Кептіргішке кірірде астық температурасы


Мазмұны
бет
Кіріспе 6
1. Астықты кептіру техникасының және технологиясының дамуы 8
2. Технологиялық бөлім 12
2.1. Астық кептіргішті жобалауға арналған берілген тапсырма 12
2.2. Кептіру объектісі ретінде астық сипаттамасы 12
2.3. Тапсырылған астық дақылын кептіру техналогиясы 16
3. Есептеу бөлімі 17
3.1. Астықкептіргішті жобалауға арналған бастапқы көрсеткіштер 17
3.2. Топкада атмосфералық ауаны қыздыру процессінің есебі 18
3.3. Кептіру және салқындатып желдету аймақтарының жылулық есебі 20
4. Кептіргішті жобалау 25
4.1. Астық кептіргіш шахталарының негізгі өлшемдерінің есебі 25
4.2. Желдеткіштерді таңдау 29
5. Астық кептіру технологиясы және өндірістік менеджмент 30
5.1. Жобаланатын астық кептіргіштің жұмыс істеу принципі және қондырғысы
5.2. Астық кептіру үрдісін жүргізудің технологиялық негізі 32
5.3. Астық кептіру саласындағы өндірістік менеджмент 32
6. Техника қауіпсіздігі ережелері және өрт кауіпсіздігі ережелері 34
Қорытынды 36
Қолданылған әдебиеттер тізімі 37
Кіріспе
Дүниежүзінде, оның ішінде Қазақстанда, астық және оның өнімдері әр
Астық кептіру және сақтау барысында бүкіл әлем бойынша орта
Астықты кептіру және оны сақтаудың өте жауапты да күрделі
Қазақстаннның табиғи климаттық жағдайына байланысты астықты кептіру мен сақтаудың
Солтүстік өлкеде астық кәсіпорындары мен элеваторларға орта шамамен жыл
Астық қоймаларының технологиялық тізбектеріне кептіргіштер қажетті өнімділігіне байланысты орнатылады.
Бүгінгі кезде Қазақстан Республикасында мемлекеттік лицензиямен жұмыс істейтін 210
Астық өнімінің көлемінің өсуіне байланысты, бұрынғы шеткей жерлерде орналасқан
Дәнді дақылдардан өндірілетін ұн, жарма, нан, макарон, ұнды кондитер,
Астықты кептіруді, шығынсыз сақтауды және оның сапасын арттыруды қамтамасыз
Астықты кептіру техникасының және технологиясының дамуы
Қазақстанда астықты кептірудің технологиясын дамыту
Кептіргіш агрегаттары комплексті механикаландырылған үздіксіз тізбектің ең керекті буынына
Жоғарыда кептіру техникасын қарастырғанда, кейінгі жылдары кеңінен қолданылып жүрген
Рециркуляциялық кептіргіштердің технологиялық үдерістері былай өтеді. Қыздыру камерасына бұршақтай
Қазіргі кезде астық дайындау кәсіпорындарында «Тың», РД-2X25, ПРЗ =
Астықты кепітіру жұмыстарын дұрыс ұйымдастыру үшін ең қажетті нәрсе
Рециркуляциялық кептіргіштерді тиімді пайдалану үшін сондай-ақ кызметкерлер кептіру режимін
Кептіру режимдерінің қатарына мына көрсеткіштер жатады: астықты қыздыру температурасы,
Бүкілодақтық астық ғылыми зерттеу институтының Қазақ филиалының көп жылғы
Көрсетілген режимге байланысты астықты қыздыру температуасын, әсіресе қатал бақылау
Астық дайындау кезінде рециркуляциялық кептіргіштердің өнімділігі паспорттық өнімділігінен төмен
«Қыздыру - жылы күйінде үстау - салқындату» циклын біртіндеп
Сонымен рециркуляция саның неғұрлым көбейтсек, ылғалы соғұрлым жоғары астықты
Норияға астықты тиегенде кейін қарай айналмауы үшін қақпақтарына көңіл
Зерттеулердің көрсетуіне қарағанда жылу-масса алмасу бөліміндегі астықтың мөлшері кептіргіштің
Қыздыру камерасына және рециркуляциялық норияға қысым жасамау үшін оның
Параллель схема бойынша қысым камерасына сыртқы ауа жіберілігі, астық
Салқындату үдерісін дұрыс жүргізу үшін шахталарды 10 күн сайын
Астықты кептірудегі кейінгі кездегі жаңалыққа тұрақты температурада рециркуляциялық алғашқы
-дымқыл астықты жауған бұршақтай қозғалтып қыздырғанда ылғалдың 1/4 бөлігі
-алғашқы қыздыру қондырғысы арқылы тек дымқыл астық қана өтіп,
-қыздырылған ылғал астық пен рециркуляцияға қолданылатын кептірілген астық араласқанға
-астық қоспалары өзара шектеулі температурада араласады, сондықтан ылғалдың тез
-рециркуляцияланатын астықтың тек жартылай салқын- датылуына байланысты тазарту өнімсіз
-рециркуляция жасайтын астық ылғалын кептіру үшін жылу таситын агент
Астықты рециркуляциялап, тұрақты температурада кептіру әдісіне көптеген кептіргіштер көшірілді.
