Ашытқы өндірісі
Аннотация
Беттер
Ферменттер, сыра, ашытқы автолизаты, ашытқы РНҚ-сы, иммобилизация, индукция,
Бұл курстық жұмыс үш бөлімнен тұрады: кіріспеден, аналитикалық
Аналитикалық шолу келесі бөлімдерден тұрады: ферменттер туралы жалпы
Екінші бөлімде, ашытқы өндірісі, микробиологиялық негіздер туралы мәліметтер
Үшінші бөлім – ферменттер өндірісіндегі қауіпсіздік ережелері және
Курстық жұмыстың мақсаты
Ферменттер, сыра, ашытқы автолизаты, ашытқы РНҚ-сы, иммобилизация, индукция,
Мазмұны
Аннотация……………………………………………………………………………..
Нормативтік сілтеме…………………………………………………………………..
Анықтамалар…………………………………………………………………………..
Қысқартылған сөздер мен белгілер………………………………………………….
Кіріспе………………………………………………………………………………….
1 Аналитикалық шолу………………………………………………………………...
1.1 Иммобилизденген ферменттерге жалпы сипаттама…………………………….
1.2 Микроб клеткаларының физиологиялық-биохимиялық белсенділігіне иммобилиздеудің әсері…………………………………………………………………
1.3 Ферменттерді иммобилиздеудің тәсілдері ……………………………………..
1.4 Иммобилизденген биокатализатор негізіндегі биотехнологиялық
өндірістер………………………………………………………………………………
1.5 Иммобилизденген ферменттердің артықшылықтары………………………….
1.6 Негізгі шикізат – мелассаның құрамы…………………………………………...
1.7 Меласса құрамының ашытқы шығуы мен сапасына ықпалы………………….
2 Тәжірибелік бөлім…………………………………………………………………..
2.2 Тәжірибе әдістемесі……………………………………………………………….
2.2.1 Ашытқы өндірісі………………………………………………………………..
2.2.2 Дайын өнімге сипаттама……………………………………………………….
2.3 Микробиологиялық негіздері…………………………………………………….
2.4 Сыра өндірісінің технологиясына сипаттама…………………………………...
2.5 Сыра өндірісінің технологиялық жүйесі………………………………………..
2.6 Сыраға сипаттама…………………………………………………………………
3 Тіршілік қауіпсіздігі………………………………………………………………..
Қорытынды…………………………………………………………………………….
Қолданылған әдебиеттер……………………………………………………………...
Анықтамалар
Иммобилизденген фермент деп ерімейтін тасымалдағыштармен жасанды байланысқан, бірақта
Витаминдер дегеніміз – азық – түлікте, жем –
Пробиотиктерді адамға пайдалы микроорганизмдерді өсіретін азықтық қоспа деп
Симбиотиктер – құрамында пробиотик және пребиотик бар комплексті
Антибиотик дегеніміз – ауруға қарсы тұру қабілеті бар
Ашытқылар – ашу процесін жүргізетін микроорганизмдер
Ферменттер – химиялық реакцияларды жылдамдататын биокатализаторлар
Қысқартылған сөздер мен белгілер
ИММК – иммобилизденген молекулярлы комплекс РНҚ – тилорон
МО – интерферон активтілігінің халықаралық бірлігі
α/β ИФН – 1 - типтегі интерферон
рекИФН – рекомбинантты ИФН
РНҚ- рибонуклейн қышқылы
мг – милиграмм
нм – нанометр
мкм - микрометр
мл – миллилитр
СТТ – салынатын торай тестикуласы
Ф - фермент
Кіріспе
Қолданбалы энзимологияның дамуы 20 ғасырдың 60-шы жылдарында жаңа
Инженерлі энзимологияның дамуында маңызды сатысы – иммобилизденген ферментті
Алғашқы рет иммобилизденген фермент термині 1971 жылы инженерлі
Иммобилизденген ферменттердің бос молекулалармен салыстырғанда бірқатар артықшылықтары бар.
