Мұғалімнің көмегімен сөз, сөйлем мәтінді тексеру және қателерін түзету

Пән: Сауат ашу
Сынып: 1
Бөлім: Тыңдалым және айтылым
Оқылым және жазылым
Сабақтың тақырыбы: Ұлттық тағамдар. Мәтін
Мектеп: Бейнеу ауданы Ы. Алтынсарин атындағы орта мектебі КММ

Мұғалімнің аты - жөні: Накеева Акмарал

Ұзақ мерзімдегі оқу мақсаты 1. 1. 2. 1 Мұғалімнің көмегімен мәтінде кім(не) туралы айтылғанын анықтау.
1. 3. 7. 1 Мұғалімнің көмегімен сөз, сөйлем мәтінді тексеру және қателерін түзету.
1. 1. 4. 1 Мәтіннің мазмұнын тақырыбы немесе оның иллюстрациясы бойынша болжау.
1. 1. 5. 1 Түрлі жағдаяттарда этикет сөздерін қолдану.
1. 3. 6. 1 Мұғалімнің көмегімен әр түрлі жанр бойынша шағын мәтін құрап жазу.
Сабақ мақсаттары 1. Оқыған мәтіннің мазмұнын түсінеді.
2. Мәтіннің мазмұны бойынша сұрақтарға жауап береді.
3. Мәтіннің құрылымдық бөліктерін(басы, негізгі бөлім, соңы) сақтайды.
Бағалау критерийлері - Тыңдалған мәтіннің кім не туралы екенін анықтайды,
мәтіннің мазмұнын сұраққа жауап беру арқылы түсінеді.
- Жазуды каллиграфиялық талапқа сай жазады.
Берілген сурет бойынша әңгіме құрастырып айтады.
Сөздік қор Мәтін, түйе, ұлт

Құндылықтарды дарыту Ұлттық құндылықтар арқылы Отанын сүйетін, өз бойында патриоттық сезімі қалыптасқан тұлға қалыптастыру.

Пәнаралық байланыстар Дүниетану - сурет бойынша әңгіме құрау арқылы түйенің шөлге шыдамды, үй жануары екенін түсінеді.
Жаратылыстану - төрт түліктен алынатын өнімдермен танысады.
АКТ қолдану дағдысы (сабақта қолданылатын болса көрсетіңіз) Интербелсенді тақта
Алдыңғы меңгерілген білім Мәтіннің не екенін біледі. Мәтінді оқиды. Әліпбидегі әріптер орнын анықтай алады.

Сабақтың барысы:
Сабақтың жоспарланған кезеңдері Сабақта жоспарланған іс - әрекет Ресурстар
Сабақтың басы
5 мин Мотивация кезеңі
Шаттық шеңберін құру.
Салтын сүйген баламыз
Жұлдыздардай жанамыз,
Ұлттың асын ардақтап.
Үйрену жолын табамыз.
Қазақ ұлты дарамыз,
Өсіп келеді санамыз.
Жылуыңа жылу қос,
Болашаққа бірге барамыз.(Балалар қол ұстасып айтады)

(МК) Топқа бөліну
Ет, сүт ұн атаулары арқылы топқа бөлінеді.

Ширату жаттығулары
Ыстық орындық әдісі арқылы Ыстық орындықта отырған оқушыға әр топ оқушылары өтілген материалдар бойынша сұрақтар қояды.

Сабақтың ортасы 30 мин
Дескриптор
Дескриптор
Дескриптор
Дескриптор
Дескриптор
Сергіту сәті 2 мин
Дескриптор Топтық жұмыс
Топтастыру стратегиясы
1 - топ: Ет тағамдары
2 - топ Сүт тағамдары
3 - топ Ұн тағамдары
тақырыбында постер қорғайды. Әр топ өз аттарына сәйкес ұлттық тағам атауларын жазады.

- Ет, сүт, ұннан жасалатын тағамдарды біледі
- Ет, сүт, ұннан жасалатын тағамдарды ажырата алады.

ҚБ Смайликтер арқылы

(МК) Интербелсенді тақтадан шұбат (пайдасы, емдік қасиеті) туралы бейнежазба көрсетіледі.
Оқулықпен жұмыс

(Т) 1 - топ 1 - жаттығу
Мәтінді түсініп оқы. Сұрақтарға жауап бер. Мәтіннің мазмұны бойынша бір сұрақ құрастырып жаз.