Жартылай салқындату шахтасына осы режиммен кептіру агентін жібергенде астықтың
Астықты кептіру техникасының даму жолдарын қарастырғанда кептіру жұмысын дұрыс
Кептіргіш агрегаттарының қуатын анықтағанда дайындалатын астықтың көлемін ғана біліп
Жоғарыда ылғалды астықтың пайыз бойынша көлеміне, дәнді дақылдардың дайындалатын
Солтүстік Қазақстан үшін (ПК=1,290 А жоспарлы т/сағ); Орталық Қазақстан
Технологиялық бөлім
Астық кептіргішті жобалауға арналған берілген тапсырма
Тақырып аты: « Сағызы жақсы бидай астығын түзуағында
Астық кептіргіштің типі: Шахтылы түзу ағынды екісатылы кептіргіш.
Астық кептіргіштің өнімділігі: 20 жоспарлы. т/сағ.
Кептірілетін астық түрі: Жақсы сағызды бидай.
Астық ылғалдылығы: кептіргенге дейін 20%; кептіргеннен кейін 14,5%.
Ауа параметрлері: температура 50С; салыстармалы ылғалдылығы 70%.
Отын түрі:сұйық дизельді.
Кептіру объектісі ретінде астық сипаттамасы
Дәндегі ылғал
Дәндер ылғалдылығы оның тамырда пісіп жетілуінен кейін тасымалдау кезінде
Жүгері және күнбағыс дақылын кеш мерзімде жинау нәтижесінде, көбінесе,
Астық массасында осыған байланысты ылғалдың таралуы әртүрлі болып кездеседі.
Дәндердің құрылымдық бойында да ылғалдылық бірдей таралмайды: ең көп
Астық ылғалдылығының жіктелуі
Ылғалдың химиялық байланысы. Бұл түрде ылғалдылықты иондық және молекулааралық
Судың иондық байланысы химиялық реакдияларда қатаң өзара айқын арақатынаста
Молекуларлық байланыста ерітіндінің кристалдануы кезінде суда белгілі мөлшерде берілген
Ылғалдың физикалық-химиялық байланысы. Ол: адсорбциялы байланысқан ылғал, осмотикалы байланыскан
Адсорбциялы байланысқан ылғал. Бұл дәндердің белсенді беткі қабатындағы адсорбирленген
Адсорбирленген су қабатының байланысының беріктігі қаншалық мықты екеніне келесі
Әдетте, сорбцияның жылулық эффектісі дифференциалды жылулық ісінумен, яғни І
Қарапайым бос сумен адсорбирленген су қабатымен салыстырғанда: а) еріткіш
Адсорбциялы күштермен байланыеқан су кептірген кезде дәндердің ылғал байланысын
Осмотикалы байланысқан ылғал. Бұл - осмотикалы қысым нәтижесінде дәндердің
Десорбция үдерісінде осмотикалы байланысқан ылғалды жою кезіндегі қажетті шартта
Осмотикалы байланыс адсорбциялы байланысқа қарағанда, тұтқырлығы аз болады. Алайда,
Құрылымдық ылғал(иммобилизиялық). Оған кең көлемде қамтылған жаңа құрылымдық түрде
