Сапа көрсеткіштерін бағалау
Мазмұны
Кіріспе..............................................................................................................4
Негізгі бөлім
Бұйымның қызметтік арналуымен оны дайындау технологиясы
1.1 Сэндвич-панельдердің қызметтік арналуы
Өнімді дайындаудың технологиялық процессі..........................8
Сэндвич-панельдердің технологиялық процессі
Өнімнің жіктелуі және сапа көрсеткіштерінің номенклатурасы
Өнеркәсіптік өнімнің жіктелуі бойынша топты анықтау….....10
Өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтау........................................10
Сапа деңгейін бағалау әдістемесін әзірлеу.......................................17
Өнімнің сапа деңгейін бағалау
Сапаны бағалау әдісін таңдау......................................................19
Бағаланатын және базалық өнімдердің сапасының көрсеткіштеріне сипаттама..........................................................22
Сапа көрсеткіштерін бағалау. Бағалау нәтижесі ретінде бағаларды қалыптастыру..............................................................26
Бағалау нәтижелері туралы қорытындыларды рәсімдеу...........27
Қорытынды....................................................................................................28
Қолданылған әдебиеттер тізімі....................................................................29
КІРІСПЕ
Квалиметрия – өнімнің сапасын сараптау және бағалаумен байланысты қиыншылықтарды
Квалиметрияны ғылым ретінде қарастыра отырып, оны метрологиямен шатастыруға болмайды.
Квалиметрия өлшеу немесе физикалық, экономикалық, эстетикалық және басқа да
Квалиметрияда ықтималдылықтар теориясы мен статистиканың, сызықтық, сызықтық емес және
Сапаны кешенді сандық бағалаудың көптеген әдістері бар. Олардың
Сапа көрсеткіштерін бағалауда қолданылатын құралдарға байланысты олардың келесі әдістер
тәжірибелік – ақаулы өнімдерді тауып, оларды өлшеуге негізделген; есептік
эксперттік – мамандардың пікірі ескеріледі:
органолевтикалық – адамның сезім мүшелерінің сезімталдығына негізделген;
әлеуметтік – өнімді тұтынушы тұлғалардың пікірлерін анықтап, оларды зерделеуге
Квалиметрияның басты мақсаттарының бірі болып өндірілетін өнімнің сапасы сай
Өнімнің сапа деңгейі – өнімнің сапа көрсеткіштерінің жиынтығын базалық
Сапа деңгейін бағалаудың келесі әдістерін бөліп көрсетеді:
1) дифференциалдық, объектінің жеке дара көрсеткіштерін сәйкес базалық мәнімен
2) кешенді бағалау әдісі кешенді көрсеткіштерді пайдалануға негізделген. Бұл
3) аралас әдіс жоғарыда аталып кеткен екі әдісті де
4) сарапшылық бағалау әдісі мамандардың тәжірибелік деңгейі мен білім
Бұйымның қызметтік арналуымен оны дайындау технологиясы
1.1 Сэндвич-панельдердің қызметтік арналуы
19 ғасырда өмір сүрген ағылшын лорды Сэндвич (Sandwich) өзінің
Сэндвич-панельдердің құрылысшылар үшін артықшылығын әрі-қарай талдай беруге болады. Олар
Қазіргі таңда жедел, тез тұрғызылатын ғимраттарды салу кезінде кеңінен
Әдетте сэндвич-панельдер екі профильденген метал парақ пен олардың ортасындағы
Сэндвич-панельдердер үшін дәстүрлі жылуоқшаулағыштар (нығыздағыштар) – минерал мақталар және
Жоғарыда айтып өткендей сэндвич-панельдер тұрғын үйлер құрылысымен қатар, өндірістік
Сонымен қатар сэндвич-панельдердің жеңілдігі іргеге (фундамент) түсетін қысым күшін
Жалпы сэндвич-панельдер қолданылуына қарай екі түрге бөлінеді. Олар: 1)
Қабырғалы сэндвич-панельдер функционалдық арналуына қарай түрлерге бөлінеді. Олар: қоршауға
Жабынды сэндвич-панельдер – жоғары тиімді құрылыс материалы. Олар кез
Сэндвич-панельдердің технологиялық процессі
Қазіргі таңда кәсіпорындардың көбінде дерлік сапасы халықаралық дәрежедегі сэндвич-панельдерді
Сэндвич-панельдерді өндірудің технологиялық процесі келесі сатылардан тұрады:
Металл орамасы арнайы тарқатушы құрылғыға (Тарқатушы барабан) қондырылады.
