарау, кескіндерін дәптерге салу 1
4. 17-20
3
02-08.02.15
5.Микроскопиялық саңырауқұлақтардың, актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың морфологиясы.
Саңырауқұлақтардың актиномицеттердің, ашытқы саңырауқұлақтардың дайын препараттарын қарап кескінін дәптерге салу
4.23-27
1.47-55

Модуль 2
Микроорганизмдердің физиологиясы

02-08.02.15
6. Стерилизациялау әдістері.Қоректік орталар, компоненттері, олардың жіктелуі
Дезинфекция, Пастеризация, Асептика, Антисептика ұғымдарына түсінік
4 27-33
2.6-14
1.56-60
4.
09-15.02.15
7. Микробтардың таза өсіндісін алу әдістері. Аэроб және анаэроб микроорганизмдерді өсіру.
Бактериялардың таза өсіндісін алу. Аэроб және анаэробтарды өсіру1
4.33-43
1.60-65
09-15.02.15
8. Микроорганизмдердің өсінділік қасиеттері
Ет пептонды сорпа, Ет пептонды агарда миробтардың өсу белгілерін анықтау
4.38-43
5
16-22.02.15
9. Микроорганизмдердің ферментативті қасиеттері.Микробтың түрін анықтау
Микробтардың протеолитикалық, сахаролитикалық қасиеттерін анықтау. Шұбарқатарға егу, Индол, күкіртті сутек түзуін анықтау
2.17-23
1.65-70

16-22.02.15
10. Антибиотиктер мен бактериофагтар, алу жолдары, жіктелуі.
Микробтардың антибиотиктерге сезімталдығын анықтау әдістерін қарастыру
2. 32-36
1.134
6
23-01.03.15
11.Микроорганизмдердің молекулярлы-гендік біркелкілігін анықтау әдістері (ПЦР)
Полимеразды тізбекті реакцияны практикада қолдану
1.223-227
23-01.03.15
12. Судың, ауаның және топырақтың микрофлорасы.
Қоршаған орта объектілерінен сынама алып ондағы микробтардың жалпы санын, коли-титр, коли-индекін анықтау
4.46-50
1.91-98
7
02-08.03.15
13. Бактериологияда зертханалық жануарларды пайдалану
Зертханалық жануарлармен танысу, оларды егу әдістері және өлекселерін сойып одан патматериал алу.
4.43-46
2.27-36
02-08.03.15
14. Межелік бақылау-1
1-6 апталарда өткен тақырыптар бойынша ауызша-практикалық-микроскопиялық бақылау

Модуль 3 Індет және иммунитет туралы негізгі ұғым

8
09-15.03.15
15. Агглютинация реакциясы (АР) Преципитация реакциясы (ПР)
Агглютинация, Преципитация реакцияларының компоненттерімен танысып оларды қою әдістерін үйрену
2.23-27, 41-42

09-15.03.15
16. Комплементті байланыстыру реакциясы(КБР)
Коплементті байланыстыру реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227
9
16-22.03.15
17. Иммунофлуоресценттік реакциясы ИФР, имммуноферменттік анализ реакциясы ИФА
ИФР реакциясының компоненттері, қою реттілігі
1.217-227

Модуль 4 Жеке микробиология

16-22.03.15
18. Бактериалды індеттердің балау схемасы
Бактериялық инфекцияларды балаудың кестесі, әдістері. Сызбасын талдау
2.6-7
10
23-29.03.15
19. Патогенді коккалар
Сақау,Желінсау, Пневмококктар,Диплококтер, Энтерококтардың морфологиялық, культуральдік қасиеттерін қарастыру
2.183-212
1.232-244
23-29.03.15
20. Бруцеллезді балау әдістері
Бруцеллез қоздырғышы, биотиптері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.328-341
2.49-60
11
30-05.04.15
21. Колибактериоз қоздырушысы
Энтеробактериялар, Эшерихиялар- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.248-258
2.212-221
30-05.04.15
22. Сальмонеллез қоздырушылары
Сальмонеллалар морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.258-285
2.221-233
12
06-12.04.15
23. Шошқа тільмесі қоздырушысы. Листериялар
Эризипелотрикстер, Шошқа тілмесі, Листерийлер морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.306-319
2.168-183,98-109
06-12.04.15
24. Пастереллалар. Антропозооноз обасының қоздырушысы.
Пастереллалар, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.291-296
2.87-98
13
13-19.04.15
25. Топалаңды (сібір жарасы) балау әдістері
Сібір жарасының қоздырғышы, морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.341-350
2.40-49

