Есік сүт зауытының өнімдерін тұтыну



ЖОСПАР
2. Әдебиетке шолу. Тағам өнімдерін стандарттау мен сертификаттаудан ұлттың
3. Негізі бөлім. 3.1 Фуд Мастер компаниясы «Есік»
Нарыққа шығу. Фуд Мастер компаниясы «Есік» сүт зауытының өнімдерін
3.2 Диплом жұмысын орындау әдістемесі. Смакта шығарылатын өнімдердің сертификаты
3.3. Сүт өнiмдерiн сертификаттау тәртiбi 19
3.4. ФудМастер компаниясының “Есік сүт зауытының өнімдерін сертификаттау” 32
Еңбек қорғау 40
Қолданылған әдебиеттер 42
2. Әдебиетке шолу. Тағам өнімдерін стандарттау мен сертификаттаудан ұлттың
Тағамдық өнімдердің қауіпсіздігі мен сапасы ұлттық ұлттық денсаулығы мен
Елімізде 50-60%-ке дейін тағамдық өнімдерде қосылымтар бар болуына байланысты
Тағамдағы иодтың жетіспеуі адамдарда доб ауруын пайда болдырады. Ғалымдар
Микроэлементтерді жеткіліксіз түрде пайдалану, оның тұрақты түрде болуы өміршеңдігіне
Адам организмінде, тағам ең маңызды әсерлердің бірі. Оның ішінде
Сүт – ең маңызды тағамдардың бірі, оның ішінде табиғатта
Нарыққа көнуге байланысты дайындалатын сүттердің көпшілігі жеке немесе шарауашылықтарды
Базаларда сатылатын сүттердің сүт өнімдерінің сапасын анықтау, олардың адамдар
Тағамдық өнімдерін стандарттау мен сертификаттаудың проблемалары.
Тағамдық өнімдерді сертификаттауды ұйымдастыруда көптеген шешілмеген проблемалар бар.
Қазіргі кезде мемлекетімізде өндірілетін өнімдермен қатар шет елдерден де
Бұл жағдайлардан шығу үшін біртекті өнімдердің қауіпсіздігіне мемелекеттік стандарттар
Қазіргі экономикалық жағдайда стандарттау өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз
Өнімдерді сертификаттау, өндірілген өнімді ішкі және сыртқы рынокта мәлеметтеуге
Тұтынушы тауарларды, өнімдерді тұтыну немесе пайдалану, сақтау кезінде денсаулыққа,
Сертификаттау жүйесі экологиялық жағдайда өндірілген өнім негізінен халықаралық стандарттар
Сүт және сүт тағамдарының қауіпсіздігі олардың әртүрлі бактериалардың өнімге
Үй жануарларының бруцелез, туберкулез, аусын т.с.с. спора түзбейтін бактериялар
Сүттерде стафилоктардың болуы желінсау және ауру малдардың терісі арқылы
Бұрынғы стандарт бойынша сүтті сортқа бөлген уақытта микробтардың саны
Тағамдық шикізаттардың сапасы біздің республикамызда әртүрлі региондарда улы химиялық
Сүттегі улы заттарды зерттеу процесінде сүтке лендан қосып сүзгіштен
Сүтті қант қосылған, қойытылған және консервіленген сүт өнімдерін сүттерге
Сүтті сақтау процесінде биохимиялық процестердің қандай түрлері жүретінін хромотографиялық
Жаңа сауған сүттің титрлік қышқылдығы оның көбіктенуіне бірден-бір
Қышқылдығы 20Т Тернерге жоғарылаған кезде көбіктену мүмкіндігі 6,3%
Қазіргі кезде сүттен стокций – 91 жаңа әдістермен бөліп
Сүт өнімдерін өндіру кезінде олардың құрамына кіретін заттардың физикалық
Сүт - өте күрделі органикалық қоспа, оның негізгі бөліктерінің
Сүттің құрамында кездесетін белоктарда зат алмасу процесінде негізінен нерв
3. Негізі бөлім. 3.1 Фуд Мастер компаниясы «Есік»
- Сүт өнімдерін өңдеу;
- балмұздақ шығару;
- жұмсақ және бағытталған сырларды өндіру;
- сиыр майын өндіру;
- шырын, сусындарды өндіру;
- техникалық кезеңді өндіру;
- сауда – саттық қатынастағы;
- «Ноу-хау» технологияларын сату және сатып алу.
