Қазақша рефераттар

Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ
СМЖ 3-деңгейдегі құжат
ПОӘК

ПОӘК 042-18-7.1.2802-2014
ПОӘК
Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар пәнінің магистранттарға арналған бағдарламасы

№1 басылым
__________2014 ж

Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар

ПӘНІНІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ

6М072700– Азық-түлік тағамдарының технологиясы мамандығына

МАГИСТРАНТТАРҒА АРНАЛҒАН ПӘННІҢ
БАҒДАРЛАМАСЫ

Семей
2014

Алғы сөз

1 ӘЗІРЛЕНДІ
Құрастырған Семей қаласының Шәкәрім атындағы мемлекеттік университетінің Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының   технологиясы кафедрасының т.ғ.к доцент м.а Нұрымхан Гүлнұр Несіптайқызы_________27 тамыз 2014 ж.
 
2 ТАЛҚЫЛАНДЫ
2.1  Тамақ өнімдерінің және жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының   технологиясы кафедрасының мәжілісінде
 
№­­­­­­­­­­1 хаттама 3 қыркүйек 2014 ж.
 
Кафедра меңгерушісі ____________   Б.К. Асенова
 
2.2 Инженерлік-технологиялық факультеттің оқу-әдістемелік бюро мәжілісінде
 
№­­­­­­­­­­1 хаттама 5 қыркүйек 2014 ж.
 
Төрайымы ______________  С.С.Толеубекова
 
3 БЕКІТІЛДІ
Университеттің оқу-әдістемелік кеңесінің мәжілісінде қолдау алды және басып шығаруға ұсынылды
 
№1 хаттама 11 қыркүйек 2014 ж
 
ОӘК төрайымы ____________ Г. К.Искакова
 
 
4 АЛҒАШҚЫ РЕТ ЕНГІЗІЛДІ

Мазмұны

1
Жалпы ережелер
4

2
Пәннің мазмұны және сабақ түріне байланысты сағаттарды бөлу
5

3
Пәнді оқыту бойынша әдістемелік ұсыныстар
7

4
Курс форматы
7

5
Курс саясаты
7

6
Баға қою саясаты
7

7
Әдебиеттер
8

1 ЖАЛПЫ ЕРЕЖЕЛЕР

Оқытушының аты-жөні: т.ғ.к., доцент м.а Нұрымхан Г.Н.
Ет,сүт және тағам өнімдерінің технологиясы кафедрасы;
Байланысу ақпараты - тел: 35-48-56, оқу корпусы № 9, кабинет № 213;
Дәрістің өткізілетін орыны - № 9, дәрісхана № 208;
Пән атауы - Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар;
Кредит саны- 3;

1.1 Пәннің қысқаша мазмұны:
Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – Азық – түлік тағамдарының технологиясы мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады.

1.2 Пәнді оқыту мақсаты:
Магистранттарға білім беру, оларға болашақ арнаулы инженерлік пәндерді меңгеру үшін және өндіріс кәсіпорындарында инженер – технолог ретінде жұмыс істеуде қажет бейімділік пен шеберлікті меңгеруге көмектесу.

1.3 Пәннің негізгі міндеттері:
Магистранттарды техника түсінігімен, өндіріс және еңбек құралдарының дамуымен және тағам өнімдері өндіріснде қолданылатын физикалық, биохимиялық, молекулалық - генетикалық, биологиялық әдістерімен және ақпараттық технологиялармен таныстыру.