Одан соң металл арнайы енгізуші құрылғы (қорғаныш қаптамамен жабушы
Пішінделген металл беті боялмаған жағымен жоғары қарай құрастыру үстеліне
Металл бетіне автоматты түрде желім жағылады (Автоматты түрде желім
Панельдердің өндірісі кезінде алдын ала Ламельдерді кесу құрылғысымен ламельдерге
Жинақтау кезінде кілттерге жалғасытырылатын ламельдер фрезерленеді (Саңылау табу құрылғысы,
Ламельдер металл бетінің бойына желімнің үстіне орналастырылады. Нығыздағыштың талшықтары
Олардың үстіне Автоматты желім жағу құрылғысының көмегімен желім және
Ертерек дайындалған сэндвич-панельдің сыртқы қабатын автоматты емес түрде ламельдердің
Жинақталған сэндвич-панель пресстеуге жіберіледі. Бұл кезде панельдің конструкция бөлшектерінің
Престелген соң дайын сэндвич-панельдер қажетті ұзындықты етіп кесіледі.
Одан соң қабылдау тексересінен өтіп, сэндвич-панельдерді буу құрылғысынан дайын
Өнімнің жіктелуін және сапа көрсеткіштерінің номеклатурасын анықтау
2.1 Өнеркәсіптік өнімнің жіктелуі бойынша топты анықтау
Берілген өнім 2-топ материалдар мен өнімдерге жатады.
2.2 Өнімнің сапа көрсеткіштерін анықтау
Төменде келтірілген кестеде ұсынылған жүйе бойынша жіктелген көрсеткіштердің барлық
Өнімнің сапасы көрсеткіштерінің номенклатурасы
Өнім сапасының көрсеткіштері 2-топ. Материалдар мен өнімдер
Арналу +
Бастартусыздық –
Ұзақ мерзімділік –
Жөндеуге жарамдылық –
Сақталушылық +
Эргономикалық +
Эстетикалық +
Технологияға лайықтылық +
Тасымалдылық +
Стандарттау және бірыңғайлау (+)
Патенттік – құқықтық +
Қауіпсіздік (+)
Біртектілік +
Қоршаған ортаға әсер ету (+)
Сыртқы әсерлерге тұрақтылық +
Тағайындалу көрсеткіштері өнімнің негізгі функционалдық қасиеттері мен оның қолдану
Олар өз алдына келесі топтарға бөлінеді:
Жіктелу көрсеткіштері;
Құрам мен құрылым көрсеткіштері;
Техникалық жетілдіру көрсеткіштері.
