Сапа менеджментінің жүйелері




Қазақстан Республикасы білім және ғылым министірлігі
“_____________ ” кафедрасы
КУРСТЫҚ ЖҰМЫС
Тақырыбы: «САПА МЕНЕДЖМЕНТ ЖҮЙЕСІНІҢ ҚАҒИДАЛАРЫ.
Сапа менеджмен жүйесінің негізгі сегіз қағидасы»
Орындаған:____________
Қабылдаған: ___________
Астана-2008 ж
Тақырыбы: «САПА МЕНЕДЖМЕНТ ЖҮЙЕСІНІҢ ҚАҒИДАЛАРЫ.
Сапа менеджмен жүйесінің негізгі сегіз қағидасы»
Ж О С П А Р
КІРІСПЕ.............................................................................................................3
1 Бөлім. САПА МЕНЕДЖМЕНТ ЖҮЙЕСІНІҢ ҚАҒИДАЛАРЫ..............................4
1.1.Сапа менеджментінің сегіз қағидасының принциптері.........................4
1.2. Сапа менеджментінің жүйелері...............................................................9
2 Бөлім САПАНЫ БАСҚАРУ........................................................................15
2.1. Жоғарғы басшылықтың сапа менеджменті жүйесіндегі ролі.............15
2.2. Сапа менеджменті жүйелерін сертификаттау......................................16
Қортынды.......................................................................................................19
Пайдаланған әдебиеттер тізімі.................................................................... 20
КІРІСПЕ
Сапа менеджментінің жүйесі - әлем мойындаған және кез-келген
9000 сериялы ИСО стандарттары тұтынушы талаптарын қанағаттан-дыратын тауар
Жұмыстарды арнайы құрылған бөлімше – Сапа кепілдігі басқармасы
Дамыған елдердің жүз мыңдаған тауар өндірушілері өз қызметтерін
Сапа менеджменті анықтамасын қарастыру үшін үйымды басқару дегеніміз
Барынша қарапайым түрде айтқанда басшылық дегеніміз мақсаттарға қол
Оны неғұрлым дәлірек ұйымның мақсаттары мен міндеттерін, басшылықтың
1-Бөлім САПА МЕНЕДЖМЕНТ ЖҮЙЕСІНІҢ ҚАҒИДАЛАРЫ.
1.1.Сапа менеджментінің сегіз қағидасының принциптері.
Ұйымды тиімді басқару және оның қызмет етуі үшін
Ұйым әрекетін жақсарту мақсатында басшылық жетекшілікке алу үшін
Тұтынушыға бейімделу- ұйымдар өздерінің тұтынушыларына мүдделі, және сондықтан
Тұтынушыларының қазіргі және болашақтағы қажеттіліктері мен күтулерінің түсінуіне,
Басшылық тұтынушылардың білім беру қызметінің сапасына қатысты айтылмаған
Тұтынушылардың қажетіліктері мен күтулері барлық қызметкерлеріне жеткізілуі міндетті.
Тұтынушылардың қанағаттануын өлшеу мен түзетулерді енгізу.
Мекеменің тұтынушылармен өзара тығыз байланыс ұйымдастыру.
2.Басшылық жетекшелігі-жетекшілер ұйымның мақсаты мен әрекет ету бағыттарының
Басшылық салаға деген көзқарасын және іс әрекетін өз
Ішкі өзгерістерді түсіну және оң шешу.
Тұтынушылардың қажеттіліктерін қанағаттандыру бейімдеу.
Тұтынушылардың талаптарын бекітілуін және орындалуы қамтамасыз ету.
Ұйымның ішкі ортасын басқаруда мақсаттың бірегейлігін қамтамасыз ету.
Нақты мақсаттар қол білуге және оларға қол жеткізуде
Қызметкерлермен сенімді өатынаста жұмыс жасап,әділеттікті жақтау.
