Тамақтану мекемесінің есебі




МАЗМҰНЫ
Кіріспе ........................................................................................... 3
1. Тамақтану мекемесінің есебі .
Өндіріс есебінің ерекшеліктері және кәсіпорындағы қоғамдық тамаққа деген
Қоғамдық тамақтанудағы бағаның құрылуы және оны түсімдеуі..................
1.3 Қоғамдық тамақтану қоймасындағы тауардың , шикізаттың және
1.4 Кәсіпорындағы дайын өнімнің жүзеге асырылуы және азық
1.5Тамақтану мекемесінің синтетикалық есебі..............................
4
5
6
8
12
2. ЖШС «Жас-Қанат»кәсіпорында жүргізілу есебі.
.ЖШС «Жас-Қанаттың» қаржылық және бухгалтерлік есебінің құрастыру...............................................
.ЖШС «Жас-Қанат»өндіріс есебінің ерекшеліктері және таммаққа деген өнімнің
№41Халықаралық бухгалтерлік есеп стандарты. .................... 14
16
17
3. Тамақтану шаруашылықтағы өндіріс.
.Тамақтану мекемесінің есебін жетілдіру шараларының методикалық нұсқау. ..........................
.Жас-Қанат шаруа қожалығының тамақтану мекемесінің дамыту жолдары
Қазақыстан Республикада 1С бухгалтериада 8.0 бағдарламасының жүргізілуі.
19
21
22
Қорытынды .................................................................................. 23
Пайдаланған эдебиеттер тізімі ................................................... 25
Қосымша .......................................................................................
Кіріспе
Қазақстан ауыл шаруашылық өнімдері мен өсімдік шаруашылығын өркендету
Жыл сайын дамыған, жетілген жаңа технологиялық тәсілдерді ауыл
Ауыл шаруашылық өнімдерін өндіру тәсілдерін түбегейлі өзгерту, оларды
Жердің мал шаруашылығына, жеке адамдарға берілуі, олардың жауапкершіліктерін
Қазіргі уақытта Қазақыстанда еңбек ету үшін жер байлығы
Ауыл шаруашылығының дамуына ауа –райының да тигізер
Ауыл шаруашылығының өнімдері –бидай. Арпа ,сұлы,бақша өсімдіктері,
Ауылшаруашылығында жоғары жетістіктерге жету үшін келген шығын дер
1.Тамақтану мекемесінің есебі.
1.1Өндіріс есебінің ерекшеліктері және кәсіпорындағы қоғамдық тамаққа
деген өнімнің жүзеге асыруы.
Өндірістегі қоғамдық тамақтанудың шаруашылық қызметінің өзгешілігін, ерекшеліктерін
Өзіндік өндіріс өнімімен қатар (жеңіл тамақтану, бірінші, екінші,
Өндірістің шығыны өз алдына 8110 «Негізгі өндіріс» шоты
Бухгалтерлік есептің үлгісіне сәйкес 7 «Тауар-материалдар қоры» өндіріс
Қазақстан Республикасының «Сауда қызметін реттеу туралы» Заңына сәйкес
Қоғамдық тамақтану өнеркәсібінің дамуы негізгі жарғыға сәйкес, өндіріске
Қоғамдық тамақтану объектілері ҚР «Сауда қызметін реттеу туралы»
1) Мейрамхана - қоғамдық тамақтану және
2) Кафе - қоғамдық тамақтану және дем
3) Бар - қоғамдық тамақтану және
4) Асхана - қоғамдық тамақтану объектісі, тұтынушылардың
Қоғамдық тамақтану өнеркәсібінің сауда-өндірістік қызметі тамақ тізімі
1.2Қоғамдық тамақтанудағы бағаның құрылуы және оны түсірімдеуі.