1.4 Пәнді оқу нәтижесінде магистрант білу керек:
Магистрант өндіріс өнімдерінің түрлерін және олардың құрылымы мен қасиетін, алғаш өңдеу және сақтау процестерін, оларды өндіру технологиясын үйренеді. Магистранттар білімдерін теориялық тұрғыда оқып-үйренумен қатар, тәжірбие жүзінде кәсіпорындарда өңдеу және өндіру технологиясымен танысу арқылы толықтырады. Пәнді игеру нәтижесінде магистрант білуі қажет:
Астық астық сақтау мәселелерді білуі;
Өңдеу өнімдердің тағамдық және биологиялық құндылығын, құрылымдық ерекшелігін білуі;
Негізгі түсініктемелер мен анықтамаларды білуі;
Бұл білімдерді теориялық және практикалық мақсаттарда пайдалану дағдысын білуі;

1.5 Курстың пререквизиттері:
1.5.1 Тамақ өнімдерін физико-химиялық және биохимиялық зерттеу;
1.5.2 Құс етінің арзан бөліктерінен жаңа жартылай дайын өнімдер технологиясын жетілдіру;
1.5.3 Технологиялық процесстерді модельдеу.

1.6 Курстың постреквизиттері:
1.6.1 Азық-түлік өндірісі салаларының прогрессивті техникасы және технология;

2 ПӘННІҢ МАЗМҰНЫ ЖӘНЕ САБАҚ ТҮРЛЕРІ БОЙЫНША САҒАТТАРДЫ БӨЛУ
кесте - 1
Тақырып аты және мазмұны
Сағаттар саны

Дәріс тақырыптары

1
2
Модуль – 1. Қазақстандағы құс ұшасын өңдеудің қазіргі кездегі жағдайы
Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптерінің қазіргі кездегі жағдайы
1 Өнеркәсіптік өндірістерге арналған құс түрлері.
2 Қазақстандағы құс ұшасын өңдеу өнеркәсіптері.
3 Қазақстан республикасының құс ұшасын импорттауы мен экспорты.
3

Құс еті. Құс етінің химиялық құрамы
1 Құс еті
2 Құс етінің құрамындағы дәрумендердің мөлшері мен құрылым
3 Минералды заттар құрамы
3

Құс етінің морфологиялық құрамы
1 Бұлшықет талшықтар құрылымдарының тәсімі
2 Құс терісіне жалпы сипаттама
3 Құс сүйегінің химиялық құрамы
3

Құс етінің химиялық құрамы мен қасиеті
1 Құс етінің химиялық құрамы
2 Құс етінің тағамдық құндылығы
3

Модуль – 2. Құс етінің фихика – химиялық және биохимиялық көрсеткіштері
Құс етінің органолептикалық және физика-химиялық қасиеттері
1 Құс етінің органолептикалық қасиеті
2 Құс етінің физика-химиялық қасиеті

3

Құс етінің жетілуі
1 Құс етінің жетілу кезеңдері
2 Құс етін жақсарту жолдары
2

Әртүрлі факторлар әсерінен құс етінің өзгеруі
1 Факторлардың әсерінен құс еттерінің өзгеріске ұшырауы мен себептері
2

Жылумен өңдеу кезінде негізгі тамақтық заттардың өзгеруі
1 Қасиеті мен құрылысының өзгеруі
2 Етті пісіру кезінде ұйып қалу өзгерістері

3

Модуль – 3. Етті пісіру кезіндегі құрамының өзгеруі
Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы тағамдық құндылығы мен құрамының өзгеруі
1 Құс етінен жасалған өнімдерді пісіру барысындағы тағамдық құндылығының өзгеріске ұшырауы.
2 Буда пісіру.
4

Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі және ет өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру
1 Ет және ет өнімдерінің түсінің өзгеруі
2 Ет өнімдерінің иісі мен дәмін қалыпқа келтіру
2

Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды пайдалану
1 Ақуызды қоспаларға жалпы сипаттама
2 Құрама ет өнімдерінің өндірісінде ақуызды қоспаларды пайдалану туралы ғылымдардың жұмысын талқылау
2

Барлығы
30
Зертханалық жұмыстар тақырыбы

1 Жалпы химиялық құрамын анықтау
2
2 Органолептикалық корсеткіштерін анықтау
2
3 Аминқышқылды және май – қышқылды құрамды анықтау
2
4 Макро және микроэлементтердің мөлшерін анықтау
3
5 Құрылым – механикалық қасиеттері
2
6 Өңдеудің математикалық тәсілі
2
7 In vitro ас қорыту ферментінде ақуыздың қорытылуын анықтау
2
Барлығы
15