Персоналдарды қажетті ресуртармен қамтамасыз ету,оларды белсенділігін арттыруға қолдау
Басшылардың тікелей міндеттеді қатарында білім беру процесінің өзара
Білім беру процесіне қойылған талаптарына жауап беру алатындай
3.Қызметкерлерді қызықтыру-барлық деңгейдегі қызметкерлер ұйым негізін қалайды
Барлық деңгейдегі қызмеркерлер ұйым негізін құрайтындықтан олардың толық
Қызметкерлердің барлығын бір мақсатқа жету барысына түгелдей қатыстырған
Қызметкерлер білім беру процесінің сапасын қойылатын талаптарды,тқтынушылардың қажеттіктері
Басшылық тарапынан олардың сапаны жақсарту деген ұсыныстары,проблемаларды шешудегі
Білімін,тәжірибесін көтеруге мүмкіндіктер іздеуі және оған ресурстар бөлуге
4.Процесстік тәсімелдеме-әрекет пен тиісті қорларды процесстік тұрғыдан басқарған
Қалған нәтижеге қол жеткізу үшін процес нақты анықталуы
Процестерді жүзеге асырудағы қызметтік тараптар мен құрылымдардың қатысуы
Тұтынушылар және қызығушы тараптардың процеске әсерін,қауіпін бағалай білуі
Процестерді жобалау барысында оларға әсер ететін факторлар мен
5. Менеджменке жүйелі келісім -өзара байланысты процесстерді
өзара байланысты процестерді жүйе ретінде шығарып алу, танысу
Белгіленген міндеттерге қол жеткізуді қамтамасыз ететін үрдістер жүйесіне
Жүйе өлшеулер және бағалаулар арқылы ұдайы жақсартылып отырылады.
Шешімді қабылдаудан алдын мүмкіндер мен ресурстар анықталынады.
6. Ұдайы жақсарту – ұйым әрекетін ұдайы жақсартуды
ұйым әрекетін ұдайы жақсарту оның негізгі мақсаты ретінде
Ұдайы жақсартудың негізгі тұжырымдары қажеттілігіне қарай үзігімен қолданылады.
Барлық процестердің тиімділігі ұдайы арттыру үстінде жұмыстар жасалады.
Ұдайы жақсартудың әдістері мен амалдарын қолдана білуге әрбір
Білімін, тәжірибесін көтеруге мүмкіндіктер іздеуі және оған ресурстар
4. Процесстік тәсілдеме- әрекет пен тиісті қорларды процесстік
Қалған нәтижеге қол жеткізу үшін процесс нақты анықталуы
Процесстерді жүзеге асырудағы қызметтік тараптармен құрылымдардың қатысуы анықталуы
Тұтынушылар және қызығушы тараптардың процеске әсерін қаупін бағалай
Процесстерді жобалау барысында оларға әсер ететін факторлар мен
5.Менеджментке жүйелі келісім - өзара байланысты процесстерді айқындау,
Өзара байланысты процесстерді жүйе ретінде шығарып алу, танысу
Белгіленген міндеттерге қол жеткізуді қамтамасыз ететін үрдістер жүйесіне
Жүйе өлшеулер және бағалаулар арқылы ұдайы жақсартылып отырылады.
Шешімді қабылдаудан алдын мүмкіндіктер мен ресурстар анықталынады.
6.Ұдайы жақсарту- ұйым әрекетін ұдайы жақсартудың оның негізгі
Ұйым әрекетін ұдайы жақсартуды негізгі мақсаты ретінде қарау
Ұдайы жақсартудың негізгі тұжырымдары қажеттілігіне қарай үзігімен
Барлық процестердің тиімділігі ұдайы арттыру үстінде жұмыстар жасалады.
Ұдайы жақсартудың әдістері мен амалдарын қолдана білуге әрбір
7.Фактілерге негізделген шешімдерді қабылдау- тиімді шешімдер- деректер мен
Міндеттерге қатысты мәліметтер мен ақпараттар жинақталады және өлшенеді.
Деректер және ақпараттарды талдау үшін мақұлдаудан өткен әдістер
Сапаны басқарудың статистикаға сәйкес келетін және басқа
Логикалық талдау нәтижесі негізінде іс-әрекеттер және шешімдер қабылданады.
8.Жеткізушілермен өзара тиімді қатынастар- ұйым және олардың жеткізушілері
Негізгі жеткізушілерді анықтау
Жеткізушілермен тығыз байланыстарды орнату
Бірлесе отырып жұмыс жасау
Тұтынушылардың қажеттілігін келісе отырып анықтау
Ақпараттармен алмасу
Жеткізушінің қызмет беру қабілетін анықтау.