Баға – тауардың ақшалай құны. Қоғамдық тамақтану кәсіпорыны
Қоғамдық тамақтану өнімінің құны түсірімдеу әдісі арқылы
Қоғамдық тамақтау кәсіпорынының барлық өнімі санитарлы - гигиеналық
Жинақтарда көрсетілген рецептуралардың жоқтығынан қоғамдық тамақтану мамандарының көмегімен
Әрбір тағам түрінің сатылатын бағасы калькуляция карточкасында есептелінеді;
Калькуляцияны асханадағы өнімнің 100 үлесіне (тамақ) сәйкес
Калькуляция карточкасы жоспар бойынша тағамдар түрлілігімен және тізімімен
Тұздыққа, жартылай өңделген өнімге деген
1.3Қоғамдық тамақтану қоймасындағы тауардың, шикізаттың және азық-түліктің есебі.
Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарына азық-түліктер және тауарлар
Өнім берушілерден келген тауарлар және шикізаттар олардың кәсіпорындарын
Сертификаты жоқ немесе көшірменің мөрмен басылмаса немесе уақыты
Өнім берушілерден алынған тауарлы – материалды қорды сенімхат
Шикізаттың және азық-түліктің қоймасы бухгалтерлік есебінің синтетикалық 1330
Тауардың кіріс операциялары:
Өнім берушілерден алынған тауарлар Дебет 1330«Қоймадағы тауарлар», Несие
Өнім берушінің шотындағы көрсетілген ҚҚС соммасы Дебет
Қолма-қол есеп арқылы алынған құны ҚҚС соммасына Дебет
Есеп беретін тұлға арқылы тауардың құны ҚҚС соммасына
Қоймадан жеке өндіріске жіберілген өнім Дебет 900 «Негізгі
Буфетті жүзеге асыру үшін тауарды сату Дебет 1330«Жеке
Тауарды жүзеге асыру үшін жіберілген құны.
а) сауда өсімінің сомасы (30%) Дебет 1330«Жеке саудадағы
б) тауар бағасымен ҚҚС сомасы (83
1.4Кәсіпорындағы дайын өнімнің жүзеге асырылуы және азық-түлік есебі.
Қоғамдық тамақтану өнеркәсібі азықты жүзеге асыруымен ғана емес,
Өндірістегі өнімнің материалдық жауапкершілігіне өндіріс меңгерушісі және оның
Қоғамдық тамақтану өндірісіндегі есептің бір ерекшелігі: келген өнімнің
Қоғамдық тамақтану кәсіпорындары өндіріс өнімін тамақ тізім
Тамақ тізім жоспары түр-түрімен топталады (суық жеңіл тамақтары,
Тамақ тізім жоспары бойынша өнімнің тәуліктік қалдықтар есебімен
Өндіріс меңгерушісінің қоймадағы өнімді алу үшін талап құрастырылады,
Бұл талап бір данада толтырылып өндіріс меңгерушісімен расталады
Сонымен қатар тәжірибеде құрамды құжат – тауар
Өндіріс меңгерушісі қоймадан өнімдерді алғанда онымен қатар материалдарға
Өндірістегі шикізат есебі сатуға түсетін бағамен (калькуляция карточкасымен
Ары қарай дайын өнімді жүзеге асыру үшін өндірісте
Тауар құжаттамасы берілгеннен кейін оны нөмірлеп, арнайы журналға
Тауар құжаттамада екі түрлі баға көрсетіледі (сатылым және
Тауар құжаттамасы материалды жауапкершілік тұлғалардың есебіне салынып, бухгалтерияға
Дайын өнімнің шығару құжаттарының рәсімдеуі қолма-қол есебі арқылы
Асхана өнімінің жүзеге асыру актісін 2 үлгімен де
Өндіріс меңгерушісі күнделікті асханадағы өнімнің жылжу есебін құрастырып,
Өндірістегі өнімнің жылжуын, жартылай өңделген өнімнің және
Өндірістегі деректемелік шығын «Азық-түліктің және жартылай өңделген
Акт екі данада құрастырылып, барлық комиссия мүшелерімен қол
Шикізатты тапсыру актісі дәл осындай үлгімен ресімделеді
Асханадағы өндіріс өнімінің шығыны \8010 «Негізгі өндіріс» шотымен
Сауда өсімінің есебі 6.18 қосымшасы арқылы асханаға келтірілген.
