Актиномицеттердің классификациясы
МАЗМҰНЫ:
КІРІСПЕ
НЕГІЗГІ БӨЛІМ
Актиномицеттерге жалпы сипаттамасы, классификациясы және қасиеттері
Актиномицеттерге жалпы сипаттама
Актиномицеттердің құрылымы
Актиномицеттердің классификациясы. Streptomyces туысы.
Актиномицеттердің антагонисттік қасиеттерін (оның ішінде стрептомицеттердің) қасиеттері
Топырақтан бөлініп алынған Streptomyces туысы актиномицеттерінің антагонисттік қасиеттерін анықтау
Актиномицеттер – антибиотиктер продуценттері
ҚОРЫТЫНДЫ
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
КІРІСПЕ
Топырақ микроорганизмдері биологиялық белсенділігі және құрамы бойынша алуан түрлі
Топырақ фаунасының әрбір мекендеушісі өзінің тіршілігін жалғастыру мақсатында алуан
Курстық жұмыстың өзектілігі: Актиномицеттер өздерінің антибиотикалық заттарды синтездеуіне байланысты
НЕГІЗГІ БӨЛІМ
Актиномицеттерге жалпы сипаттама, классификациясы және қасиеттері
Актиномицеттерге жалпы сипаттама
Актиномицеттер (ескі атауы: сәулелі саңырауқұлақтар) – диаметрі 0,4-1,5 мкм-ге
Ең кең таралған жері – топырақ: оның құрамында актиномицеттердің
Актиномицеттердің арасында аэробтар және анаэробтар, мезофилдер мен термофилдер бар.
Соңғы жылдары актиномицеттер адам қажеттілігіне сай көптеген алуан түрлі
Актиномицеттердің құрылымы
Жоғары сатыдағы актиномицеттердің мицелийі өте жақсы дамыған. Жіңішке гиф
Актиномицеттердің клеткалары негізгі бірнеше бөліктерден құралған. Клетка қабықшамен -
Актиномицеттердің классификациясы
Актиномицеттердің систематикасы үшін микроорганизмдердің бұл тобына жататын микробтарға тән
Жалпы, Actinomycetes класы 2 қатардан құрылған. Actinoplanales – қозғалмалы
Тұқымдастары: ACTINOMYCETACEAE, MICROMONOSPORACEAE, STREPTOSPORANGIACEAE, ACTINOPLANACEAE , DERMATOPHILACEAE, PLANOSPORACEAE.
Streptomyces туысы – Actinomycetales қатары Streptomycetaceae тұқымдасына жататын топырақ
2.1.4. Актиномицеттердің (оның ішінде стрептомицеттердің) антагонисттік қасиеттері
Микроорганизмдердің өзара антагонистік әрекеттесуі микробтардың бір түрінің қандай да
Бактериялардың, стрептомицеттердің, зең саңырауқұлақтарының антагонисттік қасиеттеріне зерттеушілер сонау XIX
Антагонизм микроорганизмдердің алуан түрлі топтарының арасында кең таралған құбылыс:
Микроорганизмдер тұқымқуалаушылық ерекшеліктеріне, сонымен қатар, әр түрлі экологиялық факторларға
Антагонизм құбылысының туындауы әр түрлі себептерге байланысты, осыған орай
«Пассивті» антагонизм дегеніміз микроорганизмнің басқа түрінің өсуін белгілі
«Активті» антагонизм дегеніміз – микроорганизм бір түрінің екінші түрін
«Пассивті» антагонизм тобына жатқызылады:
қоректік заттардың бірдей түрін қажет ететін әр түрлі түрлердің
еріксіз антагонизм.
Қоректік заттардың бірдей түрін қажет ететін әр түрлі түрлердің
Қоректік заттардың бірдей түрін қажет ететін алуан түрлі микроорганизмдердің
Еріксіз антагонизм
1914 жылы И.И. Мечниковтың /4/ ассистенті И. Шиллер сонау
Шиллер протеолитикалық ферменттері жоқ бактерияларға қатысты протеолитикалық белсенділікке ие
Егер, мысалы, сабан (Bacillus subtilis) немесе картоп (Bacillus mesentericus)
Алдын ала сумен араластырылған бактериалды лизинді толыққанды ортада стрептококтардың
Сонымен, егер табиғи жағдайларда ешқандай антагонизм белгілерін көрсетпейтін бактерияларға
Еріксіз антагонизм кезінде қоректік материал ретінде тірі клеткаларды қолдану
Еріксіз антагонизм құбылысын Надсон және Жолкевич (1922) Spiaria purpurogenes
Еріксіз антагонизм әдісін қолдана отырып Шурыгин (1972) актиномицет Streptmyces
Микроорганизмдердің «активті» антагонизмі әсерінің келесі шарттары бар:
субстарттың жеке компоненттерін пайдалану нәтижесінде жүзеге асатын органикалық қышқылдар,
антибиотикалық заттардың түзілуі және қоршаған ортаға бөлінуі.
