Қазақ деген мал баққан елміз, Ешкімге соқтықпай жай жатқан елміз

Ашық тәрбие сағатының тақырыбы: Қазақ деген мал баққан елміз, Ешкімге соқтықпай жай жатқан елміз.
Түсінік хат
Тәрбие - жеке тұлғаның адамдық бейнесін, ұнамды мінез - құлқын қалыптастырып, өмірге бейімдеу мақсатында жүргізілетін жүйелі процесс. Білім ошағында тек қана білім беріп қана қоймай сонымен қатар тәрбиені ұштастыра біледі. Жас ұрпақты ата - бабалардың салып кеткен жолымен тәрбиелеу, ұлттық құндылықты жоғалтпай санаға сіңірту ата - ана мен ұстаздың алдыңдағы міндет. Сіздерге қазіргі таңдағы деңгейлік бағдарламасы бойынша топтық жұмыс арқылы оқушыларды ұжымшылдықта, бірлікте жұмыс жасау әдісін қолданған ашық тәрбие сағатымды ұсынамын. Бұл ашық тәрбие сағатында қазақтың бірлікке, татулыққа, еңбекке арналған мақал - мәтелдері арқылы топқа бөлініп, төрт түліктің бірі қой жылы қойдың сүтінің, етінің, жүні мен терісінің пайдасы мен емдік қасиеттері туралы білгендерін нығайтып, білмегендерін іздену мақсатында жасақтадым.
Тақырыбы: Қазақ деген мал баққан елміз,
Ешкімге соқтықпай жатқан жай елміз.
Мақсаты: Қазақ халқының бірлікті сақтай білген ел екенін, ешкімді жатсынбай бауыр басқан қонақжай ел екенін, төрт түлік малды өздерінің мінез - құлқымен байланыстырған ерекшелігімен таныстыру.
Көрнекілігі: Слайдтар, таратпа қағаздар, А3 қағазы, түрлі – түсті бояу, стикер

Сабақтың жүрісі:
1. Амандасу
- Сәлеметсіздер ме оқушылар? Мен Деменова Нұргүл Жалау Мыңбаев атындағы мектеп - гимназиясының мұғалімімін.
2. Шаттық шеңберін құрып жақсы тілектер айту. Сені көргеніме қуаныштымын, себебі...
3. Таратпа қағаздардағы сөйлемдерді аяқтау арқылы топқа бөліну.
1) Бірлік -... түбі – береке
2) Татулық -... елге - тыныштық тоқшылық нәсіп
3) Еңбек -... қылсаң ерінбей.
Тояды қарның тіленбей
4. Ешкімді жатсынбай, бауырына басып, кең дастарханын жайып жіберіп, қымызын сапыра іше отырып, әңгімесін алға тартып қойып, есігінің алдына құл келсе, қонақ деп төріне шығарып, жан-тәнімен сыйлай білетін қазақтың жайсаң мінезі бүгінде таныған елге үлгі - ақ. Елімізде тұратын қаншама ұлттар мен ұлыс өкілдері қазақтың осы жайдары болмысын өздеріне үлгі етіп, олардың еңбекқорлығын сөз етеді. Бұл еңбекқорлығын төрт түлік малды бағып, қағуында. Көшпенді халықтың белгілі бір шаруашылығына айналған төрт түліктің ішінен қой малына ерекше мән берген. Сол себепті төрт түліктің ішінен қой малына тоқталып өткім келіп отыр. Қой үстінде бозторғай жұмыртқалаған уақытта , қой мінезді момақан деп қазақ халқы татулық пен бірлікті жақтаған, ұстанған.
- Олай болса оқушылар биыл қай жылы?
- Қойдың жасы туралы не білеміз?
5. Қойдың қандай емдік және пайдалы жақтарын білесіздер?

1 - топ: Құйрық майы мен жүні
Қойдың құйрық майын шыжғырып, жылы күйінде 100грамм ішсеңіз жөтелді басып, қақырықты түсіреді. Баланың денесін қойдың майымен сыласа, тері тесіктерін бітеп тастайды. Қойдың еті де, майы да асқазанға ауыр - дейді. Егер зиян болса, ата - бабаларымыз қойдың майын пайдаланбас еді ғой. Сәби өмірге келгенде, денесін құйрық маймен сылаған. Себебі, жел тиюден сақтайды. Тұмау тисе, қақырық түсіреді деген.

Ж. Мыңбаев атындағы мектеп - гимназиясы
Дайындаған: Деменова Н.



Ұқсас жұмыстар

Қазақтың салт-дәстүрлері туралы
Қаз дауысты Қазыбек
Бабалар мұрасы. Эссе
Қазақ халқының шығу тегі
Руникалық жазбалар. Орхон - Енисей ескерткіштері
Тілдің негізгі қызметі
Қазақ ою-өрнек өнері
Көтерілістің шығу себептері. Көтерілісшілердің отаршылдық саясатқа қарсы қарулы күресі
Қазақ халқының қалыптасуының кезеңдері
ОТАНЫМ –АЛТЫН БЕСІГІМ
Тасымалдау шаруашылығын ұйымдастыру
ДОМАЛАҚ АНА
Қазақстан Республикасының заңдарын сақтауын тексерулерді ұйымдастыру мен жүргiзу ережесi
Қазақстанның халықаралық экономикалық қатынастардағы орны
ПАСКАЛЬ - Программалау стилі, деректерді енгізу және шығару
Оңтүстік Қазақстан облысындағы несие нарығының қазіргі жағдайын талдау
Қазақстан Республикасындағы ақша реформалары және оның ерекшелiктерi
ТМД елдерiндегi ақша реформалары
Қазақ тiлiн оқытудың, ұйымдастырудың әдiстемелiк ерекшелiктерi