Терінің микрофлорасы
Аурухана ішілік жұқпа туралы түсінік
Зарарсыздандыру аурухана ішілік жұқпаны (ВБИ) алдын
Аурухана ішілік жұқпаның пайда болуын үшке
- пациенттер, емханалық көмек алу
- пациенттер, стационарлық көмек алу
- медицина қызметкерлері, медициналық көмек беру
Жұқпаны жұқтыру орнының үш түрін біріктіретін
Бүкілдүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының Европалық аймақтық
Аурухана ішілік жұқпаның пайда болу себептерін
Объективті себептер бұл ЕСМ-нің жетекшісіне байланысты
- қазіргі заман талабына жауап бермейтін
- көптеген микроорганизмдердің антибиотиктерге төзімділігі;
- антибиотиктердің медицинада, ауыл шаруашылығывда, мал
Субъективті себептер — бұл жоюға болатын
- медицина қызметкерлерінің жеткіліксіз дайындалуы (сапасыздығы);
- санитарлық-эпидемиялық станция қызметкерлері тарапынан тиісті
- кейбір аппарат түрлеріндегі залалсыздандыру сенімділігінің
- пациенттердің өзара қарым-қатынасы және пациенттің
- медицина қызметкерлерінің арасында анықталмаған бактериотасымалдаушылардың
- медициналық құрал-жабдықтарды залалсыздандыру және зарарсыздандыру
Аурухана ішілік жұқпаның көзі болуы мүмкін:
- жұқпалы аурумен ауыратын медицина қызметкерлерінің
- аурудың жасырын түрімен ауыратын пациенттер;
- ауруханаға келетін келушілер — пациенттің
- экзогенді (ағзаға жұқпаның қоршаған ортадан
- эндогенді (жұқпаның ағза ішінде таралуы).
- ауалы-тамшылы (жұқпаның ағзаға зақымдалған ауа
- қарым-қатынасты (залалсыздандырылмаған медициналық құрал-жабдықтармен емдік
- имплантациялық (залалсыздандырылмаған протездерді, тігіс материалдарын
- трансмиссивті (жәндіктердің тістеуі арқылы);
- алиментарлы (сапасыз тағамды қолданған кезде).
Гематогенді — бұл қан ағысы арқылы,
Алдын алуды нәтижелі жүргізу үшін аурухана
ЕСМ-де жұқпаның енуін алдын алу мақсатында
- жұмысқа қайта келушілерді қарау және
- емдеу бөліміне кірер алдында арнайы
- медицина қазметкерлерін
Барлық медицина қызметкерлері стационардың бағытына қарай
Медицина қызметкерлерінің қолын жууы мен
тазалауы (ДДҰ)
Терінің микрофлорасы
Тері микрофлорасының екі түрі бар:
1.Қалыпты микрофлора.
2.Өткінші микрофлора.
1.Қалыпты (тұрақты, төзімді, аутохронды) микрофлора.
- Төзімді (резидентная) микрофлоралар болып табылатын
- Төзімді микрофлора коагулозанегативті кокктармен (алдымен
- Staphylcoccus epidermidis дені сау
- Төзімді микроорганизмдерді әдеттегі қолды сабындап
2.Өткінші микрофлора (транзиторная).
- Медицина қызметкерлерінің жұқпалы аурумен ауыратын
- Өткінші микроорганизмдер қолдың терісінде біраз
- Өткінші микрофлора микроорганизмдердің эпидемиологиялық жағдайында
- Медицина қызметкерлері қолының терісінде шартты-патогенді
- Егер тері жарақатталса, онда өткінші
Әдеттегі қолды сабынмен жуу
- Өте лас
- Қолды жуу барысында
Кезеңдері:
- Сақина жене басқа да зергерлік
- Қолды қатты ағып тұрған ағынды
Қолды жуу тәртібі (техникасы):
- Алақанды алақанға үйкелеу;
- Оң алақанмен сол қолдың сыртын,
- Алақанды бір-бірімен беттестіріп, саусақтың ішкі
- Саусақтың сыртқы бетін екінші қолдың
- Оң қолдың үлкен саусағын жұмылған
- Оң қолдың саусақтарын бүгіп,
- Қолды бір рет қолданылатын
Есте сақтаңыз: Егер қағаз сүлгі болмаса,
Неке сақиналары мен тырнаққа жағылған бояу
Терінің микрофлорасы
Жүн және тері, ішіктік заттардың микрофлорасы
Жүн және тері, шикізаттардың микрофлорасы.Ет және тері – ішік шикізаттары өндірістерін ветеринариялық бақылау
Микроорганиздердің әсерінен тері және жүн өнімдерінің биозақымдануын зерттеу
Қидағы микробиологилық үдерістер. Қиды биотермиялық өңдеу
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлорасы
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы жайлы ақпарат
Жүн және тері, ішіктік шикізаттардың микрофлорасы
Бактерия
Организмнің әрбір ағзаларының қалыпты микрофлоралары. Олардың маңыздылығы. Дисбактериоз