Фуд Мастер компаниясы «Есік» сүт зауатының негізгі көрсеткіштері.
Фуд Мастер компаниясының «Есік» сүт зауатының негізгі өндіретін тауарлары
1999 жылы осы қоғам өз өнімдерін тұтынушылар арасына кеңінен
Майлы сырлар, барлығы 25240.
Мал майы 12050.
Сүтті және сит қышқылды өнімдер 25700.
Балмұздақ 36450.
Сусындар 7890.
Майсыздырылған өнімдер 4240.
1995 жылы 700га егістік алды. Гурттағы мал басының саны
1995 жылдан бастап өндірістердің саны қысқыра бастады. Осы жағдай
Өндіріс өнімнің жылдық көлемі тн.
Мал майы 440
Майлы сырлар 3200
Сүт өнімдері 24500
Балмұздақ 550
Майсыздандырылған өнімдер 650
сусындар 650
Минералды сулар 125
2002 жылмен 1995 жылды салыстырғанда, онын ішінде минералды су
1999 жылы Алматы облысы бойынша 3 күрделі сүт өндірушілер
Олар: «Жігер АҚ. «Food Master» бірлескен Есік сүт зауыты.
Шикізатпен қамтамасыз етушілер:
Есік сүт өнімдерін тарамен қамтанасындыру.
Қазіргі кезде «Есік» сүт зауатына келесі отылатын (айранды қалыптау
Сүт өнімдерінің тарасын қамтамасыз етушілер.
Жұмыс істеу кезінде «Санк-Петербургтік қағаз шығару «Зауыты» (Ламинированые бумаги)
контерировандық краскылы фольгасы вафельдық рожокқа;
жоғары жағында белгісі бар пластикалық стакандар;
үлкен көлемді немесе сериялы қалыптауға арналған контейнерлер.
Таралардың барлық түрлері, оның ішінде қабығы алюминийден жасалған
200 мл – 0,05$ данасына;
500 мл – 0,10$ данасына.
Балмұздаққа арналған вафельді станадарды «Есік» сүт зауатының өзі даярлап
Жұмысқа қосылған жағдай да пісіріп формасын өзгерту керек: Ал
Фуд Мастер компниясы «Есік»сүт зауатын шикізатпен қамтамасыздандыру.
«Есік» сүт зауатына 22 мемлекеттік мекеме мен шикізат тасымалдау
Сүттің орташа сатып алу бағасы 13188 теңге жаңа –
Осы аталған жабдықтар орналасқан сатып алу, жұмысқа қосқан кезде
Нарыққа шығу. Фуд Мастер компаниясы «Есік» сүт зауытының өнімдерін
Қазіргі кезде «Есік» сүт зауытының өнімдерін 274 мекемелер мен
Күрделі тутынушылар төменгі кестеде көрсетілген.
Есік сүт зауытының өнімдерін тұтыну.
Жоғарыда айтылғандай сүт өнімдерінің азаюы оның тұтынушылар арасындағы пайдалану
Ал қазіргі кезде керемет дәмі бар көлемі жағынан витаминдерге
Ал сауда орындарында сатылу деңгейінен тұтынушылық қабілеттің қанша екені
Баспасөз мәлдемесі
Алматы қалалық Салауатты өмір салтын
Акция мақсаттары: жұқпалы, онкологиялық,
Акция міндеттері: пайдалы және сау тағамдарды таңдауда
Акция үш кезеңінде өткізіледі.
Бірінші кезең: баспасөз – маслихаты және
Екінші кезең: Денсаулық мықтау орталықтары
Үшінші кезең: Денсаулық мықтау орталықтары негізінде, Алматы емханаларында көшпелі
Ғылымдар экологиялық жағдайдың қиындауын төмендету үшін әртүрлі тәсіл
“Фуд Мастер” компаниясын балалық шақта қалыптасатын үлт
Денсаулықтың көп мәселесін сүт тағамдарын ішіп шешуге болады. Қазақстандықтарға
Лактулозаның маңызы өте үлкен, 1992 жылы жапондықтар оны ұлт
Тетра – топ орау өнеріндегі жаңалық ол өзгеше ғана
Акцияның бірінші кезеңі: баспасөз – маслихатын өткізу және Есік
3.2 Диплом жұмысын орындау әдістемесі. Смакта шығарылатын өнімдердің сертификаты
Кәсіпорындағы ұйымдастырушы құжаттар (куәлік, ісқұжат).
