Өнім сапасының көрсеткіштері
Квалиметрлеу пәнінен 1 АБ сұрақтары
@@@ Өнім сапасының көрсеткіштері
$$$ 1 Өнімнен, іс-әрекеттен, үрдістен, ұйымнан және тұлгадан тұрадан түсінік:
А) субъект
В) объект
С) зат
D) құрал
E) аспап
$$$ 2 Іс-әрекет немесе үрдіс нәтижесі:
А) сапа
В) сан
С) өнім
D) құрал
E) зат
$$$ 3 Бұйымды жасау, пайдалану немесе тұтыну кезінде пайда болатын объективті ерекшелік:
А) өнім қасиеті
В) өнім атауы
С) өнім
D) өнім аспабы
E) өнім құралы
$$$ 4 Өнімнің кез келген қасиетінің немесе жағдайының сандық немесе сапалық сипаттамасы: А) өнім атауы
В) өнім белгісі
С) өнім қасиет
D) өнім аспабы
E) өнім құралы
$$$ 5 Өнімнің сапа көрсеткіші болуы мүмкін өнімнің сандық белгісі:
А) өнім қасиеті
В) өнім параметрі
С) өнім сапасы
D) өнім аспабы
E) өнім құралы
$$$ 6 Өнімді жасау шарттарына қатысты өнім қасиеттінің сандық сипаттамасы:
А) өнім көрсеткішінің атауы
В) өнім сапасының көрсеткіші
С) өнім санының көрсеткіші
D) өнім атауының көрсеткіші
E) өнімнің экологиялық көрсеткіші
$$$ 7 Өнім қасиеттерінің біреуін сипаттайтын сапа көрсеткіші:
А) оңтайлы
В) жинақтаушы
С) бірлік
D) көптік
E) кешендік
$$$ 8 Өнімнің бірнеше қасиетін сиппаттайтын сапа көрсеткіші:
А) кешенді
В) интегральды
С) жинақтаушы
D) көптік
E) бірлік
$$$ 9 Адам – бұйым – қолдану ортасы жүйесі үшін өнім қасиетінің сандық сипаттамасы:
А) экологиялық көрсеткіші
В) экономикалық көрсеткіші
С) эргономикалық көрсеткіші
D) кешенді көрсеткіш
E) интегралды көрсеткіш
$$$ 10 Мәңгілік және тоқтаусыз жұмыс істеу қасиетерін сипаттау үшін арналған сапа көрсеткіші:
А) сақталуы
В) беріктілігі
С) жөндеуге жарамдылығы
D) тоқтаусыз жұмыс істеуі
E) мәңгілігі
$$$ 11 Жөндеуге жарамдылығы және сақталуы қасиеттердің сандық сипаттамасы:
А) берікілігі
В) тоқтаусыз жұмыс істеу
С) мәңгілігі
D) сақталуы
E) жөндеуге жарамдылығы
$$$ 12 Бұйымныңы ақпаратты-көркемдік орындалуын сипаттау үшін арналған сапа көрсеткіштері:
А) эргономикалық
В) технологиялық
С) эстетикалық
D) экономикалық
E) тоқтаусыз жұмыс істеуі
$$$ 13 Қоршаған ортаға зиянды әсердің деңгейін анықтайтын өнім қасиетінің сандық сипаттамасы:
А) қауіпсіздік көрсеткіштері
В) технологиялық көрсеткіштер
С) экологиялық көрсеткіштер
D) экономикалық көрсеткіштер
E) техникалық көрсеткіштер
$$$ 14 Өнімнің негізгі қасиетерінің сандық бағалауын және олардың салмақтылық коэффициенттерін есептейтін көрсеткіш:
А) интегральды
В) эргономикалық
С) оңтайлы
D) мәңгілік
E) жинақтаушы
$$$ 15 Өнім сапасын бағалау туралы шешім қабылданатын өнім қасиетінің сандық сипаттамасы:
А) оңтайлы көрсеткіш
В) үңдестіру көрсеткіш
С) стандарттау көрсеткіші
D) анықтауыш көрсеткіш
E) өзара алмастырымдылық көрсеткіші
$$$ 16 Өнімнің өмір циклының бір кезеңі:
А) оңтайландыру
В) бұзылу
С) техникалық тапсырма
D) жасау
E) үңдестіру
$$$ 17 Өнімге қойылатын бастапқы талаптарды қалыптастыратын қатысушы:
А) дайындаушы
В) жасаушы
С) тапсырыс беруші
D) өңдіруші
E) басқарушы
$$$ 18 Өнімді өңдіру кезеңіндегі маңызды міндет:
А) сынау жүргізу
В) техникалық тапсырманы орындау
С) біліктілік сынауларын жүргізу
D) өнім сапасын қамтамасыз ету
E) технологияны жасау
$$$ 19 Өнімге қойылатын бастапқы талаптарды қалыптастыру бойынша жұмыстарды қашан жүргізеді:
А) ақырғы кезеңде
В) жөндеу кезеңінде
С) алғашқы кезеңде
D) өңдіру кезеңінде
E) технология кезеңінде
$$$ 20 Өнімге бастапқы талаптарды кім қалыптастырады:
А) дайындаушы
В) өңдіруші
С) жасаушы
D) тапсырыс беруші
E) технолог
$$$ 21 Тапсырыс берушінің бастапқы талаптарының негізінде техникалық тапсырманы жасауды кім жүргізеді:
А) технолог
В) дайындаушы
С) тапсырыс беруші
D) өңдіруші
E) жасаушы
$$$ 22 Өңдіру кезеңіндегі маңызды міндеттер:
А) еңбек шартын қамтамаысз ету
В) өнімді дайындау
С) үрдісті қамтамасыз ету
D) өнімнің тұрақты сапасын қамтамасыз ету
E) ұжымдық жұмысты қамтамаысз ету
$$$ 23 Техникалық өлшем құралдарын қолдану арқылы өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) аралас
В) тіркеулік
С) өлшеулік
D) сараптық
E) есептік
$$$ 24 Сапа көрсеткіштерін тіркеулік әдіспен анықтауда қолданылатын ақпарат түрі:
А) шығындар санын есептеу
В) теориялық тәуелділік
С) эмпириялық тәуелділік
D) есептік тәуелділік
E) сараптық тәуелділік
$$$ 25 Сезім мүшелерін қолдану арқылы сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) есептік
В) органолептикалық
С) тіркеулік
D) сараптық
E) өлшеулік
$$$ 26 Сапа көрсеткіштерін әлеуметтік әдіспен анықтауда ақпарат жинау тәсілдері:
А) ауызша сұрау
В) есеп
С) есту мүшесінің қабылдауын талдау
D) сараптық
E) өлшеулік
$$$ 27 Мамандар тобының шешіміне негізделген сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) әлеуметтік
В) дәстүрлі
С) сараптық
D) өлшеулік
E) есептік
$$$ 28 Сапа көрсеткіштерін есептік әдіспен анықтауда қолданылатын ақпарат:
А) эмпириялық тәуелділік
В) көру мүшелерінің қабылдауы
С) құбылыстарыд тіркеу
D) құбылыстарды сараптау
E) тәжірибе
$$$ 29 Бағаланатын өнімнің сапа көрсеткіштерін базалық көрсеткіштермен салыстыруға негізделген өнім сапасының сипаттамасы:
А) сапа деңгейі
В) сапа көрсеткіші
С) өнім параметрі
D) сапа тәжірибесі
E) өлшеу сапасы
