Белоктар

Скачать



Белоктар
Белоктар, яғни протеиндер ауыр молекулалы, құрамында
Тіршіліктің негізгі нышаны – белоктар. Белок
Белок деген атау алдымен жұмыртқаның ақ
1839 жылы голландия ғалымы Мульдер белоктарды
Белоктардың химиялық құрамы шамамен мынадай:
C – 50 – 50%
H – 6,6 – 7,3%
Fe – 0,4%
Келтірілген мәліметтерге қарағанда белоктар негшізінен 5
Белоктарға қолданылатын түсті реакциялар
Белоктарды ашу және айқындау үшін бірнеше
Биурет реакциясы. Егер биуретке H2N –
Ксантопротеин реакциясы. Белоктарды концентрлі азот қышқылымен
Миллон реакциясы. Азот қышқылы мен сынап
Нингидрин реакциясы. α – амин, қышқылдарының
Белоктарды анықтағанда түсті реакциялардан басқа тұндыру
Тұндыру екі түрлі болады. Егер тұнбаға
Қайтымсыз тұндырғанда белоктарң структуралары өзгеріп, ерімейтін
Физикалық қасиеттері
Белоктарды ұнтақ немесе кристал күйінде бөліп
Белоктардың молекулалық массасы өте ауыр болады№
Белоктар молекуласының түрлеріне қарай фибриллярлық және
Белоктарды қышқылдармен немесе сілтілермен 100 -
Демек белоктар α – амин қышқылдарының
Химиялық қасиеттері
Белоктардың амин қышқылдары тәріздес амфотерлік қасиеті
Белоктардың ерітіндісі қышқылдық ортада оң зарядталады
Белоктардың құрылысы
Белоктар амин қышқылдарынан тұратынын дәлелдедік, ал
Өткен ғасырдың 80 жылдары орыс биохимигі
Кейінірек неміс ғалымы Э.Фишер бұл гипотезаны
Белок молекулаларын зерттеген кезде олардың 4
Бірінші құрылымы. Амин қышқылдары ретімен
Егер бірінші құрылымдағы амин қышқылдарының реті
Бірінші құрылымы түгел анықталған белокқа инсулин
Бір айта кететін жағдай, В тізбектің
Бұл жерде, полипептид тізбегінің басында кездесетін
Екінші реттік құрылымы. Белоктардың бірінші реттік
Полипептид тізбектері кеңістікте ширатылыпспираль құруын белоктың
Белоктың үшінші реттік құрылымында α



Скачать


zharar.kz