Антибиотиктен кейінгі заттарды өңдеудің технологиясы
Мазмұны
Кіріспе
1 Аналитикалық шолу
1.1 Антибиотиктерге қысқаша сипаттама
2 Патенттік ізденіс
2.1 Патенттік ізденіске анализдеу
3 Дипломдық жұмысқа жолдама
Қорытынды
Қолданылған әдебиеттер
Қысқартылған сөздер
БТ – Биотехнология
МБ – Микробиология
МО – Микроорганизмдер
БМ – Биомицин
ХТ – Хлортетрациклик
СФ – Стафилококк
ДНҚ – Дезоксрибонуклейн қышқылы
РНҚ – Рибозануклейн қышқылы
Қ.о. – Қоректік орта
Нормативті сілтеме
Бұл курстық жұмыста келесі қолданылған нормативті құжаттарды сілтемелері.
МТСБ 2.102-68 ЕСКД. Құрастырушы құжаттардың түрлері мен
МТСБ 2. 104-68 ЕСКД негізгі жазулар.
МТСБ 2. 201-80 ЕСКД құрастырушы құжаттардын белгілері.
МТСБ 2. 301-68 ЕСКД форматтар.
МТСБ 2. 601-95 ЕСКД эксплуатациялық құжаттар.
ФС ОҚМУ 4,6-002-2004 СМЖ ОҚУ құжаттарды толтырудың
МКҚР 04-09 “Экономикалық қызметтің түрлері бойынша
( К ПВ ЭД )
Анықтама терминдер
Антибиотиктер – микроорганизмдердің тіршілігін тежейтін немесе оларды жойып
Хлортетрациклин – биомицин деп те аталады. Қоректік ортада
Стрептомицин – актиномицеттер тобының кейбір микроорганизмдері түзетін антибиотик.
Пенициллин – зең саңырауқұлағы түзетін, шипалық антибиотик. 1943
Кіріспе
Анитбиотиктер азық-түлік қорын жасау үшін маңызды қоспаның бірі
Химиялық құрылымы жағынан кейбіреулер белгілі бір химиялық қоспаның
Ал қазір пенициллиннің бактериялардың клеткалы қабырғасына әсер етіп,
Стрептомеицин клеткаға сіңген соң белоктар синтезделетін жер –
Егер антибиотик аз мөлшерде енгізілсе немесе клетканың қалнына
Антибиотиктердің саңырауқұлақтарға қызық әсер етеді. Біз тапқан антибиотиктердің
1 Аналитикалық шолу
1.1.1 Азық-түлік биомицині (хлортетрациклин)
Антибиотиктерді үй жануарының рационында аз мөлшерде қосып
1 кесте - Биомицинді алу үшін келесі орталрды
Ұн 0,5
Аммоний нитраты 0,7
Кальций карбонаты 0,5
Натрий хлор 0,3
Мысық майы 0,2
Бензиндроданит 0,0001
Кобальтты хлор 0,0001
Су 83,4
Осы материалдардан спора пайда болады. 2-6*С
1.1.2 Антибиотиктерді өндірісте алу
Егіс материалды дайындау және ортаны дайындау. Биосинтез. Дайын
Антибиотиктер өндірісі келесі сатылардан тұрады:
Жоғары өнімділікті – штам продуценттін алу.
Культивирлеудін оптимальды жағдайын өңдеп жасау.
Іс жүзінде антибиотикті тазалау, бөліп алу әдісін енгізу
Дайын препаратты құру және оның сапасын бақылау.
Бұл этаптын әрқайсысы тиісті мамандықты (гинетика, микробиология, биотехнолгия
Стадия. Ортаны дайындау.
Әр продуцент үшін – керекті талаптарды орындау үшін
а) Продуценттін жақсы өсуін қамтамасыз етеді және максимальды
б) Арзан және ынғайлы болу керек.
в) Жақсы фильтрлеуші қабілеті болу керек.