Сыра өндірісінде ферменттердің ролі зор, олар ашу процесіне
1 Аналитикалық шолу
1.1 Иммобилизденген ферменттерге жалпы сипаттама
Иммобилизденген фермент деп ерімейтін тасымалдағыштармен жасанды байланысқан, бірақта
1916 жылдың өзінде Дж. Нельсон және Гриффин көмірде
Иммобилизденген ферменттердің бірқатар артықшылықтары бар. Ең алдымен мұндай
Иммобилизациялық ферменттер үшін тасымалдағыштар. Ферменттерді иммобилизациялауға қолданылатын материалдар
Шындығында жоғарыда айтылған талаптарға тасығыштардың түгелдей дерлігі жауап
Табиғатына байланысты тасығыштар органикалық және бейорганикалық болып бөлінеді.
Органикалық полимерлі тасымалдағыштар. Көптеген ферменттерді иммобилизациялау табиғаты органикалық
Табиғи тасымалдағыштардың артықшылығына олардың оңай табылатындығы, көпфункциялылығы және
Полисахаридтердің ішінен иммобилизация үшін жиі қолданатыны,целлюлоза, декстран, агароза
Табиғи аминосахаридтерден иммобилизация үшін тасығыш ретінде хитинді қолданады
Ақуыздар арасынан тасымалдағыш ретінде кератин, фиброин, коллаген тәрізді
Синтетикалық полимерлі тасымалдағыштар. Материалдың көптігіне және түрлілігіне байланысты
Табиғаты бейорганикалық тасығыштар. Тасығыштар ретінде кең қолданатыны шыныдан
Қазіргі уақытқа дейін ферменттерді иммобилизациялау үшін көп мөлшерде
Иммобилизденген ферментердің рН тәуелділігінің өзгеруі. Иммобилиздеу барысында ферменттердің
Бос ерітінді фазасы мен ферменттердің микроқоршауының арасында протондарды
Фермент иммобилизденген полимерлік матрица фотондардың бос диффузиясына кедергі
Иммобилизденген ферменттердің тұрақтылығы.
Иммобилизденген ферменттердің технологиялығының негізіне олардың жоғары тұрақтылығы жатады.
Ферменттердің инактивациясын әр түрлі физикалық (температура, сәлелендіру, ультрадыбыс
- сутекті байланыстар және гидрофобтық әрекеттесулер арқасындағы агрегация;
- полипептидтік тізбегі үзілу нәтижесінде және ферменттердің функционалды
- детергенттер, зәр қышқылы (мочевина), температура және т.б.
Иммобилизденген ферменттердің жоғары тұрақтылығы, олардың қозғалғыштықтардың төмендеуі немесе
Ферменттерді тасымалдаушылардың «тығыз» саңылауына бифункционалды агенттікпен ішкі молекулалық
Иммобилизденген ферменттердің ингиберленуі және активтелуі.
Нативті ферменттердің белсенділігін сипаттау үшін ерітіндіде const Vinax
Иммобилизденген және бос ферменттердің белсенділігіне төмен және жоғары
Төмен молекулалы заттар өзінің ферментке әсер еткен кезінде
Жоғары молекулалы қосылыстар кеңістіктің қиыншылықтарына байланысты энзиммен әркезде
1.2 Микроб клеткаларының физиологиялық – биохимиялық белсенділігіне иммобилиздеудің
Иммобилизденген жағдайдағы клеткалардың күйін сипаттау үшін бірқатар терминдер
1. «Тіршілік етуге қабілетті» (viable) иммобилизденген клеткалар –
2. «Өсуші» (growing) клеткалар – тек иммобилизденген күйінде
3. «Өспейтін» ( non growing ) иммобилизденген клеткалар
Клетка ішілік заттардың жинақталуы есебінен өспейтін клеткалардың мөлшері
4. «Тірі» (living) және «өлі» (dead) клеткалар түсініктерін
Метаболитикалық белсенділік – клеткалардың метаболизмінің негізгі белсенділігі «көмірсулардың
Синтетикалық белсенділік – иммобилизденген клеткалардың соңғы өнімді Синтездеу
Иммобилизденген клеткалар негізіндегі технологиялардың дамуы клеткалардың иммобилизденген күйдегі
Қазіргі кезде бос дақылданған микроорганизмдермен салыстырғанда, иммобилизденген клеткалардың
Escherichia coli-дің рекомбинантты клеткаларын қолдануға қатысты жаңа мәліметтерде
Иммобилизденген клеткалардың морфологиясына, физиологиясына және метаболиттік белсенділігіне әсер
1. Қолданылатын клеткалардың метаболизмі, тығыздығы мен тасымалдаушыға біркелкі
2.Тасымалдаушының қасиеттері (матрица немесе беті);
3.Клетка айналасындағы микроқоршаудың табиғаты;
4. Биокатализаторды қоршайтын ортаның қасиеттері.