$$$ 30 Бірлік көрсеткіштерге негізделген өнім сапасының деңгейін бағалау әдісі:
А) интегралды
В) есептік
С) дифференциалды
D) сараптық
E) аралас
$$$ 31 Базалық көрсеткіш ретінде қабылданатын өнімнің сапа көрсеткіштерінің үлгілері:
А) ең жақсы отандық үлгілер
В) стандарты емес үлгілер
С) көрмелік үлгілер
D) кәсіпорын үлгісі
E) фирма үлгісі
$$$ 32 Бірлік және кешендік көрсеткіштерді қолдануға негізделген өнім сапасын бағалау әдісі:
А) есептік
В) кешендік
С) аралас
D) өлшеулік
E) интегральды
$$$ 33 Өнім ақауының орташа өлшемдік коэффициентіне тең, әртүрлі өнім сапасының кешенді көрсеткіші:
А) сапа индексі
В) ақаулылық индексі
С) технолгиялық көрсеткіші
D) технологиялық индексі
E) өнім индексі
$$$ 34 Кейбір уақыт кезеңінде нақты қол жеткізілетін сапа көрсеткішінің мәнінің деңгейі:
А) жоғары
В) ең жақсы
С) оңтайлы
D) жаман
E) төменгі
$$$ 35 Ақпарат алу көздері бойынша өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) дәстүрлі
В) өлшеулік
С) тіркеулік
D) есептік
E) органолептикалық
$$$ 36 Ақпарат алу көздері бойынша өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) өлшеулік
В) сараптық
С) тіркеулік
D) есептік
E) органолептикалық
$$$ 37 Ақпарат алу көздері бойынша өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) тіркеулік
В) есептік
С) әлеуметтік
D) өлшеулік
E) органолептикалық
$$$ 38 Ақпарат алу тәсілі бойынша өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) өлшеулік
В) дәстүрлі
С) сараптық
D) аралас
E) әлеуметтік
$$$ 39 Ақпарат алу тәсілі бойынша өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) дәстүрлі
В) тіркеулік
С) сараптық
D) аралас
E) әлеуметтік
$$$ 40 Ақпарат алу тәсілі бойынша өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) сараптық
В) дәстүрлі
С) органолептикалық
D) аралас
E) әлеуметтік
$$$ 41 Ақпарат алу тәсілі бойынша өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдісі:
А) сараптық
В) дәстүрлі
С) аралас
D) әлеуметтік
E) есептік
$$$ 42 Өнімнің сапасын сандық әдіспен бағалаумен айналысатын ғылым:
А) метрология
В) валеология
С) квалиметрия
D) стандарттау
E) сертификаттау
$$$ 43 Өлшеу әдісінде алынатын ақпарт негізделеді:
А) техникалық өлшеу құралдарына
В) белгілі бір құбылыстарды тіркеу санына
С) мамандар тобының шешіміне
D) ақпаратты жинау және талдауға
E) адамның сезім мүшелеріне
$$$ 44 Органолептикалық әдісінде алынатын ақпарат негізделеді:
А) техникалық өлшеу құралдарына
В) белгілі бір құбылыстарды тіркеу санына
С) мамандар тобының шешіміне
D) ақпаратты жинау және талдауға
E) адамның сезім мүшелеріне
$$$ 45 Сараптық әдісінде алынатын ақпарат негізделеді:
А) техникалық өлшеу құралдарына
В) белгілі бір құбылыстарды тіркеу санына
С) мамандар тобының шешіміне
D) ақпаратты жинау және талдауға
E) адамның сезім мүшелеріне
$$$ 46 Тіркеулік әдісінде алынатын ақпарат негізделеді:
А) техникалық өлшеу құралдарына
В) белгілі бір құбылыстарды тіркеу санына
С) мамандар тобының шешіміне
D) ақпаратты жинау және талдауға
E) адамның сезім мүшелеріне
$$$ 47 Әлеуметтік әдісінде алынатын ақпарат негізделеді:
А) техникалық өлшеу құралдарына
В) белгілі бір құбылыстарды тіркеу санына
С) мамандар тобының шешіміне
D) ақпаратты жинау және талдауға
E) адамның сезім мүшелеріне
$$$ 48 Қолдану үрдісінде ресурсы шығындалатын өнім аталады:
А) пайдалану
В) тұтыну
С) өңдіру
D) күшейту
Е) көрсеткіш
$$$ 49 Қолдану үрдісінде өзі шығындалатын өнім аталады:
А) пайдалану
В) тұтыну
С) өңдіру
D) күшейту
Е) көрсеткіш
$$$ 50 Дайындалатын бидай астығы сияяқты бір немесе бірнеше сапа көрсеткіштері бойынша орнатады:
А) класс
В) топ
С) тауарлық сорт
D) тауарлық топ
Е) тауарлық түр
$$$ 51 Дайындалатын қарабидай астығы сияқты бір немесе бірнеше сапа көрсеткіштері бойынша орнатады:
А) класс
В) топ
С) тауарлық сорт
D) тауарлық топ
Е) тауарлық түр
$$$ 52 Тез немесе кеш пісетін алма сияқты бір немесе бірнеше сапа көрсеткіштері бойынша орнатады:
А) класс
В) топ
С) тауарлық сорт
D) тауарлық топ
Е) тауарлық түр
$$$ 53 Өнімнің бағытына сәйкес оның сапасын құрайтын өнімнің бір немесе бірнеше қасиетінің сандық сипаттамасы:
А) өнім бағытының көрсеткіші
В) өнім сапасының көрсеткіші
С) өңдіріс экономикасының көрсеткіші
D) өнім рентабельдігінің көрсеткіші
Е) өнім эстетикасының көрсеткіші
$$$ 54 Егер де көрсеткіш өнім қасиетінің біреуіне жатса, оны атайды:
А) сапаның бірлік көрсеткіші
В) сапаның индексті көрсеткіші
С) сапаның есептік көрсеткіші
D) сапаның сараптық көрсеткіші
Е) сапаның әлеуметтік көрсеткіші
$$$ 55 Егер де көрсеткіш өнім қасиетінің бірнешеуіне жатса, оны атайды:
А) сапаның бірлік көрсеткіші
В) сапаның индексті көрсеткіші
С) сапаның есептік көрсеткіші
D) сапаның сараптық көрсеткіші
Е) сапаның әлеуметтік көрсеткіші
$$$ 56 Сапаны бағалау кезінде бастапқы ретінде қабылданатын көрсеткіш:
А) сапаның бірлік көрсеткіші
В) сапаның интегралды көрсеткіші
С) сапаның базалы көрсеткіші
D) сапаның сараптық көрсеткіші
Е) сапаның әлеуметтік көрсеткіші
$$$ 57 Сапа көрсеткішін физикалық шама бірліктерінде, баллдарда өрнектейді, егер де олар ие болса:
А) мәнге
В) мөлшерсіз
С) мөлшерлі
D) сараптау
Е) бағалау
$$$ 58 Сапа көрсеткіштерін қандай жағдайларда % өрнектейді:
А) мәнге ие болса
В) мөлшерге ие болмаса
С) мөлшерге ие болса
D) мәнге ие болмаса
Е) бағаға ие болмаса
$$$ 59 Сезім мүшелерінің қабылдауына негізделген сапаны бағалаудың қандай әдісі:
А) сенсорлы
В) зертханалық
С) есептік
D) сараптық
Е) әлеуметтік
$$$ 60 Тағамдық және дәмдік өнімдердің және олардың жартылай фабрикаттарының сапасын бағалау әдісі:
А) физикалық
В) биологиялық
С) технологиялық
D) әлеуметтік
Е) дегустациялық
$$$ 61 Қант, крахмал құрамын поляриметриялық анықтау әдісі:
А) физикалық
В) биологиялық
С) технологиялық
D) әлеуметтік
Е) химиялық
$$$ 62 Құрғақ заттың, майдың құрамын рефрактометриялық анықтау әдісі:
А) биологиялық
В) физикалық
С) технологиялық
D) әлеуметтік
Е) химиялық
$$$ 63 Астықтың ылғалдылығын, ірілігін, шынылығын қандай әдіспен анықтайды:
А) биологиялық
В) технологиялық
С) физикалық
D) әлеуметтік
Е) химиялық
$$$ 64 Тұқымдардың шығымдылығын және өсу энергиясын қандай әдіспен анықтайды:
А) биологиялық
В) технологиялық
С) физикалық
D) әлеуметтік
Е) химиялық
$$$ 65 Астықтың және ұнның қышқылдылығын қандай әдіспен анықтайды:
А) биологиялық
В) технологиялық
С) физикалық
D) әлеуметтік
Е) химиялық
$$$ 66 Өнімнің биологиялық құңдылығын, қорытылуын және калориялығын қандай әдіспен анықтайды:
А) биологиялық
В) технологиялық
С) физиологиялық
D) әлеуметтік
Е) химиялық
$$$ 67 Астықтың тәжірибелік ұнтағымен оның ұндық қасиеттері және ұн шығымы орнатылатын кешендік әдісі:
А) биологиялық
В) технологиялық
С) физиологиялық
D) әлеуметтік
Е) химиялық
$$$ 68 Ақуыздардың, ароматтық және бояғыш заттардың аминоқышқылдық құрамын хронотографикалық анықтау әдісі:
А) биологиялық
В) технологиялық
С) физиологиялық
D) физико-химиялық
Е) химиялық
$$$ 69 Макро және микроэлементтерді калориметрикалық анықтау әдісі:
А) физико-химиялық
В) технологиялық
С) физиологиялық
D) биологиялық
Е) химиялық
$$$ 70 Өнімдердің микроағзалармен залалдануын және олардың түрлік құрамын анықтайды:
А) физико-химиялық әдіспен
В) технологиялық әдіспен
С) физиологиялық әдіспен
D) биологиялық әдіспен
Е) химиялық әдіспен
$$$ 71 Өнім сапасының теориялық және эмпириялық тәуелділіктерінің әртүрлі факторларын қолдануға негізделген және өнімді бағдарлау кезінде қолданылатын әдіс:
А) физико-химиялық
В) технологиялық
С) есептік
D) әлеуметтік
Е) сараптық
$$$ 72 Өнімнің жаңа түрлерін шығару туралы мәселені шешу үшін жиі қолданылатын әдіс:
А) физико-химиялық
В) технологиялық
С) есептік
D) әлеуметтік
Е) сараптық
$$$ 73 Белгілі бір мақсатты бағыттағы өсімдік шаруашылығы өнімінің талап етілетін сапа деңгейін қамтамысыз етуде маңызды орын алады:
А) метеорологиялық факторға
В) адамдық факторға
С) технологияны бақылауға
D) жұмысты бақылауға
Е) сапаны бақылауға
$$$ 74 Бір кәсіпорын шегінде өңдірістің басқа тармақтарынан шикізат, материал, дайын өнім түсу кезде қандай бақылау жүргізіледі:
А) қабылдаулы
В) кірулік
С) операционды
D) технологиялық
Е) шығулық
$$$ 75 Белгілі бір өңдірістік операцияны аяқтағаннан кейін орындалатын өнімді бақылау қалай аталады:
А) қабылдаулы
В) кірулік
С) операционды
D) технологиялық
Е) шығулық
$$$ 76 Өнімді өңдіру бойынша барлық операциялар аяқталғаннан кейін жүргізілетін бақылау аталады:
А) қабылдаулы
В) кірулік
С) операционды
D) технологиялық
Е) шығулық
$$$ 77 Сапаны анықтау кезінде, өсімдікшаруашылығы өнімге арналған стандарттардың рөлі:
А) өнімді өңдеу бойынша шешім қабылдау
В) өнімді өткізу нарығын құру
С) өнімді қолдану бойынша сауатты шешім қабылдау
D) өнімді сақтау бойынша шешім қабылдау
Е) өнімді жою бойынша шешім қабылдау
$$$ 78 Өте жоғары наубайханалық қасиетпен және 28% кем емес клейковина құрамымен сипатталатын бидайдың жеке сортының немесе сортар қоспаларының астығы аталады:
А) орташа бидай
В) құңды бидай
С) сортты бидай
D) күшті бидай
Е) гибдитті бидай
$$$ 79 Сапасы бойынша басқа бидайларды қосусыз сапалы нан бере алатын бидай астығы аталады:
А) орташа күшті бидай
В) құңды бидай
С) сортты бидай
D) күшті бидай
Е) гибридті бидай
$$$ 80 Клейковина құрамының төмендігімен (20% төмен) сипатталатын бидайдың жеке сортының немесе сорттар қоспаларының астығы аталады:
А) орташа бидай
В) құңды бидай
С) сортты бидай
D) әлсіз бидай
Е) гибридті бидай
$$$ 81 Астықты қабылдау кезінде есептесу жүргізілетін астықтың сапа көрсеткіштерінің нормасы:
А) астық сапасының шектеулік нормасы
В) астық сапасының базистік нормасы
С) астық сапасының қабылдау нормалары
D) астық сапасының бақылау нормалары
Е) өңдеу үшін астық сапасының нормалары
$$$ 82 Қабылдау кезінде астық сапасына шектік жіберілу талаптарын орнататын астық сапа көрсеткіштерінің нормасы:
А) астық сапасының шектеулік нормасы
В) астық сапасының базистік нормасы
С) астық сапасының қабылдау нормалары
D) астық сапасының бақылау нормалары
Е) өңдеу үшін астық сапасының нормалары
$$$ 83 Әртекті өнімнің сапа көрсеткіштерінің орташа өлшемдік салыстырмалы мәніне тең, аталған өнімнің кешенді көрсеткіші:
А) сапа индексі
В) ақаулылық индексі
С) технологиялық көрсеткіші
D) технологиялық индексі
E) өнім индексі
$$$ 84 Анықталатын көрсеткіштің өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәнінен жоғары немесе төмен екендігін қандай шкала көрсетеді:
А) аралық шкала
В) қатынас шкаласы
С) реттік шкала
D) температуралық шкала
Е) абсолюттік шкала
$$$ 85 Анықталатын көрсеткіштің өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәнінен нақты қаншаға жоғары немесе төмен екендігін қандай шкала көрсетеді:
А) аралық шкала
В) қатынас шкаласы
С) реттік шкала
D) температуралық шкала
Е) абсолюттік шкала
$$$ 86 Анықталатын көрсеткішітң өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәнінен неше есе жоғары немесе төмен екендігін салыстыруға қандай шкала мүмкіндік береді:
А) аралық шкала
В) қатынас шкаласы
С) реттік шкала
D) температуралық шкала
Е) абсолюттік шкала
$$$ 87 Әртекті өнімнің сапа көрсеткіштерінің орташа өлшемдік салыстырмалы мәніне тең, аталған өнімнің кешенді көрсеткіші:
А) сапа индексі
В) ақаулылық индексі
С) технологиялық көрсеткіші
D) технологиялық индексі
E) өнім индексі
$$$ 88 Жойғанға дейін бұйымды қолдану мүмкін емес тоқтату:
А) жарамсыздық
В) орташа тоқтату
С) жұмысқа жарамсыздығы
D) тоқтаусыз жұмыс істеу
Е) толық тоқтату
$$$ 89 Біршама уақыт аралығы ішінде бұйымның жұмыс қабілеттілігін үздіксіз сақтау қабілеттілігі:
А) жұмысқа қабілетсіздігі
В) мәңгілігі
С) жөндеуге жаармдылығы
D) тоқтаусыз жұмыс істеуі
Е) қалпына келтірулігі
$$$ 90 Жоюға дейін бұйымды жартылай қолдану мүмкіндігі қалатын тоқтату:
А) жөндеуге жарамдылығы
В) қалпына келтірулігі
С) жартылай тоқтату
D) жұмысқа жарамсыздығы
Е) тоқтаусыз жұмыс істеулігі
@@@ Өнімнің сапасын бақылау әдістері
$$$ 1 Өнімді жасау, қолдану және тұтыну кезінде пайда болуы мүмкін, оның объективті ерекшелігі:
А) өнім сапасы
В) өнім белгісі
С) өнім қасиеті
D) өнім параметрі
Е) жарамды өнім
$$$ 2 Өнімнің бағытына сәйкес белгілі бір қажеттіліктерді қанағаттандыру жарамдылығын сипаттайтын өнім қасиеттерінің жиынтығы:
А) өнім сапасы
В) өнім белгісі
С) өнім қасиеті
D) өнім параметрі
Е) жарамды өнім
$$$ 3 Өнім жағдайының немесе кез келген қасиеттінің сандық немесе сапалық сипаттамасы:
А) өнім сапасы
В) өнім белгісі
С) өнім қасиеті
D) өнім параметрі
Е) жарамды өнім
$$$ 4 Өнімнің кез келген қасиетін сандық сипаттайтын өнім белгісі:
А) өнім сапасы
В) өнім белгісі
С) өнім қасиеті
D) өнім параметрі
Е) жарамды өнім
$$$ 5 Орнатылған талаптардың барлығын қанағаттандыратын өнім:
А) өнім сапасы
В) өнім белгісі
С) өнім қасиеті
D) өнім параметрі
Е) жарамды өнім
$$$ 6 Өнімнің сапасына кіретін бір немесе бірнеше қасиеттердің сандық сипаттамасы:
А) өнім сапасының кешенді көрсеткіші
В) өнім сапасының бірлік көрсеткіші
С) өнім сапасын анықтаушы көрсеткіш
D) өнім сапасының көрсеткіші
Е) өнім сапасының интегралды көрсеткіші
$$$ 7 Өнімнің бір ғана қасиетін сипаттайтын өнім сапасының көрсеткіші:
А) өнім сапасының кешенді көрсеткіші
В) өнім сапасының бірлік көрсеткіші
С) өнім сапасын анықтаушы көрсеткіш
D) өнім сапасының көрсеткіші
Е) өнім сапасының интегралды көрсеткіші
$$$ 8 Өнімнің бірнеше қасиетін сипаттайтын өнім сапасының көрсеткіші:
А) өнім сапасының кешенді көрсеткіші
В) өнім сапасының бірлік көрсеткіші
С) өнім сапасын анықтаушы көрсеткіш
D) өнім сапасының көрсеткіші
Е) өнім сапасының интегралды көрсеткіші
$$$ 9 Өнімді бағалау туралы шешім қабылданатын өнім сапасының көрсеткіші:
А) өнім сапасының кешенді көрсеткіші
В) өнім сапасының бірлік көрсеткіші
С) өнім сапасын анықтаушы көрсеткіш
D) өнім сапасының көрсеткіші
Е) өнім сапасының интегралды көрсеткіші
$$$ 10 Өнімді пайдалану немесе тұтыну тиімділігінің жинақтылығының, оны жасау, пайдалану және тұтыну шығындарының жинақтылығына ара қатынасын сипаттайтын өнім сапасының көрсеткіші:
А) өнім сапасының кешенді көрсеткіші
В) өнім сапасының бірлік көрсеткіші
С) өнім сапасын анықтаушы көрсеткіш
D) өнім сапасының көрсеткіші
Е) өнім сапасының интегралды көрсеткіші
$$$ 11 Аталған өнімнің сапа көрсеткіштерінің салыстырмалы мәнінің орташа мәніне тең, қарастырылған аралықта шығарылған әртүрлі өнім сапасының кешенді көрсеткіші:
А) өнім сапасының индексі
В) өнім ақаулылығының коэффициенті
С) өнім сорттылығының коэффициенті
D) өнімнің сапа көрсеткішінің салмақтылығының коэффициенті
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәні
$$$ 12 Өнімнің бірлігіне келетін ақаулар санының орташа мәні:
А) өнім сапасының индексі
В) өнім ақаулылығының коэффициенті
С) өнім сорттылығының коэффициенті
D) өнімнің сапа көрсеткішінің салмақтылығының коэффициенті
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәні
$$$ 13 Аталған өнімнің ақаулық коэффициентінің орташа мәніне тең, қарастырылған аралықта шығарылған әртүрлі өнім сапасының кешенді көрсеткіші:
А) өнім сапасының индексі
В) өнім ақаулылығының коэффициенті
С) өнім сорттылығының коэффициенті
D) өнімнің сапа көрсеткішінің салмақтылығының коэффициенті
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәні
$$$ 14 Өнімнің сапа көрсеткіштерінің ішінде аталған сапа көрсеткішінің маңыздылығының сандық сипаттамасы:
А) өнім сапасының индексі
В) өнім ақаулылығының коэффициенті
С) өнім сорттылығының коэффициенті
D) өнімнің сапа көрсеткішінің салмақтылығының коэффициенті
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәні
