Шетелдік сәйкестік сертификатын қабылдау
Мазмұны
Кіріспе .............................................................................................................
Өнім сапасын сынау, бақылау және оның қауіпсіздігі
(> мысалында ).......................................................................
1.1 Өнім сапасын жоғарлату
Өнімді сертификаттау негіздері........................................................
Өнімді сертификаттау сызбалары.....................................................
Импортталатын өнімнің сертификатталуы......................................
Қазақстан Республикасында халал өнімді сынау, бақылау және оның
Құндылықтық бағытталған басқару жүйесі ислам көзқарасы бойынша талаптар........................................................................................................
Халал тағам өнімдері - өндіру, дайындау, жеткізу және
2.1. Сойыс процессі. Сойыс үшін пневматиклық соққы құралы................
2.2. Ет жане ет тағамдары...............................................................................
2.3. «Ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар»
техникалық регламенті..............................................................................
3. Халал индустриясының құрылуы
Халал индустриясы өркені өскен өндіріс
Қорытынды...............................................................................................
Қолданылған әдебиет тертізімі..................................................................
Кіріспе
Жалпы осы тақырыпқа кiрiспес бұрын “халал” сөзiнiң өзi
Өнім сапасын сынау, бақылау және оның қауіпсіздігі
Сапаны ақылау деп, бекітілген талаптар бойынша өнім сапасына
Сапаны баскаруды ұйыдастыруды – ол нормативтік-техникалық құжаттарға толық
Бақылаудың мақсаты объектісінің жағдайы, оның қаситетерінің көрсеткіштері мен
Сапаны бақылауға бақылауға қойылатын талаптар келесілерді қамтиды:
- өнімді жургізілетін сынаулар түрлері;
- сынаудың қайталану мерзімі;
- сынауға арналған сынама мен тңдауларды дайындау мен
- бақылауды жүргізу тері;
- өнім сапасын нормативті құжаттар талаптарына сәйкестігілі туралы
- бақылау- өлшеу аппаратурасына, приборлар мен құралдарға керекті
- бақылау нәтиделерін өңдеу тәсілдері;
- бақылау нәтижелер қаттама формасы.
Өнімнің қамтитын аумағына қарай бақылау екі турге бөлінеді:
Жаппай және таңдаулы:
Жаппай бақылауда бақыланатын партияның барлық бұйымдары тексеріледі, ал
Жаппай бақылау көбінесе келесі жағдайда қолданылады:
Жаңа өнімдерді жоғарыда, егер технологиялық операциялардың орындалу сапасы
Егер бақылайтын өнім бірлігі автоматты және жартылай автоматты
Бақылаудың еңбек көмегі коп болғанда.
Өнімнің бақылауға түсу сипаттамасына қарай, келесі бақылау түрлері
Үзіліссіз бақылау – бақылауда бақыланатын параметр туралы ақпараттар
Мерзімді бақылау – бақыланатын параметр туралы ақпараттар бекітілген
Жедел бқылау фирма стандартында бекітіліп айтылған және жедел
Кіріс бақылауы – бұл тұтынушығатүскен өнімді әкелушінің бақылауы;
Операциялық бақылау - өнім немесе үрдісті орындалу кеінде
Қабылдау бақылауы – бұл бақылаудың өндіру үрдісінің ең
Бақылаудың объектіге әсер етуіне айланысты, ол бүлдіретін және
Өнімді жасау және оның өмірінің, сатысына қарай бақылаудың
Өндірісті бақылау көбінесе барлық көмекші, дайындау және технологиялық
Бақылаудың негізгі шешетін сұратарына спа көрсеткіштерін анықтауы жатады.
Өнім сапасын бақылау субъектілерінің жалпы жиынтығын басқару деңгейі
Факторлардың маңыздылығын айқындауды анықтайды өнім сапасына норамиві құжаттар
Ішінара бақылаудың басқа зерттеулерімен салыстырғанда өзіне тән ерекшеліктері
Ішінара бақылауды жүргізу кезінде жалпы жиынтықтың барлық бірліктері
Ішінера бақылауды жүргізер алдындағы негізгі бір мәселе, оның
Сериялы іріктеу. Бұл тәсілде жалпы жиынтық бірліктерінен іріктеп
Құрама іріктеу. Мұнда жоғарыда көрсетілген іріктеу тәсілдерінің бірнеше
Бір сатылы іріктеу. Бақылаудың бұл түрінде іріктеліп алынған
Көп сатылы іріктеу. Бұл тәсілде жалпы жыйынтықты алдымен
Көп фазалы іріктеу деп бақылауға алынған бірліктердін барлығынан
Көп фазалы іріктеу көп сатылы іріктеумен байланысты болуы
Шағын іріктеу егер ішінара бақылау кезеңде іріктеуге алынган
Бақылау-сапа басқару жүйесінің өндірістегі аса маңызды қызметінің бірі
ГОСТ16504-81 бақылау түрін белгілі бір қасиеттері бойынша бақылау
Өнімнің бақыланған түрін қолдануына байланысты оларды бұзатын баұылау
Бұзатын бақылау өнімді кейінгі қолдануға жарамсыз етеді және
Біріншіден, функцияларды жалпы бақылау, көрсеткіштеріне жататын сапаны бұзатын
Екіншіден, кейде экономикалық тұрғыда өнімдердің белгілі бірлігін жою,
Қабылдау бақылауы – бұл дайын өнімді бақылау, қолданылуына
Бақылаудың тиімді жүйесі көптеген жағдайларда шығарылатын өнімнің сапалық
Өнім сапасын бақылау объктілері мен субъектілері.
Техникалық бақылау объектілерінің аты-жөні 1-12-ге дейін шартты белгілгілері
Бұйымды өндіріске әзірлеу, өндіру айналымға жіберу, пайдалану және
Кооперация бойынша алынатын шикізат, материал, жартылай өнделген және
Өз өндірісіндегі шикізат, матерал, жартылай өнделген және дайын
Қолданылған құрал-сайман технологиялық жабдықтардың техникалық деңгейі мен жағдайы,
Техникалық іс-қимылдарды атқарушыларымен басқару апаратының мамандық деңгейі;
Өндірістегі технологиялық тәртіп және жұмыскерлердің еңбек саласы;
Өнімді техникалық бақылау, сынау әдістері, бақылау, өлшеу апараттарымен
Жасалатын деталь, жинақ бірліктері мен дайын өнімдердің сапасы;
Бұйымдарды буып-түю сапасы, сақтау, тасымалдау, құралдарымен ережелері;
Тұтынушы тарапынан бұйымды пайдалану, техникалық кутім жасау және
Бақылау объектілері ретінде технологиялық кұжаттарға сәйкес өнім немесе
Өнімді өндіру үрдісі негізіндегі сапаны бақылау сұлбасы (схеме-)
Бақылау объектілері бір бөлік белгілермен сипатталады, олар міндетті
Бақылауды жүргізгенде бақылау объетісін, бақылау әдісін, бақылыуды жүргізушіні
1.1Өнім сапасын жоғарылату
Сапа - объектінің белгіленген немесе болжамалы
Объект ретінде іс-қимылдар немесе процесс , өнім,
Өнім - процестің немесе көрсетілген қызметтің нәтижесі.
