Ақуыздардың жасалуы
17 - вариант
БИОЛОГИЯ
1. Гүлсеріктің қызметі:
A) Ұрықтану.
B) Органикалық зат түзу.
C) Қоректену.
D) Көбею.
E) Гүлдің ішкі бөлігін қорғау.
2. Ағаш қабығының қабаттары:
A) Камбий, сүрек
B) Тоз, өзек
C) Тін, сүрек
D) өзек, тоз
E) Тоз, тін
3. Қосжарнақты өсiмдiктер –
A) Күрiш.
B) Арпа.
C) Асбұршақ.
D) Сұлы.
E) Сәбiз.
4. Алқа тұқымдасына жататын дәрілік өсімдік:
A) Қаражидек.
B) Баклажан.
C) Қызан.
D) Бұрыш.
E) Картоп.
5. Ішқұрт жұқтырған адамның ауру белгілері -
A) Дәм сезуді және адамның тамаққа тәбетін нашарлатады.
B) Қан қысымы жоғарылап, жүрек жұмысы күшейтедi.
C) Басы айналып, көзі қарауытады, есінен танады.
D) Бауырдың жасушалары май жасушаларына орын алмасады.
E) Адамның іші ауырады, құсады, іші өтеді, әлсізденеді.
6. Бактерия талшығының маңызы:
A) Қозғалуға.
B) Жарық пен қараңғыны сезуге.
C) Жан - жақты бағдарлауға.
D) Қоректенуге.
E) Көбеюге.
7. Кірпікшелі құрттар класына жататындар -
A) жалпақ таспа құрт.
B) сиыр цепені.
C) эхинококк.
D) ақ сұламалар.
E) бауыр сорғышы.
8. Саусаққанатты балықтардың өкілі:
A) албырт
B) акула
C) скат
D) камбала
E) латимерия
9. Адам жасушасының ядросындағы хромосом саны -
A) 36.
B) 16.
C) 8.
D) 46.
E) 6.
10. Оттегін тасымалдаушы қанның құрам бөлігі:
A) лейкоцит
B) гемотромбоцит
C) гемоглобин
D) тромбоцит
E) фибрин
11. Жазу кезінде жарықтың түсу бағыты -
A) Оң жақтан.
B) Сол жақтан.
C) Жан - жақтан.
D) Жоғарыдан.
E) Төменнен.
12. Жануарлардағы шартсыз тітіркендіргіш бұл:
A) иесінің дауысы
B) тамақ
C) музыка
D) жарық
E) қоңырау сылдыры
13. Питекантроптардың қаңқа қалдықтары алғаш табылған жер -
A) Ява аралы.
B) Австралия.
C) Қытай.
D) Африка.
E) Жапония.
14. Биосфера туралы ілімнің негізін қалаған:
A) А. Н. Северцев.
B) Н. И. Вавилов.
C) В. И. Вернадский.
D) С. С. Четвериков.
E) И. И. Шмальгаузен.
15. Алмұрттың гүлшоғыры:
A) Қалқанша
B) Шашақ
C) Собық
D) Шатыр
E) Масақ
16. Жасыл мүктерде болмайтын мүше:
A) Жапырақ.
B) Тамыр.
C) Сабақ.
D) Қауашақ.
E) Ризоидтар.
17. Пайдалы қоңыз:
A) Шытырлақ қоңыз.
B) Сүңгуір қоңыз.
C) Колорад қоңызы.
D) Суіңкәр.
E) Қанқыз.
18. Жүрек бұлшық еті тұрады:
A) Сіңірлерден.
B) Көлденең жолақты бұлшық еттерден.
C) Көлденең жолақты бұлшық ет талшықтарынан.
D) Бірыңғай салалы бұлшық ет ұлпасынан.
E) Қаңқа ұлпасынан.
19. Оң жақ қарыншадан шығатын қантамыр:
A) Өкпе көктамыры.
B) Өкпе салатамыры.
C) Қылтамыр.
D) Қолқа.
E) Көктамыр.
20. 1 гр ақуыз ыдырағанда бөлінетін жылу мөлшері:
A) 17, 0 кДж
B) 16, 0 кДж
C) 16, 8 кДж
D) 17, 2 кДж
E) 17, 6 кДж
21. Митозда хромосома саны
A) Сол қалпында қалады
B) Екі есе кемиді
C) Төрт есе көбейеді
D) Екі еселенеді
E) Үш есе көбейеді
22. Энергетикалық алмасу:
A) Күн жарығының энергиясы.
