Наурыз көже дайын
Бүгін мен 22 Наурыз, жаңа жыл қарсаңында ұлттық тағам Наурыз көженің жасалу жолымен бөліспекпіз.
Жыл басы 22 Наурыз жақындағанда әрбір үйде келер жылғы тоқшылық пен ырыс, құттың жоралғысы ретінде дастарханға өзгеде ұлттық тағамдармен қоса міндетті түрде Наурыз көже пісіріледі. Түрік халықтарының ұғымында жеті саны қасиетті саналғандықтан Наурыз көжеге жеті дәм қосылады. Ата - бабаларымыздың айтуы бойынша бұл күні Наурыз көжені тойып ішкен адам жыл бойы молшылық пен тоқшылықта болады.
Наурыз көже дайындау үшін бізге кем дегенде 7 түрлі зат қосуымыз керек:
1. Сүрленген ет, қазы
2. Жүгері жармасы
3. Бидай жармасы
4. Тары жармасы
5. Айран
6. Тұз
7. Қолдан иленген кеспе
Наурыз көжеге қосылатын бұл 7 дәм сәттілік, байлық, атақ, кемеңгерліктің белгісі болып табылады.
Көжені дайындау үшін алдымен сүрленген ет пен қазыны жақсылап жуып (қажетіңізше тұз қоссаңыз болады), 2 - 2, 5 сағат қайнатып қоямыз.
Негізінен көжеге соғымнан арнайы сақталған сүр ет қосылады.
Ет пісіп жатқанда жүгері мен бидайды жуып, қалауыңызша тұз қосып 1 сағаттай қайнатамыз. 1 сағаттан кейін тары жармасын саламыз.
Тары жармасының тез пісетіндігін ескере отырып тарыны салғаннан кейін көжені 15 минуттай ғана қайнатамыз.
Дайын етті майдалап тураймыз.
Сөйтіп туралған етті сорпасымен бірге дайын көжеге араластырып, суытып қоямыз.
Салқындаған көженің үстіне айран құямыз.
Наурыз көже дайын!
Наурыз мейрамының басты ерекшелігі бұл күні барлық адамдар өздері ренжіген адамдарды кешіріп, өзінің туған - туысқандары мен жақындарына, айналасындағы адамдарға барынша мейірімділік танытуы қажет. Сондай - ақ егер адам жеті үйден жеті дәмнен дайындалған Наурыз көже ішіп шықса жаңа жыл ол адам үшін сәтті болады деген сенім бар.
Ұлыстың ұлы күні Наурыз мейрамы құтты болсын! Наурыз әр шаңыраққа береке, байлық алып келсін!
Табиғи шикізаттар негізінде дайындалған ұлттық сусындар мен өнімдердің маңызы
Бастауыш сынып оқушыларының зерттеу-ізденушілік жұмыстарын ұйымдастыру (әдістемелік нұсқау)
Ұлыстың ұлы күні наурыз жайлы
Қазақстан Республикасының мерекелері
Наурыз – қазақша жыл басы
Гастрономиялық туризм түсінігі
Наурыз – көне мейрам
Ұлыстың ұлы күні Наурыз
Наурыз – көне мереке
Қазақ халқының бидай дақылынан жасалатын тағамдары
Бу қазандықтары мен шаң дайындау жүйелері есебі
Аудиттің мәні және оның нарықтық экономика жағдайындағы ролі
Нарық жағдайында шағын кәсіпкерліктің дамуы
Оңтүстік Қазақстан облысындағы несие нарығының қазіргі жағдайын талдау
Инвестициялық жобаларды дайындау және экономикалық дәлелдеу ЖШС «Тамир»
ҚҰТТЫМБЕТҰЛЫ НАУРЫЗБАЙ
Балалардың мектепке дайындығын жан - жақты ұйымдастырудың психологиялық - педагогикалық негiздерi
Кәсіпорынның қаржылық жағдайын бағалау және кәсіпорынның қаржылық тұрақтылыққа жету жолдары
Жүзедегі дипломдық жобада қарастырылған КИВЦЭТ-ЦС автогенді балқыту үшін шихта дайындау үрдісі