Процесс - өнімнің өмірлік циклінің процестерін
Сапаның үшінші элементі - көрсеткіштер . Көрсеткіштер сапалық
Сапаға қойылатын талаптардың сипаттамасы
Көпшілік тауарлар мен қызмет көрсетуге қойылатын талаптар:
Заңдарға және стандарттарға сәйкес міндетті талаптардың тізімі кеңейіп
Кейбір тауарлар түрлерінде сенімділік талабы қауіпсіздік талабымен үйлеседі
Жалпы, өнім сапасын жақсарту экономиканы үдемелі дамытуға және
Өнім сапасының жақсаруын біз өндіріс тиімділігінің артуы мен
Өнім сапасын жақсарту жолындағы еңбек және технологиялық тәртіптің
Тауардың сапасы тауартанудағы көкейкесті мәселелердің бірі болып
Сапаны басқару жүйесін енгізу кәсіпорында мынадай міндеттерді шешуге
жоғары сапалы өнімнің тұрақтылығын қамтамасыз ету;
өнім көлемін ұлғайту және оны сататын нарықты (рынокты)
жоғары бағада сататын өнімді көбейту мүмкінділігін қарастыру;
өнімнің бәсекеге жарамдылығы және қаржы жағдайының тұрақтылығы жөніндегі
Сонымен, өнімнің сапасын басқару әрбір кәсіпорындарда жүйелі түрде
Өнім сапасы мен бәсекеге қабілеттілік мәселелері қазіргі таңда
Өнімнің сапасы – бұл белгілі мұқтаждықты қанағаттандыруға улкен
Өнім сапасы – Өндіріс тиімділігінің жоғарлануының, кәсіпорынның бәсекеге
Қоғамдың қажеттіліктің өсуі, ғылыми техникалық процестің жоғары қарқыны
Сапа –бұл экономикалық категория, ол « тұтынуше құны»
Сапа –бұл көптеген ерекшеліктер мен әртүрлі аспектілерді
Философиялық тұрғыдан қарағанда сапа қарастырылған обьектінің маңызды айқындылығыныбілдіреді,
Әлеуметтік сапа обьектісі зерттелінетін обьектіге субьектілердің және барлық
Техникалық сапа обьектілері зерттелетін обьектінің саны мен сапасына
Экономикалық позициядағы сапа зерттілінетін обьектінің тұтыу сапа зерттелінетін
Сапаның құқықтық аспектісі техникалық құжаттардың өндіруіне , оны
Бәсекеге қабілеттілік пен сапа өндірушіге тауарды өндіріп және
Бәсекелестік фактор – бұл тауар өндірушілердің әрдайым өзінің
1.3. Өнімді сертификаттау негіздері
Қазақстан Республикасы аумағында өнімді сертификаттау ерікті және міндетті
Міндетті сертификатттауға жататын өнім тізбесін және өнімнің сәйкестігін,
Ерікті сертификаттауда өнімнің сәйкестігі стандарттарға немесе басқада өтінуші
Өтінілген немесе соған ұқсас өнімге республикадағы нормативтік құжаттың
Өнім сәйкестігін растауды тіркеу саласына сәйкес сертификаттау жөніндегі
Қазақстан Республикасының МСЖ аясында сертификаттау сынақтарын өткізуге тек
Өтінуші сәйкестікті растауға шығатын барлығ шығынды оның нәтижесіне
Өнімнің сәйкестігін растау жұмыстарына төлемақы төлеу тәртібі ҚР
Осы стандартың негізінде сертификаттау ұйымдары беріктікті өнімді сертификаттауды
Өнімді сертификаттау жұмыстарын жүргізк реті былай:
Қазақстан Республикасының МСЖ өнімді сертификаттау жұмыстарын жүргізуді мына
- сертификаттау ұйымына өтініш беру (сәйкестік өтінішін) және
- өтініш (сәйкестік өтінішін) қарау, сертификаттау үлгілерін таңдау
- өтініуші мен сертификаттау ұйымының арасында сертификаттау жұмыстарын
- өтінілген өнімді ұқсастыру, үлгі іріктеу және оны
- өтінілген өнімді ұқсастыру үлгі іріктеу және оны
- Өтінілген өнімнің үлгілерін сертификаттау сынақтарын жүргізу және
- Сынақ нәтижесін талдау немесе сәйкестік өтініші бойынша
-сәйкестік сертификатын беру мүмкіншілігін ьеру туралы шешім қабылдау;
- сертификатты Қазақстан Республикасының МСЖ мемлекеттік тізіміне тіркеу
- өнімнің сертификатталған сипаттарының тұрақтыығына және сакпаның менеджмент
-өнімді сертификаттау туралы ақпарат беру;
Өтініш беру және оны қарау
Өнімді сертификаттауды өтушінің аккредиттеу аясына осы өнім кіретін
Өтініш сертификаттау ұйымымен бірлесе отырып өнімді сертификаттау үшін
Осы өнімді сертификаттайтын бірнеше ұйым болған жағдайдв өтінуші
Сертификаттау ұйымы, өтініш алынған және және тіркелген күннен
Шағын кәсіпкер субъектері үшін бұл жұмыс бір апта
Өтініш бойынша қабылданған шешімнің көшірмесін өнімді сертификаттауға қатысушыларға
Өтінішті қанағаттандырылмаған жағдайда сертификаттау ұйымы өтініш бойын шешімімен
Өтінуші өнімді сертификаттау жұмыстарын жүргізуге келіскен жағдайда, ол
Сонымен бірге өтінуші, қажетіне орай, сертификаттау ұйымымен өтінілген
Үлгіні іріктеу және өнімді ұқсастыру.
Өтінілген өнімнің үлгіні сертификаттау ұйымы іріктейді. Қажетіне орай
Сертификаттау ұйымы үлгі іріктеуді өтінушінің өзінеде жүктеуі мүмкін.
Іріктелетін үлгі саны оны іріктеу әдістері, ұқсастыру және
ҚР СТ 1014 талаптарына сәйкес қажетті түріне ұқсастырылған,
1.4. Өнімді сертификаттау сызбалары
Өнімді сертификаттау Мемлекеттік сертификаттау жүйесі орнатқан сызба бойынша
сынау,
қосымша құжаттармен бірге сәйкестік туралы декларацияны қарасыру;
өндіріс жағдайын талдау;
инспекциялық бақылау.
сертификаттау схемалары сериялық шығарылатын өнімдерді
1 схеманы шектеулі, реализация көлемі алдын-ала келісілген өнімге
2 схеманы ұзақ мерзімді келісім шарт бойынша түскен
3 схеманы өндірісінің тұрақтылығы күмәнсіз болатын сериялы өнімді
4 схеманы өнім сипаттамасының тұрақтылығын жан-жақты және қатаң
5-6 схемаларды мына жағдайларға сәйкес өнімдерді сертификаттауда қолданылады:
- сынауға алынған үлгінің көлемі шығарылатын өнімді объективті
- технологиялық үрдістер ішкі факторларға сезімтал;
- шығарылатын өнім сипаттамасының тұрақтылығына жоғарғы талап қойылған;
- өнімнің жарамдылық мерзімі сынауды ұйымдастыру мен өткізу
- өнімді түрлендіруді жекелей ауыстыру сипатына ие;
- өнімді тек тұтынушы монтаждағаннан кейін сынауға болады.
Нақты бұйымды сертификаттауды қарастырмай, тек қосалқы бұйымдарды сертификаттау
Жабдықтаушының импортталатын өнімі сертификаттауда қолдануға болады. Егер бұл
Берілген өнімді өндіру және оның реализациясы бір сипатты
Импортталатын өнім үшін келесі жағдайларда қолдану ұсынылады:
кіші және орта бизнес және кәсіпкерлер үшін;
жеке қажеттіліктер мен өндіріс үшін өнімді тасымалдауда (өндіріске
аймақта сынақ лабораториясы жоқ болған жағдайда өнімді басқа
Өнімі ретсіз шығарылатын немесе аз көлемде өндіруді жалғастыратын
Схемаларды біртекті өнімнің келесі топтарын сертификаттауға қолдануға жіберілмейді:
балаларға арналған тамақ өнімдері;
ойыншықтар;
автомобиль жанар-жағар майы;
дәрі-дәрмек құралдары;
Кіші кәсіпорын субъектілері өтініш берген өнімді сертификаттауда қолданған
Өнімді сертификаттауды жүргізу тәртібі
ҚР-ң мемлекеттік сертификаттау жүйесінің нормативтік құжаттары келесідей өнімді
сертификаттау ұйымына өтініш беру;
өтінішті қарастырғаннан кейінгі қорытындыны өтініш берушіге жолдама ретінде
өтініш беруші мен сертификаттау органының арасындағы өнімге сертификаттау
берілген өнімнің үлгісін таңдап алу, оларды идентификациялау және
берілген өнімге және басқа қызметтерге сертификаттау жұмыстарын жүргізу;
өндіріс жағдайының анализі (таңдап алынған схемаға байланысты);
алынған қорытынды анализі сәйкестік сертификатын беру жөніндегі шешім
сәйкестік сертификатын беру және оны ҚР МСЖ Мемлекеттік
сәйкестік Белгісімен сертификатталған өнімді таңбалау;
инспекторлық бақылау жүргізіп отыру.