Ылғалдың механикалық байланысы. Бұған микрокапилярлардың, макрокопилярлардың ылғалдылығын жатқызады. Буға
Макрокапиллярлардың мениск үстіндегі қаныққан бу қысымы іс жүзінде капиллярдың
Макро және микрокапиллярларды толтыратын ылғал байланысының беріктігі осмостық байланысқан
Суландырудың байланысы ең әлсіз байланыс. Суландырудың ылғалы сұйық фазадағы
Ылғал беткі қабатқа түскеннен кейін осмостық қысым әссрінен дәндердің
Дәндердегі ылғалды жоюда кепітірудің басынан со аяғына со2 дейінгі
Ылғалдың дәндермен байланыс түрінің сипатын дәлдеу үшін сорбция изотермиясын
Ауаның салыстырмалы ылғалдылығы cp=0-10% интервалында, яғни дәндердің ылғалдылығы төмен
Ауаның салыстырмалы ылғалдылығы ф=10-90% интервалында, АВ изотермасы телімінде қисық
Ауаның салыстырмалы ылғалдылығы (р=90-100% интервалында ВС изотермасының телімі көбінесе,
Ф=100% маңында қоршаған ортадағы будың сорбциялануы жолымен микрокапиллярлардың бір
Гигроскопиялық ылғалдылықтан кейін ылғал барлық макрокапиллярлардың ішін толтырып, беткі
Астықты кептіру үдерісіндегі жылу және ылғал алмасу
Конвективті кептіру дегеніміз - дәндердің бетіндегі ылғалдың кептіру камерасы
Жылыған газ беретін жылу тек ылғалдың булануына ғана емес,
Сөйтіп, конвектйвті кептіруге бір мезетте жүретін және бір- біріне
Тапсырылған астық дақылын кептіру техналогиясы
Бидай. Бидайды кептіргенде астықты қыздырудың максималды температурасын оның құрамындағы
Практика жүзінде тұқымдық және тағамдық мақсаттағы астықты кептіру
Сағыз сапасының өзгеруі оның құрамындағы негізгі белоктар глиадин және
Тұқымдық дақылдарды кептірудің ерекшеліктері
Тұқымдық дақылдарды кептірудің негізгі талабы – олардың өсу энергиясы,
Дәнді дақыл тұқымдарын шахтылы астық кептіргіштерде кептіреді, тек ЗСПЖ
Кептіруге жіберер алдында тұқымдық дәнді тазартады. Шахтылы астық кептіргішке
Ылғалдылығы 18% болатын бидай, қарабидай, арпа, сұлы, күнбағыс тұқымдарын
Дәнді және күнбағыс тұқымдарының ылғалдылығының төмендеуі 5 - 6%
Есептеу бөлімі
Астықкептіргішті жобалауға арналған бастапқы көрсеткіштер
Астықкептіргіш өнімділігі (шикі астық бойынша) G1=20 т/сағ
Астық түрі – тұқымдық бидай
Астық ылғалдылығы:
Кептіргішке кірерде
Кептіргіштен шығарда
Кептіргішке кірірде астық температурасы
Атмосфералық ауаның параметрлері:
Температура
Салыстырмалы ылғалдылығы
Барометрлік қысым В=745 мм рт.ст
Кептіргіш ауа мен жану жанармайы қоспасымен жұмыс істейді.
