Өнім сапасын басқару жүйесін жетілдіру



 Мазмұны
Мазмұны 2
Кіріспе 2
1.1. ҚР – да сапа менеджментінің
1.2. Өнімнің бәсекегеқабілеттілігін арттыруда стандарттау мен
1.3. Кәсіпорында өнім сапасын жетілдірудің негізгі
Қорытынды 22
Қолданылған әдебиеттер 25
Кіріспе
Жаңашыл өзгерістерді – тек
жетілген басқару алып келеді.
У.Эдвард Деминг.
Кәсіпорынның өндірістік тиімділігін арттырудың бірден бір
Бұл реферат тақырыбының өзектілігі ҚР –
Өнімнің сапасын көтеру – кез-келген кәсіпорын
Өнімнің бәсекегеқабілеттілігі негізгі екі фактор арқылы
2. Өнімнің сапасы
Қазіргі таңда өнімнің сапасы бірінші орынға
Кәсіпорын өнімінің сапасы неғұрлым төмен болса,
Сапа – бұл бірнеше анықтамалардан тұратын
Стандарттау жөніндегі Халықаралық ұйым (ИСО) сапаға
Сапа түсінігімен келесідей түсініктер тығыз байланысты:
Нарықтың жоғарғы технологиялық деңгейдегі бұйымдар мен
Елбасы Н.Ә.Назарбаевтың 1-наурыз 2006 жылғы Қазақстан
1.1. ҚР – да сапа менеджментінің
Республикамызда өндірілетін және шет елдерден әкелінетін
Отандық кәсіпкерлердің өнім сапасын және бәсекеқабілеттілігін
Бұл конкурстардың негізгі мақсаты отандық кәсіпорындар
Жапония, АҚШ елдері өндірушілер арасындағы бәсекені
ҚР Үкіметінің «Сапа төңірегіндегі жетістіктері» премиясының
моделі.
Бұл конкурсқа 650 балдан асқан кәсіпорындар
2006 жылы «Қазақстан нарығындағы үздік кәсіпорын»
Отандық кәсіпкерлердің бәсекеқабілеттілігін арттыру мақсатында Елбасы
Бірінші басымдық: Қазақстанның әлемдік экономикаға ойдағыдай
Біз Қазақстанның жаһандық экономикалық үрдістерге сәйкес
Біз қатаң бәсекеге әзір тұрып, оны
Мемлекет өз тарапынан іскерлік бастамашылықтың жолындағы
Қазақстанның экономикалық дамуындағы сапалық “серпілісті” әлемдік
Халықаралық маңыздағы “серпілістік” жобаларды іске асыру,
Біз түпкі өнімдерін экспортқа шығаруға бағдарланған
Қазақстанның өңірлік және халықаралық экономикалық бірлестіктер
экономикаға кірігуі
Қазақстан көп тарапты халықаралық экономикалық жобаларға
Өңірлік серіктестікке келгенде, біз ЕурАзЭҚ шеңберінде
Қазақстанды экономикалық жаңарту мен халықаралық рыноктарда
Қазақстанның БСҰ-ға кіруі жолындағы келіссөз үдерісі
Біз әлі қолға алынбаған секторлардағы шетел
Ең жоғары халықаралық стандарттарға сай келетін
Қазақстанда халықаралық ұйымдардың қатысуымен осы заманғы
“Инкубациялық жобаларды” дамытуды көтермелеу мақсатында Үкімет,
Осы заманғы және бәсекеге қабілетті көлік-коммуникациялық
Қазақстанның көлік-коммуникация кешенінің басты мақсаты еуразиялық
Жүктердің тез өткізілуін ұйымдастыру жөнінде тиімді
Осы және басқа да міндеттердің бәрі
Халықаралық стандарттарға сәйкес қоршаған ортаны қорғау
2006 жылы біздің экологиялық заңнамаларымызды халықаралық
Тұтас алғанда, біз 2010 жылы қоғамның
Бизнестің әлеуметтік жауапкершілігінің халықаралық стандарттарын енгізу
Қазақстандық бизнес қазірдің өзінде аяғынан нық
Мәселен, экономика үшін білікті кадрлар даярлау
Әлбетте, бұл жерде байыпты түсінік жұмыстарының
Бізге бизнестің әлеуметтік есептілігінің жалпыға ортақ
Мен бүгін сіздердің назарларыңызға өзіміз алдағы
Отандық тауарлардың бәсекеқабілеттілігін арттыру, өндіріске халықаралық
Қазіргі таңда Қазақстанда, өкінішке орай, отандық
ИСО 9000 стандарттары негізінде құрылған сапа
Сапаны басқару жүйесі – қатаң және
Тауар маркасы мен сапа жүйесі бір-бірімен
