Тамақтану мәдениеті
Қазақ тілі 7 сынып
Сабақтың тақырыбы: Тамақтану мәдениеті. Септеулік шылаулар
Сабақтың мақсаты: Септеулік шылауларды пайдалана отырып, сөз байлықтарын молайту.
Сабақтың міндеті: жаңа сөздермен танысу; септеулік шылауларды қолдана білуді үйрету; ауызекі сөйлеу тілін дамыту; ізгілікке, инабаттылыққа тәрбиелеу.
Қолданылатын модульдер: Оқыту мен оқудағы жаңа тәсілдер , Талантты және дарынды балаларды оқыту , Сыни тұрғыдан ойлауға үйрету , Оқушылардың жас ерекшеліктеріне сәйкес оқыту және оқу , Оқыту мен оқуда АКТ - ды пайдалану , ОүБ және ОБ , Оқыту мен оқудағы жаңа тәсілдер .
Стратегиялық іс - әрекеттер: Миға шабуыл , жұптық, топтық жұмыс, Кубизм , Ментальді карта.
Мұғалімнің іс - әрекеті
Оқушылармен сәлемдесу, түгендеу.
Оқушыларды ортаға шақырып, Жылы лебіз тренингін өткізу, шағын топтарға бөлу.
Миға шабуыл стратегиясын қолданып, түрткі сұрақ қою:
- Мәдениет деген не?
- Тамақтану мәдениеті дегенді қалай түсінесің?
- шылаудың түрлерін атаңыз?
- Тақырып бойынша не білеміз?
Меңгерілетін жаңа сөздерді сөздік дәптерге жаздыру.
Глоссарий тамақ - пища, еда
маңызды – важный, значительный,
жұту – глотать,
асқазан - желудок
қуат, күш – сила,
пайдалы - полезный
уақытында - своевременно
ас қорыту - пищеварение
әбден шайнау - прожевывать
сіңеді - усваевается
1 - тапсырма Мәтінді оқып, аудару. Сұрақтар дайындау. Ментальды картаны пайдаланып, септеулік шылауды қолдана отырып, жұптық сұхбат жасау.
2 - тапсырма Көп нүктенің орнына септеулік шылауларды жазып, оларға сұрақ қою.
Сергіту сәтін жүзеге асыру.
Кубизм стратегиясы арқылы жаңа сабақты бекіту.
- Қазақ халқында қандай мақал бар?
- Адамның ауырмауы неге байланысты?
- Дұрыс тамақтану не үшін маңызды?
- Күніне неше мезгіл тамақтану керек?
- Қандай жағдайда тамақ адамның бойына жақсы сіңеді?
Бүгінгі күннің сөйлемі стратегиясын қолдану
Оқушыларды әр тапсырмадан кейін смайликтер арқылы бағалау
Ережені жаттау, диалог құрастыру
Тамақтану мәдениеті
Асханада қызмет көрсетуді ұйымдастыру
Оқушылар мен мектеп жасына дейінгі балалардың сапалы тамақтануы
Дене шынықтыру және оқушылардың салауатты өмір салты
Тұтынушылық сұраныс және жарнама
Тамақтану жайлы ғылым
Қонақ уйдегі қызмет көрсетуді ұйымдастыру
Тыйым сөздер мен ырымдардың мағынасы
Толық сервисті мейрамханалар
Денсаулықтың гигиеналық негіздері
Студенттердің қарым-қатынас мәдениетін қалыптастыруда педагогика
А.Жұбанов және ұлттық музыка мәдениеті
Жаңа заман мәдениеті
ҚАНТТЫ ДИАБЕТ КЕЗІНДЕГІ ТАМАҚТАНУ
БАСҚАРУ ЕҢБЕГІНІҢ МӘДЕНИЕТІ МЕН ЭТИКАСЫ КӘСІПТІК ЭТИКА
Готикалық мәдениеті және архитектурасының пайда болуы
Мұсылман өркениеті және түрік халықтарының мәдениеті
Сөз қолдану мәдениеті
Ұтымды тамақтану және салауатты өмір салтына жол
ХХ ғасырдағы қазақ мәдениеті