Тауардың бәсекеге қабілеттігін бағалау


МАЗМҰНЫ
КІРІСПЕ....................................................................................................................2
I. ЭКОНОМИКАЛЫҚ ӨСУДІҢ ФАКТОРЫ РЕТІНДЕ БӘСЕКЕЛІК ТЕОРИЯНЫҢ
1.1. Тауардың бәсекеге қабілеттігі туралы түсінік...............................................4
1.2. Тауардың бәсекеге қабілеттігіне әсер ететін факторлар..............................6
1.3. Тауардың бәсекеге қабілеттігін бағалау.........................................................7
II.ШЫҒЫС ҚАЗАҚСТАН ОБЛЫСЫ БОЙЫНША СҮТ ЖӘНЕ СҮТ
2.1. Шығыс Қазақстан облысының агроөнеркәсіптік кешені және
2.2.Шығыс Қазақстан облысы бойынша сүт өнімдері нарығының
III. НАРЫҚ ЖАҒДАЙЫНДА ТАУАРДЫҢ БӘСЕКЕГЕ ҚАБІЛЕТТІГІН ЖОҒАРЫЛАТУ
3.1. Бәсекеге қабілетті тауар шығарудың тиімді тетігі
ҚОРЫТЫНДЫ.......................................................................................................30
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ.....................................................32
Кіріспе
Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешенін индустрияландыру мақсатында мемлекеттің іс-қимылы
Отандық ғалымдардың пікірінше, тауардың бәсекеге қабілеттігі бұл
Президент Н.Ә.Назарбаевтың Қазақстан халқына Жолдауында «Ауылды көтерудің
2009 жылы Шығыс Қазақстан облысының агроөнеркәсіп кешенін
Қол жеткізілген оң нәтижелерге қарамастан, сүт саласы
- сүтті малдың басым бөлігі жеке қосалқы
- АӨК қайта өңдеу кәсіпорындарын несиелеу көлемінің
- арзан импорт көлемінің ұлғаюы және оның
- дайындау жүйесінің дамымауы, шикізатты, сондай-ақ, дайын
- буып-түю матералдарының басым бөлігінің импортталуы және
Бұдан басқа көптеген сүтті қайта өңдейтін кәсіпорындарындағы
Экономиканың дамуы барысында әрдайым жоғары сұранысқа ие,
Қазақстан Республикасының 2003-2015 жылдарға арналған индустриалды-инновациялық даму
Сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін арттырудың
Курстық жұмысының мақсаты – сүт және сүт
экономикалық категория ретіндегі бәсекеге қабілеттіліктің мәні мен
Шығыс Қазақстан облысындағы сүт өндірісінің қазіргі жағдайын
сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігіне әсер
тұтынушылардың сүт және сүт өнімдерге талғам-талаптарын, қалауын
Шығыс Қазақстан обылысы бойынша сүт және сүт
Зерттеу объектісі. Шығыс Қазақстан облысындағы мал шаруашылығы
Зерттеу пәні – Шығыс Қазақстан обылысы сүт
Курстық жұмыстың теориялық-әдістемелік негізі ретінде отандық және
Зерттеу жұмысында ҚР статистика Агенттігінің, Шығыс Қазақстан
Курстық жұмыста талдау, салыстыру, топтастыру, эксперттік, пікір
I. Экономикалық өсудің факторы ретінде бәсекелік теорияның
1.1. Тауардың бәсекеге қабілеттігі туралы түсінік
Бәсекелестiкке қабiлеттiк – бірнеше деңгейде қарастырылатын экономикалық
Тауарлық бәсекеге қабілеттілік әртүрлі факторларға байланысты
Соңғы 20 жыл бойында ұлт экономикасының бәсекеге
Елдің бәсекеге қабілеттілік индикаторы бірінші кезекте, азаматтардың
Өз уақытысында мемлекеттің бәсекеге қабілеттілігі едәуір көлемде
Өнімнің бәсекеге қабілеттілігі – бұл өнімнің бәсекелес-өніммен
Отандық және шетелдік арнайы әдебиеттерді талдай келе,
«Басқару проблемалары жөніндегі Еуропалық форум» бәсекеге қабілеттілікке
М. Портер бәсекеге қабілеттікті үш стратегия арқылы
1. Шығындылықты төмендету;
2. Бөлшектеу;
3. Жинақтау;
Тауардың бәсекеге қабілеттігі бірнеше маңызды қасиеттерге ие.
