Туризмнің белсенді түрінің әдісі мен тәсілдерінің негіздері

Жорыққа шығар алдында топ мүшелері көптеген жағдайларды білуі қажет . Осылардың ең қарапайымы : тауға шығу дегеніміз не ? , жорыққа шыққанда қалай тамақтану керек ? , кездейсоқ жағдайларда алғашқы көмекті қалай көрсету керек ? деген сұрақтарға жауап іздеуден басталады .

Туризмнің белсенді түрі - қатысушының белгілі физикалық ресурстарын қолдануды қажет ететін , демалысын немесе саяхатын айтамыз . Туризмнің белсенді түріне : альпинизм , дайвинг , сафари жатады .

• Әртүрлі табиғи кедергілерді өту кезіндегі туристер білу қажет :
1. Сол бара жатқан маршруттың ерекшелігін білу .
2. Кедергілерді өту кезіндегі әдістерді жатқа білу .
3. Сол маршруттағы қажет болатын жабдықтарды толықтыру .
• Жорық алдындағы тактикалық іс - әрекеттер :
1. Маршрутты таңдау .
2. Жорыққа қажетті жоспарлы кестені құру .
3. Жорыққа қажетті құрал – жабдықтар мен азық – түлікпен қамтамассыз ету .
4. Жорыққа бара жатқан топтың деңгейіни білу .

• Жорық барысындағы тактикалық өрекеттер :
1. Жорықтың жалпы жүріп өту жоспарын , кестесін құру.
2. Рельефке қатысты жүру жолдарын таңдау .
3. Маршруттағы кездесетін кедергілердің техникалық жолдары .

Жүру жолдары :
1. Сызықтық
2. Шеңберлік
3. Радиалдық
4. Сызықтық радиалдық
5. Сызықтық шеңберлік
6. Комбинациялық

• Белсенді саяхаттың классификациясы

Белсенді туризмдегі класвсификацияланған туристік саяхат – белгілі бір қиындық категориясына сәйкес келетін бағыт .

Туристік маршрут – белгіленген қызмет көрсету бағдарламасы бар белгілі бір уақытқа арналған алдын – ала жоспарланған жылжу трассасы .

• Асулардан өтудің ерекшеліктері
1. Жолдың қиын бөліктерінің сипаттамасы
2. Асулардан өтуге қажетті техникалық , тактикалық және демалуға қажетті орындарды айқындау .
3. Маршруттың сандық сипаттамалары . Сақтандыру нүктелерінің саны .
4. Жорыққа қажетті арнайы жабдықтар .

• Қиындық категорияларды анықтауда 3 классификациялық сипаттама :
1. Маршруттың техникалық қиындығы .
2. Жорықтың ұзақтылығы ( уақытпен ) .
3. Ара – қашықтық ( км ) .
5 – інші категория үшін ара – қашықтық 10 – 12 күн .
4 – інші категорияға 7 – 8 күн беріледі .
3 – інші категорияға 4 – 5 күн .
2 – інші категорияға 2 – 3 күн .
1 – інші категорияға 1 күн .

• Белсенді туризмнің тактикалық зерттемесі :
Белсенді туризмнің тактикалық зерттелуі – жорық кезіндегі мақсаттағы қолданылатын қаражат одан басқа туристердің қауіпсіздігін қамтамассыз ететін құрал – жабдықтар жазған құжат .

І бөлімінде Маршрутты таңдап алу себептері , маршрутқа қойылатын критериялар :
1. қауіпсіздік
2. маршруттың танымдылығы
3. маршруттың қиындылығы
4. ұзақтылығы
ІІ бөлімінде Маршруттың ниткасы қарастырылады . Жүріс графигінің 2 түрі болады :
1. жоспарланған жүріс графигі
2. түрі тындырымды жүріс графигінде маршруттың ара қашықтығы , уақыты , жолдың мінездемесі және қауіпті жерлердің сипаттамасы беріледі
ІІІ бөлімінде Маршруттың ара қашықтығы мен уақытына толық свипаттама беріледі .
ІV бөлімінде Маршруттың қосымша нұсқасы . Қосымша нұсқа негігі бөлімнен жеңіл болуы керек .
V бөлімінде Маршрутта бара жатқан туристердің саны .
VІ бөлімінде Туристерге қызмет көрсететін топтың мінездемесі . Турістік топтың санды және сапалық құрамы келесі шарттарға байланысты болады :
1. туризмнің түрі
2. маршрут қиындығы
3. аумақтың ерекшеліктері
4. туристердің саны
Туристерге қызмет көрсететін топқа кіретін адамдар : гид инструктор , сирдар , аспазшы , медбике .
VІІ бөлімінде Азық – түлік
VІІІ бөлімінде Топтық құрал – жабдықтың сипаттамасы:
Бивачное ; Палатка , ыдыстар , фонарь , плитка , газ балоны , сіріңке , сабын .
Сақтандыру құрал – жабдықтары : 2 арқан ұзындығы 40 м , карабин , репкинур , 2 – 3 ледобур және 1 ледоруб.



Ұқсас жұмыстар

Жаттығу саяхаттарын және туризмнің барлық белсенді түрлерін дұрыс ұйымдастыра білу
Белсенді туризмнің әдісі мен тәсілдері
Спорттық - сауықтыру туризмі және салауатты өмір салтының қалыптасуы
Бүгінгі таңдағы туристік кәсіпорындардағы қызмет көрсету сапасын және оның ерекшеліктерін салыстырмалы талдау
Белсенді туризмде тамақтану
Тау туризмінде жорықтарды ұйымдастыру мен жүргізу тактикасы
Дүниежүзілік қонақжайлылық және туризм индустриясындағы жаһандандыру процестері
Әнші Бархан, Іле өзені бойымен сплав, Ақ тас туристік-экскурсиялық маршрутын өңдеу
Жанұялық туризмді ұйымдастыру және жоспарлау
Қазақстанда баламалы туризмді дамыту әлеуеті
Бу қазандықтары мен шаң дайындау жүйелері есебі
ТҮМЕН ҰЛЫ МҮДЕ ҚАҒАН
Диалектика — даму мен ең жалпы байланыс жөніндегі ілім
Қазақстан Республикасының заңдарын сақтауын тексерулерді ұйымдастыру мен жүргiзу ережесi
Бухгалтерлік есептің концепциялары мен принциптері
Қаржы-несие мекемелері рыноктық экономиканың негізгі элементі ретінде
Тергеушінің тергеу бөлімінің бастығымен және анықтау органдарымен өзара әрекеттесуі
Ақшаның мәнi мен пайда болу тарихы
Валюталық нарықтың және валюталық операциялардың ерекшеліктері мен дамуы
Тауарлық – материалдық қорлар есебі мен аудиті және олардың жетілдіру жолдары