Білім алушылардың сабаққа дайындығын тексеру
Талдықорған қаласы,
Талдықорған гуманитарлық - техникалық колледжі
Химия және биология пәнінің оқытушысы
Ахметова Жаннэль Абилдақызы
Тақырып: Аминдер. Амин қышқылдары
Білімділік: Білім алушыларға аминдер, амин қышқылдары, олардың түрлері, алыну әдістері, химиялық қасиеттері және маңызы туралы мейлінше кең мағлұмат беру;
Дамытушылық: Логикалық ойлау қабілеті мен есептеу дағдыларын жетілдіру. Аминдер, аминқышқылдары, нәруыздар туралы білімдерін жетілдіре келе, іскерлік дағдылары мен қабілеттерін дамытып, пәнге деген қызығушылығын, өз бетімен жұмыс істеу дағдыларын арттыру
Тәрбиелік: Білім алушыларды өз бетінше ізденімпаздыққа, шығармашылық қабілеттерін дамытуға, еңбектенуге, өзара білімдерін тексеріп бағалауға, адамгершілікпен ұжымды қарым – қатынас жасауға тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: аралас сабақ
Әдісі: сатылай кешенді талдау технологиясы, Ойланудың алты қалпақ әдісі, ойын
элементтері.
Пәнаралық байланыс: биология
Көрнекті құралдар: интербелсенді тақта. Д. И. Менделеевтің периодтық кестесі. Қажетті реактивтер мен құрал – жабдықтар: мыс (ІІ) сульфаты, азот қышқылы, натрий гидроксиді, сүт, ет, жұмыртқа, су, сынауықтар, спирт шамы.
Сабақты жүргізу кезеңдері
I. Ұйымдастыру кезеңі
• Білім алушылармен сәлемдесу;
• Білім алушыларды түгендеу;
• Білім алушылардың сабаққа дайындығын тексеру;
• Білім алушылардың назарын сабаққа аудару (ой ашар)
ІІ. Үй тапсырмасын сұрау (тексеру)
1 - тапсырма. Іздеген жете мұратқа . Флипчартта Көмірсулар тақырыбына байланысты тапсырмалар берілген. Көмірсулардың қай түріне жататынын анықтау.
2 - тапсырма:
Интербелсенді тақтада көмірсулар берілген өздеріне сәйкес суреттерді орнына қою
ІІІ. Жаңа тақырыпты түсіндіру
Аминдер. Амин қышқылдары
Алынуы
Физикалық қасиеттері
Химиялық қасиеттері
Қосылыстары
Биологиялық рөлі
Қолданылуы
Аминдер дегеніміз - молекуласындағы бір немесе бірнеше сутек атомы көмірсутек радикалына алмасқан аммиактың туындылары.
Алу жолдары.
1. Аминдерді нитроқосылыстарды катализатор (Pt, Pd, Ni) қатысында тотықсыздандырып алады:
Физикалық қасиеттері: Аминдерлің жеңіл өкілдері – газ тәрізді, аммиактың иісіндей иісі бар заттар. Суда жақсы ериді. Ал молекулалық массалары ауыр өкілдері сұйық немесе қатты күйде болады. Молекулалық массаларының артуымен бірге суда ерігіштіктері кемиді.