1.Бәсеке қабілеттік салыстырмалы шама, яғни ұқсас тауарлармен
2. Ол динамикалық шама, яғни уақытқа байланысты
3.Әрбір тұтынушының жеке талғамы әрбір тауардың бәсеке
4.Бәсекеге қабілеттілік нақты тауардың белгілі бір түріне
1.2. Тауардың бәсекеге қабілеттігіне әсер ететін факторлар
Тауардың бәсекеге қабілеттігіне әсер ететін факторлар обьективті,
Обьективті факторлар – өндірушіге тікелей (сапа деңгейі
Субьективті факторлар – өндірушілерге байланысыз, яғни психологиялық
Экзогенді факторлар – әлемдік фактордың мемлекеттік тауарлар
Эндрогенді факторлар – өндіріс кәсіпорының мүмкіндіктерін сипаттайды
Рессейлік ғалым А. Трибулин бәсекеге қабілетті факторларды
Сыртқы факторларға экономикалық нарықтың даму тенденциялары, ғылыми-техникалық
Сапалық факторларға қазіргі қолданыстағы стандарттар, нормалар аңықтайтын
Соңғы кездерге дейін кәсіпорындарда cапа проблемасын
Тауардың сапасын басқаруды жетілдіруде
- тауардың сапалығын
- тұтынушыга және
- тауардың
Сапаны басқару жүйесін
- жоғары
- тауар
- жоғары
- тауардың бәсекеге
Сонымен, тауардың
Экономикалық факторларға тауардың бағасын қалыптастыратын экономикалық
Әлемдік тәжірибеде тауардың бәсекеге қабілеттігі келесі факторлармен
тауар сапасының нарықтық және нақты тұтынушының талабына
сатып алуға жеткізуге кеткен шығындармен;
тұтынушыға тиімді уақытта жеткізу жағдайымен:
кәсіпорының беделімен, сенімді әріптес бола алатын дәлелімен;
Тауар мен кәсіпорының бәсекеге қабілеттігі ұқсас болғанымен,
1.Тауардың бәсекеге қабілеттілігі белгілі бір қысқа уақыт
2.Тауардың бәсекеге қабілеттілігі тұтынушының әсеріне тікелей байланысты,
3.Кәсіпорын бірнеше тауар шығару өндіріске байланыссыз, өндірістің
4. Тауардың бәсекелік қабілеттігін кәсіпорының бәсекеге қабілетілігі
1.3. Тауардың бәсекеге қабілеттігін бағалау
Индустриалды-инновациялық даму бағдарламасының негізгі міндеттері: ғылыми көлемді
Қазіргі заманғы кәсіпорындар өздерінің бәсеке бағытын нығайту
Тауардың бәсекеге қабілеттілігін бағалау тұрғысынан нарықты зерттеудің
Тауардың бәсекеге қабілеттілігін жоғарылату
Бәсекеге қабілеттілікті бағалаудың негізгі критерийлері:
тауардың жаңалық дәрежесі;
өндірілу сапасы;
тауар туралы ақпаратты тарату үшін материалдық базасының
өткізуді ынталандыру бойынша шаралар; өткізу динамикасы;
тауардың нарықтық талаптарына ыңғайлану мүмкіндігі;
қаржылық жағдайы.
Сонымен бірге, бәсекеге қабілеттілікті салыстырмалы құн мен
Тауардың бәсекеге қабілеттілігін бағалау әдістері келесідей:
Біз бәсекеге қабілеттілікті талданатын тауар мен салыстыру
Бағалау екі әдіспен жүргізіледі:
дифференциалданған;
комплексті.
Бәсекеге қабілеттілікті бағалаудың дифференциалданған әдісі талданатын тауар
а) Егер бағалау базасы ретінде қажеттілік
Qi = Pi / Pio * 100%
Мұндағы, Qi - i-параметрі бойынша
Pi - талданатын тауар үшін
Pio - қажеттілік толығымен қанағаттандырылғандағы
n - бағалау параметрлерінің саны,
Нормативті параметрлер бойынша бағалау
Техникалық және экономикалық параметрлер бойынша бағалау кезінде
б) Егер бағалау базасы
Qi = Pi / Pio * 100%
Qi = Pio / Po * 100%
Мұндағы, Qi – і-нші техникалық
Pi - талданатын тауар үшін
Pio - үлгі
n - бағалау параметрлердің саны.