Жіктелу көрсеткіштері:
Сэндвич-панельдер деп екі металл беттен және нығыздағыштан тұратын құрылыс
Құрам мен құрылым көрсеткіштері:
Жоғарыда айтып кеткеніміздей сэндвич-панельдер екі металл бетпен қапталған нығыздағыштан,
Сыртқы металл беттер полимерленген цинктелген болаттардан жасалады. Олардың қалыңдығы
Сэндвич-панельдер сыртқы металл беттерінің түрлеріне қарай әр-түрлі қасиетке ие
Полиэстер (РЕ)
Мырышталғын беттерге арналған кеңінен таралған полимерлердің бірі. Кез-келген климаттық
Пурал (Pural Armacor аналогы)
Бұл қаптама қоршауыш конструкцияның ішкі және сыртқы беттерін полимирлеуде
Поливинилдифторид (PVF2/PVDF)
Полимерлік қаптама -600С салқындықты котере алады және өзінің қасиеттерін
қоршаған орта жағдайы айнымалы және қатал болып келетін жерлерде
Сэндвич-панельдердің конструкциясында нығыздағыш ретінде келесідей жылуоқшаулағыш материалдар қолданылады:
А) минерал мақта (стандартты нұсқа)
Тығыздығы 117 кг/м3, жоғары жылу- және дыбысоқшаулағыш
Б) пенополистирол
Өзін экономикалық жағынан ең тиімді етіп танытқан, қолдануға тиімді,
Сақталушылық – өнімнің берілген уақыт кезеңі бойынша берілген жағдайлар
Өндіріс кезінде сэндвич-панельдердің сыртқы қабатына жапсырылған қорғаныш пленкасы, оның
Стандартты – өнім пенополистиролды тіректерге қойылса. Бұндай буу кезінде
Типтік – өнім ағаш тіректерге орналастырылса. Панельдер полиэтиленді пленкамен
Авто-вагон – өнім ағаш тіректерге орналастырылса. Панельдер полиэтиленді пленкамен
Қорғаныш пленкалар пенельдердің полимерлі беттерін тасымалдау және монтаждау кезінде
Эргономикалық – антропометриялық және психофизио-логиялық талаптар көрсеткіші. Антропометриялық талаптарға
Сэндвич-панельдердің эрогономикалық көрсеткітеріне келер болсақ ең басты айтып кететін
Эстетикалық көрсеткіштер – әр түрлі эстетикалық қасиеттерін сипаттайды: көркемділігін,
Эстетикалық көрсеткіштерді келесі қосалқы топтарға бөледі:
пішінінің ұтымдылығының көрсеткіштері;
ақпараттық айқындылық көрсеткіштері;
композициялық бүтінділік көрсеткіштері;
өндірістік орындаудың жетілділік көрсеткіштері.
Пішінінің ұтымдылығының көрсеткіштері өнімнің атқаратын қызметіне лайықтылығы мен функционалды-конструктивті
Ал ақпараттық айқындылық көрсеткіштері өнімнің пішінімен (форма) анықталады және
сонылық;
сәнге сәйкестiк;
стилдi сәйкестiк.
Композициялық бүтінділік көрсеткіштері келесідей көрсеткіштермен айқындалады:
әсемдiлiк;
форманың және элементтердің графикалық түрлілігі;
түсі.
Бұйымның өндiрiстiк орындауының жетiлділігі мұндай сапа көрсеткiштерiмен бағалана алады:
конструкциялық құраушыларының жинақталуы кезіндегі жұмыстың дұрыс орындалуы;
беттердiң өңдеуiнің мұқияттылығы;
фирма таңбасы, сәйкестiк белгiлерiнiң айқын салынуы және iлеспе құжаттаманың
Сэндвич-панельдердің эстетикалық көрсеткіші оның композициялық аяқталымдылығы. Олардың сыртқы металл
Технологиялық көрсеткіштеріне еңбек сыйымдылық, материал сыйымдылық, энергосыйымдылық, өзіндік құны
Сэндвич-панельдердің технологиялылығы оның өндрісі кезінде материал шығының аздығы. Өндіріс
Тасымалдылық көрсеткіштері – өнімді оның сапасын төмендетпей кез-келген көлік
Тасымалдау үшін сэндвич-панельдер арнайы қораптарға (паллеттерге) қалыңдығына байланысты 8-12
Өнімнің стандарттау және бірыңғайлау көрсеткіштері белгілі бір өнімдегі стандартталған
Бұл көрсеткіштер өнімнің коснтрукторлық біртектілігін анықтайды. Олар өнімнің сапасы
Стандарталғандарға халықаралық, мемлекеттік және салалық стандарттарға сай шығарылатын өнім
Бірыңғайлыларға өнімнің келесідей бөлшектері жатқызылады:
сол саладағы алдыңғы қатарлы өнеркәсіпорнының стандарттарымен дайындалатын бөлшектер;
белгілі бір өнім түріне әзірленіп, басқа да өнімнің құрамында
Стандарттау және бірыңғайлаудың негізгі көрсеткіштері:
қайталымдылық коэффициенті;
қолданушылық коэффициенті;
қолданушылықтың қаржылай коэффициенті.
Өнім тобының бірыңғайлылығының жобааралық коэффициенті де стандарттау және бірыңғайлау
Бұл көрсеткіштердің дұрыс анықталуы өнімнің сапа деңгейімен қатар, стандарттау
Сэндвич-панельдердің құрылымдық элементтерінің барлығы белгілі бір стандарттарға сай келеді.