Отын түрі-сұйық (тракторлы керосин); отын сипаттамасы: ең төмеңгі меншікті
Элементарлы құрамы %:
Астықты кептіру режімі-екі сатылы
Ен жоғары кептіру агенті температурасы:
Бірінші кептіру аймағында -
Екінші кептіру аймағында -
Ен жоғары астықты қыздыру температурасы
Практика жүзінде алынған көрсеткіштерді қолданып келесілерді орнатамыз
Кептірудің бірінші аймағында ылғалдылықтың азаюы 3%; кептірудің екінші аймағында
Кептірудің бірінші аймағынан шыққан астық температурасы
Кептіру агентінің бірінші аймақтағы ылғалдылығы екінші
Желдетіп салқындату аймағындағы астық температурасы ауа
Желдетіп салқындату аймағынан шығу кезіндегі температураны
Бұл жағдайда:
Яғни ; қабылдаймыз
Бірінші және екінші аймақтағы меншікті жылу шығындарын тең деп
Желдетіп салқындату аймағында -
Отын температурасын атмосфералық ауаның температурасымен теңестіріп қабылдаймыз
Топкада атмосфералық ауаны қыздыру процесінің есебі
Теориялық жағдайда 1кг отынды жағуға кететің ауа массасын анықтаймыз:
Оттегінің құрамы қосындысының жартысына тең, яғни
Кептіру агентінің жалпы ауа шығыны коэффицнетін анықтаймыз:
Мұнда жоғарғы жану температура, оны келесі формула
Кептіру агентіндегі қыздырылған будың меншікті энтальпиясы келесі формуламен анықталады:
Кептірудің бірінші аймағы үшін:
Кептірудің екінші аймағы үшін:
Құрғақ ауаның отын қоспасының меншікті жылусыйымдылғы құрғақ ауаның меншікті
Топкаға түсетің ауаның ылғалдылығы; оны І-d диаграмма көмегімен анықтаймыз:
Топкаға түсетін атмосфералық ауаның энтальпиясын да І-d диаграмма көмегімен
Табылған қоя
Бірінші кептіру аймағы үшін:
39,4
Екінші кептәру аймағы үшін:
37,3
Кептіру камерасына түсетін кептіру агентінің ылғалдылығын келесі формуламен анықтаймыз:
Кептірудің бірінші аймағы үшін:
Кептірудің екінші аймағы үшін:
Кептіру және салқындатып желдету аймақтарының жылулық есебі.
Буланған ылғал мөлшерін анықтаймыз.
Кептірудің бірінші аймағы үшін:
Кептірудің екінші аймағы үшін:
Салқындатып желдету аймағы үшін:
Кептіру және салқындатып суыту аймақтарындағы ауа шығындарын анықтаймыз.
Ауа шығындарының әртүрлілігін келесі формула көмегімен анықтаймыз№
Кептірудің бірінші аймағы үшін:
Астықты қыздыруға кеткен меншікті шығынықты қыздыруға кеткен меншікті шығын-.
Бұл жерде астықтың ылғалдылығы
Аналогты бұл жағдай екінші кептіру аймағы үшін:
/кг
Салқындатып желдету аймағы үшін:
/кг
Қиындылардың ұзындығын анықтаймыз:
Құрғақ ауаның массалық шығынын келесі формула арқылы анықтаймыз:
Кептірудің бірінші зонасында:
Кептірудің екінші зонасында:
Астықты салқындату зонасында:
Кептіру агенті мен салқындату ауасының көлемдік шығынын келесі формуламен
Ылғал ауаның меншікті көлемін v0 ауаның температурасы мен салыстырмалы
Кептіру агенті мен салқындату ауасының кептіру зонасына кіру кезіндегі
Кептірудің бірінші зонасына кіргендегі кептіру агентінің темапературасы tˊ1 =
Осыдан
Қосымша 7 анықтаймыз:
t=55°C және φ=0% болғанда v0=0,948 м3/кг;
t=55°C және φ=5% болғанда v0=1,197 м3/кг.
Интерполяциялау жолымен φˊ1 =1,% болғанда:
Осыған сәйкес кептірудің екінші зонасы кіру кезіндегі температура tˊˊ1=70°С
Салқындату зонасына параметрлері t=5°C, φ=70% болатын атмосфералық ауа жіберіледі.
