Антибиотиктерді бөліп алу




Аннотация
Беттер
Антибиотиктер, Хлортетрациклин, Стрептомицин, Пеницилл, Пенициллин.
Микроорганизмдермен антибиотиктер биосинтезін жоғырылату жолдарын зерттеу. Курстық жұмыста
Мазмұны
Аннотация
Нормативтік сілтемелер
Анықтамалар
Белгілер мен қысқартылған сөздер
Кіріспе
1
1.1 Антибиотиктерге қысқаша
1.2 Флеммингтің пенициллині
1.3 Өнеркәсіптік
құралу мүмкіндіктерін жоғалтуы.
1.4 Антибиотиктерді өнеркәсіпте
1.5 Антибиотиктерді өндірістік
1.6 Пенициллин
1.7 Азық-түлік биомицині
1.8 Дәрілік
2
2.1 Жұмысты қою
2.2 Жұмыстың жасалу
2.3 Тәжірибе нәтижесі
3
Қорытынды
Қолданылған әдебиеттер
Анықтамалар
Антибиотиктер – микроорганизмдердің тіршілігін тежейтін немесе оларды жойып
Хлортетрациклин – биомицин деп те аталады. Қоректік ортада
Стрептомицин – актиномицеттер тобының кейбір микроорганизмдері түзетін антибиотик.
Пеницилл (Penicillium) – гифомицеттер қатарына жататын саңырауқұлақтар туысы;
Пенициллин – зең саңырауқұлағы түзетін, шипалық антибиотик. 1943
Белгілер мен қысқартылған сөздер
БТ – Биотехнология
МБ – Микробиология
МО – Микроорганизмдер
БМ – Биомицин
ХТ – Хлортетрациклик
СФ – Стафилококк
ДНҚ – Дезоксрибонуклейн қышқылы
РНҚ – Рибозануклейн қышқылы
Қ.о. – Қоректік орта
Кіріспе
Антибиотиктер – бұл микроорганизмдердің тіршілігін тежейтін немесе оларды
Антибиотиктер микробтар дүниесіндегі олардың бір тобының екінші бір
Антибиотиктер дегеніміз – биологиялық қоспалар. Олар тірі клеткалардан
Алдын антибиотиктерді олардың продуценттері – бактериялар, актиномицеттер, саңырау
Биологиялық әсер етулерібойынша антибиотиктер бактерияларға қарсы, фунгициттерге
1 Аналитикалық шолу
1.1 Антибиотиктерге қысқаша сипаттама
Антибиотиктер дегеніміз – биологиялық қоспалар. Олар тірі клеткалардан
Алдын антибиотиктерді олардың продуценттері – бактериялар, актиномицеттер, саңырау
Биологиялық әсер етулерібойынша антибиотиктер бактерияларға қарсы, фунгициттерге
Химиялық құрылысы бойынша антибиотиктер (М.М.Шемянин және А.С.Хохлов бойынша)
1. Алифатикалық антибиотиктер – нистатин, миностатин, фунгицитин. Нистетинді
2. Аликцикликалық антибиотиктер – тетрациклин – стафилакокқа, стептакокқа,
Тетрацилинді хлортетрацилинді хлорсыздандыру арқылы да алуға болады. Егер
Егер тетрациклин молекуласы “Д” шеңбері көміртегісі жоғарғы атомында
3. Антибиотиктер - хинодар (мысалы Aspergillus –тің көптеген
4. Құрамында азот бар гетероципиндік антибиотиктер – пенициппин
6. Стрептомициндер және осы тектес антибиотиктер. Стрептомицинді Streptomyces
6. Құрамында оттегі бар гетерациклиндік антибиотиктер- гризеофульвин және
7. Антибиотиктер- полипиптидтер- грамицидин, полимиксин және басқалар. Құрылысы
Қазіргі кезде өте көп әр түрлі антибиотиктер шығарылады.
1.2 Флеммингтің пенициллині
Ағылшын микробиологы Александр Флемминг (1881-1955) өзінің ғылыми жолын
20-жылдардың аяқ езінде Флемминг Лондондағы Қасиетті Мария ауруханасының
«Стафилококктардың әр түрімен тәжірибе жасап жүріп бактериялар салынған
А. Флемминг бұл жағдайды назардан тыс қалдырған жоқ.