г) Антибиотикті бөліп алу және тиімді бөліп алуды
Ортаны залалсыздау екі әдіспен жасалу керек:
Үздіксіз және периодты.
Периодты әдісті қолдануда орта көлемі үлкен емес, t-120-130ºС,
Артықшылығы. Автоматты реттеу, ортаны тез және бір келкі
стадия. Антибиотик биосинтезі
Негізгі стадия. Антибиотикті максимумын алу үшін оптимальды жағдай
Ферментер – күрделі аппарат, өнімнің түптік дамуына және
Аэрирлеуді – барботеж арқылы залалсызданған ауа керекті температураға
Ферментерда өнімнің дамуы.
Қатаң технологиялық режимдер (t, Р, рН, τ және
Кемшілігі – микроорганизм өсуін баяулатады, О2 еру
Көбік сөндірудің механикалық әдісі – көбікті сорып тастау,
стадия. Культуралды сұйықтықты өңдеу
Антибиотик қоршаған ортадан бөлінеді, олай болса ол деген
стадия. Антибиотиктерді бөліп алу.
Культуралды сұйықтықта барлық өнімдерде зат алмасады, сондықтан қоспаларды
Химиялық тазалаудың мақсаты – нативті ерітіндіден Антибиотиктерді
стадия. Дайын өнімді бөліп алу
антибиотик инъерция үшін залалсызданған болуы керек, сондықтан дәрілік
Дайын өнімнің залалсыздығын биологиялық бақылау жасайды, ол екі
фермент көмегімен антибиотикті инактивациялау және қоректік ортада егу,
антибиотикке биологиялық инактиватор (фермент ) жоқ болғанда сондықтан
Егерде осы процесстердің барлық шартты сақталса онда Антибиотик
1.1.3 Биовит өніміне сипаттама
Биовит ауылшаруашылық қажеттіліктері үшін мемлекеттік
Биовит препараттарында биологиялық белсенді зат
Құрылымдық формуласы:
Cl CH3OH
C-NH2
OH
Молекулалық массасы: 478,88
В12 витаминінің эмпирикалық формуласы: С63 Н
Молекулалық массасы: 1360. Таза күйіндегі
Хлортетрациклин әр түрлі қышқылдар әсеріне
Биовит -80, биовит -120 атты
Биовитттің шекті концентрациясының 0,1мг/м3 мөлшері
1.1.4 Антибиотикті алу процесін зерттеу
Егіс материалды дайындау және ортаны дайындау. Биосинтез. Дайын
Антибиотиктер өндірісі келесі сатылардан тұрады:
Жоғары өнімділікті – штам продуценттін алу.
Культивирлеудін оптимальды жағдайын өңдеп жасау.
Іс жүзінде антибиотикті тазалау, бөліп алу әдісін енгізу
Дайын препаратты құру және оның сапасын бақылау.
Бұл этаптын әрқайсысы тиісті мамандықты (гинетика, микробиология, биотехнолгия
Стадия. Ортаны дайындау.
Әр продуцент үшін – керекті талаптарды орындау үшін
а) Продуценттін жақсы өсуін қамтамасыз етеді және максимальды
б) Арзан және ынғайлы болу керек.
в) Жақсы фильтрлеуші қабілеті болу керек.
г) Антибиотикті бөліп алу және тиімді бөліп алуды
Ортаны залалсыздау екі әдіспен жасалу керек:
Үздіксіз және периодты.
Периодты әдісті қолдануда орта көлемі үлкен емес, t-120-130ºС,
Артықшылығы. Автоматты реттеу, ортаны тез және бір келкі
стадия. Антибиотик биосинтезі
Негізгі стадия. Антибиотикті максимумын алу үшін оптимальды жағдай
Ферментер – күрделі аппарат, өнімнің түптік дамуына және
Аэрирлеуді – барботеж арқылы залалсызданған ауа керекті температураға
Ферментерда өнімнің дамуы.