Өнімді өндіруге рұқсат (кәсіпорынның төл құжаты, СЭС-ке, әкімшілікке рұқсат).
Өлшеу құралдарының тексерілгенін дәлелдейтін құжат.
Өнімді шығаруға маркировкалауға буын түюге, тасымалдауға және сақтауына арналған
Технологиялық құжаттар (технологиялық нұсқау).
Өрт қауіпсіздігі, өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету, шығарылған өнімнің сапасына
Тазалық кітапшасы (жұмысқа жіберілу мерзімі).
Мамандар жұмысының стажы және мамандық нұсқаулары бар кадрлық құрам.
Қайыптердің тазалық төл құжаты.
Мәліметтерді тіркеу:
шикізаттың сапасы
бақылау нәтижесі
технологиялық тәртіпті бақылау
дайын өнім сапасы туралы
құралдарды жөндеу және техникалық қызмет көрсету.
Шикізатқа, материалдарға, буып-түюге сәйкестік сертификаты.
Келісімдер:
арендаға
қаныс жинауда шақыртуға
дезинфекциалауға.
Сүт және сүт өнімдерінің физикалық-химиялық
құрамын анықтау тәсілдері.
Сүттің тығыздыығын анықтау:
Тығыздық сүттің физикалық қасиеттерінің бірі. Осы арқылы сүттің табиғи
Сүттің тығыздылығы 1,030 болса, оны ореметрдің градусына айналдырылғанда 300
Сүттің майлылығын анықтау:
Сүттің майлылығын май өлшеуішпен, болмаса тағы басқа арнайы аспаптармен
Айтылған уақыт өткен соң бутерметрді алып, 5 минут центрифугада
Белоктың массалық бөлігін формалиндік титреу әдіспен анықтау:
Химиялық стаканға (150-250 мл) пипеткамен 20 мл сүт құйып,
Осыдан кейін стакандағы қоспа ерітінзіге 2 мл нейтралданған формамен
Сүттің бактериялық ластануын анықтау.
Бірінші мақсат – редуктезаның митилен көгін ағарту шамасын байқау.
Стерильденген пробиркаға 1 миллиметр митилен көгін құямыз да үстіне
Судың деңгейі пробиркадағы қосылыстың деңгейінен жоғары болуы керек.
Сүттің қышқылдығын анықтау:
100-200 мл станканға немесе колбаға пипеткамен анықтауға арналған 10
Титрлейге кеткен сілті (NaOH, KOH) ерітіндісінің мөлшерін 10-ға
3.3. Сүт өнiмдерiн сертификаттау тәртiбi
Бұл ереже сүт және сүт өнiмдерiн иiндегi сертификаттауды
Анықтамалар:
Бұл құжатта ҚР ст. 1.1. және ҚРСТ 3.0
Оған қосымша мына термин мен соған сәйкес анықтаманы пайдаланылады:
Жалпы қағидалары
Сүт және сүт тағам өнiмдерi ҚРСТ 3.4. және ҚРЕ
Сүт
Iшетiн сүт өнiмдерi
Қаймақ
Сүт консервiлерi
Құрғақ сүт өнiмдер
Сары май
Мәйектi қаты, тұзды, балқыған iрiмшiктер
Сүзбе және сүзбе өнiмдерi
Балмұздақ
Кесте. Өнiмдердi ұзақ уақытта сақталатын және тез бұзылатын
Сақтау мерзiмi 16 сағаттан 25 тәулiкке тез бұзылатын өнiмдер
Сүт – 36 сағат
Кiлегей – 36 сағат
Ашытылған сүт өнiмдерi – 36 сағат
Сүзбе және сүзбе өнiмдерi – 36 сағат
Қаймақ – 72 сағат Сүт консервiсi – 10 айдан
Құрғақ сүт өнiмдер – 8 айдан жоғары емес.
Iрiмшiк – 10 тәулiктен 90 күнге дейiн
Сары май – 8 күннен 12 айға дейiн
Балмұздақ - 0,5 айдан 4,5 айға дейiн.