3 ПӘНДІ ОҚУҒА АРНАЛҒАН ӘДІСТЕМЕЛЕК ҰСЫНЫСТАР

Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – Азық – түлік тағамдарының технологиясы мамандығына арналған Мемлекеттік стандарт бойынша жасалынған. Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар пәнінің оқу-әдістемелік кешені осы пән бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін белгілейді және төмендегі құжаттардың талаптары мен сілтемелеріне сай келеді:
6М072700 – Азық – түлік тағамдарының технологиясы мамандығы бойынша мемлекеттік жалпыға бірдей білім стандарты ҚР МЖБС 7.09.061-2008, ҚР Білім және ғылым министрлігінің 2008 жылғы 31тамыз.

4 КУРС ФОРМАТЫ

Бұл пәнді оқу барысында, пәннің мақсаты мен міндеті іске асырылуы тиіс. Азық – түлік саласында тиімді ресурстарды дұрыс пайдалана білуі тиіс. Магистранттар өз алдына МӨЖ тақырыптарын толықтай қамтып, тапсыруға міндетті.

5 КУРС САЯСАТЫ

Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар пәнінің оқу-әдістемелік кешені 6М072700 – Азық – түлік тағамдарының технологиясы мамандығы бойынша оқытылатын магистранттарға арналған. Магистранттарды курс мазмұнымен, оның өзектілігі мен қажеттілігін, оқу процесінде игеретін курс саясатымен таныстырады. Оқу-әдістемелік кешен пәнді оқып-үйретудің негізі болып табылады.

6 БАҒА ҚОЮ САЯСАТЫ
Құс өңдеу өндірістеріндегі қалдықсыз технологиялар пәнін оқытуда екі рет аттестация қойылады. Әр аттестацияны есептеу үшін келесідей критериилер қарастырылады:
Бір лекцияға қатысу – 1 балл
Бір тәжірибелік сабаққа қатысу – 2 балл
Бір есепті шығару – 3 балл
Тестке жауап беру – 1 балл дұрыс әрбір жауапқа
Ауызша жауап беру 5 – 3 балл
4 – 2 балл
3 – 1 балл
2– минус 2 балл
Бір МӨЖ орындау – 3 балл
Магистранттың сабақтағы белсенділігі – 4 балл
Осы критерилерге қарап магистранттың аттестациясы қойылады.
Мысалы, магистрант Омаровтың аттестациясын есептейік.

лек-ция
тәжір.
есеп шыға-ру
тест
Ауызша жауап
МӨЖ
Белсен-ділік
Барлығы

5
4
3
2

Макси-
мальді балл саны

7

14

9

40

20

--

--

--

6

4

100
Омаровтың балл саны

5

10

6

32

6

3

--

-2

3

--

63

Әріп жүйесіндегі бағалар
Баллдардың цифрлық баламасы
Пайыз мөлшері
Әдеттегі жүйе бойынша баға
А
4,0
95 – 100
Өте жақсы
А–
3,67
90 – 94