Өндірісте шығарылған өнімнің сақтау мерзімі, 24 сағат белгіленген
Өнімнің жылжу есебі келесі желімен анықталады:
1. Қоймадан шикізаттың келуі Дебет 8010 «Негізгі өндіріс»,
2. Шикізатты көшіріп тастау Дебет «Жүзеге асырылған тауардың
3. Дайын өнімдердің шығарылуы және ұсақтап жекеленген
4. Дайын өнімге қосылған өсу бағасы Дебет
5. Тауардың құнына қосылған ҚҚС соммасы
6. Қолданылмаған өнімнің қоймаға
Қоғамдық тамақтану өндірісінің жұмысшыларына біріккен өнім беру басшылар
Өндірістегі қызметкерлердің өзіндік өндіріс өнімнің құны ҚР Салық
1. Жүзеге асырылған тауардың құны Дебет 801/1 «Жүзеге
2. Жүзеге асырылған тауар кірісінің есептелуі Дебет
3. Есептелген шотқа жүзеге асырылған тауардың түсімі Дебет1040
4. Касса аппаратымен сәйкес және
5. Кассаға ҚҚС сомасының түсуі
6. ҚҚС түзетулер Дебет 1330«Тауар
7. Бюджетке ҚҚС аударылуы
Асты жүзеге асыру және басқа да өнімді сауда
Сауда өсімі «қызыл масақ» әдісі арқылы төмендегі жазбалармен
Дебет 1330«Жекелеген саудадағы тауарлар»,
Несие 1330«Сауда өсімі»
Есеп кезеңінің аяғында жүзеге асырылған өнімнің өзіндік құны
Дебет 571 «Жалпы пайдасы (шығыны)»
Несие 7010«Жүзеге асырылған тауардың өзіндік құны»
Жалпы пайданың үлкеюі және көшіруі:
Дебет
Несие 571 «Жалпы пайдасы (шығыны)»
«Жалпы пайдасы (шығыны)» шоты салық салу пайдасының
(шығыны) кезеңі несие айналымының дебетерлігі:
229 920 – 109 800= 120 120 -
Заңды тұлғаның табыс салылығы есептелінеді:
Дебет 7710 «Бірлескен табыс салығының шығыны»
Несие 3110 «Бірлескен табыс салығының төлемі (120 120
36 036-60
Жалпы пайданың азаюына байланысты табыс салығының көшірілуі:
Дебет 571 «Жалпы пайдасы (шығыны)»
Несие 7710 «Бірлескен табыс салығының шығыны»
Салық салынғаннан кейінгі пайданың анықталуы:
Дебет 571 «Жалпы пайдасы (шығыны)»
Несие 5410 «Бөлінбеген жыл есебінің пайдасы (ашық
(120 120 -36 036)
1.5. Тамақтану мекемесінің синтетикалық есебі.
Синтетикалық есеп №1
Бухгалтерлік есепте өндіріс шығынының және дәнді –дақылды өнімнің
1.Өндіріс өнімінің шығыны:
Дебет 8011 «Материалдар»
Дебет 1315 «Өзге материалдар»
Несие 8012 «Өндіріс жұмысшыларының еңбек ақысы»
Дебет 3350 «Еңбек ақысы бойынша қызметкерлерменесептесу»
Несие 8013 «Еңбек ақысынан бөлу»
Дебет 31550 «Әулеметтік салық»
Дебет 8014 негізгі өндірістің «Шығын құжаттары»
Дебет 8020 «Шығын құжаттары»
Дебет 8012 «Негізгі өндіріс» және «Дәнді –дақылды мәдениет»
Несие «Материалдар» 8012 «Өндіріс жұмысшыларының еңбек ақысы»
8013 «Еңбек ақысынан бөлу» , 8014 «
2.Дайын өнімді кіріске енгізу.