Жалпы сэндвич-панельдерді толықтай алғанда келесідей стандарттардың талаптарына жауап береді:
Патенттік-құқықтық көрсеткіштер – патенттік тазалық және сақталымдылықты сипаттайтын, бәсекеге
Сэндвич-панельдердің бұндай көрсеткіштері өнімнің сапасының артуына өзіндік септігін тигізеді.
Қорашған ортаға әсер ету- көрсеткіші деп өнімді қолдану немес
Болашақ ұрпақты қазірден бастап қорғау жоғары дәрежелілікті көрсетеді.
Сэндвич-панельдердің экологиялық көрсеткіштері басқа аналог құрылыс материалдарының экологиялық көрсеткіштеріне
Сэндвич-панельдер конструкциясы екі ағаш ұнтақтарынан престеліп жасалған тақтайша мен
Пенополистирол өндірісі қолдануға ешқандай шектеу қойылмаған, экологиялық таза материал
Жалғыз пенополистирол емес, жалпы сэндвич-панель ауаға фенол, формальдегид, этилацетат,
Сыртқы әсерлерге тұрақтылық көрсеткіштері – қоршаған ортаның жағымсыз әсерлеріне
3.Сапа деңгейін бағалау әдістемесін әзірлеу
Берілген объектінің сапа денгейін бағалау үшін әдістемені дайындау кезінде,
Құрылыс материалдарының сапасын құраушылардың негізгісі болып олардың сыртқы орта
Құрылыста қолданылатын материалдар тек бір көрсеткіші – тығыздығы негізінде
Сондықтанда қазіргі заманғы өндірушілер өнінің арналуы мен жоғарыда аталған
Сэндвич панельдердің негізгі сапа көрсеткіштері:
Отқа төзімділігі. Құрылыс материалдарының өрт қауіпсіздік көрсеткіштері
Жылу оқшаулағыштығы. Сэндвич панельдердің бұл қасиеті жылуоқшаулағыш
Дыбыс оқшаулағыштығы. Құрылыс сендвич панельдерінің сиаттамаларының бірі ретінде
Дымқыл жұтымдылығы. Сэндвич панельдер жоғары сусіңіргіш қасиетінің төменділігімен ерекшелінеді.
Экологиялық тазалығы. Матариал атмосфераға ешқандай зиянды заттарды бөлмейді.Панельдердің бұл
Ұзақ мерзімділігі. Сэндвич-панельдердің сыртқы қабаты ғимараттарды көптеген жылдар
Кері соққы кезіндегі беріктігі.
Адгезия.
Қаттылығы.
Майысу кезіндегі икемділгі. Панельдердің металл беттерінің қасиеттері мен
Сыртқы орта әсеріне тұрақтылығы. Панельдердің антикорозиялық жабынмен қапталуы сыртқы
4.Өнімнің сапа деңгейін бағалау
4.1 Сапаны бағалау әдісін таңдау
Сапаны бағалау әдістерінің ішінен сэндвич-панельдердің сапалы, тиімді өндірілген түрін
Сапаны бағалаудың дифференциялдық әдісі – бағаланатын өнімнің бір сапа
кi=
Мұндағы sgn P --
Бұл формула бойынша салыстырмалы сапа көрсеткіштерін есептеп шығаруға болады.