1.5. Импортталатын өнімнің сертификатталуы
Сертификаттау тек отандық өнімдердің ғана емес, сонымен
Қазақстан Республикасының территориясына кіргізілетін өнім тек кедендік тексерістен
Импортталатын өнімнің сенртификатталуының тәртібі мен процедуралары ҚР СТ
Импортталатын өнім келесідей жолдармен сертификатталады:
Шетелдік сәйкестік сертификатын қабылдау;
Сертификат берген ұйыммен куәландырылған шетелдік сәйкестік сертификатының көшірмесін
Импортталатын өнімнің сертификаты.
Тез бұзылатын (тауарлар) және олардың сақталуы белгілі бір
Мұндай өнімдерге келесілер жатқызылады:
көкөніс пен саңырауқұлақтар,повидлалар және көкөніс пюресі;
жеміс-жидектер және олардан жасалынған пюре мен повидлалар;
ет және ет өнімдері, эндокриндік шикізаттар;
сүт және сүт өнімдері;
жұмыртқа және жұмыртқа меланжы;
балық, балық өнімдері және рактар;
нан және нан өнімдері;
тез бұзылатын кондитер өнімдері.
Шетелдік сәйкестік сертификатын біздің елде мақұлдау үшін сертификаттау
Өтініш;
Шетелдік сәйкестік сертификатының түпнұсқасы немесе оның куәландырған көшірмесі;
Ілестірме құжаттар - өнім пайда болуы туралы сертификат,
Содан кейін ұсынылған құжаттардың сараптамасы мен өнім идентификациясы
Сәйкестік сертификатын қабылдағанда өнім сынақтан өтпеген жағдайда, ұсынылған
Сертификатау кезінде қауіпсіздігі дәлелденбеген импортталатын өнім Қазақстан Республикасына
Қазақстан Республикасының территориясына міндетті емес сертификаттауға жататын келесі
Шетел мемлекеттері мен халықаралық ұйымдар және олардың персоналдары
Жеке тұлғалардың алып келетін және де ол өндіріс
Елімізге сақтау мерзіміне 2 ай қалған өнімдерді әкелуге
Бұл ұйымдар өтінішке жауап беретін әр түрлі формадағы
Өндірушілердің, сатушылардың, орындаушылардың жұмысын атқарудағы және өнімнің сәйкестілігі
Сәйкестілікке жататын өнімді анықтайды.
Сәйкестілікті анықтауға арналған жұмыстарды өткізеді және дұрыс нәтижеге
Сәйкестілік декларациясын қабылдау мақсатында өндірушінің өтініші бойынша қосымша
Сәйкестілік декларациясын тіркейді.
Сәйкестілік сертификаттаудан өткен өнім мен қызметтің реестірін өткізеді.
Сертификаттау сызбасына байланысты өнімге, қызметке, жұмысқа, сапа жүйесіне
Сәйкестілікке сай емес өнімді тоқтату және оның сертификаттауын
Қазақстан Республикасының заңына сай сертификаттаумен айналысатын орган сертификаттау
Сынақ зертханалары – нормативті құжаттар өтінішіне сай келетін
Заңды тұлғалардың құрылым бөлімдеріне қарайтын зертханада сертификатты сынақ
Қазақстан Республикасының заңына байланысты сынақ зертханалары өнімді сынау
Аккредитация аумағындағы консалтингтік қызмет көрсету ұйымына өнімнің сертификациясының,
Эксперт-аудиторлар - сәйкестілікті анықтайтын куәлігі бар маман. Ол
Стандарттауға қатысушылар. Сертификат жүйесінің қызметін пайдаланатын жай және
Сертификаттауға қатысушылардың қатарына тұтынушылар да кіреді.
Сертификаттау қызметі тұтынушыларына мынадай бағыт керек:
Өнім сапасының жоғарылығы және қауіпсіздігі.
Өнім нарығы мен қызметі туралы толық хабарда болу.
Сапасыз тауардың тұтынушының өмірі мен денсаулығына алып келетін
Отандық өндірушілерді қолдау үшін және сертификаттау шығынын азайту
Сәйкестік декларациясы міндетті сертификаттауға жататын және 2003 жылдың
Өнім өндіруші (сатушы, жеткізуші) өнімнің орнатылған талаптарына сәйкестігін
Сәйкестік декларациясы біркелкі талаптарға сай бекітілген белгілі бір
Сәйкестік декларация мемстандарт бекіткен форма түрінде толтырылады және
Өнім өндіруші (жеткізуші, сатушы) сәйкестік декларациясын алғаннан кейін
Өнім өндіруші (жеткізуші, сатушы) алған сәйкестік декларациясы сертификаттау
Тіркеуге жіберілген сәйкестік декларациямен бірге келесідей құжаттар тіркеледі:
тіркеу туралы өтініш;
бекітілген талаптарға өнімнің сай екендігін дәлелдейтін құжаттардың көшірмесі;
өндірістің тұрақтылығын дәлелдейтін құжаттардың көшірмесі (стандарттар мен нормативтік
өнім өндірушінің сынақ зертханасының техникалық құзырлығын бекітетін құжатардың
Сертификаттау жөніндегі ұйым келесілерді қарастырады және тексереді:
бұл өнімнің сәйкестік декларациясын қабылдай алатын өнімдер тізімінде
өндірушінің сәйкестік декларацияны қабылдауының құқылығы;
Қазақстан Республикасының заңына сәйкес барлық талап етілген құжаттардың
сәйкестік декларациясының дұрыс толтырылуы,
өнімнің сәйкестігін тексеру үшін көрсетілген құжаттардың декларацияға дұрыс
Тексерістің нәтижесі бойынша сертификаттау ұйымы сәйкестік декларациясын ҚР
Мемлекеттік реестрде сәйкестік декларациясын алған өндіріс орнының толықтай
Өнім идентификациясы - «Идентификация» термині латынның «identificare» сөзінен
Идентификациялау кезінде көрсетілетін тауардың аналог тауарға сәйкес болуы
Идентификациялау жұмыстарын тәжірибелі мамандар, тауартанушы сарапшы және де
Қоданылу түріне байланысты идентификация келесідей түрлерге бөлінеді:
Ассортиментті (түріне)
Сапалық (квалиметриялық)
Тауарлық партиялық
Тұтынушылық
Сұрыптық
Арнайы
Тұтынушылық идентификация - азық түлік өнімінің адам өміріне
Тауарлық партиялық идентификациялау - тауардың қай жерде шығарылғанын,
Ассортименттік идентификациялау - тауардың ассортиментіне сәйкес болуының қоданылуы;
Сапалық сұрыптық - тауардың сапасын анықтай отырып, тауардың
Арнайы идентификациялау - өнімге байланысты қодануға болатынын, болмайтынын
Идентификациялау әдістері:
Органолептикалық - ең жеңіл идентификациялау әдісі, бірақ субъективті
Өлшеу - идентификациялық сараптау кезінде техникалық өлшеу құралдарының
Сынақ - тауар қауіпсіздігін химиялық, биохимиялық реакцияларға сезгіштік
Идентификациялау процедурасы келесідей этаптардан тұрады:
Тауарлық ілестіру құжаттарының анализі;
Партияны алдын ала қарау және өнім маркировкасы мен
Органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштері бойынша өнімді сынау.
1.6. Қазақстан Республикасында халал өнімдерді сынау, баксылау және
«Халал өнімдері» – деген ұғым біздің болмысымызға соңғы
Осыдан кейін бұл саладағы іс өріс ала бастаған-ды.
Міне, осылай, елімізде «халал» саудасы аяғынан қаз-қаз тұрып
Жоғарыдағы мемлекеттік және қоғамдық ұйымдар адамдардың денсаулығына және
Келген шаруамызды айтып едік, екеуі де жарыса сөйлеп
Мұнда бір нәрсе анық, бізде қазір халал тағамдары
Сынақ зертханасы өтінілген өнімге сынақты сертификаттау ұйымымен сынау
Хаттама ретінде дайындалған сынақ зертханасы сертификаттау ұйымына жібереді
Сынақтың терсі нәтижесі болғанда сертификаттау ұйымы сәйкестік сертфикатын
Өтінушінің өтініш беру кезінде қолында өкілетті ұйымның мемлекеттік
Егер нормативті құжатта бекітілген сынаққа шығатын шығын қамбат,
Сертификаттау үлгісіна байланысты өнімді сертификаттау сынағынан өткізкізгенінен басқа
Өндіріс жағдайын талдау сертификаттау ұйымының өнімнің және оның
Бұл кезде:
- нормативтік және техникалық құжаттармен қамтамасыз етілуі, оның
- технологиялық процестерді сақтау және оның метрологиялық қамсыздану
- кіріс қабылдау, тексеру жүйелері және кезеңдік сынақ
- сертификатталған өнім сапасының тұрақтылығы
- сақталу жағдайларының болуы;
- шағымдарды есепке алу және талдау тексеріледі;
Тексеру нәтижесі акт пен аяқталады және қажетті қорытындысымен
Өтінушіде Қазақстан Республикасы МСЖ ұйымы немесе Қазақстан Республикасы
Сапа жүйесі менеджментінің немесе өндірісінің сертификаттау процедуралары жеке
Сапа жүйесі менеджментінің немесе өндірісінің сертификаттау тәртіптері ҚР
Инспекциялық бақылау.