Кептірудің бірінші зонасынан шығу кезіндегі кептіру агентінің салыстырмалы ылғалдылығы
Кептіру агентінің және салқындату ауасының көлемдік шығыны келесідей болады:
Кептіргішке кіру алдында:
Vˊ1= Lˊ(v0)ˊ1 =48374*0,9498=45945 м3/сағ
Vˊˊ1= Lˊˊ(v0)ˊˊ1 =34944*0,937=32742 м3/сағ
Vˊˊˊ1= Lˊˊˊ(v0)ˊˊˊ1 = 54000*0,7770=41958 м3/сағ
Кептіргіштен шығу кезінде:
Vˊ2= Lˊ(v0)ˊ2 =48374*0,9245 =4472 м3/сағ
Vˊˊ2= Lˊˊ(v0)ˊˊ2 = 34344*0,9665=33773 м3/сағ
Vˊˊˊ2= Lˊˊˊ(v0)ˊˊˊ2 = 54000*0,8645=46683 м3/сағ
Кептіру зонасындағы жылудың меншікті шығынын келесі формуламен анықтаймыз:
I – d диаграммадан Fˊ және Fˊˊ нүктелерінің қиылысын,
AFˊ = 151 мм;
AFˊˊ = 196 мм.
AF кесінділерінің ұзындығы ауаны қыздыруға жұмасалған жылу мөлшерін сипаттайды
Жылудың меншікті шығыны:
Кептірудің бірінші зонасында:
Кептірудің екінші зонасында:
Кептіру зонасы бойынша жылудың жалпы шығыны:
Бірінші зонада:
Екінші зонада:
Барлық кептіргіш бойынша жылудың суммарлық шығыны:
Барлық кептіргіш бойынша жылудың меншікті шығыны:
Мұндағы – кептіргіштегі буланған ылғалдың жалпы
Отынның сағаттық шығынын анықтаймыз (тракторлық керосин):
Шартты отынның сағаттық шығыны:
Мұндағы – шартты отынның төменгі меншікті
1 жоспарлы тоннаға шартты отынның меншікті шығыны:
Кептіргішті жобалау
Астық кептіргіш шахталарының негізгі өлшемдерінің есебі
Шахтаның негізгі өлшемдерінің есебін бағыттаушы қораптардың көлденең қимасының қажетті
Мұндағы – пайдаланылған кептіру агентінің көлемдік
– астық кептіргіштегі шахталардың саны, тапсырмаға сәйкес
– бағыттаушы қораптардан шығу кезіндегі кептіру агентінің жылдамдығы, м/с.
Шахтадан астықты ұшырып әкету қаупінен сақтау үшін пайдаланылған кептіру
Сонда:
Кептірудің бірінші зонасы үшін:
Кептірудің екінші зонасы үшін:
Астықты салқындату зонасы үшін:
Қабылданған формадағы бағыттау қорабының шығу қимасының ауданын анықтаймыз:
Немесе
Кептірудің әр зонасы үшін бағыттау қораптарының алдын ала санын
Жүйелеуші қораптардың санын бағыттаушы қораптардың санына тең етіп қабылдаймыз,
Nˊжүй=64; Nˊˊжүй=48;
Кептіргіштің әр зонасы үшін жүйелеуші және бағыттаушы қораптардың суммарлық
Қораптардың қатар санын анықтаймыз:
Мұндағы К – қатардағы қорап саны, К=15 деп қабылдаймыз.
Сонда:
Кептірудің бірінші зонасында:
Кептірудің екінші зонасында:
Астықты салқындату зонасында:
Қорап қатарларының нақты санын қабылдаймыз: кептірудің бірінші зонасында
Бұл жағдайда қораптардың нақты саны N: Nˊ=nˊ*k=9*15=135; Nˊˊ= 6*15=
Қабылдаймыз:
Бірінші зонада - ;
Екінші зонада - ;
Астықты салқындату зонасында - ;
Қораптардағы кептіру агентінің нақты жылдамдығын анықтаймыз:
Бағыттаушы:
Жүйелеуші:
Көріп отырғанымыздай, бағыттаушы қораптардағы кептіру агенті мен салқындату ауасының
Көлденең бағыттағы қораптардың қадамын Sr және олардығ қатардағы санын
Қораптың ұзындығын lқ=1000 мм етіп қабылдаймыз, шахта өлшемі тереңдігін
Зоналардың биіктігін анықтаймыз, яғни қораптардың тігіннен қадамы Sт=290 мм:
Кептірудің бірінші зонасында:
Кептірудің екінші зонасында:
Астықты салқындату зонасында:
Шахтаның жалпы биіктігі:
2610+1740+2610=6960 мм
Кептіргіш шахтасының сұлбасын сызамыз. Шахталардың арасына ені 1 м
Шахтадағы астық массасын анықтаймыз.