Дебет 1320 «Дайын өнім»
Несие 8010 «Негізгі өндіріс»
3Қосымша өнімді кіріске енгізу.
Дебет 1315 «Өзге материалдар»
Несие 8010 «Негізгі өндіріс» және «Дәнді –дақылдық
4. Астық мәдениетіне жатпайтын шығындар.
Дебет 1340 «Аяқталмаған негізгі өндіріс»
Синтетикалық есеп №2
Тамақтану мекемесінен алынған өнім нысаналы қолданылмаса,
Дебет 1320 «Дайын өнім» және «Тамақтану мекемесінің өнімі»
Несие 8010 «Негізгі өндіріс» және «Тамақтану мекемесінің субшоты.»
Тауар өнімнің мақсаты анықталғаннан кейін 1320 «Дайынөнім» және
А) азық ретінде қолданылатын өнім (астық қалдығын қосқанда)
Дебет 1315 «Өзге материалдар» субшоты
Несие 1320 «Дайын өнім» субшоты
Б) Өндеуге жіберілетін өнім:
Дебет 1316 «Өндеуге жіберілген материалдар»
Несие 1320 «Дайын өнім» субшоты
В) өзінің шаруашылығындағы өнеркәсіпті өндеуге жіберілген өнім
Дебет 8011 «Материалдар негізгі өндірістегі»
Несие 1320 «Дайын өнім» .
Г) Тамақтану шаруашылығын басқа жаққа тарату:
Дебет 7010 «Дайын өнімнің өзіндік құны (тауар,
Несие 8011 «Дайын өнім»
Тазалаушығындыры, өтке жылдың тамақтану шаруашылық өнімін кептіру және
Дебет 8011 «Дайын өнім» және «Тамақтану шаруашылығының өнімі»
Несие 8010 «Негізгі өндіріс» және «Тамақтану шаруашылығы» субшоты.
Синтетикалық есеп № 3
Несие 8010 «Негізгі өндіріс» және «Дәнді –дақылды мәдениет»
5 Келесі есеп кезеңінің алдында
Дебет «Негізгі өндіріс» және «Дәнді –дақылды мәдениет» субшоты
Дебет 1340» Аяқталмаған негізгі өндіріс» және қалған шығындарды
2. ЖШС «Жас-Қанат» кәсіпорында жүргізілу есебі.
2.1 ЖШС «Жас-Қанаттың» қаржылық және бухгалтерлік
ЖШС «Жас-Қанаттын» қаржылық есептілігінің мақсатында тұжырымдамалық негізіне сәйкес
ЖШС «Жас-Қанаттын» қаржылық есептілік ҚР «Қаржылық және бухгалтерлік
ЖШС «Жас-қанат» қоғамдық тамақтану кәсіпорынның қаржылық есептілігі мынандай:
бухгалтерлік баланс;
қаршы – шаруашылық қызмет нәтижесінің есебі;
ақша қозғалысының есебі;
өзіндік капитал туралы өзгертпеулер есебі;
есеп саясатының және түсіндірме жазба туралы
ЖШС Жас-Қанат қаржылық есептілік Қазақстан Республикасының бухгалтерлік
Бухгалтерлік баланс түсіндірілме жазба принциптерінің негізінде құрастырылып,
ЖШС «Жас-Қанаттын» пайда және шығын есебі. Қоғамдық тамақтану
ЖШС «Жас-Қанаттын» ақша қозғалысының есебі ұйымдағы қаржылық жағдай
ЖШС «Жас-Қанаттын» тура әдіс – бұл әдіс
ЖШС «Жас-Қанат» жанама әдіс - бұл әдіс
Барлық осы әдістер қаржылық есептемесінде Әдістемелік нұсқаулармен
Қаржылық есептеменің үлгісі өзіндік база нормативтерімен және
Өзіндік капиталдағы түзетім есебіндегі мынандай:
есеп кезеңіндегі таза пайда (шығын);
БЕҮ-нің өзіндік капиталына сәйкес пайдалары және шығындары;
есеп саясатындағы кумулятивті әсердің және қателердің түзетуі;
кезең басындағы бөлінбеген кіріс (шығын) сальдосы, есеп мерзіміне
әр бір топ капиталындағы баланстың құны, қосымша төлемі,
Ұсынылған саясат есебі төмендегідей болуы керек:
баға негізі, қаржылық есептеменің қолданылуға дайындығы;
қаржылық есептеменің дұрыс түсіну негізінде әрбір саясат есебінің
Түсіндірме жазба төмендегідей болуы тиіс:
қаржылық есептеменің дайындық негізіндегі ақпараттың ұсынылуы;
БЕҮ-н міндеттейтін қаржылық есептеменің ақпараты;
қаржылық есептеменің қосымша ақпаратпен қамтамасыз ету.
