Жоспар
Кіріспе........................................................................................................................3
I. Өндірісті ұйымдастыру түрлері мен нысандары...........................................6
1.1.Өндірістік құрылымның түрлері.......................................................................11
1.2. Өндірістік құрылымды жетілдіру жолдары.....................................................16
II.Өндірістік тауарларды дайындаудың мазмұны мен кезеңдері...................14
2.1. Өндірісті ғылыми техникалық дайындау.........................................................19
2.2.Өнімнің сапасын бақылауды ұйымдастыру......................................................22
Қорытынды...............................................................................................................23
Пайдаланылған әдебиеттер....................................................................................24
Кіріспе
Өнім сапасын жақсарту экономиканы үдемелі дамытуға және қоғамдық
Өнім сапасының жақсаруын біз өндіріс тиімділігінің артуы мен
Қазіргі нарықтық экономика жағдайында халық тұтынатын тауарлардың ішінде
I.Өндірісті ұйымдастыру түрлері мен нысандары
Кәсіпорындарда өндірісті ұйымдастырудың бірлік ,сериялық және жаппай болып
Бірлік өнім өндіретін өндірісте тек өнімнің жеке түрі
Сериялық өндірісте өндірілетін өнімнің көлемі шектеулі болып, өндіріс
Жеке өндіріс әмбебап құрал-жабдықтарды пайдалана отырып, барлық өндіріс
Сериялы өндірісті жеке және жаппай өндірістің арасындағы аралық
Өндірістің шоғырлануы немесе кәсіпорындардың іріленуі, яғни өндірістің ірі
Өндірістің шоғырлану деңгейін негізгі екі көрсеткішпен анықтауға болады:
1.кәсіпорынның шамасымен;
2.ірі кәсіпорындардың жалпы өнеркәсіптегі алатын үлес салмағымен.
Ірі кәсіпорындардың саладағы немесе бүкіл өнеркәсіптегі үлес салмағын
Шоғырлану деңгейін бағалағанда өнеркәсіпте өндіріс ішіндегі және сыртқы
Тік шоғырлану - бұл бір кәсіпорындарда шикізат өндіруден
Көлденең шоғырлану - өзара технологиялық байланыспаған өндірістерді білдіретін
Капиталдың шоғырлануы – капиталдық жинақталу есебінен өсу үрдісі,
Өндірістің шоғырлануы – өндірістің ірі және өте ірі
Басқарудың шоғырлануы – белгілі бір объектіге қатысты жүзеге
Қазіргі жағдайда фирмаладың кооперациялануы және шоғырлануының негізгі нысандары
Еңбек бөлінісі оның жекелеген түрлерінің әртараптануына әкеледі, ал
Өндірістің біртектілігі өндірілген өнімнің, өндірістің технологиялық әдістерінің және
Мамандандыру – кәсіпорынның негізгі қызметінің белгілі бір өнімнің,
Маманданудың үш нысаны бар:
Заттық
Бөліктік
Технологиялық
Кооперациялау деп белігіл бір өнім түрін бірігіп дайындайтын
Фирманың өндірістік ресурстарын және мамандарын тиімді пайдалануда, қоғамдық
Кешенділеу (комбинирлеу) – бір фирма шеңберінде әр түрлі
Комбинаттар келесі белгілермен сипатталады:
- әр түрлі сала кәсіпорындарының бірігуі;
- өндірістің техника-экономикалық бірлігі және пропорционалдығы;
- энергетикалық жүйенің бірлігі;
- бір аймақта орналасуы;
- негізгі өндірістерге қосымша цехтар мен
- басқару бірлігі.
Қазіргі кезде кешенделудің бағыттарына мыналар жатады:
Өнімді өндіру сатыларының үйлесімділігі;
Шикізатты, мұнайды, көмірді кешенді қайта өңдеу;
Қалдықтарды тиімді пайдалану (мысалы, ағаш өңдеу комбинаттары)
1.1.Өндірістік құрылымның түрлері
Кәсіпорындардың өндірістік құрылымының үш түрі бар. Олар заттық,
Заттық құрылымда кәсіпорынның негізгі цехтары, оның бөлімшелерінің әрқайсысы
Заттық құрылымның артықшылықтары өте көп. Ол цехтар арасындағы
Заттық құрылым құрал-жабдықтарды технологиялық үрдістің орындалуына қарай орналастыруды,
Технологиялық құрылым өндірістің технолоигялық даралығын анықтайды. Мысалы, оған
Өндірістік құрылымның мұндай түрі цехты басқарушылардың жұмысын жеңілдетеді,
Аралас құрылым бір ғана машина жасау зауытында негізгі
1.2. Өндірістік құрылымды жетілдіру жолдары
Өндірістік құрылымды жетілдірудің негізгі факторларына мыналар жатады:
Өнім көлемі. Кәсіпорын неғұрлым ірі болған сайын, оның
Пайдаланылатын материалдардың сипаттамасы. Өндірістік үрдістің орындалу барысында өнім
Өндірісті шоғырландыру , мамандандыру және кооперациялау деңгейі мен
Қолданылатын техника, технология және өндіріс пен еңбекті ұйымдастыру
Өндірістік құрылымды жетілдірудің келесідей негізгі бағыттарын атап өтуге
Кәсіпорыннан негізгі өндірістің жеке бөлімдерін бөліп шығару, мысалы
Өндірістік кәсіпорындарды заттық белігісіне қарай мамандандыру өндірістік құрылымның
Қосымша және қосалқы өндірісті жеке кәсіпорын ретінде еншісін
Өндірістік кешендер құру кәсіпорын шеңберінде өндірістік құрылымды жетілдірудің
Аз өнім өндіретін кәсіпорындарда цехсыз жұмыс істеуді ұйымдастыру.