кэб1 =
кэб2=
Демек, өнімнің бұл сапа көрсеткіші екінші заводта жоғарырақ, бірақ
Шығындарға кететін қаржы, жұмыс персоналдың артуы, бастартушылық параметрлері яғни
к =
Бағаланатын және базалық корсеткіштердің айырмашылығы едәуір көп болса бұл
Онда шектері бекітілмеген көрсеткіштер үшін К мен Р арасындағы
ki=1+(
Ал К салыстырмалы көрсеткіштеріне шектер бекітілген болса жоғарыда көрсетілген
ki=1+(
позитивті корсеткіштер үшін
ki=1+(
негативті корсеткіштер үшін
Вәе әр жағдай үшін есептеп отыру қажет. К мен
Рірет= a0+a1 P1+a2 P22+…+an Pin
Мұндағы Рірет сапа көрсеткіштерінің реттелген мәні, а –
к=lgPi/lgPiбаз немесе кі = lgPiбаз/lgPi
Сапаны бағалаудың дифференциалдық әдісін қолданғанда келесідей жағдайлар туындауы мүмкін:
Барлық салыстырмалы корсеткіштер бірден үлкен
Барлық салыстырмалы көрсеткіштер бірден кіші
Салыстырмалы көрсеткіштердің бір бөлігі бірден үлкен, қалғаны бірге тең
Барлық салыстырмалы көрсеткіштер бірге тең
Салыстырмалы көрсеткіштердің бір бөлігі бірден кіші, қалғаны бірге
Салыстырмалы көрсеткіштердің бір бөлігі бірден үлкен, екіншісі бірге тең,
1,3,4 – жағдайда сапа көрсеткішінің базалықтан төмен еместігінуса көрсетеді:
2,5 – жағдайда сапа көрсеткіші базалықтан төмен:
6 – жағдайда өннімді бағалау үшін оның сапасына әссер
Төменде сапаны бағалаудың дифференциалдық әдісін жүргізу кезіндегі іс-әрекеттердің реттік
4.2 Бағаланатын және базалық объектілердің көрсеткіштеріне сипаттама.
Базалық өнімді өндіруші кәсіпорын ретінде Украинаның Днепропетровск қаласында 2004
ул. Якова Самарского, 11/1,
г. Днепропетровск, Украина
тел. (056) 371 82 77, тел./факс (056) 371 83
www.budimpex-dnepr.dp.ua
e-mail: budimpexdnepr@optima.com.ua
р/с 26005462531 в ОАО "Инпромбанк" МФО 322863
ИНН 333838604648 свидетельство № 04343073
Қабырғалы және жабынды сэндвич-панельдерді өндіруші компания.
Компанияның мақсаты – Украинаның құрылыс материалдарын өндіру индустриясын дамытып,
В сериялы Будимпэкс панельдері ( базалттық минерал вата) екі
БУДИМПЭКС В құрылыс сэндвич-панельдерінің құрылымы екі конструкциялық бөліктен жабынды
Панельдің жабыны қалыңдығы 0,55мм болатын,полимерлік қорғанышпен қапталған,екі жағынан мырышталған
Сэндвич-панельдің толықтырғышы ретінде стандартты вариантта,тығыздығы 117кг/м3,жоғары жылу және дыбысоқшаулағыш
БУДИМПЭКС В негізгі өлшемдері.
БУДИМПЭКС СВ қабырғалық панельдері
Стандартты түрде қабырғалық панельдердің қалыңдығы бойынша бес түрі өндіріледі(с
БУДИМПЭКС КВ жабынды панельдері
Стандартты түрде жабынды панельдердің бес түрі өндіріледі(рис 2., параметр
БУДИМПЭКС В панельдерінің техникалық сипаттамалары.
Таблица 1. БУДИМПЭКС В сэндвич-панельдерінің
ПАНЕЛЬ ТИПІ Жабын қалыңд.
(сыртқы/
ішкі.),
мм Жабынды полимер.қалыңд., мкм Отқа тозімділік группасы Жануға қаб.
кг/м2 Жылу өткізг.коэфиц
(λ=0,041Вт/м),
Вт/(м2(К)
БУДИМПЭКС СВ
60
80
100
120
150
0,55/0,55
25÷50
Е30
Е60
Е90
Е90
Е90 Г1
15,8
17,6
19,5
21,6
24,9
0,71
0,57
0,47
0,38
0,32
БУДИМПЭКС КВ
80
100
120
150 0,55/0,55 25÷50
Е30
Е60
Е90
Е90
18,2
20,1
22,2
25,5
0,57
0,47
0,38
0,32
БУДИМПЭКС СВ/05
80
100
120 0,55/- 25÷50
13,1
15,0
17,1
0,57
0,47
0,38
Полимерлік жабын түрлері: полиэстер,пурал,поливинилдифторит.