Сертификатталған өнімге инспекциялық бақылауды. Егер ол сертификаттау үлгісімен
Инспекциялық бақылау сертификаттың әрекеті мерзіміне және өнімді сәйкестік
Инспекциялық бақылаудың жұмыс түрін, көлемін және кезеңдерін, сертификатталған
Инспекциялық бақылауға әдетте мына жұмыстар тіркеледі:
- сертификатталған өнімге түскен ақпараттарды талдау;
- өнім сапасының тұрақтылығына қажетті жағдайларды сақтауды тексеру;
- өнімді сынау және оның нәтижесін талдау;
- бақылау нәтижелерін дайындау және шешімін қабылдау;
Нақты өнімнің өндірісінің және сапа жүйесі менеджментінің сертификаты
1.6. ҚҰНДЫЛЫҚТЫҚ БАҒЫТТАЛҒАН БАСҚАРУ ЖҮЙЕСІ – ИСЛАМ КӨЗҚАРАСЫ
Ислам құндылықтарына негізделген менеджмент жүйксін орнатқысы келетін ұйымдар
Аталған стандарттарды тұтынушылар келесі болжамдар мен артықшылықтарды қанағаттандыратын
Ислам дүние танымы ақыл-естің физикалық дүниеге қөзқарасы ғана
Taqwa тақуалықты білдіретін ислам термині болып табылады. Сөз
Akhlaq сөзі khulq сөзінің көпше түрі, ол тума
Itqan термині "atqana" сөзінің түбірінен туындайды, мағынасы
Аллаһ "atqana" сөзін әдейілеп қолданған Құрандағы бірден-бір жер
Сүреде Аллаһтың жаратылыстары itqan’мен жасалғаны анық айтылады. Itqan
Құндылықтар адамның немесе әлеуметтік топтың эмоционалды берілетін нанымы(бір
Shura бұл Құранға негізделетін шешім қабылдау қағидасы. Бірлескен
Исламның алғашқы күндерiнде shura әдісі бойынша іс жүргізу
Құндылықтық бағытталған басқару жүйесінің үлгісі (1- сурет) ислам
Сурет 1. Құндылықтық бағытталған басқару жүйесінің
ЖӘКИ аңызы
Ж=Жаналық
Ә=Әрекет
К=Кәсіп
И = Институционализация
Мекеме құндылықтық бағытталған басқару жүйесінің байланысқан компоненттерін орнатып,
Адамдар Басты мақсатпен жүргізілетін және басты құндылықтармен сусындалған
Негізгі мақсаттары ұйымның міндетті жұмысшыларды ең жоғары мүдделі
Негізгі құндылықтар - мекеме негізгі құндылықтардың төмендегідей болғанын
Бұл кестедегі мысалдар жеткiлiктi болып табылмайды.
Кесте 3. Негізгі құндылықтардың мысалдары
Тақуалық (Taqwa) Мораль (Akhlaq) Сапа (Itqan)
Сенiмдiлiк (I'timaniyyah)
Әділдік (‘Adalah)
Адалдық (Ikhlas)
Адалдық (Amanah)
Ризашылық (Шукур)
Ерлік (Shuja'ah)
Қамқорлық (Ihtimam)
Әстестік (Ta’awun Musa'adah)
Бастау (Mulathofah/Adab)
Мойындау (Tawaduk/Wadho'ah)
Шыдамдылық (Tasaamuh)
Сыйластық (Ihtiram/Ri’ayah)
Білім алу (Ta’allum)
Тәртіп (Intidzam)
Іске асыру (Iltizam/lida’) Инновациялық (Tajdid/lhdath)
Пайдалылық (Iqtidar/Fa'allyyah)
Тиімділік (Syiddah al-Maf’ul)
2. ХАЛАЛ ТАҒАМ ӨНІМДЕРІ – ӨНДІРУ, ДАЙЫНДАУ, ЖЕТКІЗУ
Халал - әрекет етуші тұлғаны ешқандай жазалаусыз Шариғат
Халал тағам өнімдерін(тағамдық қоспалармен бірге) дайындау және сақтауда
Халал тағамдар ол Шариғат бойынша рұқсат етілген, келесі
- Najs- ластықтар
-Шариғат заңдарына сай Najs:
- шошқа, ит немесе олармен туыстастары;
- Халал емес заттармен ластанған Халал тағам;
- Халал емес заттармен тікелей байланыста болған Халал
- адамның немесе жануардың денесіндегі саңылаудан бөлінетін кез
-Шариғат заңына сай емес сойылған жануарлардың өнімдері;
- Хараммен араласқан немесе құрамында Харам бар Харам
- Najs-тың үш түрі бар:
- mughallazah - күрделі najs болып саналады, яғни
- mukhaffafah – жеңіл najs болып табылады. Бұл
- mutawassitah - орташа najs,а) және б) пунктеріне
- тұтыну үшін қауіпсіз, усыз, мастандырмайтын және бекітілген
- Шариғат заңына сай najs-пен ластанған кез-келген құралмен
- адам ағзасының кез-келген бөлігі немесе адам ағзасының
- Өнімдерді дайындау, өңдеу не өндіру кезінде бағыттарындағы
Шариғат заңдары – бұл Аллахтың бұйрықтары, олар адамның
Шариғат заңдары Малайзия заңымен анықталады, ол Шеииттер мазхабындағы,
Халал тағамдар ол Шариғат бойынша рұқсат етілген, келесі
- тағам өнімдері шариғат заңы бойынша Халал емес
- өнімдер Шариғат заңдары бойынша ластықтар анықтамасына сай
- өңделген тағамдық өнімдер және оның ингредиенттері қолдану
- тағам өнімдері ластықтардан таза болатын нысандар мен
Халал тағам өнімдерін сақтау, тасымалдау, ұсыну, сату
- қаптама материалдары Шариғат заңдары бойынша ластықтар анықтамасына
- олар Шариғат заңдары бойынша ластықтар анықтамасына сай
- өнімді дайындау, өңдеу, сақтау немесе тасымалдау кезінде
- пункттерінде көрсетілген заттардан немесе Шариғат заңдары
- қаптама материалы Халал тағам өніміне ешқандай улаушылық
- қаптама дизайні, белгілер, символ, логотип, өнімнің атауы
Әр контейнер анық және жуылмайтындай белгіленуі керек, контейнерге
- өнімнің атауы;
- метрикалық жүйеде(SI) көрсетілген нетто салмағы;
- тауарлық белгіні өндірушінің, импорттаушының және/немесе жеткізушінің атауы
- ингредиенттер тізімі;д)датаны анықтау коды нөмері және/немесе өндірілген
Біріншілік ет өнімдері үшін этикетка және тауар белгісінде
- сойылған уақыты және
-өңделгенуақыты
Жарнама Шариғат қағидаларына қайшы болмауы керек, және де
Өнімдер Малайзиядағы заңдар және сәйкесінше басқа да талаптарға
3. Сойыс процессі. Сойыс ушін пневматикалық соққы құралы.