Қорыта келгенде, иммобилизденген күйдегі клеткалардың физиологиясы мен метаболизмінің
1.3 Ферменттерді иммобилизациялау тәсілдері
Иммобилизацияның принципиальды екі тәсілі бар: фермент және тасымалдағыш
Ферменттерді иммобилизациялаудың физикалық әдісі. Ерімейтін тасығышта ферментті адсорбциялау
Ерімейтін тасымалдағыштарда ферменттер адсорбциясы. Адсорбционды иммобилизация кезінде ақуыздық
Адсорбционды тәсілдің кемшілігіне жатқызуға болады ферменттің тасымалдағышпен байланысуының
Гельге қосу жолымен ферменттерді иммобилизациялау. Полимер гельді үшөлшемді
Гельде ферментті иммобилизациялау тасымалдағыш көлемінде энзимнің бірқалыпты бөлінуін
Жартылайөткізгіш құрлымдарда ферменттерді иммобилизациялау. Бұл тәсілмен иммобилизациялаудың мәнділігі
Бірінші бұл тәсіл 1964 жылы Т. Чангпен ұсынылған
Алынатын капсулалардың көлемі он және жүз микрометр,
Микрокапсулдеу әдісінің артықшылығы- қарапайымдылық универсалдылық нативті ферменті
Иммобилизациялаудың инкапсудеу әдісіне жақыны болып ферменттердің ерітінділерін липасомдарға
Липосом құрамына қосу жолымен иммобилизденген ферменттерді көбіне медициналық
Ферменттерді иммобилизациялаудың химиялық әдісі. Фермент және тасымалдағыш арасында
Физикалық әдістен айырмашылығы иммобилизациялаудың бұл тәсілі ферментпен тасымалдағыш
Фермент иммобилизациясы үшін оның каталитикалық функциясында маңызы жоқ,
Химиялық иммобилизациялаудың барлық әдістері фермент молекуласымен әректке түсетін
Гидроксотоптары бар тасымалдағышта ферметтерді иммобилизациялау. Фермент пен полисахаридті
Аминотоптары бар тасымалдағышта ферменттерді иммобилизациялау. Ароматикалық сақинамен байланысқан
Активтелген карбоксиль топтарының туындыларына ие тасымалдағыштарда иммобилизациялау. Көпшілік
Карбонды қышқылдардың реакционды қабілеті ферменттің аминотоптарының ацилирлеу реакциясында
Сульфигидрилді топтарға ие тасымалдағыштарда иммобилизациялау. Тасымалдағыштың сульфигидильді топтары
Биокатализаторды тасымалдағышқа химиялық қосу жолымен иммобилизациялау жоғары ұтымдылығымен
Иммобилизацияланған ферменттер және клеткалар қолданылатын өндірістік процестер.
Қазіргі уақытта әлемде иммобилизденген ферменттерді және клеткаларды қолданатын
1.Глюкозафруктоза сиропты алу.
2.Олардың раценмитикалық қоспасынан оптикалық активті α-аминқышқылынан алу.
3. Аммоний фумаратынан L- аспарагин қышқылын синтездеу .
1.4 Иммобилизденген биокатализаторлар негізіндегі биотехнологиялық өндірістер
Иммобилизденген биокатализатор өндірістегі шикізаттарға қойылатын талаптар. Кез-елген
Шикі затқа қолданылатын талаптар: 1- арзан болу керек,
Микробты өнімдердің түзілуіне әртүрлі факторлардың әсері. Сыртқы орта
биомасса концентрациясымен ,
өнімнің түзілуінің меншікті жылдамдығымен,
субстраттану өнімінің түзілуімен ( шығымымен),
синтетикалық белсенділік мерзімінің ұзақтығымен,
өнімнің ыдырау жылдамдығымен.