Ол мұны табақшадағы көгерген саңырауқұлақ деп бірден білді.
Бұл заттың қанның ақ түйіршіктеріне қарағанда бактериялар
Кейінрек ол бұл жөнінде: «Біз лабороторияда культуралларды теңестіру
Флеммингтің бұл зерттеулерін одан әрі жалғастырған Г.У. Флори
«... Флеммингтің еңбектерінен оның пенециллинді қан тамырлары арқылы
Флори пенициллин өзінің әсерін тек жеткілікті дәрежеде жинақталған
Пенициллинді айырып алуымен және тазартумен 1932 жылы Райстрик
Флоридің жоғарыда айтылған баяндамасында: «Пенициллиннің табылуы ешқандай ғылыми
Кейбір сыншылар тіпті Флеммингтің ашқан жаңалықтары кездейсоқ болды
« Бұл жаңалық кездейсоқ ашылды десіп жүр, мен
Флеммингтің көруге құбылысын пайдалануы да пенициллинді табу процесіндегі
Бірақ Қасиетті Мария ауруханасының бактериологы табиғатынан зерттеуші еді,
Ал Флеммингтің өзі былай деді: «Әрине, культуралардың көзге
Біз болсақ тек 30-жылдары пенициллиннің мүлдем ұмыт болғаны
1.3 Өнеркәсіптік жағдайда микроорганизмдердің антибиотиктерге
Микроорганизмдер антибиотик продуценттері өнеркәсіптік
Спонтанды диссоциация. Микроорганизмдер дақылдары
Фаголизис. Антибиотиктерді және бәрінен бұрын актономицеттермен
Өндірісте арнайы алынған фаголизистің тұрақты
Өндірістік цехтерде, лабораторияларда фаголизистің
Антибиотик продуцентінің дақылын фаголизистік
Минеральды шикізаттарды неорганикалық тұздар алуда қолдануы
1.4 Антибиотиктерді өнеркәсіпте алу
Егіс материалды дайындау және ортаны дайындау. Биосинтез. Дайын
Антибиотиктер өндірісі келесі сатылардан тұрады:
Жоғары өнімділікті – штам продуценттін алу.
Культивирлеудін оптимальды жағдайын өңдеп жасау.
Іс жүзінде антибиотикті тазалау, бөліп алу әдісін енгізу
Дайын препаратты құру және оның сапасын бақылау.
Бұл этаптын әрқайсысы тиісті мамандықты (гинетика, микробиология, биотехнолгия
Стадия. Ортаны дайындау.
Әр продуцент үшін – керекті талаптарды орындау үшін
а) Продуценттін жақсы өсуін қамтамасыз етеді және максимальды
б) Арзан және ынғайлы болу керек.
в) Жақсы фильтрлеуші қабілеті болу керек.
г) Антибиотикті бөліп алу және тиімді бөліп алуды
Ортаны залалсыздау екі әдіспен жасалу керек:
Үздіксіз және периодты.
Периодты әдісті қолдануда орта көлемі үлкен емес, t-120-130ºС,
Артықшылығы. Автоматты реттеу, ортаны тез және бір келкі
стадия. Антибиотик биосинтезі
Негізгі стадия. Антибиотикті максимумын алу үшін оптимальды жағдай
Ферментер – күрделі аппарат, өнімнің түптік дамуына және
Аэрирлеуді – барботеж арқылы залалсызданған ауа керекті температураға
Ферментерда өнімнің дамуы.
Қатаң технологиялық режимдер (t, Р, рН, τ және
Кемшілігі – микроорганизм өсуін баяулатады, О2 еру
Көбік сөндірудің механикалық әдісі – көбікті сорып тастау,
стадия. Культуралды сұйықтықты өңдеу
Антибиотик қоршаған ортадан бөлінеді, олай болса ол деген
стадия. Антибиотиктерді бөліп алу.
Культуралды сұйықтықта барлық өнімдерде зат алмасады, сондықтан қоспаларды
Химиялық тазалаудың мақсаты – нативті ерітіндіден Антибиотиктерді
стадия. Дайын өнімді бөліп алу
антибиотик инъерция үшін залалсызданған болуы керек, сондықтан дәрілік
Дайын өнімнің залалсыздығын биологиялық бақылау жасайды, ол екі
фермент көмегімен антибиотикті инактивациялау және қоректік
ортада егу, содан соң микроорганизмнің өсуін қадағалайды.