Шариғат заңы бойынша сою бұл – жануарды өлтіру
- сойысты тек тәжірибелі мұсылман орындауы керек, ол
- союшыда құзіретті орган берген халал сойыс сертификаты
- сойыс акті басқа мақсатпен емес Аллах
- сойылатын жануар халал болуы керек;
- сойыс кезінде сойылатын жануар тірі болуы немес
- өлтірілген жануардың дені сау және құзіретті органдармен
- сойыс құралдары, ыдыстар тек қана Халал сойысқа
- сою пышағы өткір, және қаннан мен басқа
- сойыс тек рір рет орындалуы керек. «Аралау
- сүйектер, тырнақтар және тістер сойыс құралы ретінде
- Халал сойыс актісі жұтқыншақтан кішкене төмен жердегі
- сойыс актісі кезінде көп қан кетуі және
Сурет 2. Тауықты бауыздау бөлігі
Құстар үшін күйдіруді тек Халал сойыстан кейін өлген
Сурет 4. Ірі қараны бауыздау бөлігі
Сурет 5. Ірі қараны сою әдісі
Сойыс үшін пневматикалық соққы құралы
Пневмосоққылық құрал көмегімен жануарды сою тек ірі қара
Сурет 6. Бас сүйек схемасы және сойыс үшін
Сойылатын жануардың басы қимылсыз күйде болуы керек.
Жалпы талаптар Сойыс исламда жануарларды сою талаптарына сай
Естен тандырушы электрлі жабдықтар сойысқа жауапты құзіретті органмен
Кесте 2, 3. Тауықтар мен ірі қара мал
Түр Салмақ(кг) Кернеу(А)
Вольт (V)
Ұзақтық (с.)
Тауық 2,40 - 2,70 0,20 - 0,60 2,50
Ірі қара мал 300 – 400 2.50 -
ЕСКЕРТУ: Ұйым бекітетін электр тогы кернеуі және
Кесте 3. Басқа жануарлардың электрлі сойысы үшін көрсеткіштерді
Түр Кернеу (А) Ұзақтық (с.)
Қозы 0.50 – 0.90 2.00 – 3.00
Ешкі 0.70-1.00 2.00-3.00
Қой 0.70-1.20 2.00-3.00
Бұзау 0.50-1.50 3,00
Тайынша 1.50-2.50 2.00-3.00
Сиыр 2.00 – 3.00 2.50 – 3.50
Түйкқұс 0.75 10.00
ЕСКЕРТУ: Ұйым бекітетін электр тогы кернеуі және
Халал тағам өнімдерін дайындау үшін құрылғылар, ыдыстар, механика
Гигиена, санитария және тағам қауіпсіздігі Халал тағамдарды дайындаудың
Өкiнiшке қарай, барлық жерде бiрдей мал санитарлық талапқа
Халал тағамдарының стандарт жүйесi тек мұсылман елдерiнде ғана
Ет және ет тағамдары
Ет — малдың бүтін ұшасы немесе ұшаның жеке
Ет — ет комбинатында сорғыған (ұшаны мүшелеген соң
біріншісі — жамбас, белдеме, жауырын-арқа;
екінші сортқа — мойын омыртқа, асықты, кәрі жіліктердің
Ет тағамдары
Қазақтың қонақжайлық қасиеті үйінде асатын еті болса да,
Төрт түлік мал етінің химиялық құрамы мал-дың түріне,
Мамандар еттің өте пайдалы тағам екенін, алайда оны
Обал – сауапты ойлайтын, мал бағып, ет жеуді
Соғым сою тәртібі
Қысқа ет дайындау кезінде сойылған мал-соғым. Соғымға сойылатын
Егерде мүмкіндік болса, соғымға жылқы сойған жақсы. Соғымға
Соғым сойғанда орындалатын шарттар:
1. Малды соғымға соятын күн, оның сағаты алдын-ала
2. Малды жығып, аяқ-қолын байлайтын, бауыздап, терісін ірейтін,
3. Соғым союға қажетті жабдықтар дайындалады. Олар: жылқының
Малды бауыздаудан терісін түсіруге дейін Қазақ халқы мал
Жылқы (басқа малдар да) бауыздалған соң, жанының толық
Мұнан кейін малдың терісін пышақпен тіліп, қолмен іреу
Тері таза іреліп бол-ған соң қасапшы өткір пышақтын
Жылқының терісін жұдырықтап түсіру өте қиын, мұнда негізінен
Бұрындары кейбір кісілер жылқы сойғанда бүйрек майын, шарпысын
Терісі түсіріліп болған жылқы еті былай бұзы-лады: төрт
Қабырғасымен қазысы бірге тұтастай қопарылып алынған соң жылқы
Соғым етін баптап сақтау қазақ етті баптап сақ-тауда
Ет бүрмелеу. Бұл тәсіл – етті қарынға тығып
Ет сүрлеу. Соғымның сұрпы еті ғана емес, қазысы
1. Тошалада сүрлеу. Киіз үй тәрізді тошаланың ішіне
2. Ыстап сүрлеу. Сүрленетін ет онша қалың қақталмай,
Ет ыстауға жағылатын ағаштар: тобылғы, қара-ған, арша, шырша.
3. Қайнатып алып кептіру. Ет сүрлеудің бұл түрі
4. Қардың астына көму. Жас етті қардың астын
5. Тоңазытып сақтау. Кейінірек жас сорпа әзірлеу үшін
6. Ұн ішінде сақтау. Құда-құдағи тәрізді туған-туыстар соғымнан
7. Малды үйітіп сақтау. Соғымға жылқы, сиыр, түйе
Қазы айналдыру, шұжық жасау - ол үшін жылқының
Әрбір қабырғаның етек жағындағы майынан бастап бір-біріне түйістіре
Қазы айналдыру үшін 5 келі қазы, 350 грамм
Шұжық жасау. Ол үшін жылқы еті бір-екі күн
Шұжық дайындау үшін қажетті заттар: 5 келі ет,
Мал шаруашылығын өз деңгейінде дамытса, Қазақстан ет саудасынан
Ресми деректерге қарағанда, Ресей жылына 3 млрд. АҚШ
Осыған орай, тағы бір мәселе төбе көрсетеді. Ол
Қысқа қайырғанда, мал неғұрлым өрісте көп уақыт өткізсе,
Медициналық норма бойынша, әрбір адам жылына 82 келі
«Ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын талаптар»
техникалық регламенті
1. Қолдану саласы
1. Осы «Ет және ет өнімдерінің қауіпсіздігіне қойылатын
2. Осы Техникалық регламент Қазақстан Республикасының сыртқы экономикалық
3. Осы Техникалық регламент мынадай ет өнімдерін:
1) балалар тағамын;
2) май өнімдерін;
3) жануарлардан алынатын шикізаттан өндірілетін (дайындалатын) медициналық препараттарды;
4) емдік, алдын алу және диеталық мақсаттағы;
5) жеке пайдалануға арналған үйде дайындалатын өнімдерді;
6) генді түрлендірілген жануарлардан алынатын шикізатты пайдалану арқылы
7) консервіленген тағамдарды;
8) тағамдық желатинді өндіруге (дайындауға), айналымына және жоюға
2. Терминдер мен анықтамалар
4. Осы Техникалық регламентте Қазақстан Республикасының «Техникалық реттеу
ет тағамдары - етті пісіру, кептіру, тұздау, майлау
ет және ет өнімдерін өндіру (дайындау), айналымы субъектісі
ет және ет өнімдерін өндіру (дайындау) объектісі (бұдан
залалсыздандырғыш тосқауыл - республика немесе ұйым аумағына кіру
зиянды зат - кез келген биологиялық немесе химиялық
конфискат - мемлекеттік ветеринарлық қадағалау органдары тағамдық мақсат
жануарлардың (құстардың) партиясы - ұйымға бір шаруашылықтан бір
мұздатылған ет - ұшалар мен ұшалар бөлшектерін сою
нитриттік тұздау қоспасы - дайын өнімде натрий нитритінің
сүйектен айырылған ет - сүйектен айырылған ұшаның бұлшық,
тоңазытылған ет - сойылғаннан кейін тікелей бұлшық ет
терең мұздатылған ет - бұлшық ет қабаты минус
салқындатылған ет - жануарды немесе құсты сойғаннан кейін
шартты-жарамды ет - залалсыздандырудан кейін (пісіру, шұжық өнімдерін
3. Ет және ет өнімдерінің базардағы айналым шарттары
5. Ет және ет өнімдері осы Техникалық регламентте
6. Ет және ет өнімдері базарға, егер олар
Нақты сапасыз белгісі бар, қауіпсіздігін, шыққан жерін және
Пайдалануға жарамсыз және адамның өмірі мен денсаулығына қауіпті
4. Етті дайындау мен ет өнімдерін өндіру кезіндегі
қауіпті факторлар (қатерлер)
7. Ет және ет өнімдерін дайындау мен өндіру
1) объектінің орнын және аумағын таңдауда, ет және
2) жануарлар мен құстарды союға дайындауда, оларды сойғанда;
3) персоналды, жабдықтарды және тұрмыстық үй-жайларды дайындауда;
4) ет және ет тағамдарын өндіруде, оларды сақтауда
5) пайдалануға жарамсыз немесе қауіпті ет және ет
Ет және ет өнімдері олардың салдарынан адамның денсаулығына
1) ет және ет өнімдеріндегі фармакологиялық заттардың және
2) ет және ет өнімдеріндегі улы элементтердің, антибиотиктердің,
3) ет және ет өнімдеріндегі микробиологиялық көрсеткіштер;
4) тағамдық қоспалар және гендік инженерия өнімдері.