Осы бес параметрді ескере отырып опимизацияны жүргізеді. Сонымен
Мезімді дақылдар клеткалар биомассасының өсуі үшін келесі жағдайлар
а) тіршілікке қажетті егу материалы,
б) қоректік ортада энергия көзінің болуы қажет,
в) биомасса синтезіне қажет компонентердің болуы қажет,
г) қоректік ортада клеткалардың өсуін тежегішітердің болмауы,
д) ортада қажетті физико-химиялық жағдайладың сақталуы.
Егер барлық осы талаптар қанағаттандырылса, онда шексіз аз
dx = µxdt немесе dx/dt = µx.
dx/dt қатынасы клеткалар популяциясының өсу жылдамдығын көрсетеді.Биомассаның бірлігінің
Өсудің тоқтап (немесе баяулап) өнімнің түзілуінің негізгі себептері:
1.5 Иммобилизденген ферменттердің артықшылықтары
Ферменттерді биологиялық катализаторлар
a) ферменттерді бастапқы реагенттерден
б) сақтау және әр түрлі
в) ферменттерді таза және
Жаңа биокатализаторларды - иммобилизденген, яғни
Immobilize ( ағылшын тілінен)- таңып
Бекітілген ферменттерді қолдану бұрыннан
Көптеген жұмыстарда көрсетілгендей,
1.6 Негізгі шикізат – мелассаның құрамы
Химиялық құрамы жағынан меласса сахароза мен бейсахарозаның концентрленген
Заводтан алынатын мелассаның құрамы келесідей (массаға %) :
Құрғақ заттар
Сахароза
Бейсахара
Су
Меласса бағалы өнім болып есептеледі, сондықтан халықшаруашылығында кеңінен
Ашытқы заводтарына меласса бірдей құрамында әкелінбейді. Сондықтан ашытқы
Меласса құрамындағы аммоний азоты 0,4% болған жағдайда ашытқылар
Толық құрамды мелассада қанттың құрамыжоғары болады(48 – 50%
Кей жағдайда мелассада ашытқы саңырауқұлақтары торулопсис, кандида, зең
Меласса құрамы қанттау кезінде өзгереді. Мезгіл басында алынатын
Мезгіл соңында алынған мелассаның құрамында бір қатар кемшіліктер
Мелассаның бұлай өзгеруі технологиялық процестің өзгеруімен сипатталады,яғни қант
Нан ашытқысын алу үшін мелассаның құрамы келесідей болуы
Құрғақ заттар концентрациясы
Тік поляризация бойынша қант құрамы
Инвертті қант
Сапалылығы
Меласса реакциясы, рН
Жалпы азот
Аммоний азоты
Зола
Кальций
Магний
Калий
Биотин мкг/кг
Нитрит түзуші бактериялардың активтілігі
1г мелассадағы микроорганизм саны, шт
Ұшақыш қышқылдар
Түсі, 0,1 н. мл йод ерітіндісі
1.7 Меласса құрамының ашытқы шығыуы мен сапасына ықпалы
Ашытқыларды мелассада өсіруде ондағы азот мөлшерін, өсу және
Құрамында азот мөлшері аз меласса ашытқы өндірісінде жақсы
Амоний азоты мезгіл соңында азаяды, сонымен қоса ашытқының
2 Тәжірибелік бөлім
2. Тәжірибе әдістемесі
2.2.1 Ашытқы өндірісі
Ашытқыларды өсірудің технологиялық процесі келесі негізгі этаптардан тұрады:
Бұл схема 5 - суретте көрсетілген. Қою меллассаны
Ашытқыларды өсіру процесі маткалы және тауарлы ашытқы алудан
Аппаратта алады: 14 – бірінші деңгей, 15 –
Ашытқы өсіретін аппарат 24 таңдамалы болып келеді. Оны
Өскен ашытқыларды культуральды ортадан 18,25 сепараторлар арқылы бөліп
2.2.2 Дайын өнімге сипаттама
Ашытқы саңырауқұлақтары – бір клеткалы қозғалмайтын және бактериялардан
Негізінен олар нан пісіру үшін қамыр ашытуда, кондитер
Сыра сусының біздің ғасырымызға дейінгі
Қазіргі таңда күніне сыраның бокалын пайдалану, күндік бойы
Уыттан сыра қайнату немесе сусын өнеркәсібін өніп кеткен
Ашытқы осы экстрактордағы көмірсутек бөлшектерін спиртке және көмірқышқылға
Біздің елімізде сыра өнеркәсібі бойынша көптеген жаңа мамандандырылған
Осындай өңдеулердің бірі уытты электрохимиялық және биотехнологиялық әдіспен
«Сыра – бұл сұйық» деген қанатты түсінікті Вавилонда
Сыраны өніп кеткен арпа уытымен ашыту жолымен алады.