13-19.04.15
26. Патогенді анаэробтар. Қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.
Анаэробты жұқпалы аурулар- қарасан, қатерлі домбығу, ботулизм, сіреспе қоздырғыштары.- морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.350-380
2.109-158
14
20-26.04.15
27. Патогенді микобактериялар. Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары.
Туберкулез және паратуберкулез қоздырушылары. -морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары
1.381-396
2.60-74
20-26.04.15
28. Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары.
Лептоспироз, кампилобактериоз қоздырушылары - морфологиялық, культуральдік қасиеттері, диагноз қою жолдары, иммунитеті, биопрепараттары 1
1.404-420
2.74-87
15
27-03.05.15
29. Микоз және микотоксикоз қоздырушылары..
Микоз және микотоксикоз қоздырушылары –Трихофития, микроспория, фавус, аспергиллез қоздырғыштары. Диагноз қою жолдары.
1.420-441
27-03.05.15
30. Межелік бақылау-2
8-14 апталарда өткен материалдардан бақылау

Барлығы
30 сағ

ӘДЕБИЕТТЕР
1 Толысбаев Б.Т., Бияшев К.Б., Мықтыбаева Р.Ж. Ветеринариялық санитариялық микробиология. Оқулық.-Алматы-2008, 590 бет.
2 Кіркімбаева Ж.С., Орынтаев Қ.Б. Малдың жұқпалы ауруларын бактериологиялық балау. Оқу құралы.-Алматы, 2011, 245 бет.
3 Кіркімбаева Ж.С. Жекеше микробиология.Оқу құралы.-Алматы, 2010,178 бет.
4 Булашев А.Қ., Сураншиев Ж.Ә., Жумабаев Х.Ж. Жалпы микробиология. Әдістемелік нұсқау. Астана. 2005.50 бет.



Ұқсас жұмыстар

Биология сабақтарындағы оқыту технологиясы
Биологиядан зертханалық жұмыстарды өткізу әдістемесі
Информатикадан зертханалық және практикалық жұмыстарды өткізу әдістемесі
Биология пәнінен зертханалық жұмыстарды ұйымдастыру әдістемесі
Малдәрігерлік қадағалау нысандарындағы малдәрігерлік санитарлық зерттеулер
Химияны оқытуда зертханалық жұмыстарды жүргізу әдістемесі
Заттарды алу есептері
Биология пәнінен зертханалық және практикалық жұмыстардың айырмашылығы
БIЛIМНIҢ ЖАҢАМАЗМҰНЫ НЕГIЗIНДЕ ЖАНУАРТАНУ ПӘНIНДЕ ЗЕРТХАНАЛЫҚ САБАҚ ӨТУ ЕРЕКШIЛIКТЕРI
Биологиядан жалпы әдістемелік құралдарға талдау жасау
Модулдық технологияны сабақта пайдалану
Дәстүрден тыс сабақ өту әдісі
ҚҰМЫРА САБАҚ
ЖӘНДІКТЕР ЖОЛАМАЙТЫН КИЕЛІ САБАҚ
Ағылшын тілі сабақтарының танымдық белсенділікті арттыру мүмкіндіктері
ТАРИХ САБАҚТАРЫНДА ТАРИХИ-МӘДЕНИ ЕСКЕРТКІШТЕРДІ ПАЙДАЛАНУ
Дәріс сабақтарының жоспары.
Сабақ барысындағы бақылауым
Сабақтың міндеттері
Оқушылар білімді толықтай меңгеру үшін ақпаратты енжар қабылдамай, сабаққа белсенді қатысу үшін Ғарыш атты рөлдік ойын ойнаттым