Жоспар
Кіріспе......................................................................................................................3
І. Белсенді туризмнің теориялық негіздері.......................................................5
1. Белсенді туризмнің түрлері..............................................................................6
2. Белсенді туризмнің әдісі мен тәсілдерінің негізі...........................................9
3. Белсенді туризмде тамақтануды және қауіпсіздікті дұрыс
ұйымдастыру...................................................................................................11
ІІ. Белсенді туризмде жорықтарды ұйымдастыру........................................16
1. Маршрут жібі.....................................................................................................16
2. Маршрут картасы............................................................................................21
3. Құрал-жабдықтардың тізімі...........................................................................23
4. Ас мәзірі және азық-түліктің тізімі...............................................................24
5. Медикоменттер тізімі.......................................................................................27
Қорытынды. ..........................................................................................................29
Пайдаланылған әдебиеттер................................................................................31
Қосымша. ..............................................................................................................32
Кіріспе
Туризм өзінің масштабтарымен, көпшілігімен, әлеуметтік сипатымен қоғам өмірінің
Біздің елімізде саяхатқа шығып, аралап
Қазіргі кезде белсенді тынығудың кең
Қазақстан Республикасынды түзу сызық, шеңбер және
Қазақстанның ұлан байтақ кең даласында
Қазақстан жері Еділден сонау
Саяхат жорықтары адамның денсаулығын
Көп күнге созылған, әсіресе таулы
Дұрыс ұйымдастырылған және мәнді өткізілген
Қазіргі адамдарға демалысты қоғамдық пайдалы
Бұл курстық жұмыстың мақсаты: оқу – жаттығу
Курстық жұмыстың міндеттері:
- туризм инструкторы мен туризмнің
- Қазақстан территориясындағы белсенді туристік маршруттармен таныстыру;
- Маршрутты дұрыс ұймдастыра білуге дайындау.
- Алматы маңындағы 2-3 күндік жоыртың жоспары және
1. Белсенді туризмнің теориялық негіздері:
1.1. Белсенді туризмнің түрлері.
Белсенді туризм - ол адамның физикалық ресурстарын және
Белсенді туризм – демалудың аса бір таралған түрі..
Бұл туризмнің түрі қарапайым туристердің арасында қызығушылық тудырып,
Белсенді туризмнің негізігі мынадай түрлері белгілі:
жаяу туризм,
тау туризмі,
шаңғы туризмі,
велосипед туризмі,
автомототуризм,
спелеотуризм,
ат туризмі
су туризмі .
Жаяу туризм – күрделі емес таулы және жазық
Кесте-1-жаяу туризм.
Жорық түрі Жүк, киллометраж Туристің жасы
11-12 13-14 15-16 17
Бір күндік Кг
км 3
12 4-5
15 5/6
20 6/8
24
Екі күндік Кг
км 3
20 6
24 6/10
30-35 8/12
40
Үш күндік Кг
км
6
30 8-12
45-50 10/14-16
50-60
Кесте -1 жалғасы:
Көп күндік Кг
км
6
12-15 8/14
17-18 8-10/14-16
20-ға дейін
Жорықтың ұзақтығы (күнмен)
4-7 10-12 12-14
Ал тау туризмі- биік, күрделі таулы жерлерде өткізілетін
Тау туризмі саяхатының топ құрамы және ұзақтығы мынандай:
2-кесте-тау туризмі.