Кесте. Мiндеттi түрде сертификаттауға жататын өнiмдердегi бекiтуге жататын көрсеткiштер
Өнiм аты Көрсеткiштер аты
Сүт
Ашытылған сүт
Сүзбе
Қаймақ
Сүт консервiсi
Құрғақ сүт
Сары май
Iрiмшiктер
Балмұздақ
Кiлегей
Барлық өнiмдер үшiн
Ұлы заттар
Микотоксиндер афиотоксин М, Пестицидтер ДДТ, гексахлорциклогексан
Физика-химиялық көрсеткiштерi
Радиопукинды
Микробиологиялық көрсеткiштер Сан Еж. Н 2.5.2 560-96
МЕМ СТ 13277-79
1364-88, 26931-86,
26932-86, 26933-86,
26934-86, 26930-86,
26927-86.
Афиотоксиндердi анықтау байқау, бөлу э.н тағамдық азықтық және сыртқы
МЕМСТ 3622-68
3623-73, 3624-67
3625-84, 5864-69
8218-56, 5867-69
Сан Еж Н 2.3.2.560-96 Объектiдегi радиоактивтегi заттарда анықтау э.н.
Сан Еж.Н. 2.3.2.560-96
МЕМ СТ 925-84
Сертификаттауды өткiзу ережесi
Сертификаттауды өткiзу ҚР СТ 3.4. талабына сәйкес жүргiзiледi. Өнiмдi
Ұзақ мерзiмде сақталатын өнiмдер үшiн құрамының кез-келгенiмен жүргiзiледi.
Тез бұзылатын өнiмдер 5 және 7 құрылым бойынша
Өнiмнiң гигиеналық қорытындысы Денсаулық министрлiгi мен мемстандарттық бiрiккен N
(желiнсау) организмнiң зат алмасуының бұзылуы, сиырды
Түсiнiк ақаулары:
Көгiлдiр және көк түк:
Сүтте пигмент түзейтiн микрогорганизмдердiң
Өте сарғыш: Сары пигмент түзейтiн
Қанды: Машиномен сауу тәртiбiн бұзу, шарайындi
Иістiк ақаулары:
Аммиак сүттi ашық ыдыста, қарада ұзақ ұстау өндi, нашар
Қырыққабат: Рационда қырыққабаттың көп болуы, iшек таяқшаларының және флюресцидиялық
Дәрiмектiк: Сүттi дәрi-дәрiмектерге амин, скипидар, карбол қашқылы, иодафром т.б.
Ацетон: Сүрлемдi көп беру, сүрлемде ацетон ацетонилинның көп болуынан.
Темекi: Сүттi темекi тартқан бөлмеде ұстаудан.
Май қышқылды: Майлы ашудан
Ашытқыны, спирттi: Лас сүттi төменгi температурада сақтаудан.
Балық: Балық сақтайтын бөлмеде сүт сақтау, микроорганизмдердi су келетiн
Қышқыл: Таза емес ыдыста сүттi сақтау микроорганизмдерден, спора таяқшалары
Жекелей шөптердiң дәмi: Спиральдi жайылымда немесе дайындаған пiшiмен жуа,
Дәмiнiң ақаулары:
Ащы дәмi: Сиырларды эфир майлары бар өсiмдiктердi (жусан, бөрi
Балық дәмi:
Сүттi балық пен бiрге сақтаудан, балық ұнымен азықтандырудан, балдыры
Тұзды: Суалар алдындағы сүт, уыз қосылған, желiнсау, желiн туберкулезi
Сабын дәмi: Пентон түзетiн бактериялар, жаңа салған сүттi ыдыста
Сиырды жайылымды өсiмдiктер iшiнде шайыр дәм, пияз немесе жуа
Пастерленген сүттiң санасы МЕМСТ 13-27-79 “Пастерленген сиыр сүтi” техникалық
Осы стандарт талабына сай сыртқы түрiне, консистенциясына, түсiне, дәмiне,
Пастерленген сүттiң микро биологиялық көрсеткiшi.
Сүттiң түрi 1 мл жалпы бактериялар баялы жағары
Бөтелке және пакеттегi пастерленген сүт
А тобы
Б тобы
50000
10000
3
0,3
Фляктағы және цестарнадағы пастерленген сүт
20000
0,3
Пастерленген сүтте патогендi микробтар улы элементтер микротоксиндер, антибиотиктер, пестициттер
Кiлегей: 10.02.02. 78908-89 техникалық шарт бойынша сиыр сүтiмен алынған
Кiлегей физикалық-химиялық көрсеткiшi бойынша мына талаптарға сай болуы тиiс.