БУДИМПЭКС сэндвич-панельдерінің жылу оқшаулағыштары: минерал мақта (стандартты вариантта),пенополистирол.
Металл жабын мен жылу оқшаулағыштардың берік жабысуы үшін «Henkel»
БУДИМПЭКС сэндвич-панельдерінің беріктілік қасиетіне сипаттама (нығыздағыш — минеральная
Сығуға беріктілігі 150 КПа
Кесуге беріктілігі 100 КПа
Бағаланатын өнімді өндіруші кәсіпорын ретінде БҚО,Орал қаласында орналасқан (1960ж)
Завод Австралияның толықтай автоматтандырылған «MDI» өндірістік линиясы бойынша жұмыс
Материалдардың техникалық сипаттамалары.
Сэндвич-панельдің комплекттуші материалы ретінде екі жағынан мырышпен өңделген,сыртынан 0,4-0,6мм
Полимерлік жабын түрлері: полиэстер (полиэфирлік эмаль),пурал,поливинилдифторид.
Полимерлік жабын түстері RR және RAL шкалалары бойынша таңдалады.
Полимерлік жабындардың сиаттамаларының салыстырмасы.
Жабындардың сипаттамалары Полиэстер Пурал PVDF
Қалыңдығы,мкм 25 50 27
Беті тегіс тегіс тегіс
Эксплут.макс.температ, +120 +120 +120
Обработка макс.температ, -10 -15 -10
Коррозияға тұрақтылығы
- тұзға тест,сағат
-суға тест,сағаттан аз емес
500
1000
1000
1000
1000
1000
Ультракүлгін сәулеге тұрақтылығы жоғары жоғары өте жоғары
Сыртқы күйінің сақталуы төмен жоғары өте жоғары
Механик.соққға төзімділігі орташа жоғары жоғары
Металл беттердің техникалық сипаттамалары.
Аққыштығы,төмен емес 280МПа
Жарылуға қарсы тұру қабілеттілігі 360МПа
Салыстырмалы ұзаруы 18%
Екі жағынан мырыштық жабынның жалпы массасы 275г/м2
Мырыштық жабынның орташа қалыңдығы 20мкм
Болат беттің стандартты ені 1250-1260мм
Болат беттің стандартты қалыңдығы 0,5мм
Сэндвич-панельдердің барлық бөліктерін біріктіру үшін құрамы полиол мен изоцианаттан
«Металоизделие» заводының қабырғалық панельдерінің техникалық сипаттамалары.
Панель қалыңдығы,мм 60 100 120 150 200 250
Біреуінің орташа салмағы м2,кг 15,3 21 23,2 26,6 32,4
Жылуоқшаулағыштығы,м2х 1,38 2,12 2,46 3,16 4,12 5,25
Дыбысоқшаулағыштығы,dВ 32 35 35 35 35 35
Панельдің монтаждық ені,мм 1000
Панельдің монтаждық ұзындығы,мм 500ден15000ге дейін
Отқатөзімділігі,минут 45 45 45 45 45 45
Нығыздағыш – минерал мақта
«Металоизделие» заводының жабынды панельдерінің техникалық сипаттамалары.
Панель қалыңдығы,мм 60 100 120 150 200 250
Біреуінің орташа салмағы м2,кг 16,3 20,9 23,2 26,6 32,4
Жылуоқшаулағыштығы,м2х 1,38 2,12 2,46 3,16 4,12 5,25
Дыбысоқшаулағыштығы,dВ 32 35 35 35 35 35
Панельдің монтаждық ені,мм 1190 және 1000
Панельдің монтаждық ұзындығы,мм 500ден14000ге дейін
Отқатөзімділігі,минут 30 30 45 45 60 90
Нығыздағыш – базальттық минерал мақта
4.3 Объектілер сапасының көрсеткіштерін бағалау. Бағалау нәтижесінде бағаларды қалыптастыру.