Жорық түрі Жүк, киллометраж Туристің жасы
11-12 13-14 15-16 17
Бір күндік Кг
Км/күн
Км/сағ 5
10
3 6/7
12
4 7/8
15
5 8/10
18
6
Екі күндік Кг
Екі күнге км 6
15 7
18 7/9
21-24 8/10
30
Үш күндік Кг
Км/ күн
Үш күнге км
- 8
9
27 8/10
12
36 10/12
15
45
Көп күндік
( жүріс күні) Кг
км
- 8/10
4-6 10-12
8-12 12/16
15 дейін
Көп күндік категориялы ұзақтылық
(жүріс күні) Кг
-
-
- 12/16
6-8 16/25
10
Шаңғы туризмі – қыс кезінде, белгілі – бір
Біздің елде бұл туризмнің немесе демалудығ түрін Шымбұлақта
Авто жаяу труизм – автокөліктің жаныңда жүріп отыратын
Аэротуризм – тік ұшақпен және ұшақпен экскурсиялар. Адам
Ат туризмі – арнайы дайындық, құрал – жабдықтар
Саяхаттау барысында жазық жерлермен немесе тау шатқалдарымен жүру,
Велосипед туризмі – ұзақ қашықтықтағы, көптеген километрге созылатын,
Велосипедпен кез –келген жолды өтуге болады, соқпақ жолдарды
Автомототуризм – арнайы дайындықты қажет ететін, маршрут өтетін
Спелеотуризм- үңгірлерде, әр түрлі жер бедерінің күрделі лабиринттер
Кейбір үңгірлер түбінде жер асты көлдері мен жер
Ал су туризмі- спорттық туризмнің алғашқы түрлерінің бірі.
Су туризмі – белгілі – бір су объектілері
Қазіргі заманда су туризмі – бұл парус астындағы
Су туризмі – ол экстремалды туризм болып табылады.
Сонымен қатар белсенді туризмнің щытырман маршрутты, сафари, белгісіз
1.2. Белсенді туризмнің әдісі мен тәсілдерінің негіздері.
Жорыққа шығар алдында топ
Белсенді туризм жорығы кезінде туризм тактикасы және туризм
Туризм техникасы дегеніміз – ол туристік маршрутта кездесетін
Сол бара жатқан маршруттың
Кедергілерді өту кезіндегі әдістерді
Сол маршруттағы қажет болатын
Туризм тактикасы дегеніміз – қойған мақсатқа адам күшін,
1) Жорық алдындағы тактикалық
Маршрутты таңдау .
Жорыққа қажетті жоспарлы кестені
Жорыққа қажетті құрал – жабдықтар мен
Жорыққа бара жатқан топтың
2) Жорық барысындағы тактикалық
Жорықтың жалпы жүріп өту
Рельефке қатысты жүру жолдарын
Маршруттағы кездесетін кедергілердің техникалық
Тактика қателерінің нәтижесінде жарақаттану, мақсатқа жетпеу, қаржыны, адам
Тактикалық мәселелерді шешудің оларды қиындататын әр түрлі факторлар
ауа райының шұғыл өзгеруі;
табиғи апаттарп;
жарақаттар және сырқаттар;
топтың нашар хал – күші, т.б.
Сонымен қатар туристік саяхат барысындағы жүрі тәсілі белсенді
Сызықтық
Шеңберлік
3.
Сызықтық радиалдық
Сызықтық шеңберлік
Комбинациялық
Жалпы туристік саяхаттың техникасы мен тактикасы, яғни әдісі
А) Маршрут ұзақтыгы,
Б) Маршрут қашықтығы,
С) Маршруттың техниалық күрделігі.
Кесте – 3- Белсенді туризмдегі жорық қиындық дәрежесі
Жорық қиындығының дәрежесі
І ІІ ІІІ ІҮ Ү ҮІ
1. Ұзақтығы
(1 күннен кем
емес) 6 8 10 13 16 20
2. Жорық
жолының
ұзындығы
(км кем емес)
Жаяу
Шаңғы
Тау
Су
Велосипед
Мотоцикл
Автомобиль 120 150 190 220 250 300
130 160 200 1120 300 320
100 120 140 150 160 160
150 160 170 180 190 190
250 500 600 900 1000 1000
1000 1500 2000 2500 300 3000
1500 2000 2500 3000 3500 3500
Белсенді туризмнің тактикалық зерттемесі :
Белсенді туризмнің тактикалық зерттелуі –
І – бөлімінде Маршрутты таңдап
қауіпсіздік
маршруттың танымдылығы
маршруттың қиындылығы
ұзақтылығы
ІІ - бөлімінде Маршруттың
жоспарланған жүріс графигі
түрі тындырымды жүріс графигінде
ІІІ - бөлімінде Маршруттың ара