қантқа айналған алдын ала өндірілуі тиіс. Егер де
Сыраның бірнеше сортына спецификалық дәм беру және өндірістің
2.3 Микробиологиялық негіздері
Өндірістің биохимиялық және микробиологиялық негізі. Сыра қайнату өндірісінің
Арпа сыра өндірісінің шикізаты болып табылады. Арпадан өндірілген
Қанттандырылған сүзіндіні өсінділерден бөлу үшін сүзінді өткізеді. Суслоны
Ашытқылар-сыра өндірісі процесінде мәдени ашытқылардан басқа жабайы ашытқы
Жабайы ашытқының көптеген түрлері алынған. Сыра сапасымен технологиялық
Ашытқының басқа түрлері қауіпсіз, бірақта олардың қатысуы өндірістің
Қазіргі таңда жабайы ашытқының 40 астам түрі жазылған.
Жабайы ашытқылар мәдени ашытқыға қарағанда нашар ағартылып, нәтижесінде
Сыра сапасына әсер етуі. Сыраның лайлануы әлсізден өте
Жалпы ашытқы мөлшеріндегі жабайы ашытқының аз ғана мөлшері
Ашытқының қоздырғышы ашытқы болып табылады. Олар бір жасушаны
Ашытқылар олардың өсуіне және көбеюіне, ашытылуына және тыныстауына
Ашытқы құрамындағы ферменттер эндоферменттер және жасушадан тыс болып,
Ферменттер әсерінен субстраттар мынадай топтарға бөледі: гидролазды және
Гидролаздар жасушадағы заттардың алмасу ролін ойнайтын мальтоза, инбертоза
Ашытқы осы экстрактордағы көмірсутек бөлшектерін спиртке және көмірқышқылға
Біздің елімізде сыра өнеркәсібі бойынша көптеген жаңа мамандандырылған
Сыраны өніп кеткен арпа уытымен ашыту жолымен алады.
Сыра дайындау процесі бірнеше сатыға бөлінеді:
Арпадан жасалған уыт өндірісі.
Құлмақ және уыттан тұратын сыра суслосын қайнату.
Суытылған сыра суслосын сыра ашытқысын ашыту.
Жаңадан дайындалған сыраны ашыту, жетілдіру және гормонизациялау.
Сүзу және дайын болған сыраны шөлмекке және бөшкеге
Сыраның бірнеше сортына спецификалық дәм беру және өндірістің
2.4 Сыра өндірісінің технологиясына сипаттама
Құрғақ өсінділерден тазаланған солод қабылдағыш бункерге түседі,
Қанттау аяқталған соң сүзіндінің бір бөлігін насоспен
Фильтр аппаратындағы жуылған солодты дробинаны насоспен бункерге
Суслоқайнатқыш қазанында сусланы хмельмен қайнату жүреді. Сусланың
Жинағыштағы ыстық сусло сусланы центрабежді сепараторға ағады.
Сыра ашуы аяқталған соң СО2 қысымы арқылы сыра
Жинақтағыштағы фильтрленген сыра СО2 қысымымен құю бөліміне
Бөшкелерге сыраны құю алдын жартылай автоматпен жуады,
2.5 Сыра өндірісінің технологиялық жүйесі
Уытты сығу кезіндегі тұндыру әдісі қолданылады, бірақ уыттық
Өндірісте сыра ашытқысын қайнату барысында берілетін құлмақты экстракт
Құлмақталған сыра ашытқысы турбулентті күбіде тынықтырады және ХПМ-250
Сыра ашытқысын қайнатуда температураның өлшемі:
майдалау -50°С, белокты үзіліс-50-55°С,
мальтозды үзіліс 60-65°С, -қанттау-70°С,
жылыты және сүзгілеуге қайта айдау-70°С.
Сыра ашытқысын қайнату процесі жартылай автоматтандырылған режимде өндіріледі.
