БАКЛАЖАН

БАКЛАЖАН, — алка түқымдасына жататын көп жылдық (қолдан өсіргенде — бір жылдык) өсімдік. Жабайы түрі Оңт.-Шығыс Азияда (Үндістан, Бирма, т.б.) кездеседі. Қазақстанның оңт. облыстарында өсіріледі. Сабағының биікт. 30 — 70 см, ірі, күлгін түсті жапырағы кезектесіп орналасқан, гүлдері шоғырланып түрады. Б-ның тамыры шашақты, жемісі жүмыр, алмұрт не қияр тәріздес, қоңыр не қара күлгін түсті, салм. 0,4 — 1 кг. Түқымы ұсақ (үз. 2 — 4 мм), жалпақ, сарғыш келеді. Б. жылу және ылғал сүйгіш өсімдік. Оның өсіп-жетілуі үшін ең қолайлы темп-ра 20 — 30°С, топырақ ылғалд. 80%. Б. мау-сым — шілде айларында гүлдейді, шілде — тамыз айларында жеміс береді. Жемісінің құрамында: 7,1 — 11% құрғақ заттар, 2,72 — 4% қант, 0,6—1,4% белок, 0,1 — 0,4% май, сондай-ақ, кальций, фосфор, темір жөне т.б. тұздар бар. Б-ның өнімділігі жоғары, 1 га-дан 15 — 30 т өнім алуға болады. Ең көп тараған сорттары: "Деликатес-163", "Донской-14", "Симферопольский-105", "Консервный-10", т.б. Б. негізінен көшет арқылы өсіріледі. Көшеттер егістікке қашықтығы 35 — 40 см, қатар аралығы 70 см болатындай етіп отыр-ғызылады. Топырақты қопсыту, арам шөп отау, суару, үстеп коректендіру, өсімдік кеселдері мен зиянкестерін құрту жұмыстары жүргізіледі. Б-ның зиянкестері: дала қандаласы, бұзаубас, т.б., аурулары: шірік, фитофтора т.б. Б. Еуропа елдерінде ертеден дөрілік мақсатта пайдаланылып келген, тек 18 ғ-дан бастап тағамға пайдаланылды. Медицинада бауыр ауруын емдеуге, қандағы холестеринді азайту үшін колданылады.



Ұқсас жұмыстар

Аймақтың топырақ климаттық жағдайларына сипаттама
Көкөніс дақылдары
Консервілеу тәсілдері.
Біріккен күлтелілік қатары. Айлаулықтар, сабынкөктер, алқалар тұқымдасына сипаттама
Педагогикалық практикадан есеп
Көкөністерден әзірленген тағамдар
Көкөністі тамақ консервілері жайлы
Шырайгүл өсімдігі, күтіп баптау технологиясы
Ламиидтер класс тармағы (Lamiidae). Айлауықтар тұқымдасы (лат. Boragіnaceae)
Аспазшылық технологиясы бөлімінің сабақтарын жүргізу әдістемесі
Баклажанды ортасынан екіге бөлеміз де ұзынша етіп тураймыз да тұздап 8 сағатқа салқын жерге немесе тоңазытқышқа қоямыз