2.2 ЖШС «Жас-Қанат» өндіріс есебінің ерекшеліктері және тамаққа
ЖШС «Жас-Қана» өндірістегі қоғамдық тамақтанудың шаруашылық
ЖШС «Жас-Қанат» өзіндік өндіріс өнімімен қатар (жеңіл
ЖШС «Жас-Қанат» өндірістің шығыны өз алдына 8110 «Негізгі
ЖШС «Жас-Қанат» бухгалтерлік есептің үлгісіне сәйкес 7
ЖШС «Жас-Қанат» Қазақстан Республикасының «Сауда қызметін реттеу туралы»
ЖШС «Жас-Қанат» қоғамдық тамақтану өнеркәсібінің дамуы
Қоғамдық тамақтану объектілері ЖШС «Жас-Қанат» ҚР «Сауда
1) Мейрамхана - қоғамдық тамақтану және
2) Кафе - қоғамдық тамақтану және дем
3) Бар - қоғамдық тамақтану және
4) Асхана - қоғамдық тамақтану объектісі, тұтынушылардың
ЖШС «Жас-Қанат» қоғамдық тамақтану өнеркәсібінің сауда-өндірістік қызметі
2.3. №41Халықаралық бухгалтерлік есеп стандарты .
№41-ге ауыл шаруашылығының кәсіпорындары үшін есептің реті
Биалогиалық түрлендіру-ол даму жүйесіндегі өндіріс және ұдайы
Ауыл шаруашылығына негізделген жерлер –бұл ауылшаруашылық саласында
Астық жинау -бұл ауыл-шаруашылықөнімдерін биологиалық активтерден бөлу.
Ауыл- шаруашылық қызметі-бұл ауыл шаруашылықөнімдерін алу және сату
Ауылшаруашылық өнімдері –бұл биологиалық активтерденалынған және одан ары
Тану
Биологиялық актив барлық ортақ белгілер орындалғанда ғана
Өткен оқиғалар нәтижесіндегі компаниялық бақылау активі;
-Актив пен байланысты эканомикалық пайданы алуға үлкен мүмкүншілік
Әділетті актив құны сенімді бағалануы тиіс.
Биологиалық активті танудағы ортақ ережелерден басқа МСБУ
-Ары қарай айналым үшін өсімдіктер мен жануарларды
-Активтің өзгеруі мен күйі басқаратын және іске
Бағалау
Әрбір есеп күшінде биологиялық іске асырылады.
Бағалау сатылымға түскен шегерім шығынның әділетті құны арқылы
Активтің әділеті құны анықталғаннан кейін, компания бірден сатылымға
Сатылым шығынына мыналар жатады
-делдал сыйақысы
-реттеуші мүшелерінің жиыны
-салық және бапс.
Өнім шығын .
Алғашқы танымдағы биологиялық актив өнім шығыны бағалауда пайда
Алғашқы танудан кейінге биологиялық актив екі елеулі шарттармен
-нарық құнының өзгеруі
-биологиялық актив жағдайының өзгеруі.
Үкімет жәрдем ақы есебінің ерекшелігі.