1.2. Сапа менеджментінің жүйелері.
Сапаны менджменттеу жүйесін қалыптастыру, тұрақты дамыту және қызмет
ИСО 9000 стандарты кез келген салада жіне қызмет
ISO 9000 стандарттарының сапа менеджментінің жүйелеріне қоятын негізгі
Бұрын 24 стандарттан тұратын құжаттардың тобы қазір бес
ISO 9000:2000 «Сапа менеджментінің жүйесі. Негізгі қағидалар және
ISO 9001:2000 «Сапа менеджментінің жүйесі. Талаптар». (Сапа жүйесіне
ISO 9004:2000 «Сапа менеджментінің жүйесі. Сапаны жақсарту бойынша
ISO 19011:2000 «Сапа менеджментінің жүйесін тексерудің және сыртқы
ISO 10012 «Өлшем құралдарының сапасын қамтамасыз ету».
ISO 9001 және 9004 стандарттары құрылымы мен мазмұны
ИСО 9001:2000 және ISO 9004:2000 стандарттары басқа жүйенің
ISO 8402 стандарты сапа менеджментінің жүйесіне енген ISO
Стандарттардың жаңа түрлерінің ерекшеліктері төменде көрсетілген:
Клиентті қанағаттандырумен клиентті күту мәселелері басым болып табылады;
Басшылықтың жауапкершілігі ерекшеленеді;
Кәсіпорынның қызиметіндегі стандарт нақты үдеріске бағытталады;
Басқа жүйемен бірігу мүмкіндігі жақсартылған (мысалы, ИСо 14001
Саласына немесе өнімдеріне, мөлшеріне қарамастан кез келген компанияға
Клиентті қанағаттандыру деңгейін өлшеу талабы пайда болды;
Басқару ресурстарына қатысты жаңа талаптар қойылады;
Бұрын кейбір терминдерді пайдаланудағы орын алыған қателіктер түзетілген.
Сапа жүйесі мыналарды өзіне қамтиды.
Сапаны қамтамасыз ету.
Сапаны басқару.
Сапаны жақсарту.
Сапа менеджментінің жүйесі мыналарды құрайды:
1. Жобалауға қамтамасыз етуге, бақылауға және сапаны жетілдіруге
2. Құжаттар жүйесінде қарастырылған талаптарды орындауды қалайтын және
3. Сапа менеджменті жүйесінің талаптарын қызметкерлерге тиімді орындауға
Ең маңызды аспект – сапа менеджменті жүйесінің құжаттары,
Сапа менеджменті жүйесінің құжаттануында мынадай келесі құжаттар болуы
Сапа саласындағы мақсат пен саясат туралы құжатты ресімделген
«Сапа бойынша басшылық»;
ISO 9001:2000 стандарты талап ететін құжатталған процедуралар;
Тиімді жоспарлау мен оның үдерістерін басқару және өткізу,
«Сапа бойынша басшылық» кәсіпорынға қажет сапа жүйесіндегі барлық
сапа менеджменті жүйесін қолдану саласы;
сапа менеджменті жүйесін құру үшін жасалған құжатты үдерістер
сапа менеджменті жүйесіндегі үдерістер арасындағы іс-қимылды көрсету;
қажетті қосымшалар.
Сапа элементтері бойынша әдістемелік нұсқаулар ISO 9001 стандартына
Бұл нұсқауларға келесі бөлімдер енеді:
Басшылықтың жауакершілігі, оның ішінде:
Басшылықтың міндеттері;
Тапсырыскердің бағыты;
Сапа саласындағы саясат;
Жоспарлау;
Жауапкершілік, өкілдік және өзара байланыс;
Басшылық тарапынан талдау,
Ресурстарды басқару:
Ресурстар мен қамтамасыз ету;
Адам ресурстары;
Инфрақұрылым;
Өндірістік орта.