$$$ 15 Өнім сапасын салыстырмалы бағалау кезінде негізге алынған өнім сапа көрсеткіштерінің мәні:
А) өнім сапасының индексі
В) өнім ақаулылығының коэффициенті
С) өнім сорттылығының коэффициенті
D) өнімнің сапа көрсеткішінің салмақтылығының коэффициенті
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің базалық мәні
$$$ 16 Бағаланатын өнімнің сапа көрсеткішінің аталған көрсеткіштің базалық мәніне ара қатынасы:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің салыстырмалық мәні
В) өнімнің сапа көрсеткішінің регламенттелінген мәні
С) өнімнің сапа көрсеткішінің номинальды мәні
D) өнімнің сапа көрсеткішінің шектік мәні
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің оңтайлы мәні
$$$ 17 Нормативтік құжаттармен орнатылатын өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәні:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің салыстырмалық мәні
В) өнімнің сапа көрсеткішінің регламенттелінген мәні
С) өнімнің сапа көрсеткішінің номинальды мәні
D) өнімнің сапа көрсеткішінің шектік мәні
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің оңтайлы мәні
$$$ 18 Рұқсат етілетін ауытқу саналатын өнімнің сапа көрсеткішінің регламенттелінген мәні:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің салыстырмалық мәні
В) өнімнің сапа көрсеткішінің регламенттелінген мәні
С) өнімнің сапа көрсеткішінің номинальды мәні
D) өнімнің сапа көрсеткішінің шектік мәні
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің оңтайлы мәні
$$$ 19 Өнімнің сапа көрсеткішінің ең жоғарғы немесе ең төменгі регламенттелінген мәні:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің салыстырмалық мәні
В) өнімнің сапа көрсеткішінің регламенттелінген мәні
С) өнімнің сапа көрсеткішінің номинальды мәні
D) өнімнің сапа көрсеткішінің шектік мәні
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің оңтайлы мәні
$$$ 20 Өнімді жасау, пайдалану және тұтыну кезінде берілген шығындардан, оны өолдану және тұтыну кезінде ең үлкен тиімділке жететін өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәні:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің салыстырмалық мәні
В) өнімнің сапа көрсеткішінің регламенттелінген мәні
С) өнімнің сапа көрсеткішінің номинальды мәні
D) өнімнің сапа көрсеткішінің шектік мәні
Е) өнімнің сапа көрсеткішінің оңтайлы мәні
$$$ 21 Нормативтік құжаттармен орнатылған шекте болатын номиналды мәнінен өнімнің сапа көрсеткішінің нақты мәнінен ауытқуы:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің рұқсат етілетін ауытқуы
В) өнім сапасының деңгейі
С) өнімнің техникалық деңгейі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 22 Бағаланатын өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәнін, сәйкес көрсеткіштердің базалық мәнімен салыстыруға негізделген өнім сапасының салыстырмалы сипаттамасы:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің рұқсат етілетін ауытқуы
В) өнім сапасының деңгейі
С) өнімнің техникалық деңгейі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 23 Бағаланатын өнімнің техникалық жетілуін сипаттайтын көрсеткіштердің мәндерін, сәйкес көрсеткіштердің базалық мәндерімен салыстыруға негізделген өнім сапасының салыстырмалы сипаттамасы:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің рұқсат етілетін ауытқуы
В) өнім сапасының деңгейі
С) өнімнің техникалық деңгейі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 24 Техникалық өлшеу құралдары негізінде жүргізілетін өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдістері:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің рұқсат етілетін ауытқуы
В) өнім сапасының деңгейі
С) өнімнің техникалық деңгейі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 25 Белгілі бір құбылыстар, заттар және шығындар санын қадағалау және есептеу негізінде жүргізілетін өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдістері:
А) өнімнің сапа көрсеткішінің рұқсат етілетін ауытқуы
В) өнім сапасының деңгейі
С) өнімнің техникалық деңгейі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 26 Өнім параметрлеріне оның сапа көрсеткіштеріне теориялық немесе эмпириялық тәуелділігін қолдану негізде жүргізілетін өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдістері:
А) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың есептік әдісі
В) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың органолептикалық әдісі
С) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың сараптық әдісі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 27 Сезім мүшелері қабылдайтын талдау негізінде жүргізілетін өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдістері:
А) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың есептік әдісі
В) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың органолептикалық әдісі
С) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың сараптық әдісі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 28 Сарапшылар қабылдайтын шешім негізінде жүргізілетін өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдістері:
А) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың есептік әдісі
В) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың органолептикалық әдісі
С) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың сараптық әдісі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 29 Оны нақты тұтынатын немесе тұтынуы мүмкін тұтынушылардың пікірлерін жинау және талдау негізнде жүргізілетін өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықтау әдістері:
А) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың есептік әдісі
В) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың органолептикалық әдісі
С) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың әлеуметтік әдісі
D) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың өлшеулік әдісі
Е) өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтаудың тіркеулік әдісі
$$$ 30 Бағаланатын өнімнің техникалық жетілуін сипаттайтын көрсеткіштерді таңдаудан аталған көрсеткіштердің мәндерін анықтаудын және оларды базалық мәндермен салыстырудан тұратын операциялар жиынтығы:
А) өнімнің сапа деңгейін бағалау
В) өнімнің техникалық деңгейін бағалау
С) өнім сапасын бағалаудың дифференциальдық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 31 Өнім сапасының бірлік көрсеткіштерін қолдануға негізделген өнім сапасын бағалау әдістері:
А) өнімнің сапа деңгейін бағалау
В) өнімнің техникалық деңгейін бағалау
С) өнім сапасын бағалаудың дифференциальдық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 32 Өнім сапасының кешенді көрсеткіштерін қолдануға негізделген өнім сапасын бағалау әдістері:
А) өнімнің сапа деңгейін бағалау
В) өнімнің техникалық деңгейін бағалау
С) өнім сапасын бағалаудың дифференциальдық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 33 Өнім сапасының бірлік және кешенді көрстекіштерін біруақытта қолдануға негізделген өнім сапасын бағалау әдістері:
А) өнімнің сапа деңгейін бағалау
В) өнімнің техникалық деңгейін бағалау
С) өнім сапасын бағалаудың дифференциальдық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 34 Өнімнің сапа көрсеткіштерінің мәндерін анықату кезінде математикалық статистика әдістері қолданылатын өнім сапасын бағалау әдістері:
А) өнімнің сапа деңгейін бағалау
В) өнімнің техникалық деңгейін бағалау
С) өнім сапасын бағалаудың статситикалық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 35 Орнатылған талаптарға өнімнің әрбір жеке сәйкессіздігі:
А) критикалық ақау
В) ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 36 Кем дегенде бір ақауы бар бұйым:
А) критикалық ақау
В) ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 37 Анықтау үшін норматвтік құжаттарда аталған бақылау түрі үшін міндетті түрде сәйкес ережелер, әдістер және құралдар қарастырылған ақау:
А) критикалық ақау
В) ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 38 Анықтау үшін норматвтік құжаттарда аталған бақылау түрі үшін міндетті түрде сәйкес ережелер, әдістер және құралдар қарастырылмаған ақау:
А) критикалық ақау
В) ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 39 Өнімді бағыты бойынша қолдану мүмкін емес немесе рұқсат етілмейтін ақау:
А) критикалық ақау
В) ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 40 Өнімді бағаты бойынша қолдануға және оның ұзақтылыған маңызды әсер етпейтін, бірақ критикалық болып табылатын ақау:
А) критикалық ақау
В) маңызды ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 41 Өнімді бағыты бойынша қолдануға және оның ұзақтлығына маңызды әсер етпейтін ақау:
А) критикалық ақау
В) маңызы аз ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 42 Жою техникалық мүмкін және экономикалық мақсаты ақау:
А) критикалық ақау
В) жойылатын ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 43 Жою техникалық мүмкін емес және экономикалық мақсатты емес ақау:
А) критикалық ақау
В) жойыламайтын ақау
С) ақаулы бұйым
D) айқын ақау
Е) жасырын ақау
$$$ 44 Ақаулардың бар болуынан тұтынушыға жіберілмейтін өнім:
А) дұрысталатын брак
В) дұрысталмайтын брак
С) ақаулы бұйым
D) брак
Е) жасырын ақау
$$$ 45 Өнімді брак қылып шығаруға себеп барлық болған ақауларды жоюға мүмкін болатын брак:
А) дұрысталатын брак
В) дұрысталмайтын брак
С) ақаулы бұйым
D) брак
Е) жасырын ақау
$$$ 46 Өнімді брак қылып шығаруға себеп болған ақаулардың кем дегенде біреуін жою мүкін емес брак:
А) дұрысталатын брак
В) дұрысталмайтын брак
С) ақаулы бұйым
D) брак
Е) жасырын ақау
$$$ 47 Нормативтік құжаттарда орнатылған бір немесе бірнеше сапа көрстекіштері бойынша белгілі бір түр өнімінің градациясы:
А) өнім сорты
В) өнім сапасының категориясы
С) өнім сапасын бағалаудың статситикалық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 48 Мемлекеттік аттестация кезінде орнатылатын белгілі бір түр өнімінің сапасының градациясы:
А) өнім сорты
В) өнім сапасының категориясы
С) өнім сапасын бағалаудың статситикалық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 49 Өнімнің қажетті сапа деңгейін орнату, қамтамасыз ету және көтеру мақсатында, өнімді жасау, пайдалану және тұтыну кезінде жүргізілетін әрекет:
А) жұмысшының еңбек сапасы
В) жұмысшының еңбек сапасының көрсеткіші
С) өнім сапасын басқару
