I Кіріспе
Ас қорыту туралы жалпы түсінік
ІІ Негізгі бөлім
Ащы ішекте ас қорыту ерекшелігі
а) он екі елі ішек
б) Ащы ішек
в) Мықын ішек
ІІІ Қорытынды
Ащы ішектегі ас қорыту маңызы
Ас қорыту туралы жалпы түсінік
Ас қорыту деп сыртқы ортадан организм
Организм әр түрлі жұмыстар атқару үстінде
Ас қорыту мәні осында.
Жоғарғы сатыдағы жануарлапрдың ас қорыту ағзалары
Торшалық ас қорыту
Ол түрлі тығыз немесе сұйық заттарды
Торшадан тыс ас қорыту.
Көптеген қоректік заттар молекуласының мөлшері торшалар
Қуыстық ас қорыту қарын мен ішектің
Мембраналық ас қорыту торшалардың сыртқы бетінде,
Сыртта ас қорыту қоректік заттардың органитзмнен
Ұжымдық ас қорыту аралар, термиттер, құмырсқалар
Ас қорыту органдарының негізгі қызметі –
Ащы ішек
Ащы ішек (тонкая кишка) – intestinum
Қабылданатын азықтың түрлеріне байланысты үй жануарлары
Ащы ішек өз кезегінде: он екі
Он екі елі ішек – intestinum
Он екі елі ішек үй жануарларында
Ерекшеліктері.
Күйіс қайыратын жануарларда он екі елі
Иттің он екі елі ішегі ұзын
Ащы ішек – intestinum jefunum –
Ерекшеліктері: Жылқыда аш ішектің ұзындығы орта
Шошқада аш ішектің ұзындығы 15-20 м
Ит аш ішегінің ұзындығы 2-7 м
Мықын ішек – intestinum ilium –
Ерекшеліктері: Күйіс қайтаратын жануарларда мықын ішек
Итте де мықын ішек бүйін мен
Ащы ішектің гистологиялық құрылысы.
Ащы ішектің қабырғасы да, басқа түтікше
Малдың ащы ішегі ас қорыту жүйесінің
Сол құрамында ішекке бөлінген заттардың көп