Көрсеткiштер 20 % - кiлегей 35 % - кiлегей
Пастерленген iшкi Пастерленген iшкi
Бөтелкеде Фляга
Бөтелкеде Фляга
Май, % аз емес 20 20 35
Қышқылдығы, Т жоғары емес
20 20 18 19 20
Температурасы, С0 жоғары емес
8 8 8 8 8
Бактериялдық көрсеткiшi бойынша жолпы бактериялдық саны және iшек таяқшасының
Аты 1 мл. жолпы бактерия саты жоғары емес iшек
Пастерленген А
Пастерленген В
Ботелкеде
Флягты 100 000
200 000
300 000 3 мл.
0,3
0,3
Пастерленген кiлегейде потогендi микробтор болмауы тиiс.
Тапсыруға шығаруға мынандай ақаулермен жiберiлмейдi.
ақаулықтық дәмi (пияз, жуа, жусан т.б.) ашы, кермен, зер
конценциясы созылмалы, түрi лас;
түсi тән емес;
Қаймақ: қаймақшы, пастерленген кiлегейдi сүт қышқылды стрептококтармен ашыту арқылы
Қаймақ алатын барлық шикiзаттар сапасы стандарт және техникалық шартталаптарына
Қаймақ сапасы 10-02.02.789-09 89. “Қаймақ” техникалық шартының талабында
Химиялық, органолептикалық көрсеткiштерi бойынша қаймақ екi сортқа бөлiнедi:
Микробиологиялық көрсеткiштерi бойынша қаймақ мына нормаға сай болуы тиiс:
iшек таяқшасы бактерия тобы 0,0001 см3 өнiмде және потогендiк
орайтын ыдыс мен материалы нормалық құжат талаптарына сәйкес болуы
Физикалық-химиялық көрсеткiштерiне қойылатын талаптар:
Көрсеткiш Сорт
Жоғары бiрiншi
Май
мөлшерi
30
Нормаланған кiлегей 85-950С температурада пастерлейдi. Қаймақ консистенциясы тығыз болу
Қаймақтың физикалық-химиялық көрсеткiштерiне қойылатын талаптар.
Органолептикалық көрсеткiштерi
Көрсеткiштер Сорт
Жоғары Бiрiншi
Дәмi мен исi Таза, сүт қышқылды дәмi мен хош
Консистенциясы Бiртектi өзiндiк қою, май белок түйiршектерi жаз, түрi
Түсi Ақтан аздап сарыға дейiн барлық массасын-да бiркелкi
Сүзбе: Сүзбе құрамында майдың массалық мөлшерiне байланысты майлы 98
Сүзбе дайындауға арналған шикiзат МЕМ СТ 13264-88 “Сиыр сүтi.
8. Сүзбенiң химиялық көрсеткiшi
Көрсеткiштер Майлылығы, %
18 9 Майсыз
Май мөлшерi, % төмен емес
Ылғалдылығы, % жоғары емес
Қысымдығы 0Т жоғары емес 18,0
65
210 9,0
73
220 –
89
240
9. Оргонолентикалық көрсеткiшi
Көрсеткiштер Сипаты
Дәмi мен исi Таза, нәзiк, сүт қышқылды, басқа, исi,
Консистенция Жұмсақ, жұғымды, сүт белогының бөлiктерi шайылмау
Түсi Ақ, ақ сары түстi, барлық жерiнде бiркелкi
Сүзбенiң негiзгi көрсеткiштерi:
- оргополептикалық көрсеткiштерi;
- майдың ылғалды қышқылдығының мөлшерi;
- кәсiпорыннан шығарғандағы температура
- пастерлеудiң дұрыстығы
Сүзбенiң микробиологиялық көрсеткiштерi:
- 0,00001 г өнiмде iшек таяқшасы табы бактериялары және
Сүзбе пергамент немесе аллюминий фольгасынан жасалған пакеттерге, сүт тағамдарына
Сүзбенi сақтау: Сүзбе ыдыстары мен орамдары оның дұрыс сақталуын
Кефир: Кефир АСТ 49-29-84 стандарты бойынша сиыр сүтiн кефир
Майлығына байланысты кефир майлы, аз майлы және майсыз болып,
10. Кефирдiң химиялық-құрамына мына талаптар қойылады.
