Диффузияның пайдасы мен зияны
Сыныбы: 7
Сабақтың тақырыбы: Заттың күйлері және оларды молекулалы – кинетикалық көзқарас негізінде түсіндіру .
Сабақтың мақсаты:
Білімділік: Заттың күйлері және оларды молекулалы - кинетикалық көзқарас негізінде түсіндіру.
Дамытушылық: Оқушылардың танымдық белсенділігін арттыру, өз бетінше жұмыс жүргізу және ой қорытуға дағдыландыру.
Тәрбиелік: Алған білімдерін өмірмен байланыстыратын шығармашыл тұлға тәрбиелеу
Сабақтың түрі: Жаңа сабақ
Сабақтың әдісі: сұрақ - жауап, тірек сызба арқылы білімін тексеру.
Сабақтың көрнекілігі: суы бар ыдыс, марганцовка, қант кесегі, тұз, бос ыдыс, слайдтар, ғалымдардың портреті, тест тапсырмалары.
Сабақтың барысы
І. Ұйымдастыру кезеңі
ІІ. Өткен тақырыпты қайталау.
1. Қызығушылықты ояту – Ой қозғау - тірек сызба бойынша топтастыру тапсырмалары
2. Физикалық диктант
Төмендегі сөздердің қайсысы физикалық денеге, қайсысы – заттарға, қайсысы–құбылысқа жататынын жазыңдар: қорғасын, күннің күркіреуі, рельстер, қарлы дауыл, алюминий, таңның атуы, үстел, мыс, Ай, сынап, қардың жаууы, мұнай, қайнау, бұрқасын, тасқын, тік ұшақ, найзағай.
3. Ойлан, жұптас, бөліс берілген сөздерді сәйкесінше кестеге толтыр:(слайд)
4. Ыстық орындық : Суреттегі ғалымдарға байланысты берілген сұрақтарға жауап беру.
1. Суретте бейнеленген ғалымдар кімдер?
2. М. В. Ломоносов молекула және атом туралы қандай қағиданы қалыптастырды?
3. Молекула және атом туралы ұғымды енгізген кім?
5. Бір айналым сөйлесу. Тәжірибелік сайыс (Құбылысты анықтау.
Не байқадың? Себебі?)
1. Ыстық суға қант кесегін салу арқылы;
2. Салқын суға қант кесегін салу арқылы;
3. Салқын суға марганцовка кесегін салу арқылы.
6. Еркін әңгіме – Диффузия туралы түсінік. Диффузияның пайдасы мен зияны.
- Температураны өлшеу құралы - термометр.
Тренинг: Жақсы тілек жаттығуы
Менің қолымда жанып тұрған майшам. Мен сіздің қолыңызда әрдайым жанып тұрсын деп тілеймін. Сіздер бір - біріңізге жалғастыра отырып, жақсы тілек айтасыздар.
III. Жаңа сабақ: Заттың күйлері және оларды молекулалы - кинетикалық көзқарас негізінде түсіндіру .
Тірек - сызба бойынша
Қазақтың ұлттық тағамдары, түрлері
Металдардың қасиеттеріне сәулеленудің әсері
Газ қоспаларындағы диффузия
Диффузияның эффективті коэффициенттері
Тасымалдау құбылысы
Диффузия
Молекулаларды мембрана арқылы тасымалдау
Ток функциясы, құйын
Бинарлы газ қоспаларындағы диффузиялық орнықсыздық
Биологиялық мембраналар арқылы зат тасымалдау процесі
Бу қазандықтары мен шаң дайындау жүйелері есебі
ТҮМЕН ҰЛЫ МҮДЕ ҚАҒАН
Диалектика — даму мен ең жалпы байланыс жөніндегі ілім
Қазақстан Республикасының заңдарын сақтауын тексерулерді ұйымдастыру мен жүргiзу ережесi
Бухгалтерлік есептің концепциялары мен принциптері
Қаржы-несие мекемелері рыноктық экономиканың негізгі элементі ретінде
Тергеушінің тергеу бөлімінің бастығымен және анықтау органдарымен өзара әрекеттесуі
Ақшаның мәнi мен пайда болу тарихы
Валюталық нарықтың және валюталық операциялардың ерекшеліктері мен дамуы
Тауарлық – материалдық қорлар есебі мен аудиті және олардың жетілдіру жолдары