Қант пен тұз ерігіш заттар
Тақырыбы: Су – еріткіш. Судың табиғаттағы және адам өміріндегі маңызы
Оң жақ бағандағы тапсырмаларды құрастырушы мұғалімдердің есіне:
І кезең. Төмендегі Көпір тапсырмаларын оқушылар үйде орындап, бүгінгі сабаққа дайындалып келеді.
Мұғалім алғашқы 5 - 7 минутта: а) ұйымдастыру сәтін;
б) алдыңғы тақырыптың III кезеңінің үш деңгейлік тапсырмаларын үйде аяқтап келу дәрежесін тексергеннен кейін
в) Көпір тапсырмаларын тексереді
КӨПІР тапсырмалары
(оқушылар үйде орындап, бүгінгі сабаққа дайындалып келеді) Өткен тақырыптар бойынша сұрақтарға жауап айтып көрейік.
1. Судың қасиеттерін ата.
Ж: Судың қасиеттері сұйық, қатты, газ болады.
2. Суды қорғаудың жолдары қандай?
Ж: Суды мөлшерден тыс артық қолдануға болмайды.
Суға лас заттар тастауға болмайды.
3. Сусыз тіршілік бар ма?
Ж: Сусыз тіршілік жоқ. Су - табиғаттың айнасы
ІІ кезең (топтық жұмыс) жаңа сабақты топтық жұмыс барысында оқушылардың өз бетімен меңгеруіне жағдай жасау:
а) оқушылар төмендегі Білу , Түсіну , Талдау , Жинақтау тәсілдеріне сәйкес тапсырмаларын өздері толтырады (10 минут);
ә) жауаптарын мұғаліммен бірге талдайды (10 минут).
Нәтижесі ауызша марапатталады.
Теориясы: БІЛУ
(Кім? Не? Нені? Қашан? Қандай? Қалай? Не істеді?)
1. Қандай заттар суда ериді?
Ж: Қант пен тұз ерігіш заттар
2. Қандай заттар суда ерімейді?
Ж: Құм және саз суда ерімейді.
2. Төмендегі тапсырмаларды орында:
І – топ
Су қандай күйлерде болады?
Ж: Судың үш күйі болады. Сұйық күйі - су, газ күйі - бу, қатты күйі - қар, мұз.
Жергілікті көлдің суретін сал.
ІІ - топ
Көлдің суретін сал.
ІІІ - топ
Судың пайдасы мен зиянын айт.
Ж: Сусыз ешбір тірі ағза өмір сүре алмайды.
Табиғат құбылысы бойынша тіршілікке зиян келтіреді.
Теориясы: ТҮСІНУ
(Неге? Неліктен? Себебі? Не үшін?)
1. Неліктен суды еріткіш деп ойлаймыз?
Ж: Себебі, ерігіш заттарды ерітеді.
2. Неліктен судың 3 күйі бар деп ойлаймыз?
Ж: Себебі, су сұйық болғандықтан ағады, буланғасын оны газ түрі дейміз, ал қатты күйі деп қар мен мұзды айтамыз. Себебі олар қолға ұстағанда қатты болады.
3. Неліктен саз бен құмды және қант пен тұзды тәжірибеге алдың?
Ж: Себебі, саз бен құм суда ерімейтін заттар және қант пен тұз ерігіш заттар екенін анықтадым
4. Неліктен су ластанады?
Ж: Себебі, мал фермаларынан және зауыттар мен фабрикалардан шығатын лас сулар өзендер мен көлдерге құйылып жатыр.
Тәжірибе түрде көрсетеміз.
Ішіне ауыз су толтырылған екі стакан аламыз. Біреуіне бір қасық қант, екіншісіне бір қасық тұз сал. Стакандағы суды жақсылап араластыр. Қант пен тұздың не болғанын бақыла. Стакан ішінде қант та, тұз да көрінбейді. Олар суда еріп кетті.
Теориясы: Талдау
1. Салыстыр,
2. Айырмашылығы неде?
3. Ұқсастығы неде?
4. Тақырыптың басты идеясын жаз деген тапсырмалар болу керек. Немесе 1 - 3 тапсырмаларды Венн диаграммасы арқылы қамтуға болады.
1. Венн диаграмманы толтырып ұқсастығы мен айырмашылықтарын тауып көр.
Шай, кофе дәмқосарлары. Дәмқосарлардың тамақтанудағы рөлі
Қамырдың ашуы кезіндегі биохимиялық үдерістер
Шұжық өнімдері. Шұжық өндіру технологиясы
Нан-тоқаш өнімдерінің өндірісінде сүт сарысуын қолдану
Минералды және органикалық тыңайтқыштар
Сорланған топырақты жіктеу
Тұздаудың классикалық тәсілдері құрғақ - тұздау қоспасын еттін бетіне жағу
Нан дәндерінің түрлері
Дүниежүзінің кейбір мемлекеттерінде бір гектар егістікке қолданылған минералдық тыңайтқыш мөлшері мен дақылдан алынған өнім
Жарма өндіру технологиясы
Коммерциялық ақпарат пен коммерциялық кұпия мәні және оны қорғау
Бюджетпен есеп айырысу аудиті
Сұраныс пен ұсыныстың нарықтың әр түрлі құрылымындағы тауар бағаларын анықтау факторы ретінде
Рынокқа өту жағдайларына экономиканы түрлендірудің тұжырымдық негіздері
Психологаялық түзету
Табиғатпен келісіп өмір сүру
Жұмыспен қамтылған халық санын жай арифметикалық орташа шама әдісімен талдау
Жұмыспен қамту
Азықтың биологиялық әсерлі заттары
ҚАНТТЫ ДИАБЕТ КЕЗІНДЕГІ ТАМАҚТАНУ