Көрсеткiшi Нормасы
Майдың мөлшерi
Қышқылдығы, от 85-120
Кәсiпорынның шығарғанда температурасы, 0 С
Органикалық көрсеткiштерi
Көрсеткiштерi Сипаты
Дәмi, исi Сүт қышқылды, жепiлдетедi, аздап қышқылдау
Консистенция Бiрқалыпты
Түсi Сүттей ақ, аздап сарғыш
Простокваша, варени, ряженка т.б. ашытылған сүт тағамдарын пастерленген, стерилденген,иiскен
Пайдаланатын шикiзат түрiне және бактериалдық ашытқысына байланысты простоквашаның: 1
Сары май: Сары майлардың және ертiлмеген майдың барлық түрiнiң
Сары май технологиялық инструкция жүйесiмен санитарлық талаптарды сақтай отырып
3.4. ФудМастер компаниясының “Есік сүт зауытының өнімдерін сертификаттау”
Сүт: шаруашылықтардың әр түрінен сатып алынып сүттің өндірістік
Осы талаптарға,стандартқа сәйкес сүт дені сау сиырлардан, әртүрлі жұқпалы
1. МЕМСТ 13264-88 талаптары
Көрсеткіштер Сорт тағамдары
Жоғарғы
бірінші екінші
Иісі мен дәмі Сүтке тән дәмі жоқ басқа иісі
Қышқылдығы 0 Т 16-18 16-18 16-20
этолонмен тазалау деңгейі топтап төмен емсе 1 1 2
Бактериялық тазалығы мың/см 300-ге дейін 300-ден
500-дейін 500-ден
4000 дейін
Сматикалық клеткалардың мөлшері мың/см3 жоғарғы емес
500
1000
1000
Балалар тағамын жасауға және стерильдеуге арналған сүт жоғарғы және
Сүттің әрбір партиясының органолептикалық көрсеткішін температурасын, тығыздылығын, тазалығын, қышқылдығын,
Зерттеу нәтижесі осы мерзімі уақытынан келесі зерттеуге дейін жарайды.
Бактериялдық тазалықты және ингибриялдық декадасына бір
Сүттің келесі партиясы бактериялдық тазалығы мен ингибирлік заттарды зерттеп
Сүттің термтотұрақтылығын балаларға және стерильдеуге арналған сүттің әр партиясынан
Мәйтекті алу сынамасын және мезофилді анаэроб ластанатын бактериялар спорын
Жоғары сапалы сүттен алуға болады, ол белгілі физикалық-химиялық, технологиялық
Сүтті органолептикалық бағалау. Сүттің органолептикалық зерттеулерін түсіп, дәмін, исісін
Түсі: цилиндр мөлдір шынысында күндізгі жарықта түсінің бірқалыптығын анықтайды.
Сүт өнеркәсібіне тапсыратын шикі затына қойылатын талаптар
Көрсеткіштер 7Д
Ұлықсат деңгейі
құрамы норма
температура 1-70С
Қышқылдығы,РН 6,65
майдың иодтың саны 30-40
бас май қышқылдығы, мэкв 1л 0,50 кем
мыстың мөлшері, мг/1мл 0-0,6 кем
сматикалық клетка, 1 мың 1 мл 500 кем
жалын бактерия саны, мың 1 мл 100 кем
бактерияның термотұрақтылығы, 1мл 5000 кем
май қышқылы, бактер-ң споры 1 мл 100 кем
ашу сынамасы жақсы
пестицидтес миллион болті 1,25 кем
жуу дезинфекциялау заттары болмау керек
потегенді бактериялар болмау керек
Дәмі: сүттің дәмін ауызға алып тілдің дәмді жақсы сезетін
Иісі: бөлме температурасында, сүттің исісін мұрынға тартып ауыз арқылы
Консистенциясы: таза шыны колбаның қабырғасы арқылы шайқағанда немесе құйған
Сүт ақаулары: Сүт ақаулары негізінен азықтық бактериялдық, техникалық және
Консистенция ақаулары: Созылмалылығы көпшілік жағдайда қосылған сүтте көп кездеседі.
