ШАРУАШЫЛЫҚТЫҢ ТОПЫРАҚ

Курстық жұмыстың басында шаруашылықтың аты, орналасқан жері (оның облыс, аудан орталықтарынан, темір жол станциясынан қашықтығы және шаруашылыққа ең жақын байланыс пункттері) көрсетіледі:
Одан кейін, шаруашылық дамуының негізгі бағыттары көрсетіліп, шаруашылық басты салаларының алатын орындары және жыл бойында өндірілген өнімнің өндірістік-экономикалық сипаттамалары, егіс көлемі, жалпы өндірілген өнімнің, оның товарлық бағалылығы, өнімнің әр бірлігіне шаққанда өндірілген өнім мөлшері, өндірудің тиімділігі, шаруашылықтың жұмыс күшімен қамтамасыз етілуі және тағы басқа көрсеткіштер қысқаша жазылады. Шаруашылықтың өндірісті-экономикалық көрсеткіштері негізінде, өсімдік шаруашылық дамуының мүмкіншіліктері мен болашағы бойынша қорытындылар жасалады.
Шаруашылықтың табиғи жағдайларына агротехникалық тұрғыдан баға беріліп, жер көлемінің пайдалануы (экспликация) келтіріледі. Оның ішінде, суармалы және тәлімі жерлердің көлемі керсетіліп, жалпы жер көлемінің сипаттамасы, оларды пайдаланудың ерекшеліктері, топырақтың типтері мен физикалық-химиялық қасиеттері, механикалық құрылымы, жырту қабатының қалындығы, құрамындағы қара шірік пен негізгі қоректік элементтердің мөлшерлері беріліп, табиғи өсімдік жамылғысы және егістіктердегі арам шөптердің құрамы, жер бетінің тегістігі, оның механикаландыруға көндігу әсері, сонымен қатар шаруашылықтың мағлұматтары бойынша әрі, өз байқауынша егістік жұмыстардың сапасы, жүргізілу мерзімдері туралы мағлұматтар тіркеледі.
Студент агротехникалық шараларды батыл, сенімді жүргізу үшін, шаруашылыққа бекітілген барлық жер көлемін және егістік танаптарып өзі аралал, көріп тапсыруы тиіс.
Агрометеорилогиялық немесе қалыпты ауа-райы жағдайлары орташа көпжылдық көрсеткіштерімен қатар, кейбір жылдары болатын жауын-шашынды, жекелеген айларда және вегетациялық кезеңде орташа ең көп түсетін жауын-шашын мөлшерін, әрбір айлардағы ең төменгі орташа және жоғарғы жылулықты, ауаның ылғалдылығын, белсенді жылу қосындыларып (сумма активных температур), аязсыз мерзімнің ұзақтығын, көктемде болатын соңғы, күзде болатын алғашқы үсік мерзімдерін, қардың қалыңдығын, желдің бағытып, жылдамдығын және тағы басқа мағлұматтарды қамту керек.
Осы бөлімпің соңында шаруашылық егіншілігіне байланысты курстық жұмыста келтірілген дақыл, сорттардың өсіп-дамуына табиғаттың ең әсер етуші жағдайлары баса көрсетіледі. Сонымен қатар, жоспарланған өнім өсетін ортаның ең қажетті жағдайлармен қамтамасыз етілуіне тиісті баға беріледі. Жоғары өнім алуға кедергі болатын жағдайларды атап, оларды азайту жолдарын, жоспарлы өнім алуды қамтамасыз етуші бағыттар көрсетілуі тиіс.



Ұқсас жұмыстар

Ауыл шаруашылық дақылдарынан жоғары өнім алуды қамтамасыз ететін агротехникалық шараларды жоспарлау
Алматы облысы Көксу ауданы «Үйгентас» ЖШС топырақтары және оларды ауылшаруашылығында пайдалану
Топырақ бонитировкасы
Ауыспалы егістіктердің территориясын ұйымдастыру
«БҚО, Бөрлі ауданы «Тең» шаруа қожалығының жерлерін ұйымдастыру»
Ауыспалы егістерде топырақтағы органикалық заттардың баланысын есептеу
Ноқат дақылының биологиясы
Жаздық жұмсақ бидай
Қызанақтың жерсіндірілген сорттары
Жерге орналастыру техникасы
Мұнаймен ластанған топырақтан бөлініп алынған микроорганизмдердің микробтық құрамын зерттеу
Литосфера ж/е топырақ жамылғысының техногенді ластануының негіздері.
Топырақ шіріндісі (гумус) және оны анықтау әдістері
БОНИТТЕУ ӘДІСІН ҚҰРУ ШКАЛАСЫ. ТОПЫРАҚ ЭТАЛОНЫ
Қазақстанның топырақтары мен табиғи зоналары және олардың сипаттамалары
Жер қорының және топырақтың пайдаланылуының әлемдік тәжірбиелері
Топырақты өңдеудің мақсаты мен міндеті.
Топырақтың морфологиялық құрылымы
Топырақтың түзілуі және оның құрамы
Шөл және шөлейіттік топырақтарға жалпы түсінік