3. Өнімдерді шығару:
Өнімдерді шығаруды жоспарлау;
Тапсырыскермен байланысты үдерістер;
Жобалау мен жетілдіру;
Сатып алу;
Өндіріс пен қызмет көрсету;
Өндірістер, талдау және жақсарту:
Жалпы жағдай;
Мониторинг және өзгерістер;
Сәйкес келмейтін өнімдерді басқару;
Мәліметтерді талдау;
Жақсарту;
Жұмыстық нұсқауларға мыналар енеді:
технологиялық карталар.
жұмыс өндіру жобаларының арнайы бөлімдері.
операциялық бақылаудың сызбасы.
Құжаттардың бұл түрлерін басқару ISO 9000 стандарты мен
Бақылау нұсқаулары өзіне мыналарды қамтиды:
жобалық құжаттар мен материалдардың, құралдар мен бөлшектердің кіруін
өндірістік үдерістердің сапасын бақылауды;
авторлық бақылауды өткізуді.
Нормативтік құжаттар мен техникалық әдебиеттер . Сапа бойынша
Сапаға қойылатын жалпы талаптарды реттейтін сандарттар. Сапаны қамтамасыз
Жобалық – сметалық құжаттар. Жобалық-сметалық құжаттарды басқару қабылдау,
Ұйымдастырушылық-нұсқаулық құжаттар. Ішкі нұсқаулық құжаттардың құрамына мыналар енеді:
құрылымдық бөлімшелер мен лауазымды нұсқаулар туралы жағдай;
бас директор мен өкілдігі бар орынбасарларының бекіткен бұйрықтары,
бас директор немесе өкілдігі бар орынбасарлары бекіткен өндірістік
бас директор немесе өкілдігі бар орынбасарлары қол қойған
барлық енетін құжаттар.
2 Бөлім САПАНЫ БАСҚАРУ.
2.1.Жоғарғы басшылықтың сапа менеджменті жүйесіндегі ролі.
«Сапаны басқару» (ИСО 9000:2000) мынадай жолдамен анықталады:
«Сапаға қойылар талаптарды орындауға бағытталған сапа менеджментінің бөлігі».
Сапаны басқару процестер мониторингіне және экономикалық тиімділікке қол
Сапаны қамтамасыз ету керісінше, ескертпелі сипатқа ие. Бұл
Жетекшілік көмегімен және нақты әрекеттер негізінде жоғарғы басшылық
-сапа саласында ұйым саясаты және мақсаттарын әзірлеу және
Негіздемені түсіну және қызметкерлерді қызықтыру үшін барлық ұйымдар
Барлық ұйымда тұтынушылар талаптарына бағдарларды қамтамасыз ету;
Тұтынушылар талаптар және қызығушы тараптардың талаптарын орындауға
Сапа саласында осы мақсаттарға жету үшін сапа менеджментінің
Қажетті қормен қамтамасыз ету;
Сапа менеджменті жүйесінің кезеңдік талдауын жүргізу;
Сапа саласындағы саясат және мақсаттарға қатысты шешімдерді қабылдау;
Сапа менеджменті жүйесін жетілдіру шаралары бойынша шешімдер қабылдау.
2.2. Сапа менеджменті жүйелерін сертификаттау.
Сапа менеджменті жүйесін сертификаттау- күрделі, ұзақ және көп
Сапа менеджменті жүйесін сертификаттау- жоғары дәрежеде тиімді рыноктық
Сертификаттау үдерісінің мақсаты- дайындаушы кәсіпорындарға шығаратын өнімдеріне сәйкес
Сертификаттаудың ұйымдастырылған жүйесіне мыналар кіреді:
аккредиттейтін органдар;
кеңес беретін ұйымдар;
сертификаттайтын ұйымдар.
Сертификаттың міндетті шарты жоғарыда аталған ұйымдарға ұйымдық тәуелсіздігі
Көрсетілген компаниялар мен халықаралық сертификаттау өзіне келесі сатыларды
Сертификатқа әзірлеу;
Сертификаттаудың тікелей үдерісі.