Бір шахтаның жалпы көлемі
Бұл көлемнен қораптар алып тұрған көлемді алып тастаймыз.
Мұндағы – екі қиық пирамиданың көлемдік суммасы ретінде
Өлшемдері берілген қораптың көлемі:
Бір шахтадағы астықтың көлемі:
Бір шахтадағы астық массасы:
Мұндағы – астықтың үйілген тығыздығы; бидай
Кептіргіштің әрбір зонасындағы астық массасын оның биіктігіне пропорционалды түрде
Кептірудің бірінші зонасында:
Кептірудің екінші зонасында:
Астықты салқындату зонасында:
Астықтың кептіргіште болу ұзақтығын анықтайық:
Мұндағы М – кептіргіштің бір шахтасындағы астық массасы;
– кептіргіштегі астықтың орташа шығыны:
Кептіру және салқындату зоналарында астықтың болу ұзақтығын анықтайық:
Желдеткіштерді таңдау.
Астық кептіргіштерде салқындаткыш камераға ауа беру үшін немесе кептіру
Вентилятордың өнімділігі оның типіне, күректерінің диаметріне, айналу жиілігіне тікелей
Кептірудің бірінші аймағына орташа куатты вентилятор ВРС №10 маркасын
5. Астық кептіру технологиясы және өндірістік менеджмент
5.1. Жобаланатын астық кептіргіштің жұмыс істеу принципі және қоңдырғысы
Шахталық астық кептіргіштер. Қазіргі кезде еліміздің астык кептіру қуатының
Астық кептіргі.штердің Бұл түрінің бір немесе екі тік шахталары
Жеткізуші қораптар кептіру агентінің шахтаға жеткізілетін жагынан ашық болады,
Дәндер еркін қөзғалып түру үшін қорагітардың жоғарғы бөлігінің еңкею
Дәндер кабаттарын интенсивті үрлеу үшін қораптардың арасына вертикальді қабырғалары
а ә б
Астық кептіру шахтасындағы қораптың орналасу сұлбасы а-әртүрлі қатарда;ә,б-әр қатарда
а - ВТИ типті, ә - ДСП типті, б
Астықтың ксліп түсетін уақыты жіберетін түсіргіш қондырғы арқылы реттеледі,
Үстіңгі рамалар дәндерді шахтаға жіберетін еңістің үстіне орналасқан. Шахта
Астық кептіргіштің шығару құрылғысы а - үздіксіз; 1
5,7 - тартқыш; 6 - рычаг.
ДСП тектее астық кептіргіштерде шахталар көлемі кептіру агентінің мөлшерін
ДСП-12 және ДСП-24 астық кептіргіштерінің шахталарының саны әртүрлі болады.
Кептірілген және салқындатылған астықты шығарып отыру үшін төменгі бекіткіш
ДСП-12, ДСП-24 астык кептіргіштерінің бөлетін камераларында горизонтальды темір бетонды
ДСП-24 астық кептіргіші өлшемдері
Қолданылған кептіру агенті ауа қораптардан шығаратын камераға келіп түседі
ДСП-16 және ДСП-32 астық кептіргіштерінің бір немесе екі шахталары
Кептіру камералары жалпы биіктігі 11,8 метрлік 11 құрастырмалы темірбетонды
ДСП-32 ОТ-2 дәндер кептіргішінің кемшілігі оның қондыргысының металл, көлемі
Дәндердерді рециркуляциялаушы астық кептіргіштер. Соңғы жылдары астық өнімдерін қабылдаушы
Пневмогазды және газды рециркуляциялы астық кептіргіштердің құрылымын салу;
Шахталы астық кептіргіштерді қайта жабдықтау арқылы оларды кептірудің рециркуляционды
Шахталы астық кептіргіште бірқатар конструктивті өзгерістер енгізу арқылы қайта
Бұл өз кезегінде астық кептіргіштердің еңбек онімділігін арттыруға мүмкіндік
Шахтаның сыртқы қабырғаларын минералды мақтамен орап, үстінен болат шатырмен
5.2 Астық кептіру үрдісін жүргізудің технологиялық негізі
Астық қабылдау, өндеу кәсіпорындарындағы көп тараған жоғары өнімді кептіргіш
Дәннің сапасын кептіру барысында сақтауды қамтамасыз етудің кепілі кептіру
Кептіру агентінің температурасы процесстің ең негізгі керсеткіштерінің бірі. Кептіру
Солардың ішіндегі ең негізгілерінің бірі дәннің бастапқы ылғалдылығы жоғары
5.3 Астық кептіру саласындағы өндірістік менеджмент
Кәсіпорынньщ негізгі ұйымдастыру функциялары:
Нормалау;
Күнделікті жоспарлау, еңбекті бөлу және коперациялау;
Жұмыс орнын жоспарлау;
Еңбекке қолайлы жағдай жасау;
Дайын өнімді жеткізу;
Рационализация.