Біздің еліміз экономикалық позициямызды жақсартуда және
Бірақ осы артықшылықтарды жүзеге асыру үшін
1.2. Өнімнің бәсекегеқабілеттілігін арттыруда стандарттау мен
Өнім мен қызметтерді сертификаттаудың негізгі мақсаты
Республикамызда өндірілетін және шет елдерден әкелінетін
ҚР – ның мемлекеттік сертификаттау жүйесінде
өнім туралы мәліметтің дұрыстығын қамтамасыз ету;
өндіруші мен тұтынушының тәуелсіздігі;
сынақтың кәсіби түрде өтуі;
шетелдік өтініш берушілерге қысым жасамау;
өтініш берушінің сертификаттау органын, сынақ зертханасын
сертификаттау туралы ақпарат ашықтығы немесе сертификат
сертификаттау объектілерінің ерекшелігін ескере отырып, өндіру
сертификаттау жұмысында ИСО/ХЭК аймақтық ұйымдардың, халықаралық
ҚР қатынасатын көп жақты және екі
ҚР – ның мемлекеттік стандарттау комитетінің
ИСО Халықаралық Ұйымының сертификаттау саласындағы негізгі
ССК ұйымына 50 ел қатысады. Олардың
әртүрлі елдерде өнімді бағалау және сапаны
өнімдерді, процестерді, қызметтерді сонымен қатар сынақ
ұлтық регионалды сапа жүйесін қамтамасыз етіп
ИСО сертификаттау саласында ХЭК-пен бірге жұмыс
ҚР – да өнімнің сапасын қамтамасыз
Сертификаттау – бұл өндірілетін өнімдер мен
Стандарттау басқарудың нормативтік әдістерімен сипатталады. Ол
Стандарт – бұл өнім сапасына негізгі
Мемлекеттік стандартау – басқару деңгейінің барлық
ИСО 9000 сериялы стандарттары - өнімнің
Өнімдер, қызметтер мен процестерді ҚР –
өнімдер мен қызметтерге нормалар белгілеу;
қоршаған ортаны қорғау, өнімнің қауіпсіздігін қамтамасыз
өнімнің бәсекегеқабілеттілігін сыртқы және ішкі нарықта
бірлік өлшемді қамтамасыз ету;
барлық ресурстарды сақтау және тиімді пайдалану;
Еліміздің қорғаныс қабілетін қамтамасыз ету;
сапа төңірегінде тұтынушылар қызығушылықтарын қорғау.
Сапаны қамтамасыз етуде жоғарыда аталған заңнамалардан
Бұл Үкімет қаулысы ҚР – на
егер өнім сертификатталатын өнімге жататын болса
өнім қорабында мемлекеттік және орыс тілінде
ИСО стандарттарын енгізу мәселесі Астана қаласында
2010 жылға дейін Үкімет ИСО 9000
Осы стандарттардың енгізілмегендігінен сыртқы нарықта біздің
Қазіргі таңда ҚР стандарттау және сертификаттау
1.3. Кәсіпорында өнім сапасын жетілдірудің негізгі
Жапония, АҚШ елдері өндірушілер арасындағы бәсекені
ҚР – дағы кәсіпорындардың бәсекегеқабілеттілігін
ИСО 9000 стандарттарына сәйкес сапа менеджменті
ИСО 9000 стандарттарына сәйкес сертификаттау процесін
Көпсалалы және аймақтық стандарттар жүйесінің талаптарын
Сапаны сертификаттау жүйесінен, тоталдық сапа менеджментіне
Осы халықаралық стандарттардың талаптарын қанағаттандыратын жүйелер,
Отандық өнімдердің бәсекегеқабілеттілігін арттыру – халықаралық
Отандық және шетелдік тәжірибелерді ескере отырып,
Өнім сапасын басқару жүйесін, өнімнің сапасын
Жоғарыда аталған бағытты үнемі жаңа инвестициялық
Өнім өндірушінің өнімнің сапасы туралы ақпараттарды
Кәсіпорындағы әрбір өнімге талап етілген сапаны
Материалдық-техникалық жарақтануды жетілдіру. Үнемі жабдықтаушылармен тығыз
Басшылық ықпал нәтижелі және өнімнің әрбір
Өнім сапасын басқару жүйесі – тұтынушылардың
Өнімнің сапасын басқару жөнінде үздіксіз білім
Мемлекеттік және аймақтық деңгейде сапа төңірегінде
Сапа төңірегінде және өнім сапасын жетілдіру
Жоғары және тұрақты өнім сапасын қамтамасыз
Жұмысшылардың жұмыстарын жетілдіру және тиімділігін арттыру.
