Сепкіш тазалау жүйелері
Мазмұны
Кіріспе 2
1.1Судың гигиеналық маңызы. 3
3.1. Гигиеналық талаптар 4
4. СанПин 2.1.4.559-96. 5
4.1. Судың құрамында болатын ластағыш қоспалардан
Қағаз өндіру орындарынан шығатын сарқынды суларын
Қорытынды 10
Пайдаланған әдебиеттер тізімі 11
Кіріспе
Жер бетіндегі судың жапы мөшері 14
Біздің жер шарымызда су үнемі айналымда
Табиғатта су таза күйінде кездеспейді.
Қалаларды, ауылдарды және өндіріс мекемелерін ортақтандырған
Адамзат тіршілігінде маңызды зор тұщы су
Қазіргі кезде адамдардың тіршілік қолданысының артуы
Біздің заманымызда үнемі қолданыста болатын су
Жалпы Қазақстан Республикасы бойынша қазіргі кезде
Міне осындай және тағы басқа күрделі
- судың гигиеналық маңызымен танысып химиялық
су сапасының стандарттық нормативтерімен танысу
суды тазарту жолдарын ұсыну болып
1.1Судың гигиеналық маңызы.
Су қолданысының нормативтері.
Бір қала немесе ауыл тұрғынына тәулігіне
Су қолданысының мөлшерін
Судың эпидемиологиялық маңызы
Орталықтандырылған су жүйесімен тұрғындарды
Дүниежүзілік Денсаулық Сақтау Ұжымының (ВОЗ) мәліметтері
Нашар сумен қамтамасыз етуіне
Осындай және болашақта туындайтын
Химиялық құрамы
Табиғатта су таза химиялық қосылыс ретінде
Тұщы судың (ас суының) минералдану
Миниралдардың ең төменгі деңгейі адам организмінің
Судың кермектілігі оның құрамындағы кальций
Соңғы жылдары судың құрамындағы тұздардың
Адам судан 10-85%-ке дейін қажетті
Фтор концентрациясы 1,4-1,6 мг/л дейін
3.1. Гигиеналық талаптар
Ас суы эпидемиялық жағынан қауіпсіз органоплетикалық
Судың сапалық көрсеткіштері су тасымалдаудың жүйесіне
Микробиологиялық көрсеткіштерге байлансты ас суы мына
Судың 1 см3 микроорганизм саны (100
1 дм3 (коли-индекс) ішек таяқшасының саны
4. СанПин 2.1.4.559-96.
Ас суы. Ортақтандырылған ас суымен
Бұл ережелерде ашық және жабық
СанПиН негізгі нормалары
Органолептикалық көрсеткіштері
Иісі, бал мөлшері 2
Дәмі, бал мөлшері 2
Түсі, градус бойынша 20 (35)
Лайлығы,(өлшем бірлігі формазин бойынша) немесе
Паразитологиялық және микробиологиялық көрсеткіштері
100 мл колиморфты термотолерантты бактерия
100 мл жалпы колиморфты бактерия
1 мл түзілетін жалпы микроб
100 мл өсетін колифагтар саны Болмауы
20 мл сульфитті редуциялайтын клодострий
50 мл лямбий цистасының саны Болмауы
4.1. Судың құрамында болатын ластағыш қоспалардан
Фазалы-дисперсті классификацияны практика жүзінде қолдану, сумен
Суды тазалау үшін қолданылатын технология, судың
Бірінші топқа жататын гетерофазалы қоспаларды
Екінші топқа жататын микрогетерофазалы қоспаларға:коллоидты органикалық
Үшінші топқа жататын еріген молекулардан тазарту
Ал, төртінші топқа кіретін электролиттерден тазалауды
Ашық су қоймаларынан ішетін суды дайындау
Су тазалау станцияларына қондырғылардың жобасын
Суды дайындау кезіндегі негізгі мәселердің бірі,
Кейбір органикалық қоспалардан суды тазартуда және
НИИ мәліметтері бойынша (А.Н. Сысина атындағы
Су тазалау жолдарын анықтауда, алдымен
1-тобы суды тұрмыстық қолданысқа қажетті деңгейде
2 тобы ас суын дайындайды. Екі
Тұрғын үйлерге су кіру жүйесінде ірі
Үй ішінде орнатылатын фильтрлер мемлекеттік стандарттарға
Су фильтрациясының түрлері:
Сепкіш тазалау жүйелері.