Бағалау нәтижелерін талдау:
Бұл 2 формуладан жеке көрсеткіштің өсіміне бәсекеге
Егер тауардың техникалық параметрлерінің физикалық
Дифференциалдық әдіс талданатын тауардың бәсекеге қабілеттілігін немесе
Бәсекеге қабілеттілікті бағалаудың комплексті әдісі. Бұл әдіс
Нормативті параметрлер бойынша топтық
Iнп = Qhi ni=1
Мұндағы, Iнп - нормативтік параметр бойынша бәсекеге
Qhi - і-нші нормативтік параметр
n - бағалауға қатысатын нормативті
Нәтижелерді талдау:
Егер де жеке көрсеткіштердің бірі 0-ге
Техникалық параметрлер бойынша топтық көрсеткіш мына формула
Iтп = Qi * Ai ni=1
Мұндағы, Iтп - техникалық параметр бойынша бәсекеге
Ai - қажеттілікті сипаттайтын
n - бағалауға қатысатын нормативті
Нәтижелерді талдау:
а) Ітп топтық көрсеткіші
б) Әрбір техникалық параметрдің салмақтығын анықтау үшін
в) Нарықтық зерттеулер өткізген кезде пайда болатын
Экономикалық параметрлер бойынша топтық көрсеткіш тауарді сатып
З = Зс + Ci ті=1
Мұндағы, З - тауар
Зс - тауарді сатып алуға
Сі - і-нші жұмыс
Т - жұмыс уақыты;
і - рет бойынша жыл.
Мұнда,
Сі = Scj nj=1
Cj - j-нші бап бойынша
n - эксплуатациялық шығындардың баптардың
Егер тауар эксплуатациядан кейін
Экономикалық параметрлер бойынша топтық көрсеткіш мына
Іип = З / Зо
Іип - экономикалық параметр
З, Зо - бағаланатын
Бәсекеге қабілеттіліктің интегралды көрсеткішінің
К = Інп * Ітп / Іэп
К - үлгі тауарға
Нәтижелерді талдау:
К - тауарді сатып алу
Егер талдау бірнеше үлгі бойынша жүргізілсе, онда
Кср = Ski * Ri ni=1
Мұндағы, Кср - үлгі топтарға
Кі - і-нші үлгіге
Ri - аналогтар тобындағы
n - аналогтар саны.
Бағалаудың аралас әдісі дифференциалдық әдіс пен комплексті
Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігінің бағалануын көрсеткіштердің келесі топтарының
Олар жекелік көрсеткіштердің функциясы ретінде анықталады
(xi, …, x n):
Кұд, Ктд = f1(xi, …, x n),
Әр фактор (меншікті көрсеткіш) былай табылады:
Хі = Пфі/Пні
Мұндағы Пфі - і-нші факторының
Пні - қағидалық немесе жоспарлықта
Жалпыландыру көрсеткішін келесі формулалар
Кұд, Ктд = аі * хі +
Мұндағы Атд және Аұд -
Тауардың бәсекеге қабілеттілігінің бағалауының бірнеше әдістемесін жиі
Матрицалық әдіс негізінде координаттар жүйесінің қағидасы бойынша
Екінші әдіс тауардың бәсекеге қабілеттілігінің параметрлерінің анықтамасы
Тиімді бәсеке теориясы өндірістің ұйымдастырушылық-техникалық деңгей көрсеткіштерінде
Тауар сапасының теориялық мәні ─ тұтынушылардың тауарға
Егер салыстыру үшін базаны анықтау мүмкін болмаса
Сонымен бірге, бәсекеге қабілеттілігі талданатын тауардың
II. Шығыс Қазақстан облысы бойынша сүт және
2.1. Шығыс Қазақстан облысының агроөнеркәсіптік кешені
Өткен жылғы қолайсыз ауа-райы жағдайына қарамастан ауыл
Ауыл шаруашылығын дамытуға әртүрлі қаржыландыру көздерінен 10,5%
Нәтижесінде тиісінше 9,1% и 3,1% ет және
Су тасқыны мен қатты қыстың салдарынан шығын
Сүт кластеріне қатысушылар сүтті қайта өңдейтін кәсіпорындар,
Сүт кластері аймақтық деңгейде Ақмола, Шығыс Қазақстан,
Сүт өнімдері елімізде жалпы қуаттылығы жылына 2
Жылдан жылға сүт өнімдері өндірісі ұлғайып, ассортименттері
Сонымен қатар, сіз байқағандай еліміз өзінің қажеттілігін