Сыра ашытқысы ашыту үшін ашытқының төменгі ашытылуы қолданылады.
Дәнді ашытқылардың тазалануы және сақталуы +1°С дейінгі мұздатқыш
Ашытудың температуралық режимі-ашытқы сапасына және берілген ашытқы мөлшерне,
Технологиялық инструкцияға сәйкес ашытуға дейін t=+1-2°С кезінде 12
Бастапқы ашыту процессі температураның режиммен өзгеру және жүйені
Жинағыштағы реттелетін +0,5-2°С температурада және СО2 қысыммен сақталады.
Сақтауды және СО2 изотермиялық резервуорларды тасудың баллансыз әдісі
Жаңа өндірілген уыт сапасын зерттеу. Арпаны сулау және
Органикалық көрсеткіштер. Жаңа өңделген уыт бәдіренді иіске ие
Көмірсутек құрамын анықтау. Көмірсутектер арпадағы экстрактивті заттардың басқа
Амилаз әсерінен крахмал ерігіш қосылысқа айналып, көптеген бөлігі
Қантты анықтаудың химиялық әдісінің негізі бос альдегидтердің тотығуы
Сыйымдылығы 200мл колбаға 10мл бастапқы сыра ашытқысын құйып,
1=(78•200•100)/(20•10•100)=7,8г
Сыра ашытқысын дайындау. Сыра ашытқысын дайындау-технологиялық процестің ең
2.6 Сыраға сипаттама
Адам баласының сыраны осындай ұзақ жылдар қолдануы, ең
«Сыра» сөзі барлық славян тілінде қолданылады және қазіргі
«Сыра – бұл сұйық» деген қанатты түсінікті Вавилонда
Қазіргі таңда күніне сыраның бокалын пайдалану, күндік бойы
Сыра қайнатудың техникалық даму перспективасын бағалай отырып, қазіргі
Сыра көбікті, хош иісті, жағымды қышқыл дәмі бар
Сыра өндірісінің негізгі шикізаттарына арпа, құлмақ және су
Көптеген сыра қайнату зауыттарында солодты дайындайды, ал арпаны
СО2-н сақтап алу үшін сыраны бутылкаларға және бөшкелерге
Елімізде сыра өндіруші ЖШС-р Сыра өндірушілердің жылдық
(жылдық көрсеткіш) Салық арқылы еліміздің бюджетіне түсіретін
1.«Шымкентское» 29000л 13000л 16000л 4млрд
2.«Карагандинское» 25000л 10000л 15000л 3.5 млрд тг
3.«Derbes» 26000л 12000л 14000л 3.6млрд тг шам.
4.«Кулер» 19000л 8000л 11000л 2.6млрд тг
5.«Efes» 11000л 5000л 6000л 1.5млрд
6.«Балтика» 14000л 9000л 5000л 1.9млрд тг
7.«Ирбис» 9000л 3000л 7000л 1.2млрд
Жалпы 133000л өн Жалпы 60000л шығ Жалпы 74000л
Жалпы 553млн тг
3 Тіршілік қауіпсіздігі
Еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау Қазахстан Республикасындағы еңбекті
Технологиялық процесстердің тізбектелген сатысы жүретін цехтар мен
Шикізаттар мен дайын өнімдер сақталатын қоймаларда өрт және
Кейбір дыбысты естіртпейтін орында
Құрғақ өнімдерді тасымалдаған кезде арнаулы қауіпсіздік шаралары қолданылады,
Жұмыс алаңындағы баспалдақтың жиектері мықты материалдан жасалынады. Технологиялық
Биотехногиялық өндіріс зауыттарында күрделі аппараттар кеңінен қолданылады. Оларға
Бұл аппараттарда жұмыс істеу үшін, техника қауіпсіздік ережелері
Мұндай аппаратта аппатсыз жұмыс істеудің негізгі шарты болып
Жоғары қысымда жұмыс істейтін аппараттарда техника қауіпсіздігіне ерекше
Электротехникалық құралдар барлық технологиялық процесте бар және сол
Фермент өндірісіндегі цехтардың қауіпсіз жұмыс істеуінің негізі технологиялық
Өндірістің технологиялық процесін анықтайтын факторлардан, қызмет етуші персоналдар