ІV – бөлімінде – Маршруттың қосымша
V – бөлімінде Маршрутта бара
VІ – бөлімінде Туристерге қызмет
туризмнің түрі
маршрут қиындығы
аумақтың ерекшеліктері
туристердің саны
туристерге қызмет көрсететін топқа
VІІ – бөлімінде Азық – түлік
VІІІ – бөлімінде Топтық құрал – жабдықтың
2.3. Саяхат кезіндегі тамақтандыруды ұйымдастыру
Туристік саяхатты табысты өткізудің маңызды мәселесі – ол
Азық-түлікке қойылатын ең басты талаптар: жоғары калориялық, салмағының
Азық-түлікке қажеттілікті анықтау туристік топтың тәжірибесіне, материалдық және
Тамақ калориялықпен қатар, тамақ құрамындағы негізгі компоненттерінің дұрыс
Тамақтандыру формасы адамның физикалық қажеттіліктеріне сәйкес ұйымдастырылады. Адамның
Килокаллория – дегеніміз 1литр суды +1С дейін
Күн сайын амино-кислодтың 8 түрі қажет. Оның ең
Көмірсулар адамның күніне жұмсалатын калориясының 50-70% құрайды. Минералды
Тамақ рационы – адамға 1 күнге қажетті заттармен
Жартылай фабрикаттар: консервілер шұжықтар, творг, қытай лапшасы, үйден
Тамақтану уақыттары:
Таңертеңгі тамақ: 07.00 – 07.40
Түскі тамақ
Полдник
Кешкі тамақ
Адамның ішімдік нормасы салмағынан атмосфера температурасына және басқа
Тамақ біріншіден адамға энергия береді, екіншіден, құрылыс (пластическая
Адамға қажетті негізгі тамақтандыру заттары: ақуыз, майлар, көмірсулар,
Ақуыз – ағзаның өте маңызды бөлігі, өмір негізі
Тәулік рационында салмақтың әрбір килограмына 1,3-1,5 г ақуыз
Майлар – жылу, энергия беретін зат. Майдың бір
Бір тәулікке 50-100г (600-900 калория) май қажетті. Одан
Көмірсулар – дәнді-дақылдардағы, картоптағы, көкөніс пен джеміс қабығындағы
Көмірсудың үлкен жігі бауырда гликогенге айналып қор ретінде
Клетчатканы артық жесе, ол ауыр болады, тыныс тарылады,
Су мен минералды тұздар. Су адамның салмағының 70%
Өмір әрекеті тұзсыз да жүре алмайды. Адам ағзасы
Ас тұзы асқазан шырынының құрамына кіретін тұзды қышқылын
Са тұздары сүйек клеткалары мен қан құрамына кіреді.
Жүрек пен сүйек жүйесіне магний тұздары қажет. Олар
Жорық кезіндегі тамақтану 3-4 рет, оның өзінде, сөз
Таңғы ас тәуліктік азық құрамының 30% құрайды., бірақ
Жорықтарда, балалар мен жасөспірімдер қасында болса, 2-3 сағаттық
Түскі асқ міндетті түрле сорпа дайындалу қажет. Оны
Ет колбаса тәрізді басқа тез бұзылатын тағамдар жорықтың
Ауыз су режимі: Ауыз су режимін қатаң сақтаудың
Сусындар: Шөлді басатын жақсы сусындар – көк шай,
Сонымен, тамақтандыруды дұрыс ұйымдастыру үшін мынандай факторларды білу
1)саяхатшылардың жынысын, жас мөлшерін, ұлтын, тұратын жерін;
2) ас арасындағы күнделікті маршруттың техникалық сипаттамасын;
3) маршрут кескінділеріндегі физикалық, техникалық, психологиялық жүктемелерді;
4)маршруттың дәл графигін. [2-3; 3-1; 6-1]
Ал белсенді туризмде қауіпсіздікті дұрыс ұйымдастрыруға келетін болсақ,
1- ші топ – табиғи ерекшеліктері;
2- ші топ- материалдық – техникалық қамтамасыздандыру қателіктері;
3- ші топ – саяхатты дұрыс ұйымдастыру;
4-ші топ – медициналық сауатсыздық, техникалық – тактикалық
Белсенді туризмнен айналысатын ұйымдар, бақылау құтқару топ болуы
1) Осы ұйымның маршруттары өтетін аудандарды зерттеу.
2) Іздеу құтқару жұмыстарын өткізуге арналған құрал –
3) Негізгі және көмекші топтарды дайындау.