антибиотикке биологиялық инактиватор (фермент ) жоқ болғанда
сондықтан Антибиотикке төзімділігін, микроорганизм формасын,
микрофлораға сезімділігін анықтайды.
Егерде осы процесстердің барлық шартты сақталса онда Антибиотик
1.5 Антибиотиктерді өндірістік алуы және қолданылуы.
Антибиотиктерді медицинада, ауылшаруашылығында және
Антибиотикалық заттар халық шаруашылығындағы
Медицинадағы антибиотиктер. Медицинада антибиотиктердің ашылуы
Ауыл шаруашылығындағы антибиотиктер. Медицинамен қатар
Антибиотик өсімдік ауру қоздырғыштарына спецификалық
Ол өсімдік ұлпаларына оңай
активтілігін көрсетуі қажет.
Антибиотиктің емдік дозасы өсімдікке қауіпсіз
Антибиотик өсімдік ткандерінің ішінде және
айтарлықтай ұзақ уақыт биологиялық антибиотик
жерге түскен жағдайда инактивациялануы қажет.
Антибиотиктерге басты талаптардың бірі болып, олардың медицинада
Өнеркәсіпте антибиотиктердің түзіліуі. Антибиотиктік
Бактериялардан түзілетін антибиотиктер. Бактериялардан
Актиномицеттерден түзілетін антибиотиктер. Антибиотиктердің
Топ.
І-группа аминогликозидтер. Бұл актиномицетті антибиотиктердің құрамына
Канамицин – туберкулезге қарсы антибиотиктер.
Фортимициндер. 1976 ж. Мikromonospora oli
ІІ группа. Тетрациклиндер. Тетрациклиндер тобына бірнеше
Мутантты штамдар. Str aureofaciens механизмі
3- группа. Актиномициндер. Актиномицинді антибиотиктер
Антибиотиктер айқындалған микроорганизмдер топтарына
Берілген алмасу өнімдерінің спецификасы
Кей антибиотиктің түрлері микроорганизмдерді жояды,
Организмдердің өмірге әрекеттілік процесінде антибиотиктер
Сонымен антибиотиктер- организмдер әрекеттілігі
Көрсетілген заңдылық үлкен және принципиальды
Антибиотикалық заттар тек лабораториялық жағдайларда
Соңғы жылдары дәрі – дәрмектік заттардың
Биологиялық активтілігімен, құрылымының арасында көптеген жаңа
Дәрілік заттардың құрамында мол
Фармацевтика заттары ежелгі Индияда
Дәрілік заттардың дамуы химияның, органикалық
Ежелгі Қытайда қолданылатын дәрілік
Көне Рим фармациясының ірі
Өсімдіктерден алынған матеиалдарды Гален кеңінен
Галендік препараттар бұл химиялық
Ресейде халық медицинасы әлде
1.6 Пенициллин
Пенициллин - өндірістік жолмен бірінші рет шығарыла бастаған
Қазіргі кезде бүкіл әлемде пенициллинді басқада антибиотиктер
Пенициллин продуценттері ретінде Penicillium chrysogenum егіндерінің өсіктері (штаммдары)
Пенициллинді зерттегенде, оның қышқылдық гидролизі құрамында әр қашанда
Бензилпенициллиндік қыщқыл L-цистиннен фенилуксус қышқылынан және диметил пировиниградтың
Пенициллинді алу үшін алдын споралпрды көбейтіп өсіреді. Олардың
Өндірісте спораларды мицелийдің шыны флакондарда тары ортасында өсіру
Егу ферменттерінде мийелий 12-18 сғат өсіріледі, 15-20 %-дық
Пеницилиннің негізгі ферментациясы үшін өндірісте пайдаланылатын кейбір қоректік
Пенициллин алу үшін фермептациялық орталар құрамдарының кестесі
Компонент кукурузді
майлылығы
Кукурузді экстракт 2,0-3,0 - 2,0-3,0
Жаңғақ және күнбағыс - 2,0-4,0 -
Лактоза 5,0 5,0 1,0
Глюкоза 1,5 1,5 1,5
Өсімдік майы 0,5-0,1 0,5-0,1 2,5-3,5
Аммони нитраты 0,4 0,4 0,4
Натрий сульфаты 0,05 0,05 0,05
Калий фосфаты 0,4 0,4 0,4
Магний сульфаты 0,025 0,025 0,025