Еңбек қауіпсіздігі және еңбекті қорғау Қазақстан Республикасындағы қоғамдық
Технологиялық процестердің тізбектелген сатысы жүретін цехтар мен бөлмелерді
Шикізаттар мен дайын өнімдер сақталатын қоймаларда өрт және
Кейбір дыбысты естіртпейтін орында қатты дыбыс шығарып жұмыс
Биотехнологиялық өндіріс, заводтардың бөлімдерінде ластанған ауа қауіпті болып
Биотехнологиялық өндірістің негізгі ерекшелігі болып биологиялық активті заттармен
Биотехнологиялық өндірісте жұмыс істейтін жұмысшылар желдеткіштің көмегімен ауа
Кейбір биотехнологиялық өндірістегі жұмыс алаңшасында болатын ауадағы
Аммиак
Ацетон
Бензин
Азықтық ашытқы 6
Натрий гидроксиді 0,5
Метил спирті
Азот қышқылы
Еңбекті қорғау міндеті адам өмірінің қызметінің қалыпты шарттарын
Еңбекті қорғаудағы негізгі болатын формула – потенциалды қауіп
Табиғи орта антропогенді әсердің артуы әрқашан тек тікелей
Еңбекті қорғау тәртібін зерттеу нәтижесінде маман мынаны білу
Маман білу қажет: адам ағзасына зиянды әсерлердің деңгейімен
Қазақстан Республикасының «Еңбекті қорғау туралы заңы» (15.06.1993ж) жұмысшыларға
Еңбекті қорғауға сәйкес құқықтық нормативтік актілер негізінде жұмыс
Еңбек қорғау қамтамасыз ету жеке адам, қоғам және
Еңбекті қорғау – заңды актілер жүйесі және соған
Техника қауіпсіздігі –жұмысшыларды қауіпті өндірістік факторлардың әсерінен
Еңбек туралы және еңбекті қорғау заңдарын бұзған лауазымды
«Жұмыс алаңының ауасы», «Жалпы санитарлы – гигиеналық талаптарға
Қорытынды
Ашытқылардың лазерлік өңдеу оның реологиялық қасиетіне де әсер
Ашытқы саңырауқұлақтарын адам баласы қолдан өсіріп, өз шаруашылығында
Ашытқы саңырауқұлақтарында белок және витаминдер (В, Д, Е)
Сонымен, ашыту өндірісінде престелген және құрғатылған ашытқы өндіріледі.
Олар негізінен нан пісіру үшін қамыр ашытуда, кондитер
Осылайша, ашытқыны 5 және 40мин аралығында лазерлік өңдеу
Қолданылған әдебиеттер
1. Варфоломеев С.Л., Калюжный С.В. Биотехнология. – М.:
2.Промышленная микробиология. / Под ред. Н. Егорова. М.:
3. Н. М. Семихатова, М.Ф. Лозенко, Л. Д.
Производство хлнбопекарных дрожжей. – М.: Пищевая промышленность,1978
4. Н. Н. Бочарова, Ю.П. Розманова. Микрофлора дрожжевого
5. В.Л. Кретович. Биохимия растений. – М.: Высшая
6. Е.А. Плевако. Технология дрожжей. – М.:
7. Н.М. Семихатова. Хлебопекарные дрожжи. – М.: Пищевая
8. А.Ю. Жвирблянская, Р.А. Бакушинская. Основы микробиологии, санитарии
9. Беккер М.Е. и др. Биотехнология – М.:Агропромиздат,
10. Атаманюк К.А Гражданская оборона- М: Наука
11. Родинов А.Н., Клизмен В.Н Техника защиты окружающей
Нан квасы өндірісі
Жаңа ашытқы рассасын таңдау
Мал азығын байыту мақсатында ашытқы биомассасы негізінде жаңа жемдік қоспа алу
Сыра қайнату өндірісі
Спирт өндірісі технологиясы
Азықтық белок өндірісі
НАН ӨНДІРІСІНДЕ ҚОЛДАНЫЛАТЫН АШЫТҚЫЛАР ЖӘНЕ ОЛАРДЫ АЛУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ
Мал азығын байыту мақсатында ашытқы биомассасы негізінде жаңа жемдік қоспа алу туралы
Тағамдық ақуыз алу технологиясы
Ашытқы клеткаларына жалпы сипаттама