ТАМАҚТАНУ РЕЖИМІ



 Жоспар
КІРІСПЕ 2
ТАМАҚТАНУ РЕЖИМІ 4
ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ 7
ТАҒАМНЫҢ ҚУАТЫ ҚАНДАЙ БОЛУ КЕРЕК 10
ҚОРЫТЫНДЫ 12
КІРІСПЕ
Өзімізге белгілі әртүрлі факторларға сүйенсек, денсаулыққа
Қазіргі таңда алиментарлық жағдайына байланысты бірсыпыра,
Ғылыми зерттеулер қорытындылары тамақтану факторы ағзаны
Жоғарыдағы баяндалған мәліметтерден денсаулық сақтау ұйымының
Жүкті және емізулі әйелдер жағдайы бұл
1990-1995 жылдары туылған балалар 1980-1985 жж.
Әдебиеттегі деректер және біздің зерттеу материалдарымыз
1990-1995 жылдардағы әлеуметтік-экономикалық ахуалдың қиындаған
Сәбилердің антенаталды өсіп-жетілуіне әлеуметтік-экономикалық және биологиялық
Ана денсаулығы – биологиялық фактор, бірақ
Денсаулығы жақсы аналардан туған сәбилердің салмақ-бой
ТАМАҚТАНУ РЕЖИМІ
Күнделікті азық-түлікті дұрыс бөлу және берілетін
Мезгілімен тамақтанудың себебі – асқазан сөлі
Біздер деніміз сау кезімізде дәрігерлердің пайдалы
Тамақтану режимі бұзылған адамдардың асқа тәбеті
Тамақты кешке, ұйықтар алдында тойып ішу
Дұрыс тамақтануға қандай режим жатады?
Бірінші таңертеңгі асты тойып жеудің мәнісі
Екінші реттегі түскі үзіліс кезінде асты
Жұмыстан кейінгі тамақ организмнің күні бойы
Кешкі ас сүттен, жармадан және овощтан
Жоғарыда біз күніне 4 рет тамақтану
Тамақтың түрлері әрдайым өзгертіліп отыруы шарт.
Тамақтың түрлерін (меню) жасағанда күн сайын
Тамақты сумен қабаттастырып ішкен дұрыс па?
Кешкі сменада істейтін жұмысшылар қалай тамақтану
Бұлар таңертеңгі тамақты сағат 9-10-да, кешкі
Біз сіздерге дұрыс тамақтану режимінің дені
ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ
Адамның барлық өмірі тамаққа байланысты. Жаңа
1-1,5 процент белок,
6-7 процент қант,
3-4 процент май,
0,2 процент тұз және
88 процент су бар.
Бұлардан басқа ана сүтінде сәбиді алғашқы
Сіздер білесіздер ме? Егер күнделікті аста
Соңғы кезде США-ның балалар дәрігерлері жаңа
(Баланы жастан( демекші, балаларды әрдайым дұрыс
Бала организмі өскен сайын оның тамаққа
Организм өзін-өзі белокпен, маймен, тағы басқа
- Ия, өзін өзі біршама қамтмасыз
Дұрыс тамақтану арқылы ғана адам өз
Дұрыс тамақтану ережесіне сай барлық тағамдардың
1. Органинизм үшін нағыз қажетті құрамды
Тағамдар қуаттыыыылығы белоктар майлар
А В1 С кальций калий
Сүт пен айран 62 3,0 3,5
Қаймақ 1 сорт 285 2,1 28
Сүзбе майлысы 230 11 19
Сүзбе майсызы 75 14 0,5 3,5
Сыр советский 380 21 30 2,5
Тәтті қою сүт 324 6,8 8,3
Сүт ұнтағы 469 22,8 24,4 36,3
Жұмсақ сыр 255 19 18 2
Қаймақты балмұздақ 180 3,4 9,4 18,5
Қымыз 46 1,5 1,6 6,2 -
Шұбат 53 8,3 3,8 1,2
Құрт 386 45 17 13,5
белгісіз
Ірімшік 480 36 27 23
белгісіз
2. Организм үшін нағыз пайдалы белоктар
3. Құрамында углеводтары көп тағамдар.
4. Қуаттылығы күшті тағамдарға түрлі-түрлі майлар
Бесінші және алтыншы бөлімдерге құрамында С,
Тиімді тамақтанудың екі міндеті бар.
Баланың туған сәтінен бастап