B) Көмірсулардың жасалуы.
C) АТФ синтезі.
D) Химиялық байланыс энергиясы.
E) Ақуыздардың жасалуы.
23. Экология дегеніміз... байланысы.
A) өсімдіктер мен жануарлардың тіршілік
B) тірі ағзалардың сыртқы ортамен өзара
C) тірі ағзалардың өзара
D) адамның айналадағы қоршаған ортамен және ондағы өсімдіктермен
E) адамның жануарлармен
24. Қоректік тізбектегі ағзалардың орналасуы:
A) Ас бұршағының тұқымы – тышқан – сарыбас жылан – сұңқар.
B) Сұңқар - сарыбас жылан – тышқан – ас бұршағының тұқымы.
C) Тышқан – сарыбас жылан – бұршақ тұқымы – сұңқар.
D) Бұршақ тұқымы – сұңқар – тышқан – сарыбас жылан.
E) Сарыбас жылан – тышқан – сұңқар – бұршақ тұқымы.
25. Гидраның қозғалуында негізгі роль атқаратын:
A) ас қорыту жасушасы
B) бұлшық ет талшығы
C) көбею жасушасы
D) атпа жасушалары
E) аралық жасушалар
26. Ұлудың ас қорыту жүйесінде шұбалшаңмен салыстырғанда пайда болған жаңа мүше:
A) Көмей.
B) Тіссіз жұмсақ тіл.
C) Ауыз қуысы.
D) Бауыр.
E) Ішек.
27. Жүрек жұмысын бәсеңдететін жүйке жүйе бөлімі:
A) Өсімді.
B) Симпатикалық.
C) Орталық.
D) Парасимпатикалық.
E) Шеткі.
28. Мейоздық кезеңде хромосомалар жиынтығы:
A) екі есе азаяды
B) өзгеріссіз қалады
C) кездейсоқ өзгеріске ұшырайды
D) бір жұбы артып кетеді
E) екі есе көбейеді
29. Адамдағы аналық жыныс хромосома санының ауытқуы:
A) 44 аутосомы + ХХ
B) 22 аутосомы + У
C) 46 аутосомы
D) 22 аутосомы + Х
E) 44 аутосомы + ХУ
30. Динозаврлар дәуірі болып есептелетін заман:
A) Архей.
B) Палеозой.
C) Протерозой.
D) Кайнозой.
E) Мезозой.
20-40 дейін вариант қарау
Геномдардың эволюциясы
Пвс-амин қышқылы, пвс-карбон қышқылы құрамды полимерлі жабындылардың физика-химиялық қасиеттері мен анализі
Мал шаруашылығының шикізат өнімдерінің көздері
Молекулалық биология
Өндірісті бағалау рәсімдерін метрологиялық қамтамасыз ету
Геннің молекулалық биологиясы
Бауырсақтың рецептурасы
Солод өндіру технологиясы
Биотехнология дамуының негізгі бағыттары және анықтамасы
Химияның теориялық негіздері
Қызанақ - 2 кгБолгар бұрышы - 2 басСәбіз - 2 басСарымсақ - 2 басАщы бұрыш - 7 - 8 басАджика дәмдеуіші - 1 ас қасықУксус 70 - 2 шай қасықСұйық май - 50 млТұз - 1 ас қасықШекер - дәміне қарайЖасалуыКөкөністердің барлығын жуып - тазалап аламыз
Сөздердің лексикалық тәсіл арқылы жасалуы
Балалы үй базарМақсаты:Бесік жыры арқылы бесіктің ерекшелігін, қасиетін, денсаулыққа әсерін және оның жасалуы мен пайдалануын жан - жақты зерттеуге бағыттау
Күшейтпелі шырайдың жасалуы
Болымсыз етістіктің жасалуы
Қатты ірімшік (сыр) - 100 грТауық еті (піскен) немесе шұжық (колбаса) - 200 грҚияр - 2 басЖұмыртқа (піскен) - 4 басҚаймақ 20 - 150 - 200 грТұз - қалауыңшаҚара бұрыш - қалауыңшаЖасалуы
Мақсат бағыныңқының баяндауыштарының жасалуы
Киіз үйдің жасалуы, тұрмыста қолданылуы туралы мәлімет беру
Қурай аспабының жасалуы
Гимнастикалық элементтерінің техникасын пластикалық жағынан әдемі жасалуын қалыптастыру