Өндірістік ортада әлеуметтік, адамдық факторды ескеру;
Өнім сапасын басқару жүйесін жетілдіру. Ол
Қазіргі уақытта өкінішке орай, отандық кәсіпорындардың
Мен осы отандық кәсіпорындардың бәсекеге қабілеттілігін
Біріншіден: - ұлттық және халықаралық деңгейде
Екіншіден: - тауар өндірушілер қоғам мен
Үшіншіден: - Қазақстанда мұндай сапа жүйесін
Бұл жүйе мемлекетте келесідей талаптар қояды
сапа;
өнімді өндіруде үнемі тұтынушылардың талғамын ескеру;
сапалы кадрларды сақтау, бұл сапаны жетілдірудегі
сапаны үнемі жетілдіру арқылы жаңа бір
айқындылық;
тұтынушылар мен жабдықтаушылардың қажеттіліктерін қанағаттандыру арқылы
сапаны басқаруда барлық кәсіпорын персоналының қатысуы;
Бұл сапа жүйесі келесі жағдайлар орындалғанда
кез-келген кәсіпорындағы персонал өндіріс нәтижелері мен
белгілі бір нәтижелерге жеткен жұмысшылар аймақтық
сапа төңірегінде белгілі бір дәрежеге жеткен
кәсіпкерлер мен басқарушылар өнім сапасына үнемдемесе;
өнім сапасын арттыру – кәсіпорынның негізгі
Жоғарыда жасаған ұсыныстарымды жүзеге асыруда мекемелер
Қорытынды
Технологиялардың жоғарғы қарқынмен дамуымен қатар тұтынушылардың
Халықаралық деңгейдегі сапаға қойылатын талаптар ИСО
Американдық маман А. Фейгенбаумның пікірінше: «сапа
Американдық фирмалар барлық назарды өнімнің сапасын
Батыс Еуропалық елдерде өнімнің сапасын қамтамасыз
Еуропалық нарықта кәсіпорындар бірқалыпты қызмет жасауы
«КТЗ» ААҚ - ның стратегиялық мақсаты
2006 жылға арналған кәсіпорынның алдына қойған
Өнімнің 1 жылдық тауар өндірісін 3
Кәсіпорынды басқаруда ұйымдық тиімділікті арттыру;
Өндіріске жаңа технологияларды енгізу;
Өндірілетін өнімдерге өзгерістер енгізу және жаңа
ISO 9001 халықаралық стандарттарға сай сыртқы
Зерттеліп отырған кәсіпорындағы сапа менеджменті жүйесін,
Кәсіпорынның өндірістік және сынақтау базасы өнімді
«КТЗ» ААҚ 40 – жылдан
Кәсіпорын өнімінің бәсекеге қабілеттілігіне бақыланатын және
тұтынушының тұрақты деңгейі
өзіндік құнның төмендігі
бұл өнімге сұраныстың артуы
өндіріс дамуының перспективасы ұзақ мерзімді болып
Отандық кәсіпкерлердің өнім сапасын жетілдіру Қазақстан
Біздің еліміз экономикалық позициямызды жақсартуда және
Қолданылған әдебиеттер
1. «Управление качеством»
Г.А. Садыханова, Алматы «Қазақ университеті»
2. «Системы менеджмента качества организаций высшего
профессионального образования» Ж.А.Кулекеев, Г.Г.Пивень,
М.Р.Нургужин, Ш.М.Капанова, И.П.Падиарова, Караганда
Издательство КарГТУ – 2004
3. «Стандартизация, метрология и сертификация»
3-е издание Москва.Юрайт.2004
4. «Сертификаттау» К. Сағадиев, А. Смағұлов,
Алматы 2000
5. «Экономика и право Казахстана»
6. «Основы маркетинга» Филип Котлер
7. «Основы менеджмента» М.Мескон, М.Альберт, Ф.Хедоури
Москва 2002
8. «Современное представление о механизме управления
продукции» Гличев А.В.
www.students.ru/referats
www.klubok.net/index .
www.edu.gov.kz
www.khabar.kz
3
Басшы-лық
100 бал (10%)
Персонал-дың өнім сапасын арттыруға қатысуы
100 бал (10%)
Кәсіпорын-ның сапа төңірегін-дегі саясаты
100 бал
(10%)
Ресурстар
80 бал
(8%)
Процесс-тер
120 бал
(12%)
Жұмысшы-лардың ұйымдағы жұмысқа қа-нағаттануы 90 бал
Өнім сапасына тұтынушы-ның қанағатта-нуы
200 бал
(20%)
Ұйымның қоғам алдындағы жауапкерші-лігі
70 бал
(7%)
Ұйым-ның жұмыс нәтиже-лері
140 бал
(14%)





Ұқсас жұмыстар

Өнім сапасын басқару бойынша ғылыми мәліметтерді қарастыру мен нақты кәсіпорынның сапа жүйесіне талдау жасау («Сауыр» ЖШС мысалында)
Бәсекеге қабілетті кәсіпорынның факторы ретінде өнім сапасын басқару
Өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттыруда стандарттау мен сертификаттаудың маңыздылығы
Өнім сапасын басқарудың теориялық аспектілері
Сапаны басқару механизмінде жоспарлау
Сапаны басқару концепциясы
Өнім сапасын арттырудың экономикалық тиімділігі
Сапа менеджменті пәнінен дәрістер
Жалпы менеджмент жүйесінде сапаны басқару
Негізгі және көмекші өндірісті ұйымдастыру