- Мәтін бойынша қойылған сұрақтарға жауап береді.
- Мәтіннің мазмұны бойынша сұрақ құрастырып жазады.
2 - топ 2 - жаттығу
Жаңылтпашты жатқа жаз
Артикуляциялық ережеге сай айтыңыз

- Жаңылтпашты жатқа айтады
- Артикуляциялық ережелерді сақтайды
3 - топ 3 - жаттығу
Ребусты шеш. Шешуіндегі сөзге сөйлем құра

- Ребусты шеше алады.
- Сөйлемдер құрай алады
ҚБ Бас бармақ арқылы

Азық - түлік дүкенінде мнемоника әдісі
Бұл тәсілде оқушылар дүкеннен өздері сатып алған тағамды атайды. Келесі оқушы көршісі сатып алған тағамды және өзі сатып алған тағамды атайды. Ойын осылай жалғаса береді
.
(ЖЖ) Суреттер сөйлейді әдісі
Сурет бойынша әңгіме құрау.

- Шағын әңгіме құрайды
- Мәтіннің құрылымдық бөліктерін анықтайды

(ҚБ) Де Бононың қалпақтары арқылы бағалау

Азық - түлік түрлері

Азық - түлік түрлері

Сюжетті суреттер
Сабақтың соңы

8 мин Рефлексия
Қызықты текше сұрақтарды таңдау арқылы бүгінгі сабақтан алған білімдерін ортаға салады.
Бутерброд әдісі арқылы оқушылар сабаққа көңіл - күйлерін білдіреді(ең құнды ой немесе ақпарат) Текшелер
Дифференциация – оқушыларға көбірек қолдау көрсетуді қалай жоспарлайсыз? Қабілетті жоғары оқушыларға қандай тапсырмалар қоюды жоспарлап отырсыз?
Қабілеті жоғары оқушыларға тапсырма:
Бес жолды өлең құрастыру.
Мәтін жанрын анықтау
1. Шұбат
2. Дәмді, тіл үйіреді
3. Дайындайды, ішеді, ашытады
4. Емдік қасиеті бар сусын
5. Ас
Дескриптор
- Өлең құрастыра алады.
- Мәтін жанрын анықтайды
Қабілеті төмен оқушыларға тапсырма:
Әңгімені жүйелі баяндау.
Мәтіннің құрылымдық бөліктерін ажырату
Дескриптор
- Әңгімені жүйелі баяндайды
- Құрылымдық бөліктерін ажыратады. Бағалау – оқушылардың материалды меңгеру деңгейін тексеру жоспарыңыз?
1. Смайликтер арқылы
2. Бас бармақ арқылы
3. Де Бононың қалпақтары арқылы

Денсаулық және қауіпсіздік техникасының сақталуы
Сыныпта парта мен орындықтардың оқушы денсаулығына зиян келтірмейтіндей етіп орналастырылуына басты назар аудару қажет. Дәптермен жұмыс кезінде оқушылардың отырғышта денесін түзу ұстап отыруы қадағаланады.



Ұқсас жұмыстар

Сауатты жазуға үйрету әдістемесі
ЖАЗУ ЖҰМЫСТАРЫ АРҚЫЛЫ САУАТТЫЛЫҚҚА ҮЙРЕТУ ЖӘНЕ ТІЛ ДАМЫТУДЫҢ ӘДІСТЕМЕЛІК НЕГІЗДЕРІ
Жазуға үйрену үшін жүргізілетін жұмыстары
Бастауыш мектепте жазба жұмыстары арқылы сауаттылыққа үйрету туралы
Шағын кешенді мектепте қазақ тілін оқытудың теориясы мен технологиясы
Оқудың түрлері
Бастауыш мектепте қазақ тілін оқытудың теориясы мен технологиясы
Жазба жұмыстарының түрлері және оның өткізудің жолдары
Байланыстырып сөйлеу әдістемес1
Жазба жұмыстарында жіберген қателермен жүргізілетін жұмыстар
Аурудың тұрақтылығы және даму себебі
Коммерциялық ақпарат пен коммерциялық кұпия мәні және оны қорғау
Жазаның жүйелерінің және түрлерінің жалпы сипаттамасы
Аудиттің мәні және оның нарықтық экономика жағдайындағы ролі
Адамдар арасындағы қарым-қатынас және іс-әрекет психологиясы
Жиынтық сұраныс және жиынтық ұсыныс,бұлардың кейнстік үлгісі
Қазақстан Республикасының заңдарын сақтауын тексерулерді ұйымдастыру мен жүргiзу ережесi
Агробизнес және агроөнеркәсіп интеграциясының арасындағы байланыс
Ақшаның маңызы, қызметтері және оның ерекшеліктері
Қабатты гидравликалық жару және ұңғылардың түптік аймаққа әсер ету