В+
3,33
85 – 89

Жақсы
В
3,0
80 – 84

В–
2,67
75 – 79

С+
2,33
70 – 74

Қанағаттанарлық

С
2,0
65 – 69

С–
1,67
60 – 64

D+
1.33
55 – 59

D
1,0
50 – 54

F
0
0 – 49
Қанағаттанарлықсыз
I
NA
-
Аяқталмаған
P
-
өтті
Пәнді өтті

7 ӘДЕБИЕТТЕР
7.1 Негізгі әдебиеттер:
7.1.1 Құлажанов Қ., Күзембаев Қ. Тамақ өнеркәсібі мамандарына арналған орысша-қазақша сөздік. – Алматы: АТУ баспасы. 2004. – 304 б.
7.1.2 Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаевтың халыққа Жолдауы Дағдарыстан – дамуға Ақиқат – Алматы: 2009. – № 4. – Б. 3-10.
7.1.3 Назарбаев Н.А. Жаңа әлемдегі жаңа қазақстан Қазақстан Республикасының президентінің жолдауы: опубл. 28.02.2007.
7.1.4 Смолякова В., Российский рынок мяса птицы: проблемы, тенденции, перспективы Мясной ряд. – 2002. – № 2. – С. 26-29.
7.1.5 Алан Гразби. Прогноз производства мяса птицы. Poultry international. – 2000. – №06. – 53 с.
7.1.6 Назаренко Ю. Нам эти задачи по силам Газета Рудный Алтай: опубл. 20.11.2009. – № 184-185 (18803).
7.1.7 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н., Максимова Е. А. Современное состояние птицеперерабатывающей промышленности в Казахстане Вестник Евразийского инновационного университета. – Павлодар, 2010.– №1.– Б. 90-93.
7.1.8 Ахметжанов Д.К., Продуктивные качества уток при естественном освещении. Животноводство, кормопроизводство и ветеринарии. – Алматы: ТОО Бастау, 2007. - №1. – С. 20-24.
7.1.9 Ахметжанов Д.Қ., Молдажанов Қ.А., Тәжиев Қ.П., Әбдіраимов М.Т., Әлпейісов Ш.Ә. Ысылдақ үйректерді өсіріп-өндіру әдістері Ғылыми ұсыныстар. – Алматы: Бастау, 1998. – 36 б.
7.1.10 Слесаренко Н.А., Василевич Ф.И., Жаров А.В. и др. Ветеринария. – М.: Издательский центр Академия, 2005. – 400 с.
7.2 Қосымша әдебиеттер:
7.2.1 Смирнов В. Куры. Утки. Гуси. – М.: Рипол Классик, 2001. – 381 с.
7.2.2 Ахметжанов Д.К., Жазылбеков Н.А., Ашанин А.И., Федосова Л.Н., Егеубаева Г.С. Методические рекомендации по составлению сбалансированных рационов кормления сельскохозяйственной птицы. – Алматы: Нур-Принт, 2007. – 40 с.
7.2.3 Туменова Ғ.Т., Нұрымхан Г.Н. ІІ категориялы бройлер балапанының морфологиялық құрамы Экономиканың жаһандануы жағдайында азық-түлік өнімдерін өндірудің өзекті мәселелері: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Семей: Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университеті. – 2009. – Б. 81-82.
7.2.4 Антипова Л.В. Пути рационального использования продуктов разделки птицы для расширения ассортимента мясных продуктов, биологически активных препаратов и кормопродуктов Междунар. науч.-практ. конф. – М.: ГУ ВНИИПП, 2006. – 280 с.
7.2.5 Бессарабов Б.Ф., Бондарев Э.И., Столяр Т.А. Птицеводство и технология производства яиц и мяса птиц. – М.: Издательство Лань, 2005 - 352 с.
7.2.6 Антипова Л.В., Жеребцов Н. А. Биохимия мяса и мясных продуктов: Учебное пособие. – Воронеж: Из-во ВГУ, 1991. – 184 с.
7.2.7 Нұрымхан Г.Н., Туменова Ғ.Т. ІІ категориялы бройлер балапанының химиялық құрамы және құндылығы төмен бөліктерін тиімді пайдалану жолдары Азық-түлік тағамдары және халықтық тұтыну тауарлары қауіпсіздігі мен сапасы: халықар. ғылыми-тәжіриб. конф. материалдары – Алматы: Алматы технологиялық университеті. – 2009. – Б. 201-204.
7.2.8 Туменова Г.Т., Нурымхан Г.Н. Особенности состава мяса птицы Аналитический обзор. – Усть-Каменогорск, 2009 – 42 с.
7.2.9 Рогов И.А., Забашта А.Г., Казюлин Г.П. Общая технология мяса и мясопродуктов. – М.: Колос, 2000. – 368 с.
7.2.10 Нұрымхан Г.Н. Бройлер-балапаны етінің химиялық құрамы мен тағамдық құндылығы Шәкәрім атындағы Семей мемлекеттік университетінің хабаршысы. – Семей, 2010. – №1. – Б. 34-38.