“Сірке қышқылы, қасиеттері, алу
Жоспар
1.Кіріспе
А) Сірке қышқылы, ашылу тарихы.....................................................3-4 б.
2. Негізгі бөлім
А) Сірке қышқылының қолданылуы..................................................5-6 б.
Ә) Сірке қышқылының продуценттері...............................................6-10 б.
Б) Сірке суын өнеркәсіпте алу жолдары.............................................11-13
В) Сірке суын өңдеу..............................................................................13-14 б.
Г) Сірке суының құрамы.......................................................................15-16 б.
3. Қорытынды
Қолданылған әдебиеттер.
Кіріспе
Сірке қышқылы - спирттік сұйықтықтардан сірке
СНзОН + СО
жоғары
қысым
Сірке мүз қышқылы көптеген органикалық заттар
Химиялық жағынан сірке қышқылы да, әдеттегі
Сірке қышқылыньщ натрий алюминий, хром, темір,
Бұл түздардьщ көпшілігі суда ерімтал; олардың
(СН3СОО)3Ме нон
СН3СООН+ (СНзСОО) Me (OH) 2
Бұл процестер матаға және иірген
Америка Құрама Штаттарында және т.б. бірқатар
Ауа оттегісі әсерінен сірке қышқылына және
С2Н5ОН + О2
G = -493кДЖ
Тотығатын қосынды – бұл құрамында спирттен
Қолданылуы сірке қышқылын (сірке суын
Сірке қышқылын араластырғыш ретінде дәрілік заттардіы
Алма сірке суы: (4% сірке қышқылы)
Алма сірке суының құрамында 20-дан астам
Сау адамға күніне бір рет маңызды
Сірке суын халықтық медицинада ыстықты төмендетуде
Спиртті сірке суын косметологияда қолданылады.Дәлірек айтқанда,
Алма сірке суынан басқа жүзім сірке
Сірке суын химиялық өнеркәсіпте кинопленка алатын
Продуценттер сірке қышқылын көптеген бактериялар
Бактериялар қантты және спиртті субстраттарға төзімді
Жоғары ацидафильдік қасиеті, олар рН
Бактериялар қатаң аэробтар, олар тек қоректік
Бактериялар көптеген органикалық заттарды тотықтыруға қабілетті
этил спиртін сірке қышқылына айналдыру –
Сірке қышқылы бактериялары белоктарды қорламайды, МПА
ACETOBACTER түысы-перитрихтар,сірке кышқылын сү және көмәр
Gluconobacter түысы- монотрихтар сырке қышқылы
Сірке қышқылының басқада продуценттері; өнеркәсіптік жағдайда
Сірке қышқыл бактерияларының көмегімен сірке қышқылын
Сірке қышқылының түзілуі субстраттың шала тотығуы
2 x 3 ATФ +
Тыныс алу
NADP
СН3СН2ОН
Этанол
Бір моль этанолдан бір моль сірке
Қаныттардың метаболизмі;A.suboxydans бактериясы глюкозасы бар ортада
A.Suboxydans-тан басқаAcetobacter-дің басқа штамдары глюкозалық метабализмның
Сірке суын алудың шикізат көзідері;
Сірке суының көп мөлшерін араласқан спирттен
Сірке қышқылы өндірістң зиянды. А.xylinum бактериясы
Инокулятты дайарлау: Acetobacter өте вариабелді
Өнеркәсіпте алу: Сірке қышқылы - тағамдық
СНОН + СОСНСООН
Неге өндірісте сірке қышқылын алу үшін
1.метанол арзан,әрі қол жетерлік.
2.химиялық жағынан таза.
3.метанолдың суда ергіштгі.
4.басқа шикізаттарға қарағанда өнімнің қосымша тазалығын
5.метанолдың суда ерігіштігмен қатар исінің ұшқыштығының
6.басқа шикізат көздеріне қарағанда метанолды микіроорганизімдер
Сірке қышқылын алудың тағы бір жолы,
Сірке қышқылын алу мақсатында дамыған елдердің
Сірке суын өндіру беттік және тереңдете
әдістің кемшілігі: температураның, спирттің, оттегінің біркелкі
Тереңдетілген дақылдау: аэрациялық апарат сарғыш
Қолданылатын қоспада 7,5 % сірке қышқылы
Тереңдетілген дақылдауда өнімділік жылдамдығы беттік дақылдауға
Екі сатылы жартылай ағынды процесс:Бірінші ферментёрда
Ағынды дақылдау: Кеңес одағында үздіксіз тереңнен
Сірке суын өңдеу: Сақталынып тұрған сірке
Тазалау: Сірке суында лайлануды тудыратын сірке
Пастерлизация.сірке суын ыдыстарға құияр алдында міндетті
Сірке қышқылын концентрациялау: 20-30 %- тік
сірке суының құрамы: спирттік сірке қышқылының
Ең көп компаненттер сары сулы сірке
Сірке қышқылының гомоацетогенді бактериялармен түзіліуі:бұл бактериялар
2НСО-3 + 2Н+
Мүндай реакцияларды Сl, aceticum, CL. Thermoautobrophicum,
CL. formicoaceticum логарифимдік өсу фазасы кезінде
Fd – Ферредоксин.
FdH2- Ферредоксин қалпына келген
THF- Тетрагидрофолат, В12 – кофермент В12
Бұл ашу процесінде пируват ацетил –
CL.thermoaceticum Бактериялары сірке қышқылы бактерияларынан кем
Жаңа зерттеулер
Қазіргі кезде, әдеттегі процесс негізінде сірке
Бірқатар зерттеулер Acetobacter және CL.thermoaceticum бактерияларының
Қорытынды
Қорытындылай келгенде, сірке суы түрлі бағыттарда,
Қолданылған әдебиеттер:
Хиггенс және т.б. “Биотехнология. Принципы и
Л.И.Воробьева “Промышленная микробиология”, 1989, Изд. МГУ;
А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушкинская “Микробиология в пищевой промышленности”,
Кантере: “Теоритические основый технологий, микробиологические производства”,
В.Т.Емцев, Е.Н.Мишустин “Микробиология”, Изд. Дрофа, 2005,
Шлегель Г. “Общая микробиология” М. “Мир”,
М.В.Гусев, Л.А.Минеева”Микробиология”1992, Изд. МГУ, 267-269
Янг, Сон Си Лен “Микробиология” 2002,
2