5. Объектінің орнын және аумағын таңдауға
қойылатын қауіпсіздік талаптары
8. Жаңадан салынатын және қайтадан жаңартылатын объектілерді орналастыру,
Объектілердің аумағы қоршалған, абаттандырылған және көгалдандырылған болуы тиіс.
9. Объектілердің аумағы атмосфералық еріген су ағынын жинау
10. Барлық объектілерге Қазақстан Республикасының тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі
11. Қоршаған ортаға бөлінетін ластағыш заттар мен басқа
Объектінің аумағына ғимараттарды, құрылыстарды және қондырғыларды орналастыру:
1) шикізат пен дайын өнімді;
2) ветеринарлық байқаудан кейін сою алдындағы ұстауға жіберілетін
3) тағам өнімдерінің жануарлармен, көңмен, өндіріс қалдықтарымен бірге
12. Объект аумағына кірген және шыққан кезде қақпа
13. Жүкті тиеу-түсіру алаңдарында, темір жол және автомобиль
6. Ет және ет өнімдерін өндіру (дайындау) және
өңдеу объектісінің өндірістік аймақтарына қойылатын
қауіпсіздік талаптары
14. Объектінің өндірістік цехтарын, учаскелерін, бөлімшелерін, қосалқы және
Өндірістік үй-жайларға технологиялық жабдықтарды орналастырған кезде түйіспелі контаминация
Объект аумағында мыналар болатын жануарларды сою алдында ұстайтын
1) жануарларды қабылдау және ветеринарлық тексеру үшін шатырлары
2) жануарларды сою алдында ұстауға арналған ғимараттар (шатырлар);
3) жануарларды шығарып салушылар мен айдаушыларға арналған үй-жайлар;
4) киімдерді санитарлық өңдеу үшін тұрмыстық үй-жайлар мен
5) көң мен қиды жинау және уақытша сақтау
6) сойылатын жануарлар мен құстарды тасымалдауда пайдаланылатын автокөлік
7) жануарлар үшін карантин, оқшаулағыш және санитарлық қасапхана;
8) сарқынды суларды залалсыздандыруға арналған құрылыстар.
15. Өндіру (дайындау) объектілерінде ветеринарлық-санитарлық мақсаттағы объектілер жабдықталады
1) стационарлық дезинфекциялық жуу пункттері немесе жануарларды союға
2) ветеринарлық мамандарға арналған жануарлар мен жануарлардан алынатын
3) жануарларды тексеруге арналған өткелектер;
4) ауру немесе әлсіз жануарларды оқшау өңдеуге арналған
5) карантинге және оқшаулағышқа арналған үй-жайлар;
6) етті және сойылған өнімдерді өңдегенге дейін уақытша
7) сарқынды суларды зарарсыздандыруға арналған құрылыстар.
16. Санитарлық қасапханада ауру малдар кіретін жеке есік,
17. Өндіру (дайындау) объектісін пайдалануға берген және технологиялық
Объектінің қуаттылығы мен қызмет түріне қарамастан өндіру (дайындау)
1) технологиялық процестердің ағындылығы;
2) лас процестерді тазаларынан оқшаулау;
3) технологиялық процестерді механикаландыру және автоматтандыру, цехтар (үй-жайлар)
Ет өнімдерін өндіретін (дайындайтын) цехтар берілетін ауаның жағымсыз
18. Объектіде мүкаммалды көлік құралдарын жуу және дезинфекциялау
Санитарлық блоктың өндірістік цехтарында (үй-жайларында) өндірістің қуаттылығына және
Төбеде және ілулі арматураларда кірдің жиналуы, тамақ өнімдеріне
Объектінің барлық үй-жайларының едендері тура, тегіс, су өткізбейтін
Объект қауіпсіздік белгілерімен, ал цех ішіндегі құбыржолдар олардың
Жуғыш және дезинфекциялайтын заттар жеке үй-жайда сақталады.
7. Жануарлар мен құстарды союға дайындау кезінде
қойылатын қауіпсіздік талаптары
19. Союға және ет тағамдарына қайта өңдеуге арналған
Міндетті біріздендіру рәсімінен өтпеген жануарлар мен құстар қайта
Мыналарды қасапханаға жіберуге тыйым салынады:
1) аусылға қарсы белсенді вакцина, сібір жарасына қарсы
2) құс тұмауына қарсы вакцина егілген құстарды 21
3) емдік және (немесе) алдын алу мақсатында антибиотиктер,
4) жәндіктер мен кенелерге қарсы химикаттармен өңделген жануарлар
5) аурудың диагнозы белгісіз дене температурасы жоғары немесе
6) өсіру кезінде Қазақстан Республикасында рұқсат етілмеген ветеринарлық
7) балықпен, балық қалдықтарымен және балықтан жасалған ұнмен
Сойылуға жіберілетін құстар мен жануарлардың әрбір партиясына белгіленген
20. Жануарлар мен құстар ветеринарлық-санитарлық және зоогигиеналық іс-шараларды
1) анаболикалық әсері бар заттар және мал шаруашылығында
2) қоршаған ортаны ластайтын заттар және химиялық ластағыштар:
21. Объектіге түскен жануарлар мен құстар ветеринарлық тексеруден
22. Енжар күйіндегі жануарлар ауруы анықталған жануарлар мен
Мыналарға жол берілмейді:
1) сою алдында ветеринарлық тексеруден өтпеген жануарлар мен
2) жылқыларды, есектерді, түйелерді, қашарларды маңқа ауруына зерттемей
3) ауру, ауруына күдікті, майыптық зақымдары бар жануарлар
4) союға қабылданған жануарлар мен құстарды объект аумағынан
5) өлген жануарлар мен құстардың өліктерін, ветеринариялық конфискаттарды
Өндіріс (дайындау) объектілерінде қабылдау және ветеринариялық тексеру сәтінде
Ауру жануарлар мен құстарды сою сау жануарлар мен
Жануарлар мен құстардың анықталған ауруларына байланысты ұшаға оны
23. Жануарлар союға сою алдында ұстайтын үй-жайлардан бастапқы
24. Технологиялық процестер мыналарды:
1) шикі және дайын өнімнің ағындары мен байланыстары
2) өңдеуге түсетін шикізат пен қосымша материалдардың нормативтік
3) ілінген күйіндегі тұтас еттердің еденмен, қабырғамен және
4) ұшаларды қансырату, тазарту және жуу учаскелеріндегі тараптарға
5) санитариялық өңдеуге қол жеткізе отырып, тамақ шикізатын
6) тағамға жатпайтын қалдықтардың ерекше түске боялған және
7) ветеринариялық конфискаттарды (ветеринариялық-санитариялық сараптау кезінде ақауы анықталған
8) сойылған жануарлардың ішіндегі асқазанды және бүйендерді босату,
9) сойылған малдардың ерекше қатерлі ауруларынан күдіктенген немесе
10) тұтас еттерді, қосымша өнімдер мен басқа да
11) суық және ыстық суды жұмыс орындарына беруді,
8. Тоңазытқыш камералары мен мұздатқыштарға
қойылатын қауіпсіздік талаптары
25. Ет және ет өнімдері өндірісінде мұздатып өңдеу
Тоңазытқыштар камералары мен мұздатқыштардың ішкі қабырғалары және төбелері
26. Тоңазытқыш камералары мен мұздатқыштарға салған кезде шикізаттар
27. Шартты түрде жарамды ет осы мақсатта арнайы
9. Жабдыққа және метрологиялық қамтамасыз етуге
қойылатын қауіпсіздік талаптары
28. Ет саласына арналған жабдық «Машиналар мен жабдықтардың
Жабдық:
1) тамақ өнімдерімен байланыста болу үшін Қазақстан Республикасында
2) қауіпсіз өнім өндірісін (дайындалуын) қамтамасыз етуге;
3) белгіленген талаптарға сәйкестікті растау рәсімінен өтуге тиіс.