Шырышты: сүттегі шырыш, негізінен шырыш түзейтін сүт қышқылды және
Көпіршуі: сиыр сапасыз сүрлем жегенде сүтте көп мөлшерде май
Сұйықтануы: туберкулез, желіктің қатаралды қабынуы, сулы дақылдардың рационда көп
Ертікті: Сүтте пектондаушы сүт қышқылды стрептоконтың түрлері, аэрогенді
Құмды: Көзені тұнбасының қатаюы сиырды толық салмақ сүт жолдарының
Еңбек қорғау
1. Лабораториядағы химиялық стаканмен су ішуге болмайды. 2. Тұрған
Қолданылған әдебиеттер
Белова С.М. “От сертификаций и стандартизации продуктов питания к
Николаева М.А. Лычников Д.С. Картаева Л.В. “Фальсификация молочных продуктов”
Черниева С.Н. Томчани Д.В. Зеванин И.И. “Иод + молоко
Шатнюк Л.Н. “ Обагащенния молочных продуктов микронутрлентаий”// молочная промышленность
Мартынов А.В. “Проблемы дефицита белка в рационе питания
Рипслуе К., Двинский Б.М. “Максилакт – ферментная обработка молока
Якубчак О.И. “Проблемы контроля качества молока”// молочная промышленность 1995
В.И. Армакуни “Система НАССР. Обеспечивает безопасность продуктов питания”. Сертификация
Гордиенко Л.Н. Голубев В.Н. “Инфармационное обеспечение системы: стандартизация пищевого
Монихин С. А., Стремохина Л.Н. “Постановка проблемы” // Пищевая
Чешинский Л.С. “Продовольственная безопасность: структурный анализ проблемы” Пищевая промышленность
Мнелина М.Ф. “Роль стандартов в обеспечений качества и безопасность
Минин Б.А. “ Социально экономические аспекты сертификации качества продуктов”
Проект закона г. Москвы “О защите прав потребителей” 1996
Богатырев А.Н. “ Здоровая промышленность 2001 г. № 8
курмангалиев С.Г. “Здоровое питание забота государства” // пищевая и
17. Мухина В.Г., Бужуева В.Г. «Безопасность молочных продуктов» //
18. Познаковский В.М. «Загрязнение микроорганизмами и их метоболитами» Книга:
19. Симонов Ю. «Стандартизация+сертификация пищевых продуктов и их безопасность»
20 Гоннноров А.М. «Проблема продоаольственного обеспечения населения Россий» //
21. Полозова В.А. Хорунина С.И., Ельцова Е. В., Попкова
22. Голубцева Л.В. , Рудаков О.Б., Пономарев А.Н., Домнатова
23. Полюнский К.К. Голубева А.В. , Домытова О.И. «Динамика
24. Рудаков О.Б., Соколов М.И., Доломова О.И., Пошековский К.К.,
25. Остраумов Л.А., Прсиков А.Ю., Жданов В.А. «Влияние лактозы,
26. Донская Г.А., Дорожии В.М., Гривнова А.И. «Изберательные сорбепты
27. Огустин М.А. «Ингридиенты дело реномбинированных молочных продуктов». //
28. Киселева В.М., Окунев А.С., Свердлова В.П. «Об особенностях
29. Остроумов Л.А., Брагинский В.И., Осинцев А.М., Боровая Е.А.
30. Данилов М.Б. «Активность – голактозидазы микроорганизмов
31. К. Сағадиев, А. Смағұлов, Б. Барақбаев, А. Калиев.
32. Б. Барақбаев “Сүт және сүт тағамдары” Алматы “Қайнар”
33. С. Қаженбаев, С. Махмутов “Табиғатты қорғау” Алматы 1992
34. Е. Манбетқазиев, Қ. Сыбанбеков “Табиғат қорғау” Алматы 1990



Ұқсас жұмыстар

Фуд Мастер компниясы Есік сүт зауатын шикізатпен қамтамасыздандыру
«Фудмастер» компаниясы
Кәсіпорынның бәсеке қабілеттілігі
Танысу тәжірибесі барысындағы міндеттерім
«Фудмастер» өнімінің бәсекеге қабілеттілігін талдау
Фуд Мастер компаниясы
Басқару процесінің ақпараттық сипаттамасы және ақпарат алмасу
“ФудМастер” ЖШС
Кәсіпорынның бәсекеге қабілеттілігін бағалау
Өнімнің бәсекелік қабілетін бағалау әдістемесі