МСБУ №41- үкімет жәрдемі не сәикес негізгі жағдаида
Егер жәрдем ақы ешбір шартсыз пайдалануға берілсе, онда
Компания жәрдем ақы алып, бірақта шартын орындалмаса алынған
3 Тамақтану шаруашылықтағы өнімдер.
3.1 Тамақтану шаруашылық мекемелерінің есебін жетілдіру шараларының әдістемелік
Тамақтану шаруашылық мекемелерінің бухгалтерлік есеп жағдайын
Тамақтану шаруашылығының бухгалтерлік есеп жағдайын қарап ресурстарын
Тауарлы материалдық құндылықтар шаруашылығының уақытымен төлем мүмкүндігі оның
Шаруашылықтың өндірілетін өнім технологиясымен тығыз байланысқан қаржылық түрақтылығының
Бухгалтерия тұрақтылықтың ішкі маңызды факторларының бірі –бұл қаржы
1 Тамақтану шаруашылығының салалық топқа жатуы.
2 Өндірілген өнімнің құрамы және оның жалпы төлем
3 Төленген жарғының капиталдық мөлшері.
4 Шығындардың көлемі, олардың ақшалай табыспен салыстырғанда динамикасы.
5. Қорлар мен резервтерді, олардың құрамы мен құрылысын
6 .Шаруашылық басқару тимділігі сыртқы факторларға шаруашылық жүргізудің
Техника мен техналогиятану қабілеті бар сұраныс және тұтынушылар
Шаруащылықтың тұрақты бухгалтерлік есеп жағдайын қалыптастыруды оның өз
Нарықтық экономика жағдайында жұмыс істеуші өсімдік шаруашылығының
1.Активтер мен олардың қалыптасу кездері арасындағы сәйкестікті, оларды
2.Айналым капиталының көлемін оның өсуін және ағымдағы міндеттемелермен
3. бухгалтерлік есеп беру мерзіміндегі өзгеріс.
4.Бухгалтерлік –есептік және несие ережесін сақтау.
5.Ағымдағы активтердің айналымдылық есебіоның ішінде дебеторлық борыш
6.Шаруашылықтың активтері және оның міндеттемелерінің құрамын зерттеу.
7.Шаруашылық табыстылығын бағалау.
8.Байланыстың өтімділігін, кәсіпорынның қаржылық тұрақтылығының жәнетөлеуқабілетінің абсолюттік және
3.2 « Жас- Қанат »
мекемесін дамыту жолдары.
Тамақтану орынын өркендету үшін ең алдымен «мал өсіру»
Өзім іс – тәжірибеден өткен « Жас қанат
Шаруашылықтың өз қаржы ресурсы, соның ішінде таза
3.3 Қазақстан Республикасында 1С: бухгалтерия 8.0
1С жүйесі қарапайым да күрделі есептің әмбебап бухгалтерлік
«Бухгалтерлік есеп» компоненті кәсіпорынның шаруашылық қызметін қамтиды.
Өткізбелерді және бухгалтерлік қортынды есепті қамтамасыз етеді. Жинақталмалы
Бұл компоненттің маңызды ерекшелігі, мұнда бухгалтер уақыттың толық
Бухгалтер программа жұмысының қисынынжұмыс істейді . Сондықтан бұл
«Жедел есеп» компоненті-белгілі бір уақытқа байланысты шаруашылық операцияларын
Тіркелімдегі ресурстар қозғалысы Кіріс және Шығыс сияқты екі
Қорытынды
Қазақстан Республикасы кәсіпорындарында соңғы жылдары еліміздің экономикасының
Есеп тіркемесінде шаруашылық операцияларды жазып көрсетудің бухгалтерлік қызметі,
Қоғамда қаржылық талдау біреудің орынсыз тілегінен
Қай уақытта да болмасын бұл өте маңызды.