Ағзаның энергетикалық шығынын толтыру үшін қоректік
Тамақтануда қойылатын талаптар:
Тамақ құрамы әр алуан болу керек
2. Тамақ құрамы әр алуан болуы
Тамақтың сапасы жоғары, ауру туғызатын микробтардың
Тамақтың энергетикалық сапасы жоғары болуы керек.
Тамақтанудың уақтылы болуы.
Тамақтану – ағзадағы зат алмасу мен
Ақуыз жетіспесе – ағзаның өсуі баяу,
Липоид – фосфатид және стериндер түрінде
Көмірсу – энергия көзі. Тағамның 60-70
А дәрумені бауырда, майда, сүтте, ірімшікте
Д дәрумені балықта, бауырда жұмыртқаның
К тобы қан кетудің алдын алуды
В тобы нерв жүйесі, жүрек қызметі,
РР – сиыр етінде, помидорда, сүтте
С дәрумені ағзаның зат алмасу процесінде
Минералды заттар – жасуша мен ұлпа
Микроэлементтер: Fe, J, Mn, Cu, F,
Макроэлементтер: K, Ca, Mg, Na,
Ca – сүйектің дұрыс қалыптасуына қажет,
P – ұлпа ме,н жасуша құрамына
Na – осмос қысымын тұрақты ұстауға
K –ағзаның дұрыс дамуына керек.
Fe –қан эритроцитінде – гемоглабин құрамына
J – қалқан безі гармонын
F – сүйекке, тіс эмаліне керек.
Cu – қан құрамы үшін ферменттер
Mn – қанның құрамы үшін және
Су қатысуымен аңзада алмасу процесі
Тамақтан улану
Бактериялы
Сальмонелез
Ішек таяқшасынан улану
Ботулизм
Бактериялы емес
Ауыр металмен улану,
Улы химикаттармен,
Саңырауқұлақтармен улану, таяқшасы, стафилакокті улану т.б.
Улы өсімдіктермен улану.
Алғашқы көмек: ас қорыту жолдарын
Алдын-ала шаралары: жеке бастың және қоғамдық
ТАҒАМНЫҢ ҚУАТЫ ҚАНДАЙ БОЛУ КЕРЕК
Организм тіршілік үшін тағам арқылы өзіне
Организмде болатын биологиялық тотығуға адам мен
Жұмыс үстінде ғана емес, ұйықтап жатқанда
Ауыр қара жұмыспен, дене шынықтыру және
ұйықтап жатқанда-0,93;
жай жатқанда-1,1;
дауыстап газет,кітаб оқығанда-1,5;
үй жұмысының кейбір түрлері: ыдыс-аяқ жуғанда,
тегіс жолмен сағатына 4,2-6 км жылдамдықпен
жылдам жүгіру (100 метрлік қашықтықта)-450
сағатына 12 км жылдамдықпен шаңғы тепкеде-12,0
күрескенде-11,0-16,0;
қайықтың ескегін ескенде-2,5-6,0;
велосипед тепкенде-3,5-9,0;
атпен жүргенде-4,0-7,7;
автомобильмен жүрген-1,6;
Тағамды әңгімелегенде одан бір тәулікте алынатын
Тағам қуаттылығына үлкен мән берілсе де,
Болашақта белгіленіп отырған мамандықтар структурасының өзгеруіне
Кейбір организмге жер жағдайларына байланысты көбірек
Шамамен есептегенде бір адамның ішетін сұйық
Тағамның қуатын есептеп жатуы керегі не?
ҚОРЫТЫНДЫ
Жобамен есптегенде күнделікті ішетін тағамның қуаты
Демек тамақтың қуаттылығын жасыңызға, әсіресе істейтін
1





Ұқсас жұмыстар

Тамақтану режимі
Дұрыс тамақтану ережелері
Тамақтануды дұрыс ұйымдастыру
Тамақтану режимі, балалардың тамақтану рационын құру
Организм қажеттерінің қоректік заттардың белгілі бір мөлшерде және арақатынасында қанағаттандырылуы
Денсаулық түсінігі және оның құрамы
Дұрыс тамақтану негіздері
Емдік тағам белгілеудің негізгі принциптері
Диеталық тамақтану.
Балалардың денсаулығын дамытуға және дұрыс дамуына күн режимінің маңызы