Бұл екі кезеңді әртүрлі ұйымдар атқарады, өйткені іс
Сертификаттауға әзірлеу мыналарды қарастырады:
жұмыс істейтін өндірісті бағалау, яғни аудит;
есеп беру, іс-шаралар және әдістерге қажет құжаттарды әзірлеу;
сапа бағдарламасы мен әдістемелік құралдар пакетін, «басшылықты» дайындау;
енгізу туралы кеңес;
алдын ала аудит;
сертификатталған аудит және сертификатты беру;
компания мамандарын – жоғары орта, тізбекті және орындаушыларды
Сертификатталатын фирма туралы шешім қабылдау үшін критерий ретінде
қызмет құны;
осы саладағы (талап етілетін) ұйымды сертификаттаудағы тәжірибенің болуы;
ұлттық өкілдіктің болуы және соған сәйкес құжатты дайындау
жұмыстың болжамды ұзақтығы;
ұлттық консалтингтің өкілі мен сапа құжатының пакеттерін дайындау
сертификатталатын ұйымның бірқатар елдерде аккредитациясының болуы (компанияның іскерлік
Сертификатауды дайындау және өткізу жөніндегі жұмыстар төмендегідей:
соған сәйкес сертификаттаудан өтетін өнімнің нормативтік-техникалық құжаттарын қабылдау
осы өнімді сертификаттау тәртібі туралы, соның ішінде оны
сертификатталатын өнімдер өндірісін алдын-ала тексеру (егер сертификат схемасымен
сертификатталатын өнімді сынақтан өткізу (егер бұл сертификат схемасымен
соған сәйкес сертификат және сауда белгісін пайдалану құқықғын
шетелдік және халықаралық огандамен өнімдерді сертификаттау туралы шарт
сертификатталған өнім сапасының тұрақтылығын және оны өндіру жағдайын
сертификаттау нәтижесі туралы ақпарат.
Нормативтік-техникалық құжаттарды қабылдау және жетілдіру, таңдау, сертификатталған өнімнің
нормативтік-техникалық құжаттар қорында стандарттау жүйесінде;
сапа жүйесі- сертификаттау жүйесінде;
сынақ жүргізетін зертханалардың аккредитация жүйелері мен осындай зертханалар
ҚОРТЫНДЫ
Менеджмент- бұл нарықтық экономиканың қалыптасуы, кәсіпкерліктің дамуы, заңды
Отандық менеджменттің негізі адамдар ресурстары мен кәсіпкерлік қызмет
Басқару қызметінің ерекше түрі ретінде өндірістің дамуына байланысты
Менеджмент кадрларды қалыптастырады, адамдар арасындағы қатынастар жүйесін белгілейді.
Біздің дәуірімізге дейінгі ҮІ ғасырда қытай философы Лао
Расында да тиімді басшылық тек адамдардың қатысуына ғана
Қызметкерлер оларға басшылықтың саясаты түсінікті болған кезде ғана
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі.
Абуов, Т. К. Мотивация
Айқынбаев, Е. Қ. Ұйымдағы
Гусев, В. В. Менеджмент :
2004.-266с.
4. Кузьмина,
Управление в международных компаниях учебник.-
ПРЕСС, 2004.- 240 с.
5. Кук,
спланировать свое рабочее и свободное
Давыдова.- М.: ФАИР-ПРЕСС, 2003.- 336
6. Мамыров,
А. Нысанбаев.-Алматы: Қазақ энциклопедиясы,
7. Рахымбаев,
Алматы: Нұр-пресс, [2007].- 1 электрон.
түр-түс.; контейн.: 12х14х12.-(Электронная книга).
Б.Қ.Жакенова., Қ.Б.Тәмпішева., Л.М.Мақсатова., Менеджмент
негіздері. Оқу құралы.- Астана 2007
87026774932
2



Ұқсас жұмыстар

Сапа менеджментінің жүйелері
Сапа менеджментінің қалыптасуы мен дамуы
Өнімнің сертификациясы – ҚР-ның инновациясының көрсеткіші ретінде
Сапаны басқарудың концепциясына талдау
Сапа менеджменті пәнінен дәрістер
Өнім сапасын басқару бойынша ғылыми мәліметтерді қарастыру мен нақты кәсіпорынның сапа жүйесіне талдау жасау («Сауыр» ЖШС мысалында)
Сапа менеджменті жүйесінің әзірленген бағдарламасын енгізу
Қызметті әзірлеудегі сапа
Менеджмент жүйелері
«Стандарттың ISO 9001:2015 жаңа нұсқасын ISO 9001:2008 нұсқасымен салыстыру»