Еттің тағамдық құндылығын көтеретін оның құрамындағы белоктық заттар
Атырау облысы КМҚ
Қызылқоға аграрлы – техникалық колледж кәсіпорыны
Оқытушысы: Ғабдуллина Ақмарал Қазиқызы
Тақырыбы: Сорпа дайындау
Сорпа дайындау
Сүйектен дайындалатын сорпа
Ет - сүйектен дайындалатын сорпа
Құстан дайындалатын сорпа
Балық сорпасы
Сорпа дайындау тақырыбына тұздық немесе есте сақта
• Сорпаны дәмді етіп пісіру үшін етті салқын суға салып асу қажет. Сонда еттің барлық дәмі де, нәрі де сорпаға шығады, ал ыстық суға салып асса, еттің нәрі өзінде сақталып қалады.
• Сорпа дайындауға ет болмай қалса, көкөніс және картоп қайнатындысын пайдалануға болады.
• Сорпа бір қайнағаннан кейін әлсін - әлсін көбігін ала отырып, отты басыңқырап қойып пісіру керек.
• Ет пісіп, кезекті өнім, яғни макарон салғаннан кейін қазанды қатты қайнату керек.
• Көкөніс сорпасы тым сұйық болса, шала қуырылған ұн салып, былғап жіберу керек.
• Сорпа тым майлы болса, құрт езіп құю керек. Ол сорпаның да, сондай – ақ басқа да тоқ тағамдардың сіңімділігін арттырады.
• Ет пен бас - сирақты бірге асуға болмайды. Өйткені ет құйқа татып кетеді. Құйқаны біреу ұнатады, біреу ұнатпайды.
• Етті қазанға саларда мұқият қарап, бездерді кесіп тастаған жөн. Өйткені без түрлі аурудың ошағы.
• Еттің тағамдық құндылығын көтеретін оның құрамындағы белоктық заттар. Ал сол белоктың негізгі бөлігі бұлшық етте болады.
• Шикі жұмыртқаны сорпаға қосардан бұрын жарты кесе салқын суға немесе қалқып алынған сорпаның бетіне езіп алса, түйіршіктенбей тарап кетеді.
• Балық сорпасына қияр тұздығын құйып, араластырса өте дәмді болады.
• Балықты буға пісірсе, оның қоректік құндылығы мен құрамындағы витаминдер жақсы сақталады.
Топографиялық түсіріс
Ет және ет өнімдерінің тағамдық және биологиялық құндылығы туралы
Автолиздің ерте мерзімдегі жылқы және қой еті өнімдерінің технологиясын дайындау
Еттің тағамдық құндылығы және сапасын тексеру
Ет өнімдерінің тұтынушылық қасиеттері мен тағамдық құндылығы
Еттің тағамдық құндылығы. Еттің биологиялық құндылығы
Шұжық өнімдері. Шұжық өндіру технологиясы
Өндірістік тәжірибе есебі
Субөнімдердің тұтынушылық қасиеттері
«Қарасу ет» ЖШС-нің шаруашылық қызметтін ұйымдастырулық - экономикалық негіздері және жалпы сипаттамасы
Аудиттің мәні және оның нарықтық экономика жағдайындағы ролі
Ақшаның маңызы, қызметтері және оның ерекшеліктері
Салық жүйесі және оның қазіргі кездегі қызмет етуі
Экономикадағы дағдарыстық жағдайдағы мемлекеттік бюджеттің ерекшеліктері
Қазақстан Республикасындағы ақша реформалары және оның ерекшелiктерi
Кәсіпорынның бәсекелестік қабілетін арттыру жолдарымен оның бағалау ЖШС (КӨК-СУ).
Мемлекеттік бюджеттің теориялық негіздері
Пайда, оның экономикалық мазмұны, түрлері және анықтау әдістері «Қостанай минералдары»
Патшалық өкіметтің Қазақстанда саяси билігінің орнығуы (1867-1891 ж.ж)
Мемлекеттің пайда болуы туралы