Гигиеналық талаптар
ӘЛ-ФАРАБИ АТЫНДАҒЫ ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ
ЖАЛПЫУНИВЕРСИТЕТТІК МАГИСТРАТУРА
КУРСТЫҚ ЖҰМЫС
СУ ОБЪЕКТІЛЕРІНІҢ ЛАСТАНУЫНА ЭКОЛОГИЯЛЫҚ БАҚЫЛАУ ЖӘНЕ БАҒАЛАУ
Орындаған
Ғылыми жетекші
х.ғ.к. доцент
Қорғауға жіберілді
Жалпыуниверситеттік
магистатура жетекшісі
х.ғ.д. прфессор
Алматы 2004
Мазмұны
Кіріспе 3
1.Әдеби шолу 4
1.1Судың гигиеналық маңызы. 4
1.4. Органолептикалық қасиеттері 7
2.2. Судың минералдануы 10
2.3. Судың тотығуы 12
3. Гост 2874-82 13
3.1. Гигиеналық талаптар 13
3.2. Судың токсикологиялық көрсеткіші 13
4. СанПин 2.1.4.559-96. 16
4.1. Судың құрамында болатын ластағыш қоспалардан тазалау 19
2.2 Целлюлозды қағаз бен картон шығарушы өндірісінің сарқынды
2.3 Қағаз өндіру орындарынан шығатын сарқынды суларын
3. Алынған нәтижелер және оларды талдау. 33
3.1 АО «Қазақстан қағазы» комбинатының сарқынды суларына
Қорытынды 35
Пайдаланған әдебиеттер тізімі 36
Кіріспе
Жер бетіндегі судың жапы мөшері 14 млн км3
Біздің жер шарымызда су үнемі айналымда болады. Дүние
Табиғатта су таза күйінде кездеспейді. Бұған мысал
Қалаларды, ауылдарды және өндіріс мекемелерін ортақтандырған су жүйесмен
Адамзат тіршілігінде маңызды зор тұщы су қорларын шектелген
Қазіргі кезде адамдардың тіршілік қолданысының артуы нәтижесінде тұрмыстық
Біздің заманымызда үнемі қолданыста болатын су сапасының деңгейін
Жалпы Қазақстан Республикасы бйынша қазіргі кезде қалалық су
Міне осындай және тағы басқа күрделі мәселерге байланысты
- судың гигиеналық маңызымен танысып химиялық құрамын анықтау
су сапасының стандарттық нормативтерімен танысу
суды тазарту жолдарын ұсыну болып табылады.
1.Әдеби шолу
1.1Судың гигиеналық маңызы.
Су қолданысының нормативтері.
Бір қала немесе ауыл тұрғынына тәулігіне қажетті судың
Су қолданысының мөлшерін есептеу
Судың эпидемиологиялық маңызы
Орталықтандырылған су жүйесімен тұрғындарды жабдықтандыру, яғни
Дүниежүзілік Денсаулық Сақтау Ұжымының (ВОЗ) мәліметтері бойынша
Нашар сумен қамтамасыз етуіне байланысты
Осындай және болашақта туындайтын мәселелерге
Химиялық құрамы
Табиғатта су таза химиялық қосылыс ретінде мүлдем
Тұщы судың (ас суының) минералдану шегі (құрғақ
Миниралдардың ең төменгі деңгейі адам организмінің гомеостазы
Судың кермектілігі оның құрамындағы кальций мен
Соңғы жылдары судың құрамындағы тұздардың мөлшерінің
Адам судан 10-85%-ке дейін қажетті фторды
Фтор концентрациясы 1,4-1,6 мг/л дейін жеткен кезде
1.4. Органолептикалық қасиеттері
Су сапасына жанама тиімсіз әсерін тигізетін түрлі
тұндылығы
түсі
жағымсыз иісі мен дәмінің болуы.
Судың бұндай қасиеттерінің өзгеруі
Сумен қамтамасыз ету көздері
Тұрғын үйлерді сумен қамтамасыз ету орталықтандырылған жүйемен
беткей сулары
құрлық сулары
пластаралық сулар
Беткей сулар аз тереңдікте
Құрлық сулары жердің 1-і қабатының су тасымалдағыш
Су тұтынғыш қондырғыларын орнату және сол
Су тұтынғыш қондырғылардың орнын анықтау санитарлық -
Санитарлық ережелерге байланысты су төмендегідей қасиеттерге ие болуы
мөлдірлігі (стандартты шифр бойынша > 30 см)
түсі (
Ірі қара малының гигиенасы.Мал қораларына және мал шаруашылық өндірісіне қойылатын санитарлық гигиеналық талаптар
Балалар денсаулығын қалыптастырушы факторлар
«Қоғамдық тамақтану орындарына қойылатын санитарлық-гигиеналық және эпидемиологиялық талаптар»
«Ауыл шаруашылығы малдарын өсіру және селекциясы»
Мал коралары ауасының микрофлорасы
Гигиеналық факторлар
Балалар гигиена
ЭВМ құрылғыларымен жабдықталған кабинетте оқытылатын информатика сабағына қойылатын талаптар
Өндірістік мекен-жайларға және жұмыс орындарға санитариялық-гигиеналық талаптар Өндірістік гигиена және санитария
Ірі қара мал қораларының жобалаудың нормативтік базасы