D) өнім сапасын басқару жүйесі
Е) өнімді мемлекеттік аттестаттау
$$$ 50 Өнімнің сапасын басқару кезінде материалды-техникалық және ақпараттық құралдар көмегімен өзара әрекеттесетін басқару органдарының және басқару объектілерінің жиынтығы:
А) жұмысшының еңбек сапасы
В) жұмысшының еңбек сапасының көрсеткіші
С) өнім сапасын басқару
D) өнім сапасын басқару жүйесі
Е) өнімді мемлекеттік аттестаттау
$$$ 51 Өнімді сапа категориясына жатқызуды қарастыратын және оның сапасын жоспарлы түрде көтеруге бағытталған ұйымдастыру-техникалық және экономикалық шаралар жүйесі:
А) жұмысшының еңбек сапасы
В) жұмысшының еңбек сапасының көрсеткіші
С) өнім сапасын басқару
D) өнім сапасын басқару жүйесі
Е) өнімді мемлекеттік аттестаттау
$$$ 52 Орнатылған талаптарға сәйкес белгілі бір тапсырмаларды орындауға жұмысшының қабілеттілігіне және ұмтылуына негізделген еңбек іс-әрекетінің үрдістерінің қасиеттерінің жиынтығы:
А) жұмысшының еңбек сапасы
В) жұмысшының еңбек сапасының көрсеткіші
С) өнім сапасын басқару
D) өнім сапасын басқару жүйесі
Е) өнімді мемлекеттік аттестаттау
$$$ 53 Еңбек сапасын құрайтын үрдіс қасиеттерінің және оның нәтижелерінің сандық сипаттамасы:
А) жұмысшының еңбек сапасы
В) жұмысшының еңбек сапасының көрсеткіші
С) өнім сапасын басқару
D) өнім сапасын басқару жүйесі
Е) өнімді мемлекеттік аттестаттау
$$$ 54 Орнатылған талаптарға өнімді жасау үрдісі және оның нәтижесі байланысты болатын қасиеттер жиынтығы:
А) жұмысшының еңбек сапасы
В) өнімді жасау сапасы
С) өнім сапасын басқару
D) өнім сапасын басқару жүйесі
Е) өнімді мемлекеттік аттестаттау
$$$ 55 Өнімді жасау үрдісінің сапасын және аталған үрдіс нәтижесін құрайтын қасиеттердің сандық сипаттамасы:
А) өнімді жасау сапасының көрсеткіші
В) өнімді қолдану тиімділігінің көрсеткіші
С) өнім сапасын болжамдылығы
D) өнім сапасын жоспарлау
Е) өнім сапасын бақылау
$$$ 56 Өнімді нақты пайдалану жағдайында пайдалану шығындарын есепке ала отырып қолдану кезінде жақсы нәтижелерге жету деңгейінің сандық сипаттамасы:
А) өнімді жасау сапасының көрсеткіші
В) өнімді қолдану тиімділігінің көрсеткіші
С) өнім сапасын болжамдылығы
D) өнім сапасын жоспарлау
Е) өнім сапасын бақылау
$$$ 57 Берілген мезетте немесе берілген уақыт аралығының ішінде қол жеткізілуі мүмкін, өнімнің сапа көрсеткіштерінің ықтимал мәндерін анықтау:
А) өнімді жасау сапасының көрсеткіші
В) өнімді қолдану тиімділігінің көрсеткіші
С) өнім сапасын болжамдылығы
D) өнім сапасын жоспарлау
Е) өнім сапасын бақылау
$$$ 58 Берілген мезетте немесе берілген уақыт аралығы ішінде талап етілетін сапа көрсеткіштерінің мәндерімен өнімді шығару бойынша негізделген тапсырмаларды орнату:
А) өнімді жасау сапасының көрсеткіші
В) өнімді қолдану тиімділігінің көрсеткіші
С) өнім сапасын болжамдылығы
D) өнім сапасын жоспарлау
Е) өнім сапасын бақылау
$$$ 59 Өнімнің сапа көрсеткіштерін орнатылған талаптарға сәйкестігін орнату:
А) өнімді жасау сапасының көрсеткіші
В) өнімді қолдану тиімділігінің көрсеткіші
С) өнім сапасын болжамдылығы
D) өнім сапасын жоспарлау
Е) өнім сапасын бақылау
$$$ 60 Арнайы органдармен жүргізілетін өнімнің сапасын бақылау:
А) өнім сапасын қадағалау
В) квалиметрия
С) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқарушы орган
D) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқару объектісі
Е) өнім сапасын басқару деңгейі
$$$ 61 Өнім сапасын сандық бағалау әдістері болып табылатын ғылым саласы:
А) өнім сапасын қадағалау
В) квалиметрия
С) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқарушы орган
D) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқару объектісі
Е) өнім сапасын басқару деңгейі
$$$ 62 Басқару әрекетін жүргізетін, өнім сапасын басқару жүйесінің бөлігі:
А) өнім сапасын қадағалау
В) квалиметрия
С) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқарушы орган
D) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқару объектісі
Е) өнім сапасын басқару деңгейі
$$$ 63 Басқару әрекеті жүзеге асырылатын, өнім сапасын басқару жүйесінің бөлігі:
А) өнім сапасын қадағалау
В) квалиметрия
С) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқарушы орган
D) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқару объектісі
Е) өнім сапасын басқару деңгейі
$$$ 64 Өнім сапасын басқаур жүйесіндегі басқарушы органның иерархиялық орналасуы:
А) өнім сапасын қадағалау
В) квалиметрия
С) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқарушы орган
D) өнім сапасын басқару жүйесіндегі басқару объектісі
Е) өнім сапасын басқару деңгейі
$$$ 65 Сапа туралы ғылым:
А) метрология
В) квалиметрия
С) квалитология
D) әлеуметтану
Е) сертификаттау
$$$ 66 Сапаны өлшеу әдістерін оқитын және іске асыратын ғылым саласы:
А) метрология
В) квалиметрия
С) квалитология
D) әлеуметтану
Е) сертификаттау
$$$ 67 Сапаны сандық бағалау әдістерін оқитын және іске асыратын ғылым саласы:
А) метрология
В) квалиметрия
С) квалитология
D) әлеуметтану
Е) сертификаттау
$$$ 68 Бағаланатын өнімнің сапа көрсеткіштерінің номенклатурасын таңдаудан, аталған көрсеткіштердің мәндерін анықтаудан және оларды базалық көрсеткіштермен салыстырудан тұратын операциялар жиынтығы.