Натрий тиосульфаты 0,2 0,2 0,2
Бор 0,5-1,0 0,5-1,0 0,5-1,0
Пенициллин 0,3-0,4 0,3-0,4 0,3-0,4
Ортаның әсер етуін тұрақтандыру үшін бор пайдаланады. Ферментациялауды
Кейінгі кезде Пенициллинді экстракциядан өткізу және химиялық тазарту
Антибиотиктердің активтілігін анықтауда микробиологиялық әдістемелер кең қолданылады. Залалсыздандарылған
1.7 Азық-түлік биомицині (хлортетрациклин)
Антибиотиктерді үй малдарының рационында аз мөлшерде қосып
2 кесте - Биомицинді алу үшін келесі орталрды
Ұн 0,5
Аммоний нитраты 0,7
Кальций карбонаты 0,5
Натрий хлор 0,3
Мысық майы 0,2
Бензиндроданит 0,0001
Кобальтты хлор 0,0001
Су 83,4
Осы материалдардан спора пайда болады. 2-6*С
1.8 Дәрілік заттардың адам ағзасына
Өндіріс орындарында химиялық – фармацевтикалық препараттарды
Өсімдік шикізатының ресурстары Қазақстанда
Дәрілік заттардың адам ағзасына
Химия фармацевтикалық өндірісте әртүрлі
Көп жерлерге тараған химиялық
Минералды тұздар халықшаруашылығында кең қолданылады.
Тұз қышқылы болат өңдеуге
Органикалық шикізаттың көп бөлігін ароматты
Кокстың құрамындағы ұшқыш заттардың сапасы
Мысалы, ауыр майларды, бензалды
Тас көмірді кокстау кезіндегі
Ароматты көміртегінің сұранысының өсуі,
2 Тәжірибелік бөлім
2.1 Жұмысты қою мақсаты
Тилозин антибиотигінің продуценті Streptomices fradiae штамын алу.
Streptomices fradiae культурасымен синтезделетін макролитті тилозин антибиотигі ауылшаруашылығында
Streptomices fradiae штамы АҚШ – та және Рессейде
Streptomices fradiae штамында клондау (жүйесін) әдісін жүзеге асыру
Бұдан басқа көп көшірмелі плазмидтерді клондық векторлар ретінде
Streptomices fradiae штамында модифицирленген аденин моно және диметилді
Қазіргі уақытта тимозин түзуші Streptomices fradiae штамдарынан 3
2.2 Жұмыстың жасалу әдістемесі
Reс А өндіріс штамы BSV 82 (20) болып
Тилозин, мкг/мл
Сурет 1 – S. Fradiae 25 А
Ферментация уақыты, күн
Сурет 2 - S. Fradiae 25 А
плазмидтің құрамы PVG 251, PVG 252 және
Streptomices fradiae 25 А штамы PGI 702
Streptomices fradiae 25А штамын трансформациялау кезінде
ТК 64 штамының бөлініп алынған PGI 702
PVG 253 плазмидтерінің ДНК – сынан трансформацияланған
yS 85 модифицирленген плазмидті ДНК –ның өндірістік штамын
3 Еңбекті және қоршаған ортаны қорғау немесе техника
Еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау Қазахстан Республикасындағы еңбекті
Технологиялық процесстердің тізбектелген сатысы жүретін цехтар мен
Шикізаттар мен дайын өнімдер сақталатын қоймаларда өрт және
Кейбір дыбысты естіртпейтін орында
Құрғақ өнімдерді тасымалдаған кезде арнаулы қауіпсіздік шаралары қолданылады,
Жұмыс алаңындағы баспалдақтың жиектері мықты материалдан жасалынады. Технологиялық
Биотехногиялық өндіріс зауыттарында күрделі аппараттар кеңінен қолданылады. Оларға
Бұл аппараттарда жұмыс істеу үшін, техника қауіпсіздік ережелері
Мұндай аппаратта аппатсыз жұмыс істеудің негізгі шарты болып
Жоғары қысымда жұмыс істейтін аппараттарда техника қауіпсіздігіне ерекше
Электротехникалық құралдар барлық технологиялық процесте бар және сол
Өндірісте үлкен қауіпсіздік тудыратын статикалық электр рзрядталуынан, олар