Дегенмен, ет пен сүт өндірісіне әсер ететін
80% астам мал басы жеке қожалықтарда болғандықтан,
Сонымен қатар, көптеген сүтті қайта өңдейтін кәсіпорындар
Бұған қоса, отандық және бізге өнімдерін ипорттаушы
Осының бәрі импорттық азық-түлік бағаларының арзан болуына
Ал, Қазақстан нарықтық экономика жағдайында өмір сүріп
Ішкі нарықтағы сүт өнімдері импортының үлесіне тоқталатын
Ал, оның ішінде өңделген сұйық сүттің импорты
Сүт өнімдерінің өндірісін арттыру және ішкі тұтынудағы
Сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігі оның көптеген тұтынушылық
Сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін сипаттайтын
Сүт және сүт өнімдері – адам денсаулығына
Сүт Одағының мәліметтері бойынша, қазіргі таңда отандық
«Acadian» зерттеу компаниясының 2008 жылғы мәліметтері бойынша
«Казагромаркетинг» ақпараттық-сараптама орталығының мәліметтері бойынша Қазақстанда сүт
Қазақстан Республикасының Денсаулық Сақтау Министрлігі нұсқаулығымен 7
Кесте-1– Шет елдердегі сүт өнімін адам басына
Тағам өнімдерінің атауы Қазақстан Ресей Белорусия Қырғызыстан
Сүт және сүт өнімдері
(сүтке шаққанда), кг 260 305 304 184.8
Сүт, л 164,92 53,28 120 47,28
Қаймақ, кг 3,28 1,2 1,56 3,6
Сүзбе, кг 3,28 7,56 9,84 9,12
Ірімшік, кг 3,28 1,8 2,4 -
Сары май, кг 1,9 1,92 6 3,72
Ескертпе–«Казагромаркетинг»ақпараттық-сараптама орталығының мәліметтері бойынша
Сонымен, 1- кестеден Қазақстанда жалпы сүт өнімдері
2.2. Шығыс Қазақстан облысы бойынша сүт өнімдері
Қазақстан Республикасында сүт және сүт өнімдерін өндірумен
Кесте-2 – 2005-2009- жылдар аралығындағы Қазақстан Республикасындағы
Көрсеткіш Жыл 2009-ж. салыстырмалы өзгерісі, %
2005 2006 2007 2008 2009 2005 2008
Сиыр саны, мың бас 2376,2 2442,6 2569,0
Сүт, мың тонна 4749,2 4926,0 5073,2 5198,0
Өңделген сұйық сүт және кілегей, тонна 154412
Сары май, тонна 13040 19736 18596 19707
Ірімшік пен сүзбе, тонна 13033 14952 17042
Ескертпе – ҚР статистика Агенттігінің мәліметтері бойынша
2-кестеден көріп отырғанымыздай, Республика бойынша сүт өндірісі
Зерттеулер барысында отандық сүт өнімдерін өндірушілер
Кесте-3–2006-2009 ж.ж Қазақстандағы сүт өндірісі, импорт және
Өнімнің атауы Өндіріс
2006 ж 2007 ж 2008 ж 2009
салыстырғанда,%
Өңделген сұйық сүт және кілегей өнімдері 197433
Ұнтақ түріндегі сүт және кілегей 4412 4124
Сары май өнімдері 14982 17658 14379
Ірімшік пен сүзбе 15936 15412 13698 11570
Қойылтылған сүт пен кілегей 9286 10852 7534
Сүт қышқылды өнімдер 92961 97765 91375 81863
Балмұздақ 12543 12749 12200 11663 95.6
Экспорт
Өңделген сұйық сүт және кілегей өнімдері 195,5
Ұнтақ түріндегі сүт және кілегей 966 1835,8
Сары май өнімдері 966,4 488,5 604,2
Ірімшік пен сүзбе 1373,3 1235,5 957,4 1257,6
Қойылтылған сүт пен кілегей 247,3 4,5 56,2
Сүт қышқылды өнімдер 208,5 452,3 241,5 108,5
Балмұздақ 38,7 44,7 86,6 248,4 2,9 есе
Импорт
Өңделген сұйық сүт және кілегей өнімдері 26638
Ұнтақ түріндегі сүт және кілегей 9338 11289,1
Сары май өнімдері 7686,8 7151,5 5560,8
Ірімшік пен сүзбе 10744,3 17706,7 18723,1 20201,3
Қойылтылған сүт пен кілегей 39472 41962 46338
Сүт қышқылды өнімдер 19948,3 28885,3 28078,3 29346,8