4) Алдын –ала шаралар.
5) Іздеу – құтқару жұмыстарын өткізу.
6) Қажетті ақпаратты мемлекеттік апаттан құтқару қызметіне беру.
Жорықты ұйымдастырған кезде алдын – алу шаралары: а)
Жолға шыққандағы қауіпсіздік ережелері:
1) Маршрут туристің қабілетіне сәйкес келуі керек.
2) Алдын –ала жолды, жер бедерін, қауіпті жерлерін,
3) График, қозғалыс тәртібін әзірлеу.
4) Дайындықсыз, акримитизациясыз жолға шықпау.
5) Алдын ала ауа рай болжамын біліп алу.
6) Өте қолайсыз табиғи жағдайда жолға шықпау.
7) Қараңғы уақытта тек қана жолды өте жақсы
8) Құрал – жабдықтарды азық – түліктеді, туристің
9) Жетекшісіз жолға шықпау.
10) Аяқты жара мен үсіп қалудан сақтау.
Сонымен қатар жорық немесе қозғалыс кезіндегі қауіпсіздікті сақтау
2. Белсенді туризмде жорықты ұймдастыру.
2.1. Маршруттың жібі.
Маршруттың жібі: Алматы қаласы – Медеу мұз айдыны
Алматы қаласы.
Алматы – Жетісудың гауһары. Бұрынғы Верный, кейіннен Алма
Алматы Іле Алатауының баурайында теңіз деңгейінен 650-1200м биіктікте
Сегіз мыңнан астам гектар жерінде саябақтар, бақтар алып
Еуразия континентінде маңызды орын ала отырып, Ұлы Жібек
Еуразиялық контитенттің маңызды және ыңғайлы жерінде орналасып, Ұлы
Туризм саласының дамуы арқасында шетел туристердің саны көбеюде.
Мамандардың айтуы бойынша, қала 300 000 астам туристерді
Шетел мемлекеттерінің Қазақстанға қызығушылығы, туристік фирмалардың ішкі және
Медеу мұз айдыны
Медеу – мұз сырғанақ орталығы Медеу 1691,2
Медеу шатқалының жұмсақ климаты, күн радияциясының қолайлы деңгейі,
120 – ға жуық үздік спортсмендермен рекордттар жасалынды.
Таулы дала аймағы бұрынғы заманда көшіп – қонып
Мезгілдің қай кезінде болса да, ауа райына қарамастан
Көп жылдар қатарынан бұл жерге концерт беретін сахнаға
Мұз жамылғысы 2,3 метрді құрайды және 20 дан
Ұзақ жылдар бойы демадыс күндерді сырғанақ теуіп өткізу
Горельник сарқырамасы
Медеуден басталған маршрут жібі баспалдақтар немесе жол арқылы
Бұл маршрут екі сарқыраманы көруге мүмкіндік береді. Кіші
Титов мұздығы
Горельник өзені бастау алатын осы теңіздік биік толқыннан
Титов асуы 3400 м – Іле Алатауы жотасының
Трапеция шатқалы
Бұл маршруттың басталуы «Медеу-Горельник сарқырамалары-Титов мұздығы» маршрутында суреттелген.
Құмбел асуы
Құмбел шыңы биіктігі – 3100м теіңз бетінен жоғары.
Құмбелден Алматы қаласының тамаша көрінісі мен таулы
Құмбел – Іле Алатаудың батыс бөлігіндегі асу. Биіктігі
Теңіздік шатқалға көтерілер жерден оңға қарай көтеріліп,
Көкжайлау
Үлкен және Кіші Алматы шатқал аралығында Көкжайлау атты
Көкжайлауға ең қысқа жол «Просвещенец» демалыс үйі үстінен
Сіздердің алдарыңызда ауыл. Сол ауылдың маңыңа шыққанда, сізден
Бірнеше күрделі подъемдардан және түсулерден жол құндайға алып
Бірақ сіздер подъемға жақындайсындар, осіп кеткен ормандарға. Көкжайлауға
Терісбұлақ
2-3 сағаттан соң Көкжайлаудың 2500 м биіктігінде Терісбұлақ
2.2. Маршрут жібі картасы.