Қатаң технологиялық режимдер (t, Р, рН, τ және
Кемшілігі – микроорганизм өсуін баяулатады, О2 еру
Көбік сөндірудің механикалық әдісі – көбікті сорып тастау,
стадия. Культуралды сұйықтықты өңдеу
Антибиотик қоршаған ортадан бөлінеді, олай болса ол деген
стадия. Антибиотиктерді бөліп алу.
Культуралды сұйықтықта барлық өнімдерде зат алмасады, сондықтан қоспаларды
Химиялық тазалаудың мақсаты – нативті ерітіндіден Антибиотиктерді
стадия. Дайын өнімді бөліп алу
антибиотик инъерция үшін залалсызданған болуы керек, сондықтан дәрілік
Дайын өнімнің залалсыздығын биологиялық бақылау жасайды, ол екі
фермент көмегімен антибиотикті инактивациялау және қоректік ортада егу,
антибиотикке биологиялық инактиватор (фермент ) жоқ болғанда сондықтан
Егерде осы процесстердің барлық шартты сақталса онда Антибиотик
1.1.5 Антибиотиктің халық шаруашылығындағы маңызы
Анитбиотиктер азық-түлік қорын жасау үшін маңызды құралдардың бірі
Сонымен бірге антибиотиктер жемнің сапасын арттыратын құрал ретінде
Антибиотиктер азық-түліктің кейбір түрлерін қысқа мерзімге сақтауғада жақсы
Дегенмен көптеген ғылымдар мұндай жағдайларда антибиотиктердің медицинада қолданылмайтын
Мұндай экспедициялардың Гималай шыңдарына шығатын, Кон-Тики салымен немесе
Жаңа антибиотиктерді іздестірудің алғашқы кезеңі-өзімізге қажетті микроорганизмдерді іздеумен
Антибиотиктерді іздеу экспедициямыздың келесі кезендері лабороторияда өтеді. Оларда
Өсіріліп жатқан микробтардың арасында антибиотиктер продуценті болса оларды
Бұл үшін тік бұрышты, түп жағы тегіс бірнеше
Кейбір цилиндрлердің төңірегінде қызық жағдайды көруге болады. Олар
Сөйтіп, кейбір цилиндрлердің төңірегіндегі пайда борлатын өсуді тоқтату
Профессор Н. Немец Индонезияда табиғи материалдың ондаған үлгілерін
Осы заттарды іздеу экепедициялары кезіңде ауыр минуттарды өкініштері
1.1.6 Антибиотик биосинтезінің мәні
Бактериямен пайда болатын, актиномицет, мицелан (гриб) саңырауқұлақтармен пайда
Микробиологтар Флеменг алған ұрықтан көрі пенициллинді көбірек шығарылатын
Микробтардың кейбір антибиотиктердің әсерінен төзімділігі пайда болды. Микробтардың
1.2 Патенттік ізденіс
Табиғи азықтық ашытқы құрамында ферментативті модифицирленген нарингиннен тұрады.
Жануарларға арналған азықтық ашытқы өндірісі үшін микробтық қолдану
Lactobacillus fermentum стресске қарсы жақсы резистент және тез
Целлобактерин және целлобактеринат азықтық ашытқыдан алады. Ол азық
Осы препараттың 6%бұзаудың азықтық ашытқысына қолданғанда, ондағы органикалық
Биотехнология өндірісіне байланысты шикізатты майдалап және сулы ерітінді
Азықтық ашытқыны өсіруге арналған қоректік орта ретінде бидайлы
Клиникалық дені сау бұзау мен қозының ағзасынан бифидобактерияны
Сол себепті қосымша азық ретінде бұзаулар мен қозыларға
Әртүрлі азықтарды зеңдену жайлы дамыған және кең қолданылған
Азықтық Т-2 токсин контаминация мониторингі Тюменск облысындағы ауылшаруашылық
Әртүрлі азықтан алынған микотоксиндердің экстракция продуцентінің унифицирленуіне негізделген
Құрамында алоясында қоректенетін Sebastes schegeli специкалық ауруларға қарсы
Ірі қара малдың рационында азықтардың радионуклеидпен ластанғаны
Күріш гидролизатын алынған белотинді шошқалар үшін жоғары ақуыз
Зерттеулер ауылшаруашылығына жатады және КРС, шошқа және құстар
Бұл әдіс азықтық қосымшалардың сипаттамасын жақсартады және қоректік
Ақуыз-витаминінің қосымшасын алудың бір нұсқасы болып әр түрлі
шығынды культураға қатысаты, тек нативті ферментті қолданумен автолиз
Шығынды шикізат ретінде сыра заводында өңделген ашытқыларды қолдану.
