Тәуліктік меню құруды үйрету

Сабақтың тақырыбы: Тәуліктік меню құру. Дастархан жабдықтау.
Сілтеме: 9 сынып технология оқулығы Е. Р. Ермилова, И. А. Товчевник Мектеп баспасы 2009ж, мектептегі технология журналы № 10, 2013,
Жалпы мақсаты: Тәуліктік меню құруды үйрету. Таңғы, түскі, кешкі дастарханды жабдықтап үйрету.
Міндеттері:
1. Тәуліктік меню құруды үйрету
2. Дастархан мәзірін дайындауды үйрету.
3. Шығынын есептеп шығаруды үйрету.
Оқыту нәтижесі: Жұптық, топтық жұмыс жасауға үйренеді. Меню құруды үйренеді, шығынды есептеп шығады.
Тапсырмалар: І. Үй тапсырмасын сұрау ( Уақыт шеңбері)
ІІ. Жаңа сабақ ( рольдік ойын ) алдын - ала тапсырма беру
ІІІ. І тапсырма ( Өз жұбыңды тап. (калория)) ІҮ. ІІ тапсырма ( тест) Қорытынды Сабақ барысы:
Ұйымдастыру бөлімі:
- оқушылармен амандасу.
- сынып тазалығын тексеру
- Оқушылардың сабаққа даярлығын құрал - жабдықтарын қадағалау
Бағалау.
Бағалау парақшасы таратылады.
Үй тапсырмасы: Уақыт шеңбері
1. Тортты әрлеу тәсілдерін айтып бер.
2 Қандай кондитерлік өнімдерді креммен әрлейді? Сен көбіне қандай әрлеу түрін қолданасың?
3 Қандай өнімдерді пісірместен бұрын әреп алады? Сен осы тағамның қандай түрін пісіре аласың?
4. Тағамдарды дастарқанға үсынбас бұрын әрлеу жұмысын не үшін жасау керек деп ойлайсың?
5. Қонақ шақырғанда ең бірінші жасалатын қағида.
Жаңа сабақ Рольдік ойын
Рольдік ойын үш топқа таңғы ас, түскі ас, кешкі ас.
Ресторан даяршы ас мәзірін құрастырып қорғап шығу.
Есепшісі кететін шығынды есептеу керек.
Бақылаушы бағалайды.
Сергіту сәті.
Өз жұбыңды тап. (калория)
Мұғалім жүп карточкаларын дайындайды: біреуінде -
Сұрақтар, екіншісінде – жауаптарға арналған тірек кестелер. Бір сұрақ пен оның жауабына арналған карточкалардың түсі бірдей болады. Оқушылар кез келген түсті карточканы (әрқайсысы – біреуін) таңдайды. Содан кейін оның түсі бойынша өзіне серігін іздеп, бірге отырып, жұмыс істейді.
Таңертеңгілік ас 600 - 700
Түскі ас 900 - 1000
Кешкі ас 600 - 700
Балалар 7 - 10 жас 2380
Балалар 11 - 13жас 2860
Жасөспірім ер балалар(14 - 17) 3160
Жасөспірім қызбалалар (14 - 17) 2760
Студент жастар жігіттер 3300
Студент жастар қыздар 2800
Спортсмендер ер адамдар 4500 - 5000
Спортсмендер әйел адамдар 3500 - 4000
Ауыр жұмыспен айналысатын ер адамдар 45000 - жоғары
IV. Қорытынды
Тест тапсырмалары.
1. Қой етін мүшелегенде нешеге бөлінеді?
а) 12
ә) 13*
б) 15
2. Кәрі жілік малдың қай мүшесінде орналасқан?
а) санда
ә) қолда*
б) қабырғада
3. Бүйрекке жақын алғашқы төрт қабырғасы етек етімен алынатын мүше?
а) қабырға
ә) бұғана
б) сүбе*
4. Асықты жілік, ортан жілік, жамбас малдың қай мүшесінде орналасқан?
а) қолда
ә) санда*
б) арқасында
5. Бөлшектеп туралған балық неше минут қуырылады?
а) 5 минут
ә) 45 минут
б) 15 минут*
6. Балық фаршынан не дайындауға болады?
а) паштет, котлет, тұшпара*
ә) балық сорпасы.
б) омлет
7. Ет құрамында қандай дәрумендер құрамы болады?
а) С
ә) В тобы*
б) Р.
8. Тағамның энергетикалық құндылығы немен өлшенеді?
а) Каллория*
ә) Килограмм
б) Грамм
9. С дәрумені қандай қышқыл деп аталады?
а) Аскорбин қышқылы*
ә) Тұз қышқылы
б) Сода
10. Қандай кондитерлік өнімдерді креммен әрлейді?
а) бөлке, нан.
ә) тандыр, қаусырма.
б) пирожный, торт, печенье. *
V. Бағалау.
Кері байланыс
Білемін Үйрендім Білгім келеді
VI. Үйге тапсырма



Ұқсас жұмыстар

«Тамақтану гигенасы. Тамаққа қойылатын гигеналық талаптар. Балалардың тамақтану рационын құру. Қазақтың ұлттық тамаұтарының маңызы.»
Оқу үрдісінде Macromedia Flash программалық жабдығын қолдану
«Орта білім беру жүйесін ақпараттандырудың мемлекеттік бағдарламасына» сай «Информатиканың теориялық негіздері» пәні бойынша электрондық оқулық
Adobe photoshop программасын үйрету
Интернеттің іздеу технологиялары
Adove Photoshop графикалық редакторын оқытуға әдістемелік нұсқаулар
Кітапхананы автоматтандыру процессі
Мәліметтер қоры және ақпараттық жүйе
Matlab жүйесі
Android телефондарға арналған алғашқы интерфейс
Дыбыс үндестігі арқылы орыс бөлімі студенттерін қазақша сөйлеуге үйрету әдістемесі
Техникалық процесті қауіпсіз жүргізу техникасын оқып- үйрету
Есеп шығаруға үйретудің жалпы мәселелері
Банкiлердi құрудың және олардың қызметiнiң негiздемесi мен шарттары
БЕЙІНДІК МЕКТЕПТЕ МУЗЫКА ПӘНІН ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АСПАПТАР АРҚЫЛЫ ҮЙРЕТУ
Қозғалыс техникасының элементтерін үйрету
Соғыс - күйретуші күш
Мектепке даярлық тобында балаларды санауға үйрету
Қимыл әрекетіне үйрету кезеңі
Банктің құрылтайшылық құжаттарын және жарғылық қорды құрудың заңдылығын тексеру