Субстарттың жеке компоненттерін пайдалану нәтижесінде жүзеге асатын органикалық қышқылдар,
Көптеген микроорганизмдер (бактериялар, зең саңырауқұлақтары, т.б.) даму процесінің барысында
Бұл құбылыс, мысалы, балғын сүт микрофлорасының өзгеру процесінде байқалуы
Сонымен қатар, бәсекелес микрофлорамен күрес ортаны кентеттен сілтілендіру арқылы
Мысалы, құрамында 1-5% несепнәрі бар ет-пептонды агар (ЕПА) қоректік
Aнтибиотикалық заттардың түзілуі және қоршаған ортаға бөлінуі арқылы жүретін
Микроорганизмдер әлемінде кең таралған антагонизм формасы организмдердің басқа түрлерінің
Микроорганизмдер әлеміндегі антагонизм құбылысы денсаулық сақтау және ауыл
Топырақтан бөлініп алынған Streptomyces туысы актиномицеттерінің антагонисттік қасиеттерін анықтау
Адам патологиясында бастапқы орынды инфекциялық аурулар алуына байланысты XX
Жаңа антибиотиктерді жасау жолдары жаңа табиғи заттардың продуценттерінің скринингімен,
Қазақстан Республикасының Білім және Ғылым Министрлігінің қарамағындағы микробиология және
Балгимбаева А.С., Рымжанова З.А. деген ғалымдар қатары Оңтүстік Қазақстан
Топырақ актиномицеттерін бөліп алу үшін 10-30 см тереңдіктен алынған
Антагонисттердің біріншілік идентификациясын дақылды-морфологиялық (Гаузе 1 және 2 қоректік
Диагностикалық қоректік орталарда ауалы мицелийддің даму дәрежесі, түсі, сипаты
Біріншілік идентификация нәтижесінде жоғары антагонисттік қасиеті бар актиномицеттер штаммдарын
А4 қоректік ортасы: глюкоза - 1; NaCl - 0,5;
5339 қоректік ортасы: глицерин - 2; соя ұны -
Споралы материал алу үшін дақылдарды Гаузе 1 және
Штаммдарды дақылдандыру 100 мл қоректік ортасы бар Эрленмейер колбаларында
Антибиотик биосинтезі үшін егу материалы ретінде зерттелетін штаммдардың 48-сағаттық
Әр түрлі қоректік орталарда дақылдардың өнімділігін бағалау үшін келесі
Бұл жұмыстың нәтижесінде антагонисттік қасиеттерді зерттеу бойынша дақылды-морфологиялық қасиеттері
Белсенді штаммдар актиномицеттердің әр түрлі туысына жататыны анықталды: Streptomyces
№№ 18, 21, 23, 44 актиномицет штаммдары үшін оптимальді
Сұйық орталарда өсіру нәтижесінде Bacillus subtilis-ке айрықша белсенділік көрсеткен
Кырғыз Республикасының Ұлттық Ғылымдар Академиясының Биология – Топырақ Институтының
Бұл зерттеу жұмысында Streptomyces изоляттарын продуцирлейтін антибиотиктерде маңызды биологиялық
Микроорганизмдермен синтезделетін өсімдіктердің өсуін стимулдеуші заттар алуан түрлі болады.