Тамақ өндірісінің ашытқы технологиялық автолизімен және глюкоза
Азықтардағы ақуыз компонентінің жетіспеушілігі басқа протейн көзін іздестіруге
Құрғақ биомассадағы ақуыз мөлшері 50% дейін жетеді. Россия
Инкуббация қалдықтарын қолана отырып шашыраңқы немесе ұнтақты азықтық
Броилерсерді жаңа ақықпен қоректендіру экономика және экология жағынан
Азот атмосферасын фиксирлеуге қабілетті бар 21. Bacillus cytasus
Азықтарды залалсыздандыруға арналған Фоберг жүйесі екі білікті
Жануар және құстар ауылшаруашылығындақолданатын көптеген азықтық ақуыздардың жаңа
Сұйық компоненттерді комбиазықтықтыр өндірісінде олардың жоғарғы қоректенуіне, БАЗ
Алғаш Орал аймағында қант өндірісі қалдығының әртүрлі комплексті
Өсімдіктер, жануарлар қалдықтарынан ақуыз-көмірсу концентратын микробиологиялық өңдеу арқылы
Индияда ферментациялық жүйенің қатты ортада қосымша кальций фитатын
Фильтратта ферментативті активтілігін салыстыру арқылы культуралды сұйықтықты продуцирлеуші
Қазіргі кезде торфты өңдеудің перспективті әдісі азықтық ашытқыны
Өсімдіктер өнімін биологиялық өңдеу және ауылшаруашылығы қалдығының биоконверсиясы.
Жұмыстың мақсаты-өсімдік қалдықтарынан азықтық ақуыз алу. Биоконверсия субстраты
Леснова – азықтық ашытқы қолданады, дайын азықтық ашытқыны
2 Патенттік мәліметтерді анализдеу
«Биовит өндірісінің қалдықтарын утилизациялау технологиясын өңдеу» жайлы мәліметтерді
Әдебиеттерде утилизациялау мен өңдеу жайлы көптеген мәліметтер бар.
- ашытқыдан кейінгі мелассалы барданы концентрациялау әдісі зерттеудің
Құрамында 6,5% құрғақ заттары бар ашытқыдан кейінгі мелассалы
Ұсынылған әдісті арзандату буландыру қондырғысын химиялық тазалауда қолданылған
Жануар және құстар ауылшаруашылығындақолданатын көптеген азықтық ақуыздардың жаңа
Зерттеулер ауылшаруашылығына жатады және КРС, шошқа және құстар
Бұл әдіс азықтық қосымшалардың сипаттамасын жақсартады және қоректік
Антибиотиктерді үй малдарының рационында аз мөлшерде қосып
Клиникада қолданылатын антибиотик бактерия продуцентінің Bacillaceae ортасы алынады.
Продуценттердің әртүрлі сатыда дамуы, кейде ортаның құрамындағы көміртектегі
Жеткілікті аэрация барысында барлық көміртектер қышқылдану жолмен тұтынады,
Хлортетрациклиннің (биомицин) продуцентінің шекті
Кептіргіштерге құрғақ концентрат қабылдағыш бункер концентратын тасымалдау арқылы
3 Дипломдық жобаға жолдама
Патенттік ізденіспен әдебиеттердегі мәліметтерді аналитикалық шолудың нәтижесінде «Азықтық
1. Антибиотик өндірісіндегі екіншілік ресурстарды өңдеудің техника-экономикалық аспектісін
Биовитті алу процесінде екіншілік шикізат ресурстары түзіледі: 1000
Берілген технология екіншілік шикізат ресурстарын қолдануға мүмкіндік береді,
антибиотиктен кейінгі затты қолдану
антибиотиктін басты фракциясын және сивуш майын қолдану
тұнбалар мен және активті илдегі заттарды қоспасын қолдану
көмірқышқыл газын қолдану
өңделген ашытқы актиномицеттерді қолдану.