Былайша айтқанда , жалпы мемлекеттік жағдайда
Нарықтық эканомика оған қатысушылардың барлығынан ой жүйесі
Шаруашылық мүлкіне жұмсалған ақша жаңа табыс
2. Қазіргі жағдайда болып жатқан нарықтық
Атап айтқанда ішкі және сыртқы рынокта білікті тандауға
Кәсіпорындар бұрынғыдай жоғарғы жақтың жол себептеуімен емес, контрагенттерді
Қазіргі кезде өз қалауы бойынша алады. Олардың өздеріне
Үилесімді шешімдердің еңбек және қаржы ресурстарын тимді
Нарық жағдайында кәсіпорынның өлшемділігінің орнықтылығынын негізіоның
Кәсіпорынның қаржы тұрақтылығы бағалау обьективті ғылыми
Талдау әдебиеттерінде қортынды талдау мәселесі аз зерттелген
Пайдаланылған әдебиеттер.
ҚР Президентінің 2007 жылдың 28 ақпанындағы №234 «Бухгалтерлік
Бухгалтерлік есеп стандарты. 2006 ж.
Бухгалтерлік есеп стандарттарына әдістемелік нұсқаулар. 2007.
ҚР шаруашылық жүргізуші субъектілердің қаржы –
Әжібаева З.Н. Аудит, Алматы, 2006
Байдаулетов Т.Ә. «Аудит және бухгалтерлік есеп»
Баймуханова С.Б. «Бухгалтерлік есеп» Издат Маркет
Ержанов М.С. ТМҚ есебінің ХҚЕС-да қолдану //Бухгалтер Бюллетені
Кеулімжаев Қ.К., Әжібаева З.Н., Жантаева Ә.А.
Кеулімжаев Қ, Әбіжаева З.Н, Құдайбергенов Н.А., «Бухгалтерлік есеп
принциптері» Оқу құралы, Алматы «Экономикс» 2003 ж.
Панков «Бухгалтерский учет и анализ зарубежом» Учебное пособие,
Назарова В.А. «Бухгалтерлік есеп» Экономика Алматы,
Радостовец В.К., Ғабдуллин Т.Ғ., Радостовец В.В. Шмидт
«Кәсіпорындағы бухгалтерлік есеп» Алматы 2002 ж.
Савицкая Г.В. «Анализ хозяйственной деятельности» Москва-ИНФРА 2005
Самоучитель по бухучету и налогообложению Бико,Алматы 2004
Сатубалдин С.С. Методические рекомендации по применению МСБУ (IAS)-2-
Сейдахметова Ф.Н. Учет товарно-материалных запасов //Файл Бухгалтера// Гроссбух
Соловьева З.В. «Зарубежные стандарты бухгалтерского учета и отчетности»
Тасмағамбетов Т.А.,Омаров А.Ш., Әлібекова Б.А., Рабатов О.Ж.,
Шагарова Л. //Бюллетень Бухгалтера// Бико Алматы, № 1,6,
18. Шеремет А.Д., Экономический анализ хозяйственный деятельности,
19.Яковлев В.Н. «Альбом первичных документов и регистров бухгалтерского




Ұқсас жұмыстар

ЖШС «Жас-Қанат»кәсіпорында жүргізілу есебі
Еуразия Ұлттық Университетінің асханаларында жоғары сапалы қызмет көрсетудің бағдарламасын ұйымдастыру
Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия Ұлттық университетінің 100 орынды асхана қызметін
Жамбыл облысындағы туристік қызметтің даму жолдары (Жамбыл облысының мәліметтері бойынша)
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында бухгалтерлік есепті жүргізудің теориялық аспектілері
Адам өмірінің қауіпсіздігі
ДЕБИТОРЛЫҚ ЖӘНЕ КРЕДИТОРЛЫҚ ҚАРЫЗДАР ЕСЕБІН ҰЙЫМДАСТЫРУДЫҢ ТЕОРИЯЛЫҚ НЕГІЗДЕРІ
Қатаң және ерекше режимдегі түзеу мекемелеріндегі сотталғандардың жаза өтеу тәртібі
Еңбектік құқықтық қатынастардың түсінігі, түрлері және мазмұны
Балалар тәрбиесін ұйымдастыру