Шикізат пен дайын өнімдерді термиялық өңдеуге арналған жабдық
29. Технологиялық процестерді өлшеу мен бақылау құралдары өлшем
10. Санитариялық тораптар мен тұрмыстық үй-жайларға
қойылатын қауіпсіздік талаптары
30. Тұрмыстық үй-жайлар жеке тұрған ғимараттарға, жапсарлас құрылыстарға
Оларды жеке ғимаратқа орналастырған кезде өндірістік үй-жайларға жылу
Қуаты аз объектілерде персонал үшін 10 адамға кемінде
Дәретхана, душ және кір жуатын бөлмелерді тамақ цехтары
Объектінің өндірістік цехтарының қызметкерлеріне арналған тұрмыстық үй-жайлар санитарлық
31. Жұмысшылар асханадан, тамақ ішуге арналған бөлмеден немесе
32. Санитарлық киімді жуу кір жуу орындарда жүргізіледі,
11. Конфискаттардың жиналуына және оларды
жоюға қойылатын қауіпсіздік талаптары
33. Қоқыстарды жинау үшін контейнерлер негізінің ауданынан үш
Көңді биотермиялық залалсыздандыру арнайы жабдықталған алаңқайларда жүргізіледі.
34. Ғимарат кәрізге қосылады. Кәріздің өндірістік және шаруашылық-тұрмыстық
35. Кәрізге немесе жергілікті тазарту құрылыстарына жіберу алдында
1) механикалық тазартудан өтеді;
2) құрамында майы барлары майтұтқыштардан өтеді;
3) карантинді бөлімшеден және сумен шайылған аумақтан көңді
36. Ағынды суды қабылдау үшін бетондалған шұңқыр өндірістік
12. Ет және ет өнімдерін өндіруге қойылатын қауіпсіздік
37. Қауіпсіз ет және ет өнімдерін өндірудің міндетті
38. Ет және ет тағамдарында санитарлық-эпидемиологиялық және ветеринариялық
Құрамында фармакологиялық заттардың қалдықтары бар, Қазақстан Республикасында тіркелмеген
Ет және ет өнімдеріндегі ластағыштардың санитарлық-эпидемиологиялық және ветеринарлық
39. Етті және сойылған өнімдерді қайта өңдеу цехында
40. Ет және ет өнімдерін өндірген кезде Қазақстан
Объектілерде ауыз су жүйелері мен айналмалы сумен жабдықтау
41. Өндіруде (дайындауда) ет және ет өнімдеріне ветеринарлық-санитарлық
42. Ет өнімдерін өндіру өнімнің қауіпсіздігін және нормативтік
Тағамдық қоспалар сәйкестік сертификатымен бірге жүреді және белгіленген
43. Отандық және импорттық өндірістің ет шикізаттары өнеркәсіптік
44. Технологиялық процестер:
1) қосымша өнімдерден және қаннан дайындалатын өнімдерді оқшауланған
2) шартты-жарамды ет пен қосымша өнімдерді шұжық және
3) шұжық цехының термиялық бөлімшесіне өндірістік үй-жайлар арқылы
4) тамақ өнімдерін шығаратын шұжық, аспаздық және басқа
13. Ет және ет өнімдерінің қоймаларына, ыдысына, оралуына
таңбалануына қойылатын қауіпсіздік талаптары
45. Шикізатты, дайын өнімді, буып-түю және қосалқы материалдарды
Тағамдық шикізат пен қосалқы материалдарды сақтау үшін ағаштан
46. Жабдық, мүкәммәл мен ыдыс тағамдық өнімге байланысты
Ет өнімдерін салуға дейін жабдықтар, көлік құралдары және
47. Ет және ет өнімдерін орау, таңбалау «Орау,
14. Жануарларды, ет және ет өнімдерін тасымалдауда көлік
тасымалдауға қойылатын қауіпсіздік талаптары
48. Ет және ет өнімдерін тасымалдауға арналған көлік
олардың жас өніммен жанасатын ішкі жақ жоғары беті
өнімді жәндіктерден және шаңнан тиімді қорғауды қамтамасыз етуі
ұшаларды, жарты ұшаларды, ұшаның төрттен бір бөлігін тасымалдау
көлік құралдарын немесе контейнерлерді онда тірі жануарларды немесе
49. Ет және ет өнімдерін тасымалдауға қолданылатын көлік
15. Сәйкестікті растау
50. Ет өнімінің сәйкестігін растау қауіпсіздік көрсеткіштерінің осы
Ет тағамдарының осы Техникалық регламенттің талаптарына сәйкестігін растау
1) дайындаушының сәйкестік туралы декларацияны қабылдауы;
2) өтініш берушінің заңнамада белгіленген тәртіппен сәйкестік сертификатын
16. Үйлестірілген стандарттардың тізбесі
51. Сынақтар мен өлшемдер әдістерін, сондай-ақ сынақтар мен
17. Қолданысқа енгізу мерзімдері мен шарттары
52. Осы Техникалық регламент алғаш рет ресми жарияланған
Ет өнімінің қауіпсіздігін қамтамасыз ететін
температуралық және ылғалдылық режимдер
Үй-жай Ауа температурасы, 0С Ауаның салыстырмалы ылғалдылығы %
1 2 3
Жарты, ширек ұшалардағы және
кесектердегі етті жібітуге арналған камера
шұжық өндірісі үшін 16-20 90-95
жартылай фабрикаттар мен ораулы ет өндірісі үшін 8
Салқындатылған жүктерді жинауға арналған үй-жай (жарты ұшадағы, блоктар,
Ет бөлу цехы, машиналық зал
және шприц цехы, котлет
цехы, ораулы ет өндірісі,
кесектер мен жартылай фабрикат 12 70
Сан етін дымқыл және құрғақ
тұздау бөлімшесі 4 85
Фаршты жетілдіру бөлімшесі 2-4 85-90
Шұжық басылатын камера
жартылай ысталған 8 85-90
пісіріліп ысталған 8 85-90
шикілей ысталған 4 85-90
Жартылай ысталған, пісіріліп ысталған және шикілей ысталған шұжықтарға
арналған кептіретін 12 75
Пісірілген шұжықты ауамен
салқындататын камера 2-8 90-95
Шұжықты сақтауға арналған үй-жай
пісірілген 0-8 85-90
пісіріліп ысталған 12-15 75-78
ысталған шұжық өнімдері
ілулі күйде 12-15 75-78
буып-түйілген күйде 0-4 75
Бөлімше
тағамдық қан жинау және өңдеу 17-18 75
19-20 75
26-дан аспайды 65
ұшаны ішкі мүшелерден тазалау қосымша өнімдерді өңдеу 17-18
26-дан аспайды 75
қосымша өнімдерді өңдеу (жүнді) 16-18 75
Цех 25-тен аспайды
тағамдық ерітілген май 17-19
20-22
27-ден аспайды -
Термиялық бөлімше 18-20
20-22
24-тен аспайды -
-
-
өкпе-бауырдан жасалатын
шұжық өндірісі 18-20
20-22
27-ден аспайды 75
75
60
техникалық өнімдердің
аппараттық цехы 22-24
24-25
27-ден 75
70
60
техникалық өнімдердің
шикізат цехы 17-20
20-22
26-дан аспайды 75
75
65
Техникалық ерітілген май
цехы 17-19
20-22
27-ден аспайды 75
75
60
Техникалық альбумин
өндірісінің бөлімшесі 18-22
22-23
27-ден аспайды 75
75
60
Ескертпе:
температура мен салыстырмалы ылғалдылықтың бірінші мәні суық кезең
Үйлестірілген стандарттардың тізбесі
1. Ет және ет өнімдері. Орау, таңбалау, тасымалдау
2. Ет және ет өнімдері. Қабылдау ережесі және
3. Ет және ет өнімдері. Жалпы техникалық шарттар.