Балмұздақ 12101,1 13266,8 11294,5 10111,3 89,5
Импорттың үлесі,%
Өңделген сұйық сүт және кілегей өнімдері 11,8
Ұнтақ түріндегі сүт және кілегей 73,0 83,1
Сары май өнімдері 35,4 29,4 28,8
Ірімшік пен сүзбе 42,4 55,5 59,5 66,2
Қойылтылған сүт пен кілегей 81,3 79.4 86,1
Сүт қышқылды өнімдер 17,6 22,8 23,6 26,4
Балмұздақ 49,1 51,0 48,3 47 97,3
Ескертпе – ҚР статистика Агенттігінің мәліметтері бойынша
3-кестеде көрсетілгендей, сүт өнімдерінен елімізге келетін импорттың
Шығыс Қазақстан облысы бойынша 15-ке жуық сүт
Кесте-4 – Шығыс Қазақстан облысы сүт және
Кәсіпорын атауы Сүтке шаққандағы өндіріс көлемі,
2008 2009 2009-ж.
2008- ж.
салыстыр-
ғанда,% 2008 2009 2009-ж.
2008- ж.
салыстыр-
ғанда,%
«Эмиль»ЖШС-і 11098 15540 140,0 1082 1849 170,9
«Исток-1»ЖШС-і 7615 4646 61,0 1952 2308 118,2
Зиновьев ЖК-і . 570 655 114,9 392
«Восход» ЖШС-і 3025 2525 83,5 1875 1158
«Багратион-Улан» ЖШС-і 1637 1980 120,9 1016 1253
"Турайда" ЖШС-і 1500 2500 166,7 389 514
Облыс бойынша барлығы 67867,17 69793,25 102,8 7867,2
4-кестеде көрсетілгендей облыс бойынша сүтке шаққандағы
Зерттеулер көрсеткендей, қазіргі уақытта сүт өндірісі кәсіпорындарының
Статистикалық мәліметтер мен кәсіпорынның есептік көрсеткіштерін талдау
Сүт және сүт өнімдерінң бәсекеге қабілеттілігі оны
Сурет-1 – 2009 ж. Шығыс Қазақстан облысының
1-суретте көрсетілгендей, сүттің өзіндік құнының 43,4% жем-шөп
Өзіндік құнда сүт өндірудегі еңбек ақы қорының
2-cуретте сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілікті
Сурет-2 – Сүт және сүт өнімдерін өндіруші
Сүт және сүт өндірісінің 90% үй шаруашылығында
Өнеркәсіптік қайта өңдеуге арналған сүт-шикізаты, Қазақстан Республикасының
Сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін жоғарылатуды
Шығыс Қазақстан облысындағы сүт өнімдерін өндіретін кәсіпорындардың
Сурет-3 – Сүт және сүт өнімдерінің ассортиментін
Сүт және сүт өнімдерін өндіруші кәсіпорындардың ішінде
Cүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін арттырудың
Сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін анықтау
Сурет-4 – Аймақтық нарықтағы сүт және сүт
4-суретте көріп отырғанымыздай, аймақтық сүт және сүт
Нақты бәсекелестерді зерттеуде бәсекелестердің өнім өткізу көлемі
Маркетингтік зерттеулер нәтижесінде тұтынушылардың сүт және сүт
Сурет-5 – «Cіз қандай сүт және сүт
Зерттеу аспектілерінің бірі халық сатып алатын барынша
Сатып алушылардың сауда белгісіне көзқарасын білу мақсатында
Сурет-6 – «Қандай кәсіпорынның сүт
Сурет-7 – «Сіздің таңдауыңызға ерекше әсер
Респонденттердің таңдауыңына әсер ететін факторларды айқындау үшін
Сүт өнімінің сапа көрсеткіштерінің мағыздылығын анықтау
Кесте-5 – Сатып алушы-респонденттердің сапа критерийлерін 1-5
Реттік номер Критерийлері Респоденттердің критерийлерді маңыздылығына байланысты
1. Жаңа сауылған сүт 5
2. Тағамдық құндылығы 4,8
3. Бөтен иістің болмау 4,6
4. Дәмінің табиғилығы 4,45
5. Сақтау мерзімі 4,3
Кестеден көріп отырғанымыздай, тұтынушылар үшін бірінші сүттің
Бәсекелестер мен фирма тауарларының позициясын сипаттау үшін
Сүт нарығында сүт және сүт өнімдері кәсіпорындарын
Сурет-8 – Сүт нарығындағы сүт және