Өндіріс процессіндегі басты элемент таңдап алынған технология варианты. Тек
Өндірістік процесс - бұл белгіленген мақсатта өнім алуға бағытталған
Өндіріс ғылыми шешімдерді жаңалықтарды өнер табыстарын материалдық және рухани
Өндірістің басты міндеті - адамдардын, қажетін толық қанағаттандыру мақсатында
Жұмыс күшінің жұмыс сапасынан астық өндейтін кәсіпорынның тағдыры шешіледі.
6. Техника қауіпсіздігі ережелері және өрт кауіпсіздігі ережелері
Қазақстан Республикасының Конституциясының бекітілген еңбекті қорғау заңында: мемлекет еңбек
Астықты өңдеу өндірістерінде өндіріс процесстері тез айналмалы, қозғалмалы жұмыс
Астыққа кететін жанарман астық сапасының санитарлы-гигиеналық бағалауына, қоршаған ортаның
Астықты бір жерден екінші жерге ауыстырған кезде транспорт жабдықтарынан
Бункерлер- ең қауіпті орын болып саналады, олар жабық конструкциялы
Конструкциялық қателіктер (жанғыш құрылыс материалдарын қолдану);
• Құрылыстық және монтаждық қателіктер; Жөңдеу жұмыстарының жетіспеушілігі және
Ұқыпсыздық және абайсыздық.
Сонымен қатар, мына жәйты есте сақтау қажет: астықты сақтау
Аз көлемдегі ядро жарылысынан кейін энергия көп бөлінеді, ол
Өндірістік мекеменің өрт қауіптілігінің тұрақтылығын бағалағанда, объект орналасқан ауданның
Қазақстан Республикасында астық дақылдарының көптеген мол өнімді, сапасы жақсы
Республиканын егін шаруашылығына жаңа техника мен озық технология кеңінен
1961-1965 жылдары орта есеппен жылына Қазақстан бойынша 14,5 млн
Еліміздің кептіру саласында жетістіктері жалпы мақұлданган. Олар ғылыми зерттеулер
Қазақстан астық өнімдері 1953 жылдан, яғни тың және тыңайған
Осындай жетістіктерге қарамастан, астық өнімдері тамақ өнеркәсібін шикізатпен, мал
Бұл курстық жұмыста онімділігі 20 т/сағ тура ағынды екі
Қолданылған әдебиеттер тізімі
Налеев И.И., Резчиков В.А. и др. Технология зерносушения. –Алматы:
Атаназевич В.И. Сушка зерна. –М: Лабиринт, 1997.-25с.
Гинзбург А.С. Основы теории и техники сушки пищевых продуктов.
Комышник Л.Д. и др. Экплуатация рециркуляционных зерносушилок. –
Малин Н.И. Справочник по сушке зерна. М:Агропромиздат,
Инструкция по сушке продовольственного, кормового зерна и масло семян
6
168






Ұқсас жұмыстар

Астық ылғалдылығының жіктелуі
Астықты кептіру техникасы
Астықты кептірудің тəртіптері
Астықты кептірудің технологиялық процесі
Ылғал - материал байланысының формалары
Бидайдың тыныс алуы
Дән массасының негізі - дән
Қазақстанның Оңтүстік өңірінде өсірілетін жібек талшығын өндіруің технологиясы
Астық массасының қуыстылығы
Астық кептіргіштерін жобалау