Шартты белгілер: тау шыңы;
асу;
мұздық;
\
демалыс үйі;
өзен;
арқанды жол;
қонақүй;
2.3. Құрал – жабдықтар тізімі.
Кесте -4- Жеке құрал – жабдықтар тізімі. (
№ Жорыққа қажетті саймандар тізімі Салмағы, кг Бір
1 Жол дорбасы 18-25 1 6
2 Жатаржай қап (қауырсынды) 2,5 1 6
3 Пенополиурентандық алаша 2 1 6
4 Карабиндар (титан, дюраль) 0,08
22
5 Мамықты куртка 1,5 1 6
6 Жаңбырлы күнге кеудеще 0,2 1 6
7 Жұқа жемпір 0,3 1 6
8 Жеңі ұзын футболка 0,2 2 12
9 Шалбар 1,3 1 6
10 Ішкі киім 0,075 2 12
11 Шұлық 0,05 3 18
12 Тауға арналған ботинка 2,5 1 жұп 6
13 Кроссовки 1,0 1 жұп 6 жұп
14 Жылы бас киім 1 1 6
15 Кепка 0,2 1 6
16 Күнге қарсы маска 0,03 1 6
17 Күнге қарсы көзілдірік 0,1 1 6
18 Қолбақ 0,2 1 жұп 6 жұп
19 Күнге қарсы крем 0,1 1 6
20 Табақ, Кружка, қасық( үлкен, кіші), пышақ, шұңқыр
21 Жеке қажеттілік құралдар 0,3 комплект 6 коплект
22 Қалам, дәптер 0,1 комплект 6 комплект.
Жалпы салмағы 11,9кг
Кесте – 5- Топтық құрал – жабдылықтар. (6
№ Жорыққа қажетті саймандардың тізімі Саны Салмағы (кг)
1 3 орынды шатыр 2 дана 2,7 5,4
2 Шатырға арналған полиэтилен 2 дана 0,5 1
3 Газ жаңарғысы 1 дана 0,3 0,3
4 Баллондар «Бутан» газымен 12дана 0,2 2,4
5 Примус «Шмель» 2 дана 1,5 3
6 Кастрюля (2,5 литр) 2 дана 0,3 0,6
7 Шаугім 2 дана 0,2 0,4
8 Тақтай 1 дан 0,5 0,5
9 Шамдар 6 дана 0,05 0,3
10 Жіп негізгі 40м 4дана 2 8
11 Жіп 60 м 1дана 2,5 2,5
12 Мұз шапқыш 4 дана 0,1 0,4
13 Құзға арналған кручоктар 4 дана 0,1 0,4
14 Құзға арналған балта 1 дана 0,9 0,9
15 Дәрілік спирт 1 дана 1 1
16 Құрғақ спирт 1 бума 0,1 0,1
17 Фонарь 2 дана 0,5 1,0
18 Дүрбі 1 дана 1,0 1,0
19 Ілгектер 3 дана 0,1 0,3
20 Компас 1 дана 0,1 0,1
21 Маршрут документтері 1 комплект 0,5 0,5
22 Сіріңке 1 бума 0,2 0,2
23 Дәрілік дәрі қобдиша 1 комплект 1,5 1,5
24 Жөндеу құралдары 1 комплект 1 1
25 Фотоаппарат 1 комплект 1,5 1,5
26 Безмен 1 дана 0,1 0,1
Жалпы салмағы 34,4кг
2.4 Ас мәзірі. Азық – түлік тізімі.
Ас мәзірі 1 адамға арналған:
1 күн.
Аялдамаларда және жүріс кезіндегі тамақтану (1850-2100 ккал)
Сыр_ _ _ _ _ _ _ _
Колбаса_ _ _ _ _ _
Маймен қуырылған консерв-н балық_ _ _ _ _
Кептірілген нан_ _ _ _ _ _ _
Глюкоза_ _ _ _ _ _ _ __
Жаңғақ_ _ _ _ _ _ _ __
Тәтті сусындар_ _ _ _ _ _ _
Кешкі ас (1500-1700 ккал)
Консервіленген ет, қуырылған пиязбен_ _ _ _ _
Шай құмшекермен
Кептірілген нан_ _ _ _ _ _ _
Мейіз_ _ _ _ _ _ _ __
2 күн.
