Жармаларды сақтау тәсілдерін ата

6 - сынып
Тақырыбы: Қазақтың ұлттық тағамдары (презентациясымен)

Сабақтың мақсаты:
Білімділік: қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшеліктерін, ұлттық тағамдардың даярлау технологиясының әдіс - тәсіл жолдарын үйрету;
Дамытушылық: оқушылардың ұлттық тағамдар туралы білімдерін, қызығушылығын, еркін сөйлеу, ойлау қабілеттерін дамыту;
Тәрбиелік: оқушыларды ұлттық салт - дәстүрді сақтауға баулу. Тағам жасаудың тәсілдерін үйрету кезінде тазалыққа, ұқыптылыққа, үнемділікке тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: аралас сабақ
Сабақтың әдісі: түсіндіру, сұрақ - жауап, әңгімелеу, топпен жұмыс.
Сабақтың көрнекілігі: қазақы дастарқан, қазақтың дарқан дастарқаны энциклопедия, слайд, буклет
Пәнаралық байланыс: биология, әдебиет, тарих

Сабақ барысы
І. Ұйымдастыру кезеңі.
а) сәлемдесу әдебі: Сәлемдесу, оқушылардың көңіл - күйіне, денсаулығына баса назар аудару.
ә) сабаққа қатысуын бақылау: жоқ оқушыларды белгілеу, кезекшілерді анықтау, құралдарды тексеру.

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
1. Жарма дәнді дақылдарына не жатады?
2. Жармалар қандай тағамдық заттарға бай?
3. Жармалардың алғашқы өңделуі не үшін қажет?
4. Жармадан қандай тағам түрлерін жасауға болады.
5. Жармаларды сақтау тәсілдерін ата.
6. Макарон өнімдерінің қандай түрлерін білесін?
7. Макаронның шығу тарихы қандай?

ІІІ. Жаңа сабақ.
Ас қадірін білмеген аштан өледі, ат қадірін білмеген жаяу қалады , Ас – адамның арқауы . Осы мақалдар қандай мағына береді. Дұрыс айтасыңдар олай болса бүгінгі тақырыбымыз: Қазақтың ұлттық тағамдары. Бүгін біз топқа бөліне отырып ұлттық тағамдар туралы, олардың дайындалуы жайлы толық танысатын боламыз. Мен 3 топқа бөлдім. Сол топ бойынша тапсырмалармен жұмыс жасаймыз.
1 топ. Ет тағамдары: қазақша ет, сорпа, қуырдақ, қазы, қарта, жал - жая, шұжық, сүр ет, құйрық - бауыр.
2 топ. Сүт тағамдары: қымыз, шұбат, айран, сары май, құрт, кілегей, сүзбе, ірімшік.
3 топ. Ұн тағамдары: бауырсақ, шелпек, құймақ, қаттама т. б.

Тапсырма: Қазір ұлттық тағамдар, жұмбақ, мақал - мәтел туралы кім көп білетінін байқап көрейік.
1. Нан бар жерде...... (жан бар)
2. Айранды ұйыту тәсілін ата.
3. Шұжық қалай жасалады?
4. Бауырсақтың қандай түрлерін білесің?
5. Ас адамның.... (арқауы)
6. Қазақша етті қалай пісіреді?
7. Еттің соры қуырдақ, ұнның соры.... (бауырсақ)
8. Бауырсақтың жасалу жолын ата.
9. Ас атасы.... (нан)
10. Қатты, әрі тәтті дәмін кім жеп көрген? (Құрт)
11. Қазы - қарта дегеніміз не?
12. Қуырдақтың жасалу жолын ата.
13. Үсті тас, асты тас, ортасында піскен ас. (Таба нан)
14. Шұбат неден жасалады?
15. Қаймақ дегеніміз не?
16. Сылдыр сұйық, су емес, Ішсең сусын қанады.
Ақ болса да қар емес, Шешуін кім табады? (Сүт)
17. Ас қадірін білмеген аштан өледі, ат қадірін білмеген.... (жаяу қалады)
18. Табақ тарту ретін ата.
19. Қаймақтың түрлерін ата.
20. Жылқының етін жесең тісіне кіреді, жемесең.... (түсіне кіреді)
Келесі тапсырмада топ бойынша қағаз бетіне қазақтың бай дастарқанының жобасын салып көрсетесіңдер.

ІҮ. Сабақты пысықтау (рефлексия). INSERT картасы
Сіздер бүгінгі сабақта белсенді болдыңыздар. Мен сіздерге бірнеше сұрақ қойғым келіп тұр. Сабақ несімен қызықты болды?
Сабақтан не үйрендім?
Нені білдім?
Нені білгім келеді?

Бүгінгі сабақта қазақтың ұлттық тағамдарын меңгергендеріңізді байқадым. Барлықтарыңыз сабаққа белсене қатысып отырдыңыздар. Қолдарындағы житондарды санап жіберіңіздер.
ҮІ. Үйге тапсырма. Басқа ұлттардың ұлттық тағамдарына реферат
ҮІІ. Оқушылардың білімін бағалау. Оқушылардың сабаққа белсене қатысып, сұрақтарға жауап беруіне қарай білімдерін бағалау.
ҮІІІ. Жұмыс орнын ретке келтіру



Ұқсас жұмыстар

Баланы мектепке баруға дайындау
Жармалық дақылдардың технологиялық қасиеттері
Астық дақылдары туралы
«Биоцес» компаниясының қызметінің қысқаша сипаттамасы
Дәнді дақылдарды және ұнды алғашқы өңдеу туралы жалпы мәлімет
БАЛАНЫҢ МОТОРЛЫҚ ДАМУЫНДАҒЫ ЖЕТІСТІКТЕР ТОРЛАРЫ
Диірменнің астық тазалау бөлімшесінде астықты тартуға дайындау
Жарма дақылдарын қайта өңдеу технологиясы
Тағамдық шикізатты биотехнологиямен өңдеу
Ауыр еңбекпен және спортпен айналысатындардың тамақтану ерекшелігі
Қазақстан Республикасының заңдарын сақтауын тексерулерді ұйымдастыру мен жүргiзу ережесi
ӘЛІБЕКҰЛЫ СЫПАТАЙ
ТАЙМАНҰЛЫ ИСАТАЙ
Нидерланды еліне экономикалық сипатама
МҰҚАҒАЛИ МАҚАТАЕВ
Оңтүстік Корея Республикасының дамыған елдер қатарына қосылудағы мемлекеттік шараларының рөлі
Матасов ерлеп тұр
Көйлектік маталар тобына арналған реляциондық мәліметтер қорын құру және өнімдер сапасын эксперттік бағалау
Абай атама
Физика сабағында оқушыларды қарқындата оқыту