II.Өндірістік тауарларды дайындаудың мазмұны мен кезеңдері
Өндірістік тауарларды дайындаудың мазмұны мен міндеттері кәсіпорынның экономикалық
Жаппай өндірістік кәсіпорындарда өндіретін өнімнің көптігі, ассортимент түрлерінің
- бірінші кезеңде жаңа өнім түрін жасау
- екінші кезеңде жаңа және әр түрлі
- үшінші кезеңде өнімнің жаңа және
Өндірістік тауарларды жетілдірудің әрбір кезеңінде орындалатын жұмыстар сипаттамасына
Нарықты экономика кезінде жаңа өнім түрлерін өндіріске енгізу,
Өндірісті дайындауға байланысты шараларға жұмсалатын шығындар неғұрлым аз
Қазіргі нарықтық экономика жағдайында халық тұтынатын тауарлардың ішінде
Осы ғылыми жұмыстың тақырыбын талқылау үш бағытта қарастырылмақшы:
1.Сапа ұғымының жалпы сипаттамасы және өнім сапасының қажеттілігі.
2.Сапа теориясын тәжірибемен ұштастыру (макарон өнімдерін өндіретін «Ардагер»
3. Өнім сапасының бәсекелестікке қабілеттілігін арттыру жолдары.
Осы жоғарыда аталғандарды талқылайтын болсақ:
Біріншіден: Тауарлар «сапасы» деген ұғымға олардың ассортиментінің әртүрлілігі
Сұраным мен тұтыну тауардың сапасына байланысты болады. Жоғары
Қазіргі нарықтық экономика негізінде шығарылған өнімнің сапасына басқалай
Жалпы, өнім сапасын жақсарту экономиканы үдемелі дамытуға және
Өнім сапасының жақсаруын біз өндіріс тиімділігінің артуы мен
Өнім сапасын жақсарту жолындағы еңбек және технологиялық тәртіптің
Тауардың сапасы тауартанудағы көкейкесті мәселелердің бірі болып
Сапаны басқару жүйесін енгізу кәсіпорында мынадай міндеттерді шешуге
жоғары сапалы өнімнің тұрақтылығын қамтамасыз ету;
Сапаны жинақтап қорыту көрсеткіштері жалпы салада немесе кәсіпорындарда
өнімнің әр түрлілігі;
жарнамалау сауаттылығы;
өнім сапасы;
пайдалылығы;
өнімнің дүниежүзілік стандарттарға сай келуі.
Сонымен, өнімнің сапасы – бұл белгілі мұқтаждылықты қанағаттандыруға
2.2. Өндірісті ғылыми техникалық дайындау
Өндірісті ғылыми-технологиялық дайындау деңгейі негізгі өндірістің өнімді дайындаудағы
Мөлшерлі-технологиялық шаралар кешені бірнеше сатылардан тұрады.
Тәжірибе-конструкторлық жұмыстар сатысында технологиялық үрдістерді ұйымдастыру, негізгі өнімнің
Тәжірибелік-конструкторлық жұмыстар сатысы болашақ өнімнің техникалық деңгейінің қалыптасуына
Келесі сатыларда кемшіліктерді болдырмау үшін жаңа техниканың конструкторлық
Технологиялық құжаттама (технологиялық үрдістер, технологиялық шарттар, өндірістік нұсқаулар,
2.2.Өнімнің сапасын бақылауды ұйымдастыру
Өнімнің сапасын жақсарту үшін сапа жөніндегі мәселені жан-жақты
Өнім сапасын басқару өнімнің өміршеңдігінің барлық сатыларында жүргізіледі.
Өнімді болжау және дайындау сатысында модельдердің жаңа үлгілерін
Өнімді өндірісте игеру және өнімді дайындау кезеңіне байланысты
Өндірістік кәсіпорындарда сызықтық басқарудың барлық деңгейінде өнім сапасын
Өнім сапасын басқару жүйесін тиімді жүзеге асырудың негізгі
Қорытынды
Сонымен жоғарыда айтылғандарға қорытынды жасайтын болсақ:
Тауарлардың сапасын көтеру халық шаруашылғындағы маңызды
міндеттердің бірі болып саналады. Өнімнің сапасын жақсарту арқылы
Сапа елімізде шығарылатын тауарлардың әлемдік нарықтағы алатын
орнын жоғарылатады, тұтынушыларсұранымы барынша толық өтеледі. Сондықтан да
Арамызда болашақта қандайда бірі кәсіпорынның өнім түрлерінің
сапасын басқаратын менеджерлер мен маркетолог мамандар шығатыны мүмкін.
Пайдаланылған әдебиеттер
«Бухгалтерлік есеп және қаржылық есеп беру туралы» 2002жылғы
«Өндірісті ұйымдастыру » , Ә.Н Дәуренбекова ,Алматы Экономика
«Қаржы» , Ілиясов Қ.Қ, Құлпыбаев Қ.