(Азық-түліктің жалпы құнарлылығы бір күнде – 2850-3150 ккал)
Таңғы ас (1100-1200 ккал)
Манная жармасы _ _
Шай құмшекермен
Кептірілген нан _ _ _
печенье_ _ _ _
Аялдамаларда және жүріс кезіндегі тамақтану (700 ккал) Колбаса
Бауырдан паштет_ _ _ _
Кептірілген нан_ _ _ _
Құрт_ _ _ _
Глюкоза_ _ _ _
Шоколад _ _ _ _
Тәтті сусындар_ _ _ _
Колбаса_ _ _ _
Сыр_ _ _ _
Кешкі ас (1100-1300 ккал)
Вермишель етпен_ _ _ _
150 г – вермешель
Кисель_ _ _ _
Кептірілген нан және печенье_ _ _
3- күн
(Азық-түліктің жалпы құнарлылығы бір күнде – 4600-5600 ккал)
Таңғы ас (1250-1800 ккал)
Ет сорпасы макаронмен_ _ _
100 г – макарон
Қуырылған картоп томат тұздығымен_ _ _
20г – томат
Кисель _ _ _ _
Кептірілген нан және кептірілген тоқаштар_ _
Аялдамаларда және жүріс кезіндегі тамақтану (1200 ккал дейін)
Паштет еттен_ _ _ _
Сыр_ _ _ _
Кептірілген нан_ _ _ _
Кәмпиттер_ _ _ _
Глюкоза_ _ _ _
Тәтті сусындар_ _ _ _
Кешкі ас (1100-1400 ккал)
Күріш ботқасы жұмыртқа ұнтағымен_ _ _
50г- жұмыртқа
Мейізбен жаңғақ_ _ _ _
Компот_ _ _ _
Кептірілген нан_ _ _ _
4 күн
(Азық-түліктің жалпы құнарлылығы бір күнде– 2850-3150 ккал)
Таңғы ас (1100-1200 ккал)
Тары ботқасы құмшекермен және мейізбен_ _
10г – мейіз
Шай құмшекермен
Кептірілген нан және печенье_ _ _
35г- печенье
Аялдамаларда және жүріс кезіндегі тамақтану (700 ккал)
Сыр_ _ _ _
Колбаса, төс ет _ _ _
Кептірілген нан_ _ _ _
Мармелад_ _ _ _
Глюкоза_ _ _ _
Тәтті сусындар_ _ _ _
Кесте -6- Жалпы 3 түн, 4 күнге
№ Азық – түлік атауы Салмағы/кг
1 Шай 0,25
2 Құмшекер 1
3 Манный жармаыс 0,2
4 Вермишель 1
5 Консервіленген ет 2,1
6 Макарон 0,6
7 Күріш 1
8 Жұмыртқа 6дана/ 0,3
9 Тары 0,9
10 Өсімдік майы 0,5литр
11 Кептірілген нан 3,240
12 Печенье 1,11
13 Колбаса 0,6
14 Сыр 0,57
15 Бауыр паштеті 0,24
16 Құрт 0,09
Кесте -6- ның жалғасы
17 Шокодад 0,36
18 Кисель 0,6
19 Консервіленген балық 0,75
20 Жаңғақ 0,3
21 Мейіз 0,36
22 Қақ 0,24
23 Томат 0,12
24 Картоп 0,6
25 Пияз 0,15
26 Ет 0,6
27 Сусындар 12литр
28 Мармелад 0,24
29 Кәмпит 0,3
30 Глюкоза 0,24
31 Тұз 1
Жалпы салмағы 30,56
2.5 Медикоменттер тізімі.
Кесте -7 Медикоменттер тізімі: [6-5]
№ Дәрілер атауы Cаны
1 Байлауға арналған заттар:
1 Жалпақ, кең бинттер 5 дана
2 Орташа бинттер 3 дана
3 Дәрігерлік мақта 300г.