А) өнім сапасының деңгейін бағалау
В) өнім сапасының техникалық деңгейін бағалау
С) өнім сапасын бағалаудың дифференциальдық әдісі
D) өнім сапасын бағалаудың кешендік әдісі
Е) өнім сапасын бағалаудың аралас әдісі
$$$ 69 Өнімді дайындау және жөндеу үшін аталған кәсіпорында қажетті барлық адамдар әрекетінің және еңбек құралдарының жиынтығы – МЕМСТ 14. 004-83:
А) өңдірістік үрдіс
В) технологиялық үрдісі
С) технологиялық операция
D) технологиялық жүйе
Е) технологиялық кешен
$$$ 70 Еңбек затының жағдайын анықтау және өзгерту бойынша бағытталған әрекеттерден тұратын өңдірістік үрдіс бөлігі – МЕМСТ 3.1109-82:
А) өңдірістік үрдіс
В) технологиялық үрдісі
С) технологиялық операция
D) технологиялық жүйе
Е) технологиялық кешен
$$$ 71 Бір жұмыс орынында орындалатын технологиялық үрдістің аяқталған бөлігі – МЕМСТ 3.1109-82:
А) өңдірістік үрдіс
В) технологиялық үрдісі
С) технологиялық операция
D) технологиялық жүйе
Е) технологиялық кешен
$$$ 72 Берілген технологиялық үрдістер мен операцияларды регламенттелінген өңдіріс шарттарында орындау үшін технологиялық жабдықталу құралдарының, өңдіріс заттарының және орындаушылардың өзара байланысты жиынтығы – МЕМСТ 27.0004-85:
А) өңдірістік үрдіс
В) технологиялық үрдісі
С) технологиялық операция
D) технологиялық жүйе
Е) технологиялық кешен
$$$ 73 Берілген технологиялық үрдістер мен операцияларды регламенттелінген өңдіріс шарттарында орындау үшін технологиялық жабдықталу құралдарының өзара байланысты жиынтығы:
А) өңдірістік үрдіс
В) технологиялық үрдісі
С) технологиялық операция
D) технологиялық жүйе
Е) технологиялық кешен
$$$ 74 Технологиялық үрдісті жүргізу үшін қажетті өңдіріс құралдарының жиынтығы МЕМСТ – 3.1109-82:
А) технологиялық жабдық
В) технологиялық сайман
С) еңбек құралы
D) еңбек заттары
Е) технологиялық жабдықталу құралдары
$$$ 75 Технологиялық үрдістің белгілі бір бөлігін орындау үшін материалдар және дайындамалар, оларға әсер ететін құралдар және технологиялық сайман орналастырлатын технологиялық жабдықталу құралдары:
А) технологиялық жабдық
В) технологиялық сайман
С) еңбек құралы
D) еңбек заттары
Е) технологиялық жабдықталу құралдары
$$$ 76 Технологиялық үрдістің белгілі бір бөлігін орындау үшін технологиялық жабдықты толықтыратын технологиялық жабдықталу құралы:
А) технологиялық жабдық
В) технологиялық сайман
С) еңбек құралы
D) еңбек заттары
Е) технологиялық жабдықталу құралдары
$$$ 77 Еңбек заттарына бағытталған әрекеттер жүргізілетін техникалық бейімделу:
А) технологиялық жабдық
В) технологиялық сайман
С) еңбек құралы
D) еңбек заттары
Е) технологиялық жабдықталу құралдары
$$$ 78 Еңбек бағытталған барлық объектілер (шикізат, материал, дайындама, жартылай фабрикаттар, бұйымдар және оның бөліктері):
А) технологиялық жабдық
В) технологиялық сайман
С) еңбек құралы
D) еңбек заттары
Е) технологиялық жабдықталу құралдары
$$$ 79 Өңдіріс үрдісінде еңбек құралын қолданумен немесе өз бетінше жүргізілетін, еңбк затының жағдайын өзгерту, көтеур және анықтау бойынша адамдар әрекеті:
А) еңбек
В) өнім
С) үрдіс
D) бұйым
Е) материал
$$$ 80 Нақты өңдірістік үрдісте алынған және белгілі бір қоғамдық немесе жеке қажеттіліктерді қанағаттандыру үшін арналған еңбектің материалды нәтижесі:
А) еңбек
В) өнім
С) үрдіс
D) бұйым
Е) материал
$$$ 81 Үрдістің материалды және материалды емес объектілері, өзарабайланысты және өзараәрекеттесетін іс-әрекет түрлерінің әсерінен шығыс нәтижеге айналатын жиынтық:
А) еңбек
В) өнім
С) үрдіс
D) бұйым
Е) материал
$$$ 82 Саны данада есептелуі мүмкін өнеркәсіптік өнім бірлігі – МЕСТ 15895-77:
А) еңбек
В) өнім
С) үрдіс
D) бұйым
Е) материал
$$$ 83 Бұйымды дайындау үшін тұтынылатын еңбектің бастапқы заты МЕМСТ 3.1109-82:
А) еңбек
В) өнім
С) үрдіс
D) бұйым
Е) материал
$$$ 84 Тұтыну үшін немесе тұтынуды қамтамасыз ету үшін арналған еңбектің материалды нәтижесі:
А) еңбек
В) өнім
С) үрдіс
D) бұйым
Е) өнім
$$$ 85 Біреуге көмек көрсету мақсатымен жүргізілетін іс-әрекет немесе үрдіс:
А) интеллектуальдық өнім
В) технологиялық әдіс
С) қызмет
D) бағдарламалық өнім
Е) ғылыми өнім
$$$ 86 Өнімді өңдіру, тұтыну және пайдалануды қамтамасыз ету үшін бағыты бойынша қолдану үшін арналған еңбектің материалды емес нәтижесі:
А) интеллектуальдық өнім
В) технологиялық әдіс
С) қызмет
D) бағдарламалық өнім
Е) ғылыми өнім
$$$ 87 Технологиялық үрдісті орындау кезінде әрекеттер құрамын және бірізділігін анықтайтын ережелер жиынтығы.
А) интеллектуальдық өнім
В) технологиялық әдіс
С) қызмет
D) бағдарламалық өнім
Е) ғылыми өнім
$$$ 88 Есептеу техникасын бағдарламалық және математикалық қамтамасыз ету құралдары:
А) интеллектуальдық өнім
В) технологиялық әдіс
С) қызмет
D) бағдарламалық өнім
Е) ғылыми өнім
$$$ 89 Ғылыми зерттеулердің материалды емес нәтижесі:
А) интеллектуальдық өнім
В) технологиялық әдіс
С) қызмет
D) бағдарламалық өнім
Е) ғылыми өнім
$$$ 90 Мұнай, газ, пайдалы қазбалар, көмір, тұз және табиғи құрылыс материалдары қандай топқа жатады:
А) шикізат және табиғи отын
В) материалдар және өнімдер
С) шығындалатын бұйымдар
D) материалдық қызметтер
Е) әлеуметтік қызметтер
Квалиметрия дайын өнім сапасын сандық бағалау әдісі ретінде
Өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтау әдістерінің класификациясы
Квалиметрия. Сапа көрсеткіштері
Өнім сапасын басқару Қазақстан Республикасы жағдайында
Сапа көрсеткіштерінің атауы
Өнімнің сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы
Тоңазытқыш сапасының көрсеткіштері
Өнім сапасы түсінігі
Квалиметрия - сапаны сан жағынан бағалау
Кәсіпкерлік қызметте өнім сапасын басқару
Ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдейтін кәсіпорынның пайдалылығын арттыру жолдары
Оңтүстік Қазақстан облысы топонимиясының физикалық-географиялық астарлары
Кәсіпорынның өндіріске, өнімді сатуға жұмсалған және басқа да шығындары
Газды-сұйықты өнімнің атқылауын болдырмау үшін ұңғы сағасын жабдықтау жүйелерін зерттеу және жетілдіру
Кәсіпорын өнімінің өзіндік құнын төмендетуді экономикалық ынталандыру «Каменка» асыл-тұқымды мал зауыты
Көйлектік маталар тобына арналған реляциондық мәліметтер қорын құру және өнімдер сапасын эксперттік бағалау
Өнімді өткізу, жұмыстар мен қызмет көрсетулерден түсетін табыс, оның өсу факторлары және оны жоспарлау
Өндіріс шығындарын есепке алудың әдістері мен өнімнің өзіндік құнын калькуляциялау
КӘСIПОРЫН ӨНIМIНIҢ САПАСЫН СТАНДАРТТАУ ЖӘНЕ СЕРТИФИКАТТАУ
Бұйымдар және өнімдер" шоты