Биотехнологиялық өндіріс, заводтардың бөлімдерінде ластанған ауа қауіпті болып
Биотехнологиялық өндірістің негізгі ерекшелігі болып биологиялық активті заттармен
Биотехнологиялық өндірісте жұмыс істейтін жұмысшылар желдеткіштің көмегімен ауа
Кейбір биотехнологиялық өндірістегі жұмыс алаңшасында болатын ауадағы
Аммиак
Ацетон
Бензин
Азықтық ашытқы 6
Натрий гидроксиді 0,5
Метил спирті
Азот қышқылы
Еңбекті қорғау міндеті адам өмірінің қызметінің қалыпты шарттарын
Еңбекті қорғаудағы негізгі болатын формула – потенциалды қауіп
Табиғи орта антропогенді әсердің артуы әрқашан тек тікелей
Еңбекті қорғау тәртібін зерттеу нәтижесінде маман мынаны білу
Маман білу қажет: адам ағзасына зиянды әсерлердің деңгейімен
Қазақстан Республикасының «Еңбекті қорғау туралы заңы» (15.06.1993ж) жұмысшыларға
Еңбекті қорғауға сәйкес құқықтық нормативтік актілер негізінде жұмыс
Еңбек қорғау қамтамасыз ету жеке адам, қоғам және
Еңбекті қорғау – заңды актілер жүйесі және соған
Техника қауіпсіздігі –жұмысшыларды қауіпті өндірістік факторлардың әсерінен
Еңбек туралы және еңбекті қорғау заңдарын бұзған лауазымды
Еңбекті қорғау міндеті адам өмірінің қызметінің қалыпты шарттарын
Еңбекті қорғаудағы негізгі болатын формула – потенциалды қауіп
Табиғи орта антропогенді әсердің артуы әрқашан тек тікелей
Еңбекті қорғау тәртібін зерттеу нәтижесінде маман мынаны білу
Маман білу қажет: адам ағзасына зиянды әсерлердің деңгейімен
Қазақстан Республикасының «Еңбекті қорғау туралы заңы» (15.06.1993ж) жұмысшыларға
Еңбекті қорғауға сәйкес құқықтық нормативтік актілер негізінде жұмыс
Еңбек қорғау қамтамасыз ету жеке адам, қоғам және
Еңбекті қорғау – заңды актілер жүйесі және соған
Техника қауіпсіздігі –жұмысшыларды қауіпті өндірістік факторлардың әсерінен
Еңбек туралы және еңбекті қорғау заңдарын бұзған лауазымды
«Жұмыс алаңының ауасы», «Жалпы санитарлы – гигиеналық талаптарға
Қорытынды
Медецинада кең таралған антибиотиктер пнеициллинді қоспағанда, стрептомицин, дигидрострептомицин
Антибиотиктерді үй малдарының рационында аз мөлшерде қосып
Қолданылған әдебиеттер
Андреев А.А, Брызголов Л.И. Производства кормавых дрожжей –
М.: Лесная промышленность, 1986 г.
Забродский А.Г. Технология и контроль производства кормавых дрожжей
Боборенко Э.А. Получения и выделения дрожжей-М.: Лесная промышленность,
Бочярова. Н.Н. Микрофлора дрожжевого производства-М.: Пищевая промышленость, 1991г
Воробьева Л.И. Промышленная микробиология –М.:Лесная промышленость 1993г
Калунянс К.А. Микробные ферментные препораты – М.: Пищевая
Жвирблянская А.Ю. Основы микробиологий, санитарии и гигиены пищевой
Семихатова Н.М. Производство хлебопекарных дрожжей – М.:ВО
Агропромиздат, 1987 г
Белова Л.Д. Контроль производства хлебопекарных дрожжей – М.:
Эффективтілігі
Тилозин , бірлік/мл



Ұқсас жұмыстар

Антибиотиктер
Антибиотиктердің продуценттері сіке - қышқылды, тиолды
Антибиотиктерді алу тәсілдері
Бактериялардан түзілетін антибиотиктер
Антибиотиктердің негізгі механизмі мен әсер ету сипаты
Антибиотиктерге қысқаша сипаттама
Антибиотиктердің қосымша әсерлері
Жаңа медициналық биотехнология
Антибиотиктерді анықтау тәсілдері
Антибиотик түзуші микроорганизмдер