МАЗМҰНЫ
КІРІСПЕ 2
1 НАРЫҚ ЖАҒДАЙЫНДАҒЫ ӨНІМ САПАСЫ ЖӘНЕ
1.1 Өнім сапасы туралы түсінік және
1.2 Сапа қасиетінің көрсеткіштері 5
2 САПАНЫ БАСҚАРУДЫ ТАЛДАУ 6
2.1 Стандарттау мен сертификаттау ─ өнім
2.2 «Баян Сұлу» акционерлік қоғамы өнімдерінің
ҚОРЫТЫНДЫ 14
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР 15
КІРІСПЕ
Қазақстан Республикасы экономикалық даму кезеңінің жаңа
Соңғы кезде біз өнімнің сапасы, сенімділігі,
Мұның бәрі біздің тауарлар мен қызметтердің
Сапаны қамтамасыз ету үшін тек қана
Бәсекеге қабілетті өнім кәсіпорынның бәсеке қабілеттілігін
Бірақ бәсекеге қабілетті болу міндетті түрде
Сонымен қатар, сапаны басқару стандарттаумен тығыз
Қазіргі нарықтық экономика негізінде шығарылған өнімнің
1 НАРЫҚ ЖАҒДАЙЫНДАҒЫ ӨНІМ САПАСЫ ЖӘНЕ
1.1 Өнім сапасы туралы түсінік және
Өнімнің сапасы ─ бұл белгілі мұқтаждықты
Өнімнің сапасы ─ өндіріс тиімділігінің жоғарлауының,
Қоғамдық қажеттіліктің өсуі, ғылыми техникалық процестің
Сапа ─ бұл экономикалық
Өнімнің сапа деңгейі оның салалық көрсеткіштері
Өнімнің сапасын басқару ─ сапа
Сапаны басқарудың нысанына өнімнің сапасына
Өнімнің сапасын басқаруды жетілдіруде отандық өндірушілердің
өнімнің сапалылығын басқару жүйесіне маркетинг қызметі
тұтынушыға және барлық өндірістік қызметтерде сапаны
өнімнің өмірлік кезеңінің барлық белестеріндегі сапаны
Сапаны басқару жүйесін енгізу
жоғары сапалы өнімнің тұрақтылығын
өнім көлемін ұлғайту
жоғарғы бағада сататын өнімді көбейту мүмкінділігін
өнімнің бәсекеге жарамдылығы және қаржы жағдайының
Нарықтық қатынастар дамуы жағдайында өнімдердің
Реформа кезеңінің алдында өнімнің сапасын жоғарылату
Нарықтық қатынастар жағдайында өнімдер сапасының жоғарлауының
Бірақ қазіргі уақытқа дейін өнім сапасын
Сонымен қатар, сапасы төмен өнімдер импортының
Өнім сапасын жоғарылату
Қойылған мақсатпен байланысты келесі мәселелер анықталады:
өнім сапасы категориясының мәнін және оның
өнімнің сапасын басқару жүйесінің құрама элементтерінің
зерттелетін аймақта қазіргі жағдайдағы өнім сапасын
теориялық және тәжірибелік материалдарды анықтау және
ұсынылған шараларды енгізуден болатын экономикалық тиімділікті
Өнім сапасын жоғарылату, оның жоғары деңгейіне
Халықаралық және отандық тәжірибе, сонымен қатар
Нарықтағы әрбір тауар тұтынушымен бағаланады, ең
«Өнімнің сапасы» түсінігінің объективтік трактовкасы сапаны
Еуропалық сапа ұйымы (ЕСҰ) сапа түсінігін
Белгілі бір қажеттіліктерді толығымен қанағаттандыру позициясынан
1.2 Сапа қасиетінің көрсеткіштері
Сапа қасиеттерінің бірнеше көрсеткіштері бар:
Тағайындау көрсеткіштері өнімді белгілі бір бағыт
Сенімділік көрсеткіштері өнімдердің төзімділігін, ұзақ уақыт
Технологиялық көрсеткіштер өнімдерді шығарудағы
Стандарттау және сәйкестендіру көрсеткіштері шығарылған өнімдердің
Эргономикалық көрсеткіштер адамдар мен заттардың арасындағы
Эстетикалық көрсеткіштер өнімнің
Тасымалдауға шыдамдылық көрсеткіштері өнімнің тасымалдауға
Патенттік-құқықтық көрсеткіштер ─ патенттік тазалық, патенттік
Экологиялық көрсеткіштер ─ өнімдерді іске
Қауіпсіздік көрсеткіштер (өнімді жөндеу,
Осы көрсеткіштердің жиынтығы
2 САПАНЫ БАСҚАРУДЫ ТАЛДАУ
2.1 Стандарттау мен сертификаттау ─ өнім
Қазақстан 1996 жылы қаңтар айында Бүкіләлемдік
Қазақстанның БСҰ өту мерзімі жақындаған сайын
Өнімді стандарттау мен сертификаттау экономиканың, өнеркәсіптің,
Тауарлардың, өнімдердің сапасы проблемасын шешуде мемлекет
Стандарттау жөніндегі халықаралық ұйымның халықаралық стандарттары
Өнімдердің, тауарлардың сапасын арттыру жөніндегі жұмыстарды
Әлемнің әртүрлі елдеріндегі 300 мыңға жуық
Халықаралық деңгейде сапаға деген талаптар ИСО-9000
Жоғары сапалы өнім шығарудың кепілдіктерінің бірі
Қазіргі кездегі республикамызда өндірілетін және шет
Өндірілетін тауардың және көрсетілетін қызмет сапасы
Өнімді сертификаттау Қазақстан Республикасының мемлекеттік сертификаттау
Сертификаттау тәртібі ИСО/МЭК нұсқауларының жалпы принциптеріне
Қазақстан Республикасы мемлекеттік сертификаттау жүйесінде сертификаттау
өнім туралы мәліметтің
өндіруші мен тұтынушының
сынақтың кәсіби түрде
шетелдік өтініш берушілерге
сертификаттау туралы ақпарат ашықтығы немесе сәйкестік
сертификаттау жұмысында ИСО/МЭК аймақтық ұйымдар, халықаралық
Қазақстан Республикасының мемлекеттік стандарттау комитетінің мәліметі
Стандарт ─ бұл қағида бойынша көптеген
Республикада қолданылып жүрген
Мемлекеттік стандарттар, сонымен қатар барлық
Стандарттау ─ бұл ең ұтымды нормаларды
Стандарттаудың басты міндеті ─ халық шаруашылығының,
Қазақстан Республикасында стандарттау жөнінде мынадай нормативтік
Қазақстан Республикасы мемлекетінің стандарттары (Гост);
Салалық стандарттар (ССТ);
Техникалық жағдайлар (ТЖ);
Кәсіпорындар, бірлестіктер, қауымдастықтар, концерндер стандарттары;
Ғылыми-техникалық қоғамдар, инженерлік одақтар және басқа
2.2 «Баян Сұлу» акционерлік қоғамы өнімдерінің
«Баян Сұлу» акционерлік қоғамымен 2004 жылы
Кәсіпорын маркетингтік стратегиясының мақсаты ─
Біз қарастырып отырған кәсіпорынның техникалық-экономикалық көрсеткіштер
1-кесте. «Баян Сұлу» АҚ-ның 2003-2004 ж.ж.