III. Нарық жағдайында тауардың бәсекеге қабілеттігін жоғарылату
3.1. Бәсекеге қабілетті тауар шығарудың тиімді тетігі
Еліміздегі өндірістік ұйымдардың дамуы барысында нарықтық ерекшелікгерді
Кең мағынада маркетинг – бұл тауар мен
Бәсекелік қабілетті арттыруда маркетингтік бағыттың бірнеше түрлері
Қазіргі кезеңде отандық кәсіпорындардың маркетингтік жүйесін жетілдіру
Нарық экономикасының әлемдік тәжірибесі халық шаруашылығы салаларын
Тауардың бәсекелік қабілетін арттырудағы маркетингтің рөлі, ең
Бәсекелік қабілетті арттыруда маркетингтік жүйені жетілдірудің тағы
нарықты кешенді
кәсіпорынның сыртқы ортасын зерттеу;
кәсіпорынның бәсекелестері
өзінің мүмкіңдіктерін бағалау;
маркетингтік жүйенің
- тауарлық саясатты
- сұранысты қалыптастыру жөне
- тауарды
- маркетингті басқару және маркетингтік бақылау.
Өндірістің ерекшелігіне байланысты тауардың бәсекелік қабілетін арттыруда
Жалпы алғанда, маркетингтік жүйе кәсіпорын үшін оның
Тұтынушылардың талғамдарына сай тауар шығару және әлемдік
Ұсынылатын жаңа тауардың тартымды келбеті мен сату
Маркетинггік қызметтің негізгі міндеттері мыналар болуы тиіс:
- тұтынушылар талғамының
түрғындардың тұтыну ерекшеліктерін, ұстанымдарын ескере отырып, нарықта
кәсіпорынның мүмкіндіктеріне сай
жаңа тауарды өткізу бағыттарын, оның тұтынушылық қасиетгерінің
Маркетингтік жүйені қалыптастыруда бұл бөлім жұмысының үшінші
Жалпы, түрлеріне қарай өнімді өткізудің бірнеше жолын
Тауардың сұранысын қалыптастыруда ішкі нарықтағы тұтынушылармен қоса,
Отандық кәсіпорындардың тауарды өткізу саясатындағы ең бір
Кең көлемді жарнама тауардың тартымдылық қасиеттерінің қалыптасуына,
Жалпы алғанда, нарықтық экономикаға тән кәсіпорын маркетингін
Қорытынды
Сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін жоғарылатуға
1. Сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігі
Шикізатты тиімді пайдалануға сүт және сүт өнімдері
2. Қазақстанның сүт өндірісі Кеңес Одағының ыдырауы
Оған қоса, ірі сүт фермаларының жеткіліксіз болуы
Нәтиже көрсеткіштері отандық сүт өнімінің бәсекеге қабілеттілігі
3. Шығыс Қазақстан облысындағы мал шаруашылығының даму
4. Соңғы жылдары мал шаруашылығы өнімдерінің және
5. Нарықтық қатынастардың дамуына қарай сүт және
6. Мемлекеттік қолдаудың экономикалық механизмдері тұрақты емес,
7. Тауарды тарататын каналдардың дұрыс болмауы,
Осы мақсатта сүт өнімдерін өндіруді
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ
2003-2015 жылдарға арналған Қазақстан Республикасының индустриалды-инновациялық даму
Ж.О.Сазанова Шаруа қожалықтарының бәсекеге қабілеттілігін арттыру.-Алматы, 2005,
С.Р. Есімжанова Маркетинг – оқу құралы, Алматы
Қажымурат К. Кәсіпорынды басқару жуйесіндегі маркетингтің рөлі
Аграрлық өнеркәсіп кешенін реттеудің экономикалық механизімі (мақала)
Шығыс Қазақстан облысының аграрлық секторының жағдайы және
Бәсекеге қабілеттілікті жоғарылатудың негізгі тәсілдері мен механизмдері
Сүт және сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін
Мал шаруашылығының бәсекеге қабілеттілігін қалыптастыру жолдары
Саяси түсіндірме сөздік. – Алматы, 2007. ISBN
КазЭУ хабаршысы №8 2003ж, 42-46 бет.