Ерімейтін механикалық бөлшектерді, құмды және коллоидтердің
Микроб, бактерия және т.б. микроорганизмдерді жоятын
Темір, марганец, күкірсутекті жоятын тотықтырғыш фильтрлер
Органикалық қосылыстарды, нитраттар, нитриттерді, сульфаттарды, ауыр
Қалдық хлор, еріген газдар мен органикалық
Комплексті көп сатылы жүйе - біріккен
Мембрана жүйесі – тазалаудың ең жоғарғы
Кейбір ғалымдардың айтуы бойынша жоғары дәрежелі
Мысалы шет елдерде сыра шығару өндірісінде
Сонымен қатар қарапайым есептеулер бойынша
Жалпы айтқанда, тотықтыру және адсорбциялау әдістерін
Қағаз өндіру орындарынан шығатын сарқынды суларын
Қағаз өндірісінің сарқынды суларының құрамы өндірілетін
Массаны дайындауға, ерітуде пайдаланатын су өзінің
Судың 75-80% машинаның регистрлік бөлігінен шықса,
Су қоймаларын ластайтын талшық пен т.б.
Қағаз өндіру өнеркәсібінің сарқынды суларының тазартудың
Целлюлозды-қағаз өндірісінің сарқынды суларын өлшенген заттардан
Флотациялық жолмен тазарту әдістерін терең зерттеген
Флотациялық тазарту жолы ауа көпіршіктерінің көтергіш
Суды өңдеуде қалыптасқан әдістеріне қарағанда кері
Әдісті ұсынушы ғалым М.С. Федотованың зертханалық
Кері осмос әдісі ерітінділердің қысым
Әдіс негізінде осмос әсері, яғни судың
Сондықтан кері осмос процесін ыстыққа төзімсіз
Әдістің кері жақтарына концентрациялық поляризацияның пайда
Зертханалық қондырғыштары үшін магнитті араластырғыштар мен
Бірақ бұл әдістің кері жақтарына қарамастан
Қорытынды
Су, ауа, топырақ- біздің өміріміздегі
Техногенді қызмет нәтижесінде, жерді қалпына келтірілуінен
Қорыта айтқанда, кез келген өндірістік технология,
Қоршаған ортаның ластану мөлшері биосфералық төзімділік
Пайдаланған әдебиеттер тізімі
Су арнасы-2003 //Водопользование: действительность, проблемы и
О.В.Шуваева. Современное состояние и проблемы элементарного
Сан ПиН. 2.1.4.559-96. “Питьевая вода гигиенические
ГОСТ 2874 – 82
“Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль
Карюхина Т.А., Чуранов И.Н. Строй издат
Учебник 1986 г
НИИ “Экологии и человека и гигиены
Центральный институт типового проектирования. Пособие по
Вода экология и технология Международный конгресс.
Фомин Г.С., Ческис А.Б. Вода: Контроль
Водные ресурсы: экологические аспекты их использования
К.Н.Дьяконов, А.В. Дончева. Экологическое проектирование и
Сармурзина А.Г., Ашкеева Р.К., Дубовиченко А.Э.
ОҚО шаруа қожалықтарында қант қызылшасын егіп өсіруді механикаландыру және технологиялық картасын жасау
Астық тұқымын себуде қолданылатын аппараттар
Соққы қаупі бар кен орындарын өңдеудің қауіпсіздігі бойынша негізгі шаралар және олардың орындалу әдістері, шаралар мен әдістерді таңдау және бейнелеу
Судың гигиеналық маңызы туралы
Қызылорда облысының экономикалық потенциалы
Бидай және арпа дақылдарының халық шаруашылығындағы маңызы
Судың гигиеналық маңызы
Мұнайөңдеу кәсіпорнының бір бөлімшесінде инженера – технолог қызметін атқару
Өрт сөндіру әдістері
Орман шаруашылығын механикаландыру