Көрсеткіштер атауы 2003ж, мың тг 2004ж,
Өткізілген дайын өнім көлемі 511078
Өткізілген дайын өнімнің өзіндік құны
Жалпы табыс 89217 180756 91539
Кезең шығындары 42636 120771 78135
Жалпы және әкімшілік шығындар 32760 34647
Өткізу шығындары 1688 83986 82298
Пайыз шығындары 8188 2138 -6050
Негізгі қызметтен түскен табыс 46581 59985
Негізгі емес қызметтен түскен табыс 1296
Салыққа дейінгі негізгі қызмет табысы
Корпоративтік табыс салығы 14363 18402 4039
Салықтан кейінгі негізгі қызмет табысы
Таза табыс 28605 41348 12743
«Баян Сұлу» фабрикасындағы өсім (активтердің ұлғаюы)
3-кесте «Баян Сұлу» АҚ-ның кірістер мен
Көрсеткіштер 2003 2004 Ауытқу
Өткізуден түскен табыс, барлығы: 1535390 1682056
Кондитерлік өнімдер 1529644 1663164 109%
Шығындар 1435349 1559916 109%
Жөндеу жұмыстары 34788 41233 119%
Амортизация 23764 25263 108%
Еңбекақы 116561 133668 115%
Сапаны ынталандыруға кеткен шығындар,% 15 20
Таза табыс 100041 122140 122%
3-кестенің мәліметтері біз қарастырып отырған кәсіпорынның
Өнім сапасын өздігінен енгізетін шаруашылықтар кейбір
Республиканың кәсіпорындарда қолданылатын кондитерлік өнім сапасын
─ Стандартпен және нормативтік-техникалық құжаттамамен орындаушыларды,
─ Өнім сапасын жақсартудағы ғылыми-техникалық жетістіктері
─ Өндірістің жаңа тиімді техникаларын құру;
─ Кондитерлік өнім сапасын және оның
─ Материалдық-техникалық базаны құру;
Заңдық-құқықтық қамсыздандыру;
Өнім және жұмыс сапасын бақылау;
Жоғары сапалы өнімді өндіруді материалдық ынталандыру;
Кондитерлік өнімнің тауарлық өңдеу, сақтау және
Кондитерлік өнімдердің сапасы
Өндіріс стадиясы
Өндіріс ресурстары
↓
Өндіріс құралдарының Санитарлық-гигиеналық
сапасы
↓
Еңбек сапасы
↓
Сапаны экономикалық ынталандыру
↓
Тауарлық өңдеу және өткізу стадиясы
↓
Фабрикалық лаборатория
Транспорттау
Экономикалық қарым-қатынастар
Сапаны бақылау
Стандарттау және сертификаттау
жүйесі
Баға қалыптасу мен кредиттеу жүйесі
Ақау үшін экономикалық жауапкершілік
жүйесі
1-сурет. Кәсіпорында кондитерлік өнімнің сапасына әсер
2-кесте «Баян Сұлу» АҚ-ның ассортименттегі өндіріс
Өнімдер атауы
2003 жыл үлес салмағы нат
көлемі тн
көлемі тн сомма мың тг орт.
карамель глазирленген 644 110455 171,51 6,84
карамель глазирленбеген 2835 488621 138,07 37,59
кәмпиттер
глазирленген 1206 323075 267,89 12,81
глазирленбеген 1755 273130 155,63 18,64
барлығы: 2961 596205 201,35 31,45
мармелад 101 19796 196 1,07
ирис 326 57645 176,83 3,46
драже 121 17685 146,16 1,29
печенье 675 71010 105,2 7,17
вафли 168 268045 158,19 12,92 17,62
шоколад 4 1800 450 0,04
торттар 1 247 247 0,01
барлығы: 9415 1521393 161,59 100 9388
2-кестенің мәліметтері бойынша біз «Баян Сұлу»
Глазирленген карамель өнімі бойынша талдау жасайтын
ҚОРЫТЫНДЫ
Нарықтық қатынастардың даму жағдайында ауылшаруашылық өнімнің
Өнімнің сапасы ─ бұл белгілі мұқтаждықты
Өнімнің сапасын басқару
Сапаны басқару жүйесін енгізу кәсіпорында мынадай
жоғары сапалы өнімнің
өнім көлемін ұлғайту
жоғарғы бағада сататын өнімді көбейту мүмкінділігін
өнімнің бәсекеге жарамдылығы және қаржы жағдайының
Өнімнің сапа деңгейі оның салалық көрсеткіштері
Стандарт ─ бұл қағида бойынша көптеген
Жоғары сапалы өнім шығарудың кепілдіктерінің бірі
Өнімді стандарттау мен сертификаттау экономиканың, өнеркәсіптің,
Тәжірибе көрсеткендей, сапа бойынша тиімді жұмысты
Мұндағы бастықтардың ұстанымы және олардың шығарылатын
ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР
1) Огвоздин В.Ю. Управление качеством: Теория
2) Басовский Л.Е., Протасьев В.Б. Управление
3) Розова Н.К. Управление качеством,
4) Сағадиев Қ.С. Сертификаттау, Алматы: Республикалық
5) Мейірбеков А.Қ., Әлімбетов Қ.Ә. Кәсіпорын
6) Есімжанова С.Р. Маркетинг
7) Жолдасбаева Г.Ө.
8) Әмірбекұлы Е. автореферат
9) Джумагалиева Ж.Г. автореферат «Управление качеством
10) Нурпеисова М.М. автореферат «Повышение качества
11) Под ред. Сафронова, Зайцева
12) Шығысбаев С.М. Өнімді стандарттау
15