Берілген жағдайда сарапшыларды сұрауды жүргізу кезінде сэндвич-панельдердің сапасына әсер
№ Көрсеткіштер 1сарапшы 2сарапшы 3сарапшы 4сарапшы 5 сарап-шы
баз бағ баз бағ баз бағ баз бағ баз
1 Тығыздығы 1 0 1 0 1 0
2 Отқа төзімдлігі 1 0 1 0
3 Жылуоқшаулағыштығы 0 1 0 1 0 1
4 Дымқыл жұтымдылығы 1 0 1 0 0
5 Дыбыс оқшаулағыштығы 1 0 0 1 0
6 Экологиялық тазалығы 0 1 1 0 1
7 Адгезия (ілінісу беріктігі) 1 0 0 1
8 Кері соққы кезіндегі беріктігі 0 1 0
9 Майысу кезіндегі икемділігі 1 0 1 0
10 Қаттылығы 1 0 1 0 0 1
11 Сыртқы орта әсеріне тұрақтылығы 0 1 1
4.4 Бағалау нәтижелері туралы қорытындыларды рәсімдеу.
Бағалау мақсатында сәйкесті, шешім қабылдау қорытынды саты болып табылады.
∑Р1баз=4 ∑Р1бағ=1
∑Р2баз=3 ∑Р2бағ=2
∑Р3баз=1 ∑Р3бағ=4
∑Р 4баз=3 ∑Р 4бағ=2
∑Р 5баз=2 ∑Р 5бағ=3
∑Р 6баз=4 ∑Р 6бағ=1
∑Рnбаз=32
Жүргізілген квалиметриялық бағалаудан сарапшылардың берген бағалары бойынша сапалы өнім
Қорытынды
Квалиметриялық бағалау нәтижесінде сэндвич-панельдердің сапалысы анықталды. Сэндвич-панельдердің ең
Жоғары жылуоқшаулағыш қасиеті. Сэндвич-панельдерден салынған ғимараттардың эксплуатациясына,жылыту жүйелеріне шығынның
Тасымалдауға кететін шығын көлемінің қысқаруы. Жеңіл әрі берік панельдерді
Іргетасқа (фундамент) түсетін қысым мөлшерінің 100 есе не одан
Құрылыс қарқындылығының жоғарылағы.
Антикоррозиялық металл жабын ұзақ уақыт бойы жаңартуды қажет етпейді.
Ұзақмерзімділігі. Панельдің жабыны көпқабатты антикоррозиялық,полимерлік қорғаныштан тұратын метеллдан тұрады.
Дымқыл жұтымдылығының төмендігі.
Жоғары гигиеналық тазалығы.
Осы құрылыс материалдарының өндірісі қазіргі таңда күннен-күнге артып барады.
Қолданыдған әдебиеттер тізімі:
Фомин В.Н. Квалиметрия. Управление качеством. Сертификация. Курс лекций. –
Квалиметрия. Большая советская энциклопедия. Том 11. М., 1973.
Измерение качества продукции. Изд-во стандартов. М.,1971.
Азгальдов Г.Г. Квалиметрии – 30 лет: итоги и
Варажпятен А.Г. Квалиметрия. Учебное пособие. М., 2005.
Маругина В.М. Квалиметрическая экспертиза: Руководство по организации экспертизы и
ООО «ЭлПанель»кәсіпорны [электронды ресурс] / Қосылу режимі: http://www.elpanel.ru/
Омега СҮ [электронды ресурс] / Қосылу режимі: http:// www.termo-panel.ru/
«ПРОМСТРОЙПАНЕЛЬ» құрылыс комбинаты [электронды ресурс] / Қосылу режимі: http://www.prompanel.ru/
«МосСтрой-Монтаж» құрылыс кәсіпорны [электронды ресурс] / Қосылу режимі: http://
«Арган» Оралдық жабынды орталықтың филиалы [электронды ресурс] / Қосылу
«Старт ремонт» форумы [электронды ресурс] / Қосылу режимі: http://startremont.ru/
«Веста Парк» өнеркәсіптер ұйымы [электронды ресурс] / Қосылу режимі:
ЖШС «Металлоизделия» [электронды ресурс] / Қосылу режимі: http://metall.kz/
«Теплоизоляционные материалы» ШЖҰ [электронды ресурс] / Қосылу режимі: www.tim-company.ru/
«Би-Пласт» ЖШҰ [электронды ресурс] / Қосылу режимі: http://www.bee-plast.ru/
4