4 Лейкопластырь 2 дана
5 Бактерицидты жабыстырғыш 20 дана
6 Қайшылар 1 дана
7 Резеңкелі жгут 1 дана
2 Жұқтырмау заттары:
1. 5% йод 10 мл
2 Спирт96 0,5литр
3 Моргонцовоқышқыл калий (ұнтақталған) 5г
4. Фурацилин 10 талетка
3 Жүрек ауруына қарсы дәрілер:
1. Нитроглиценрин 20 таблетка
4 Асқазан ауруына раналған дәрілер:
1 Левомицитин 20 таблетка
2 Фестал 20 таблетка
3 Мезим 30 таблетка
4 Уголь активированный 50 таблетка
5 Аллахол 10 таблетка
5. Қабынуға арналған дәрілер:
1 Эритроцилин 15 таблетка
2 Жөтелге қарсы дәрілер 10 таблетка
3 Горчичниктер 10 дана
6 Жансыздандыру және қызуды түсіруге арналған дәрілер:
Кесте – 7- нің жалғасы:
1 Димедрол 10 таблетка
2 Аспирин 20 таблетка
3 Анальгин 20 таблетка
4 Но -шпа 20 таблетка
5 Парацетамол 20 таблетка
7 Инъекцияға арналған дәрілер
1 Бір жолғы шприцтер 6 дана
2 Мезатон 1% 5 ампул
3 Димедрол % 3 ампул
4 Но - шпа 2 ампул
5 Кетанал 2 ампул
8 Басқа дәрілер:
1 Мүсәтір спирт 5 ампул
2 Борлы қышқыл 10г
3 Дәрігерлік термометр 1 дана
4 Градусник 1 дана
5 Спасатель мазь 1 дана
6 Скорая помощь мазь 1 дана
7 Боро плюс 1 дана
8 Трависил 20таблетка
Қорытынды.
«Белсенді туризмнің техникасы мен тактикасы» пәні туризм саласы
Көп күнге созылған, әсіресе таулы
«Алматы қаласы – Медеу мұз айдыны – Горельник
( 4 күн, 3 түн) - маршрут жібі
Жорық бойында туған өлкеміздің табиғатымен таныса отырып, таңғалдырған
Яғни, жорық барысында және қайтып оралған шақта біз
«Белсенді туризм техникасы мен тактикасы» пәнін оқу студенттерге,
Бұл пәнді оқып және 2-3 күндік жаяу және
Белсенді туристік саяхаттарды дұрыс ұйымдастыру және өткізу;
І-ІІ қиындық дәрежесіндегі туристік жорықтарды өткізу бригадаларын дайындау
Белсенді саяхат үшін қажетті құралдарға толық сипаттама беріп,
Жеке және шағын топтық туристік саяхатты әзірлеу;
Шағын топтық саяхат барысында дұрыс тамақтанудың маңызын бағалау;
Белсенді туристік саяхат кезінде жарақат алған жағдайда алғашқы
Қорытындылай келе, осы «Белсенді туризмнің техникасы мен тактикасы»
Пайдаланылған әдебиеттер:
Ж.Н. Алиева «Туризмология негіздері»Алматы, Қазақ университеті,
«Туризмнің белсенді түрлерінің әдіс-тәсілдерінің негіздері», Өскемен: С.Аманжолов атындағы
«Саяхат жорықтарын ұйымдастыру мен өткізудің жалпы негіздері», Алматы:
http://traveller.com.ua/in/turizm.htm
Мазбаев О.Б., Атейбеков Б.Н., Асубаев Б.К., «Туризм және
«Туризмнің белсенді түрлерінің әдіс-тәсілдері, негіздері» пәні бойынша дәрістері
http:// zhurnal. lib.ru сайты.
http://www.wikipedia.org/wiki/medeu.htm сайты.
http://goryalatau2.narod.ru/medeu/ medeutruba сайты.
http://www.almaty.kz/turizm.htm сайты.
http://www.almaty.kz/turizm.htm сайты.
Вуколов.В.Н. « Горные туристские маршруты по Зайлискому Алатау
«Жетісу» Алматы, 2008 жыл.
http://mountain.kz/ru/climbing-routes-maps/520/medeo-vodopady-gorelnika сайты.; http://mountain.kz/ru/climbing-routes-maps/7/na-kok-dzhailyau сайты.
Қосымша.
1 –Сурет- Горельник шатқалы.
2- Сурет – Медео шатқалы.
3- Сурет- Медеу мұз айдыны.
1