12.Қаржы—қаражат №4 2003ж, 11-15 бет.
13.www.google.kz
14.www.aport.ru
15.www.goverment.kz
16.www.encyclopedia.com
17.www.yahoo.ru
1
Сүт өндірушілер
Баға, шикізат жеткізу кезеңі, зиян, көлік қызметі,
сүт зауыты
Сүт сатушы мекеме, маркетингтік құрылымдар
Сүт және сүт өнімдерін тұтынушылары
Инновация
Модификациялау
Жаңа технологиялар
Балаларға арналған өнімдер
Өнімнің параметрлерін өзгерту
Ұлттық сүт өнімдерін шығару
Сүт және сүт өнімдерінің ассортиментін кеңейту бағыттары
Ұзақ уақыт сақталатын десертті өнімдер
Дәрумендер қосылған өнімдерді шығару
Екінші шикізатты пайдалану құрылымын жақсарту
2. Аймақтық нарықтағы тауардың (сүттің) бәсекеге қабілеттілігін
1. Тауардың бәсекеге қабілетілігін зерттеудің мақсатын, міндетін,
пәнін, нысанын анықтау
3. Аймақтың өндірістік қуатын талдау
Сүт өндірісінің серпінін талдау
Сүт өткізудің құрылымын талдау
Сүт өндірушілердің бәсекеге қабілеттілігін талдау
Ауылшаруашылық ұйымдарының сүт өндірісі көлемін моделдеу
4. Аймақтық сүт нарығын талдау
Аймақтағы сүт ресурстарын зерттеу
Аймақтағы сүт импортын зерттеу
Сүт және сүт өнімдерінің адам басына шаққандағы
Мүмкін тұтыну деңгейін болжау
5. Аймақтық сүт нарығындағы тұтынушы талғамын және
6. Өндірушілерге, сатушыларға, инвесторларға тауардың бәсекеге қабілеттілігін
Сауалнама негізінде пікір сұрау
Мәліметтерді сызба негізінде талдау
Сүттің органолептикалық көрсеткіштерін зерттеу
Кешендік әдіспен тұтынушылар тобын айқындау
Фуд Мастер
«Багратион Улан ЖШС-і
23%
11%
22%
16%
14%
2%
4%
8%
«Шығыс-Сүт» ЖШС-і
«Исток 1» ЖШС-і
«Эмиль»ЖШС-і
Дач леди
Солнечный
басқа да
Сүт және сүт өнімдері сапасы
жоғары
Шығыс - Сүт
Тауар бағасы
Исток 1
Восход
Багратион Улан
Эмиль
төмен
жоғары
Зиновьев ЖК
Турайда
төмен




Ұқсас жұмыстар

Тауардың бәсекеге қабілеттігін бағалау
Сапаның экономикалық маңызы
ӨНІМНІҢ БӘСЕКЕЛЕСТІК ҚАБІЛЕТТІЛІГІН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ
Кәсіпкерлік қызметіндегі бәсекелестік
«Алатау» ЖШС өнімінің бәсеке қабілеттілігіне баға беру
Өсімдік майларын өңдеуші кәсіпорындардың міндеттерін жан-жақты сараптай отырып, олардың өнімдерінің бәсекелік қабілеттерін арттыру тетіктерін негіздеу және оларды қолдану бойынша нақты ұсыныстар жасау
Өнімнің бәсекеқабілетін және оның кәсіпорын қызметінің қаржы нәтижесіне тигізетін әсерін талдау
Нарықтық экономика жағдайында өнеркәсіп салаларында сапаны қамтамасыз етудің теориялық негіздері
Фирманың бәсекелестік қабілеттігін арттырудағы қаржылық менеджменттің рөлі
ЖШС «МАРТ» «АЛТЫН» сауда белгісімен мысалында өнімнің бәсекеге қабілеттігін талдау