4. Ет және ет өнімдері. Сапа көрсеткішін анықтаудың
Еліміздегі «Халал» өндірісінің басы-қасында жүрген бір топ өндірушілер
Бүгінгі өмір көрсетіп отырғанындай, әлемде, соның ішінде елімізде
Қазіргі уақытта әлем бойынша халал индустриясы ерекше қарқынмен
Әлемде тамақ өндірісінің дамығаны соншалық, бұл салада өз
Шариғат талаптарына сай дайындалып, нормативтік-техникалық құжаттар арқылы негізделген
Үкіметтік деңгейде халал өндірісін реттейтін мемлекеттік стандарттың жоқтығы
Осы келеңсіз түйткілді мәселелерді шешу мақсатында 2005 жылы
Алайда техникалық комитеттің негізгі қызметі елімізде «Халал» индустриясының
№57 техникалық комитет тарапынан халал өндірісімен шұғылданатын кәсіпорындардың
- «Бисмиллаһ» деп бастайық әңгімені... Қазіргі таңдағы қазақстандық
Халал индустрияның құрылуы
- Біздің бұл бағыттағы жұмысымыздың, яғни қазақстандық халал
Әлбетте біздің ұлттық тағамдардың бәрі - адал. Ол
Қазіргі қонақ үйлерді зина жасайтын әйелдер жаулап алды
ХАЛАЛ ИНДУСТРИЯСЫ ӨРКЕНІ ӨСКЕН ӨНДІРІС
Қазіргі күні қалың бұқараға халал тауарды тұтыну таңсық
Халал өнімдері қазақтың дәстүрімен тікелей тамырласып жатқандықтан Тәуелсіздік
Жаһандық желісі қалыптасқан халал индустриясының біржылдық түсімі шамамен
Халал стандартын әлемнің ислам дінін ұстайтын 148 елде
Малайзияның «Halal Journal» басылымының мәліметінше, әлемдік рыноктың азық-түлік
Халал өнімдерін өндіруден – Малайзия мемлекеті көшбасшы саналады.
Дүниежүзінде халал стандартына сәйкес қой етімен қамтамасыз ететін
Қорытынды
Қазақстан Республикасы Үкіметінің жанынан «Халал» комитеті немесе департамент
«Халал» өнімдеріне берілетін сертификаттардың шынайылығына көз жеткізу үшін
Ресми санақ бойынша Қазақстанда 26 ұлт өкiлдерiнен құралатын
Ислам конференциясы ұйымының /ИКҰ/ арнайы шешiмiмен 2005 жылы
№57 «Халал стандарттау» комитетiнiң Оңтүстiк Қазақстан облысы бойынша,
Мұндай стандарт бойынша жұмыс iстеп жатқандар арасында «Шымкентқұс»,
Жаңа өнім сапасына болашақ талаптар қалыптастыру, конструкторлық және
Жаңа шарттар бойынша жоғары дәрежедегі сапалы өнім –
Шаруашылық есебінің кірісінің өсуі нарықтың кеңеюінен, өнім өтімділігінің
Осы кезеңдер мен әрекет түрлеріне мыналар жатады: маркетинг,
Өнім мен қызмет көрсетудің қажеттілігін анықтау;
Кәсіпорын, өнім немесе қызмет көрсетудің қажетті мөлшерін сұрыптап
Шартты тұрақты түрде талдау жасау арқылы немесе нарық
Тұтынушылар үсынған барлық талаптарды кәсіпорынға хабардар ету.
Кәсіпорында сапаны басқару жүйесін жеделдетіп дамыту кезінде келтірілген
Сапа-«жоғары класты», «қымбат» түсініктеріне жақын. Халықаралық стандарт ИСО
Сапаға өзінің тағайындалған талаптарды қамтамасыз ететін қабілеттеріне қарай
Объект - жеке жазылуы және каралуы мүмкін, бұл
Сипаттама - ерекше қасиет. Бұл өзіндік немесе берілетін,
Сипаттаманың бірнеше түрлері бар. Олар:
физикалық (электірлік, механикалық), химиялық, биологиялық;
органолептикалық (ашуланшақтық, адалдық, шыншылдық және басқалары);
мезгілдік (уақытша);
эргонолептикалық (физиологиялық сиппатамалар);
функционалдық (мысалы, корабілдін жылдамдығы).
Жоғары дәрежедегі сапалы өнім – ақаудың азаюының кепілдігіне,
Қолданылған әдебиеттер тізімі:
М.М Нүрпейсова Сапаны басқару негіздері
Ильина Л.П., Махамбетова Ж.Ж. Пути реформирования системы технического
Ильина Л.П. Сертификация. – Учебно-методический комплекс. – Алматы,
Крылова Г.Д. Основы стандартизации, сертификации, метрологии: Учебник для
Лифиц И.М. Основы стандартизации, метрологии и сертификации: Учебник.
А.Қ.Смағұлов «Стандарттау» Алматы 2005 ж.
А.Қ.Смағұлов, Бейсембай Г.С. Метрология және метрологялық қамтамасыздандыру: Оқу
Тюрин Н.И. Введение в метрологию: Учебное пособие. –
Чижикова Т.В. Стандартизация, сертификация и метрология. Основы взаимозаменяемости.
Шишкин И.Ф. «Метрология, стандартизация и управление качеством по
Қазақстан Республикасының «Техникалық реттеу туралы» Заңы, 9 қараша
Қазақстан Республикасының «Өлшем бірлігін қамтамасыз ету» Заңы 7
«Успех» журналы.
ҚР СТ 1.18-2001 «ҚР МСЖ. Мемлекеттік қадағалау және
ҚР СТ 2.1-2000 «ҚР МӨЖ. Терминдер мен анықтамалар».
ҚР СТ 2.2-2001 «ҚР МӨЖ. Өлшем құралдарын шығаруды,
ҚР СТ 2.3-2001 «ҚР МӨЖ. Шамалар бірліктерінің эталондары.
ҚР СТ 2.4-2000 «ҚР МӨЖ. Өлшем құралдарын салыстырып
ҚР СТ 2.7-2001 «ҚР МӨЖ. Қазақстан Республикасы өлшем
ҚР СТ 2.9-2000 «ҚР МӨЖ. Өлшем құралдарын өндіру
ҚР СТ 2.12-2000 «ҚР МӨЖ. Қазақстан Республикасының калибрлеу
ҚР СТ 2.18-2003 «ҚР МӨЖ. Өлшемдерді орындау әдістемелері.
ҚР СТ 2.21-2001 «ҚР МӨЖ. Өлшем құралдарына сынау
ҚР СТ 2.30-2001 «ҚР МӨЖ. Өлшем құралдарын метрологиялық
ҚР СТ 2.34-2001 «ҚР МӨЖ. Кез келген түрдегі
ҚР СТ 2.45-2002 «ҚР МӨЖ. Метрология саласындағы қызметкерлердің
ҚР СТ 7.4-2000 «ҚР АЖ. Өлшем құралдарын калибрлеу
ҚР СТ 7.5-2003 « ҚР АЖ. Өлшем құралдарын
ҚР СТ 7.6-2003 «ҚР АЖ. Өлшемдерді орындау әдістемелерін
ҚР СТ ИСО/МЭК 17025-2001 «Сынау және калибрлеу зертханаларының
ҚР СТ 8.010-99 «МӨЖ. Өлшемдерді орындау әдістемелері. Негізгі
ҚР СТ 8.579-2002 «МӨЖ. Кез келген түрдегі бума
↑ Қазақ тілі терминдер сөздігі I том
↑ Шаңырақ : Үй-тұрмыстық энциклопедиясы. Алматы : Қаз.Сов.энцикл.Бас
Бұл ескертуді дәлдеп ауыстыру қажет.
Қазақтың соғым сою салты Қысқа ет дайындаудың ерекше
2
Сертификат беру
ЖШС КазЭкспо Аудит бойынша жүргізілген іс - тәжірибе
Қызмет етуді сертификаттау туралы
Сапа жүйесін сертификаттау
Сэс-тегі дайын тағамдарды тексеруде Қазақстандық және шетелдік стандарттарға өзара сәйкестендіру
Республикасының сертификаттау жүйесі
Сыраны сынау, бақылау және қауіпсіздігін қамтамасыз ету
Сертификаттаудың құқықтық негіздері
Сәйкестікті растау жөніндегі органға өтініш беру
Сыра құрамы