2. Антибиотиктен кейінгі заттарды өңдеудің технологиясы. Қазіргі таңда
Антибиотиктен кейінгі азықтықты кептірудің көрсеткіштерінің жоғары болуы үшін
Зерттеулердің нәтижесінде антибиотиктен кейінгі биовитті өңдеудің технологиялық сызығының
3. Азықтық шикізатының биовит өндірісіндегі экологиялық аспектісі. Азықтықты
Құрамында жоғарғы ақуызы бар соңғы өнім алудың және
Азықтық антибиотик әртүрлі миниралды заттармен байыту және араластыруға
Микроорганизм концорциумы 2 продуцент штаммынан тұрады, Saccharomucopsis fubuligera
Ұсынылған нұсқау актиномицет шикізаты өндірісінде энергия жинау және
4. СТОК-тарды тазалау және антибиотиктерден кейін мелассаны утилизациялау.
Медициналық биологиялық зерттеулер жүргізудің арқасында продуцентті патогенді емес
5. Антибиотиктен кейінгі азықтық биовиттің өңдеудегі комплексті қиындықтар.
Өндірісте азықтықты кептіру процесін екі тұрлі технолгиясын енгізуге
Биотехнология өндірісін микробиологиялық және санитарлық бақылау
МБ лабороторияға тек халатпен кіруге және жұмыс істеуге
Бөгде заттарда алып кіруге тиым салынады.
Қызметтердің бекітіліп берілген өз орны болуы тиіс, ол
Жұмыс істеу барысында тазалық міндеті түрде сақталуы керек.
Жұмыс үстінде тек жұмысқа керекті құрал-жабдықтар болуы тиіс.
Жұмыс кезінде темекі шегуге, тамақ ішуге тиым саланады.
Жұмысты аяқтап болған соң, жұмыс орнын жинастырып тәртіпке
Спиртовканы тек сіріңкемен жағу керек. Оның ішінде спирт
Электор тогына сақ болуы қажет.
Бөлмедегі электр жабдықтарын топқа лаборотория қызметкерінің көмегімен қосу
Химиялық және басұа да реактивтер мен жұмыс жасаудың
Лабороторияда жұмыс біткен соң ыдыстарды тазалап жуып, орнына
Лабороториядан шығарда қолды сабындап жуу керек.
Лабараторияның еденін әлсін -әлсін ылғалды шүберекпен сүртіп алуы
Лабороторияда жұмыс жасап болған соң приборларды жуып орнына
Қорытынды
Медецинада кең таралған антибиотиктер пенициллинді қоспағанда, стрептомицин, дигидрострептомицин
Антибиотиктерді үй малдарының рационында аз мөлшерде қосып
Қолданылған әдебиеттер
Андреев А.А, Брызголов Л.И. Производства кормавых дрожжей –
01.08-04P1.723. табиғи азықтық ашытқыда табылған α-глюкозилирленген нарингин глюкозиді.
05.12-04Р1. 642П. [Жануарларға арналған азықтық ашытқы өндірісі].
