Оқушыларға бутерброд туралы түсінік беру, бутерброд түрлерін таныстыру
Сабақтың тақырыбы: Бутербродтар дайындау технологиясы
Білімділік: Оқушыларға бутерброд туралы түсінік беру, бутерброд түрлерін таныстыру.
Дамытушылық: Оқушылардың өз бетімен тағам түрлерін жасай білуін және аспаздық қабілетін дамыту.
Тәрбиелік: Қыз баланы ас мәзірін дайындау кезінде тиянақты, ұқыпты таза жұмыстануға тәрбиелеу.
Көрнекіліктер: Кесте, суреттер, сөзжұмбақ.
Керекті құрал - жабдықтар: Тақтай, пышақ, тәрелкелер.
Бутерброд жасауға арналған азық - түліктер.
Сабақтың әдісі: көрсету, түсіндіру
Сабақтың түрі: аралас сабақ
Сабақтың барысы: І. Ұйымдастыру кезеңі
А) сыныпты түгелдеу
Ә) назарын сабаққа аудару
ІІ. Жаңа сабақ
Нанды турау үшін арнайы талшықтар (аралар) және нан турағыштарды пайдаланылады. Бутербродтағы нан тілімдерінің қалыңдығы - 10 - 15мм. Нан тілімдері бір қалдықта болуы тиіс. Қара наннан майлы қазы, жая салынған бутербродтар дайындалады. Бутербродтарды жасылшамен, жидектермен безендіреді де, оларды бір қабат етіп орналастырып, тәрелкелерге немесе сервиз тәрелкелеріне салып беріледі. Сендвичтерді шанышқының және пышақтың көмегі мен жейді, қанепені кішкене семсер - таяқшаларымен алып жейді. Қанапе – кішкентай тіскебасар бутерброд түрі.
Бутерброд салқын тағамдарға жатады. Оларды таңғы, түскі, кешкі асқа тез дайындауға болады. Бутерброд екі топқа бөлінеді: жай бутерброд және орама бутерброд.
Дайын (Қанапе) бутербродтарының сапасына қойылатын талаптар:
- бутербродтар жеу алдында ғана дайындалуы тиіс;
- бутерброд құрамындағы азықтар жасаң (свежий) болуы тиіс;
- нан үзімдерінің қалыңдығы 0, 5 - 1см болуы қажет;
- нан азықтармен түгел жабылған болуы қажет;
- бутербродтардың дәмі, түсі және иісі қолданылған азықтарға сәйкес болуы тиіс;
- бутербродтардың тоңазытқышта сақталу мерзімі 4 - 8 градус мөлшерінде 3 сағаттан аспағаны жөн;
- көкөністерді турамастан бұрын алғашқы өңдеуден өткізу қажет;
- нан, шикі - көкөністер турау кезінде әрқайсысына арнаулы тақтайшалар пайдаланады. Қолданылған қоспаға байланысты бутербродтар былай бөлінеді:
• еттен жасалған;
• балықтан жасалған;
• сүттен жасалған;
• көкөністен жасалған;
• жемістен жасалған;
Өңдеу тәсіліне байланысты бутербродтарды салқын, ыстық деп топтауға болады.
Бутербродтардың негізгі түрлері:
• ашық (азық көрініп тұрады);
• жабық (сэндвичтер);
тіске басар басытқы (3х3см мөлшерлі канапе), оның түйірлері
Бутербродтар дайындау технологиясы жүктеу
Шет елдер әдебі және мәдениеті
Тамақтану кәсіпорындарының жіктелуі
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының түрлері
Дұрыс тамақтанбаудан болатын аурулар. Диеталар
100 орынды дәмхананың салқын цехының жобасы
Үндістандағы мектептегі білім
Тұтынушы қалауы теориясы
Мейрамханалар түрлері мен ерекшеліктері
Тағамдық майларды тексеру және сапасына қойылатын талаптар
Тұтынушылық сұраныс және жарнама
ҚР қоғамдық жаңа даму кезеңінде жоғары білім беру
Жазаның жүйелерінің және түрлерінің жалпы сипаттамасы
ҚОРҚЫТ туралы
МАХМҰД ҚАШҚАРИ туралы
ЖҮСІП БАЛАСАҒҰН туралы
Қожа Ахмет Яссауи туралы
ШАҚШАҚҰЛЫ ЖӘНІБЕК туралы
ӨТЕҒҰЛҰЛЫ ӨТЕГЕН туралы
Мемлекеттің пайда болуы туралы
Қазақстандағы банктік жүйенің даму кезеңдері туралы