Зерттеу жұмысының әдістері және материалдары. Жаңа антибиотикалық қосылыстарды продуцирлеуге
Зерттеу жұмысының нәтижелері. Қолданылған Streptomyces туысының 15 штаммының арасында
1-кесте. Streptomyces туысы штаммдарының ауылшаруышылық өсімдіктер тұқымдарына және
Штамм атауы. Доза, кл/мл 8 тәулікке тұқымдардың өнуі, %
Бидай
gn-2, 104 100 164,0 142,0±1,23 23,32±1,15
mst-8, 103 98,0 132,0 85,0±0,97 20,5±0,77
Бақылау 82,0 93,0 65,0±1,33 15,25±0,92
Үрмебұршақ
gn-2, 104 100 95,0 150,0±1,87 29,86±1,33
mst-8, 103 98,0 55,0 102,0±0,53 31,0±1,05
Бақылау 82,0 26,0 90,0±0,89 27,42±1,31
Арпа
gn-2, 104 95,0 46,0 87,4±1,02 3,14±0,93
mst-8, 103 97,0 45,0 95,0±1,14 3,02±0,96
Бақылау 77,0 42,0 58,0±0,94 0,72±0,92
1-кесте-де көрсетілгендей, gn-2 штаммдарының суспензиясын қолдану кезінде бидай тұқымдарының
Актиномицеттер – антибиотиктер продуценттері
Практикада кең қолданысқа ие антибиотиктер актиномицеттердің метаболиттері болып саналады.
1940 жылы актиномицетин (Вельш, 1937) және мицетин, сонымен қатар,
Streptomyces туысы актиномицеттердің ең ірі өкілі болғандықтан, бұл актиномицеттерден
Антибиотиктер атауы Продуцент
Адриамицин Streptomyces peucetius var. Caesius
Бицикломицин Streptomyces aizunensis
Валидомицин Streptomyces hygroscopicus
Виргиниамицин Streptomyces virginiae
Лазалоцид Streptomyces lasaliensis
Ливидомицин
Макарбимицин Streptomyces lividus
Streptomyces phaeochromogenes
Мидекамицин Streptomyces mycarofaciens
Рибостамицин Streptomyces ribosidificus
Солиномицин Streptomyces albus
Тетранактин Streptomyces aureus
Эндурацидин Streptomyces fungicidicus
Стрептомицин Streptomyces griseus
Канамицин Streptomyces kanamyceticus
Тетрациклин Streptomyces aureofaciens
ҚОРЫТЫНДЫ
Сонымен, актиномицеттер дегеніміз - диаметрі 0,4-1,5 мкм-ге дейін жететін
Адам патологиясында бастапқы орынды инфекциялық аурулар алуына байланысты XX
Жаңа антибиотиктерді жасау жолдары жаңа табиғи заттардың продуценттерінің скринингімен,
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
http://www.krugosvet.ru/enc/nauka_i_tehnika/biologiya/POCHVENNAYA_FAUNA.html?page=0,1
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%82%D1%8B
medbiol.ru/medbiol/microbiol/000182f9.htm
Егоров Н.С. Основы учения об антибиотиках. – М: «Высшая
Терехова Л.П., Галатенко О.А., Лайко А.В., Сумарукова И.Г., Голова
Свердлова А.Н., Агбеноко К., Егоров Н.С. Антибиотики, синтезируемые Str.
Process for production of avermectins and cultures therofor. US
Хожамуратова С.Ш. Актиномицеты почв Казахстана и их антибиотическая активность.
Lechavalier H.A., Lechavalier M.P. A critical evaluation of the
Becker B., Lechavalier M.P., Gordon K.E., Lechavalier H.A. Rapid
Шлегель Г. Общая микробиология . – М: Мир, 1987-360
Әлмағамбетов Қ.Х., Байдүйсенова Ә.Ө., Мұхаметжанов Қ.М.- Микроорганизмдер биотехнологиясы –
Емцев В.Т. Микробиология: учебник для вузов. – 5-е изд.,
Саңырауқұлақтар
Жиналған жейтін саңырауқұлақтар
Жетілмеген саңырауқұлақтар
Жеуге жарамды және улы саңырауқұлақтар
Базидиомицеттер
Актиномицеттер. Актиномикоз қоздырғышы. Адам мен жануар үшін патогенділігі. Ағзада шоғырлануы. Иммунитет. Актиномикоздың лабораториялық анықтауы. Алдын алуы мен емдеу
Актиномицеттер
Микоплазмалар және актиномицеттер
Антибиотиктердің негізгі механизмі мен әсер ету сипаты
Саңырауқұлақтардың топырақ түзілудегі маңызы
Бактериялардан алынатын антибиотиктер
Антибиотик түзуші микроорганизмдер
Қалталы саңырауқұлақтар – ascomycetes класы
Жағынды дайындау
Бактерия клеткаларының құрылысы