Propiopioni bacterium Р-63 forusein directfed microbials for animal
05.11-04Р1.140. Азықтық ашытқыда қолданылатын Lactobacillus fermentum биологиялық
05.11-04Р1.141. Целобактерин ферменті /Игнатов Г. Первова А, Лаптев
05.11-04Р1. 151. Bacillus subtilis 8130 пробиотигі азықтық ашытқы
01.07-04Р1. 692. Өндірістік биотехнологияда бидай шикізатынан азықтық қоспасын
01.05-04Р1. 194. Біржасушалы микроорганизм ақуыз шикізатының құрамындағы крахмалдың
01.07-0452. 107. Бұзау және қозы ағзасынан ағзасынан бифидобактерияны
01.12-04.Б4. 167. ауылшаруашылығындағы жануарларды микотоксинмен профилактикалау. Ауылшаруашылық тауарларды
/Погребняк Л.И., Корзуненко О.Ф., Ображей А.Ф., Грачов С.О.//
01.10-04Р4. 57. азықтардың Тк токсинмен комтаминациясы және фузориямен
/ Павлова Н.С.// Проба вет. сан. гигиены и
01.10-04. Б4. 34. азықтағы микотоксиндерді анықтау үшін ”ИФА“
/Кононенко Г.П., Буркин А.А., // Пробл. вет. сан.
01.04-04.Б4. 198. Құрамында әртүрлі алоэ vibrio alqinolytises у
01.04-Б3. 284К. Лактирлеуші сиыр ағзасынан ауыр металдар мен
01.04-04. Б3. 285. Шошқаларға арналған комбиазықтар бидай гидролизатында
/ Крохина В., Нестеров Н. // Свинноводство –
01.04-04 Б3. 287. Азықтық қосымшадағы органикалық қалдықтарды байыту
05.09-04Р1. 256. Ақуыз-витминді автолизаттар және азықтық ашытқылар /Луканин
05.09-04.Р1. 611. Жаңа ақуыз препаратының технологиялық өндірісі. /
01.12-04. Р1. 227. Жаңа азықтық ақуыздарды өндіру /Пецарушка
01.12-04. Р1. 750. Дөрекі азықтарды ақуызбен байытуға арналған
01.06-04Р1. 166. Азықтарды залалсыздандыруға арналған жаңа жүйе. /
01.06-04.Р1. 167. Ауылшарушылығына қажетті азықтық қоспа мен комбиазықтарды
01.06-04. Р1. 168. Жаңа құрылымдар азықтық ақуыздар үшін
06.09-04Р575К. Қант өндірісі қалдығын сиыр өндірісінде эффективті қолдану:
06.09-04Р1.578. Өсімдік қалдықтарын микробиологиялық өңдеу /Перегудов С.// Кормление
05.10-04Р1 98. Судан микробты штамын гидролиздеуші-фитаттың бөлінуі және
I Salation ofphytatehysing microbial of rica fermentation and
01.07-04Р1.216П. Балықтарға арналған азықтық ашытқы өндірісінің технологиялық линиясы
01.07-04Р1.216П. Өсімдік шикізатын өңдеу әдісі және биотикалық айналым
01.07-04Р1. 217. Өсімдік қалдықтарынан азықтық ақуыз алу: Докл.
Забродский А.Г. Технология и контроль производства кормавых дрожжей
Боборенко Э.А. Получения и выделения дрожжей-М: Лесная промышленность,
Бочярова. Н.Н. Микрофлора дрожжевого производства-М: Пищевая промышленость, 1991г
Воробьева Л.И. Промышленная микробиология –М:Лесная промышленость 1993г
Калунянс К.А. Микробные ферментные препораты – М: Пищевая
Жвирблянская А.Ю. Основы микробиологий, санитарии и гигиены пищевой
Белова Л.Д. Контроль производства хлебопекарных дрожжей – М:
OH
OH
Антибиотиктерге қысқаша сипаттама
Азықтық - ақуыз алудың технологиясы
Сыра қайнату өндірісі
Фермен продуценттерін зерттеу әдістері
ӨСІМДІКТЕР АНТИБИОТИКТЕРІ
Тағамдық ақуыз алу технологиясы
Хлортетрациклиннің продуценттері
Антибиотик түзуші микроорганизмдер
Антиботиктердің тиімді әсері
Ветом - пробиотиктерінің ветеринария саласында қолданылуы